Психолого- педагогічні асектиадаптації учнів 5-го клосу (презентація)

Про матеріал
Людина, її життя, честь і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю» КонституціяУкраїни Психолог у своїй діяльності керується Конституцією України, декларацією прав людини, Конвенцією про права дитини, Законом України "Про освіту", чинним законодавством України та положенням про психологічну службу системи освіти України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

   Психолого-педагогичні аспекти адаптаціїучнів п’ятого класута їх супровід психологом школи Роботу виконала практичний психолог. Дечева Валентина Петрівна 

Номер слайду 2

Людина, її життя, честь і здоров’я,честь і, гідність, недоторканість і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю» Конституція України

Номер слайду 3

Нормативно -правові документи Психолог у своїй діяльності керується Конвенцією про права дитини, Законом України "Про освіту", чинним законодавством України та положенням про психологічну службу системи освіти України.

Номер слайду 4

Завдання і мета психологічного супроводу учнів      Основним завданням діяльності психолога є психологічний супровід діяльності навчального закладу. Основною метою психологічного супроводу навчально-виховного процесу в школі вважається підтримка комфортного освітнього середовища, яке сприяє найбільш повному розвитку інтелектуального, особистісного і творчого потенціалу суб’єктів освітнього процесу.

Номер слайду 5

Види адаптаціїАдаптація (від лат. аdарtо — пристосовую) — динамічний процес пристосування людини до змінних умов довколишнього середовища. Адаптація в соціумі — засвоєння особистістю соціального досвіду суспільства в цілому й досвіду того середовища, до якого ця особистість належить. Процес пристосування до шкільних вимог і порядків, до нового оточення, до нових умов життя називається адаптацією до школи. Психологічна адаптація — процес взаємодії особистості й середовища; особистість повинна враховувати особливості середовища й активно впливати на нього, щоб забезпечити задоволення своїх основних потреб і реалізацію значимих цілей..

Номер слайду 6

Основні фактори впливу на адаптацію• нові умови навчання;• зміна соціального статусу в класному колективі;• збільшення навчальною навантаження;• фізіологічні зміни;• психологічні новоутворення.

Номер слайду 7

Етапи адаптаціїI. Підготовчий етап проходить у 2-му семестрі в 4-му класі. У цей період ведеться спостереження за учнями під час навчання та позакласних годин, діагностуються учні за спеціальною методикою. II. Адаптаційний етап характеризується проведенням діагностики, спрямованої на виявлення рівня адаптації до навчання. III. Стабілізаційний етап характеризується аналітичною діяльністю психолога. Здійснюється аналіз результатів адаптації учнів, планується стратегія подальшої роботи з учнями, які вимагають індивідуального супроводу.

Номер слайду 8

Мета досліження завдання. Мета дослідження : створити педагогічні й соціально-психологічні умови для успішного навчання, функціювання й розвитку в новій системі шкільних відносин учнів п’ятого класу. Для досягнення мети необхідно розв’зувати такі завдання: створити умови для успішної адаптації та психологічної готовності учнів до навчання, спілкування, пізнавального розвитку;формувати вміння орієнтуватися у новому навчальному простору;організувати психолого- педагогічний суровід в період адаптації

Номер слайду 9

Основні види роботи діагностична робота; аналітична робота; корекційно-розвивальна робота;просвітницька робота з учителями та батьками;профілактична робота;

Номер слайду 10

Адаптація і дезодаптація Психологічна адаптація — процес взаємодії особистості й середовища При успішному пристосуванні досягається стан адаптації як оптимальний рівень функціонуванняособистості. Якщо середовище висуває до учня вимоги, адаптація до яких складна через його особисті або вікові особливості, може розвинутися стан соціальної, соматичної, психічної напруженості – загроза дезадаптації.

Номер слайду 11

Причина дезадаптації Непродуктивні форми реагування;Симптоми порушення поведінки;Емоційні розлади різного ступеня. Неправильні методи виховання в сім'ї. Соціально-педагогічна занедбаність. Порушення системи стосунків у класі, у школі.Індивідуальні особливості психічного розвитку дитини.

Номер слайду 12

Які причини труднощів у навчанні п’ятикласників. Прогалини у навчальній підготовці: а).значні пробіли в знаннях за попередні періоди навчання;б). не сформованість необхідних розумових дій і операций;в).слабка довільність поведінки і діяльності – небажання, змусити себе постійно вчитися. Зростає емоційне збудження, тривожність, невротизм. Знижується комунікабельність, емоційна стійкість, самоконтроль, соціальна сміливість. З’являється почуття неповноцінності у стосунках із товаришами, вчителями, батьками, у поведінці загалом – надмірна сором’язливість. Знижується успішність, увага й зосередженість на уроках – недостатні. Виникають скарги на погане самопочуття, сон. Втрачається інтерес до навчання, школи.

Номер слайду 13

План роботи психолога щодо вивчення адаптації Проведення спостережень за дітьми;взаємодія і взаємостосунки між учнями ;поведінка дітей у школі та поза школою;фізичний стан дітей; взаємодія і стосунки у родинах; яким чином використовують вільний час;питання булінга та питання захисту кібербулінгу;які гуртки та секції відвідують учні, їх нахили та розвиток цих нахилів;які спрямовані на поліпшення умов життя учнів у школі та вдома;Спостереження за психологічний стан учнів на уроках;                     

Номер слайду 14

ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОЦЕСУ АДАПТАЦІЇ Е ЛР ЕН В У Е Є С Т

Номер слайду 15

Умови ефективної адаптації         Мета: виявлення потенційної «групи ризику», тобто дітей, чиє подальше навчання та виховання пов’язанні із суттєвими труднощами. Процес міжособистісної взаємоадаптації між окремими членами класного колективу, між колективом і кожним учителем.   Для ефективної адаптації учнів до навчального процесу необхідно створити такі умови:  1. Розвиток когнітивної сфери учнів для адекватного відображення зовнішньої реальності й саморегуляції емоційного стану та поведінки.2. Індивідуальний підхід до учня і його можливостей, щоб не послабити нервову систему.3 . Проведення спеціальних психологічних заходів і досліджень.

Номер слайду 16

Дослідження адаптаційних процесів. Процес міжособистісної взаємоадаптації міжокремими членами класного колектива. Процес реадаптації раніше сформованих і період адаптації актуалізованих міжособистісних контактів учнів зі змінених, основних обставин навчання. Внутрішні процеси само пристосування учнів у змінених умовах шкільного життя.

Номер слайду 17

Мета досліджень Запобігання проблемам під час переходу до середню ланку школи; Урахування всіх чинників,які впливають на якість навчання; Допомогає учням в освоєнні нового навчального процесу; Створює доброзичливої атмосфери в класі, яка дозволяє учням та вчителю зрозуміти один одного; Формує уміня орієнтуватися в новому інформаційному полі.

Номер слайду 18

Методики досліджень(1)Вивчення рівня розвитку пізнавальних процесів «Методика комплексного експрес-тестування пізнавальних здібностей при періході у середню ланку». Анкета шкільної мотивації «Мотивація навчання»(модифікований варіант). Анкета «Самооценка» -1, «Самооценка»-2, методика дослідження самооцінки (Дембо Рубенштейн). Вивчення рівня розвитку пізнавальних процесів. Діагностика «Яка у мене воля». Дагностика ВАД особистісного розвитку (ДВОР) авт. Карпенко. Анкета «Соціометрія».

Номер слайду 19

Методики досліджень(2)Дагностика ВАД особистісного розвитку (ДВОР) авт. Карпенко. (модифікація тесту А. Еткінда), Методика оцінки відносин підлітка з класом, діагностикаструктури взаємин в учнівському колективі, виявлення «зірок» і «знехтуваних». Тест шкільної тривожності Філіпса. Тест «Дерево». Моя сім’я ( анкета для дітей). Чи знаєте ви своїх дітей? ( анкета для батьків). Визначення типу темпераменту як необхідної основи адаптації учня (методика Г. Айзенка).

Номер слайду 20

Психопрофілактичні заходи Консультування для вчителів –предметників. Інформація про психофізіологічні системні особливості. Проведення батьківських зборів з інформацією про особливості процесу адаптації та можливу допомогу з боку батьків,

Номер слайду 21

Стабілізаційний період Психологопедагогичний консіліум Мета: об’єднання зусиль усіх учасників навчально-виховного процесу, зацікавлених в успішному навчанні і повноцінному розвитку дітей і підлітків школи, щоб намітити цілісну програму індивідуального супроводу.

Номер слайду 22

Можливість консиліума Консиліум дає можливість створити педагогічні та соціально – психологічні умови, які дозволяють учням успішно навчатися, функціонувати та розвиватися в новій системі шкільних стосунків.

Номер слайду 23

Рекомендації вчителям. У перший місяць навчання дітей у 5-му класі не писати зауважень у щоденнику. Проводити оцінювання на користь дитини. Більшість матеріалу на уроці орієнтувати на повторення. Дозувати навчальне навантаження на обсяг домашнього завдання, а також знизити їх до мінімуму на вихідні дні і враховати рівень підготовки учня.

Номер слайду 24

Сформировані були у учнів молодшої школи:теоретичне мислення;уміння вчитися; самостійно здобувати нові завдання;адекватна самооцінка.абстрактне мислення;рефлексію власних досягнень;схильність до самоаналізу;є сильна потреба у спілкуванні з однолітками. Розвивати треба

Номер слайду 25

Поради вчителям - предметникам. Враховуйте труднощі адаптаційного періоду, вікові особливості. Не перевантажуйте учнів надмірними домашніми завданнями і враховуйте рівень підготовки учня. Стежте за темпом уроку - високий темп заважає багатьом дітям засвоювати матеріал. Налагоджуйте емоційний контакт з класом та з батьками учнів. Ніколи не використовуйте оцінку як засіб покарання учня. Використовуйте різні методики навчання. Не утворюйте ситуацій, що травмують психіку.

Номер слайду 26

Поради вчителям у роботі з п’ятикласниками Відвідайте уроки в 4-му класі. Придивіться до своїх майбутніх учнів. Ознайомтеся з методикою викладання в початкових класах. Опрацюйте спеціальну психолого-педагогічну та методичну літературу. Пам’ятайте: легше з першого уроку викликати до себе довіру, любов дитини, ніж потім подолати недовіру. Не змінюйте різко методи роботи, використовуйте ігровий матеріал, інструктажі, пам’ятки, алгоритми, картки-опори, зразки виконання. Ураховувати домашні умови, стосунки у родини.

Номер слайду 27

Критичне мислення учня. Наша мета не в тому, щоб зробити себе необхідним дітям, а, в тому,щоб допомогти їм скоріше обходитись без нас К. О. Конраді Кожен повинен пам’ятати:критично мислить той учень, який ставить перед собою запитання. Яке значення має ця інформація для мене?Як я можу використати ці знання?Як ці знання співвідносяться з тими, що я вже маю?Як я ставлюся до цих ідей?Якими могли бути наслідки використання цих ідей для мене та інших?

Номер слайду 28

Батьківсьи збори. На батьківських зборах розгядаються питання про особливості дітей, проблеми, які можуть виникати у навчанні в 5‑му класі, про надання допомоги батькам у вихованні дітей. Для цього використовуються анкети, проективні методики, пам’ятки, практичні заняття з елементами тренінгу. Під час занять намагаються пізнати свою дитину ще більше й допомогти їй, а також відкрити для себе щось нове й цікаве.

Номер слайду 29

Рекомендації батькам Надихніть дитину на розповідь про свої шкільні справи. Регулярно розмовляйте з учителями вашої дитини про її успішність, поведінку та взаємостосунки з іншими дітьми. Допомагайте дитині виконувати домашні завдання. Розвивайте волю дитини, привчайте її до режиму дня

Номер слайду 30

Як спілкуватися з підлітками(1) „Важкі діти – це ті, котрих зрадили батьки” А. С. Макаренко. Проводьте більше часу з підлітками . Побудуйте довірливі стосунки. Ніколи не обговорюйте особистість підлітка і його вчинки в присутності інших людей. Підліток повинен відчувати себе корисним. Не зловживайте своєю любов’ю і турботою. Ніколи не ображайте підлітка.

Номер слайду 31

Як спілкуватися з підлітками(2) Батьки, що зловживають своєю владою фізично можуть спричинити шкоду фізичному і психічному розвитку. Пам’ятайте, підліток - не дитина. Не дивуйтеся, якщо ваша донька-підліток раптом відмовиться від вашої допомоги. Пам’ятайте: підліток у змозі думати логічно, і він зробить правильні висновки… Варто знати, що агресія є нормальним проявом дитячої психіки. Поверніться обличчям до своєї дитини, і хай вам щастить!

Номер слайду 32

За що не можна «карати» дітей. Помилки діти на них вчаться Не успішність у навчанні хваліть за зусилля Повільність діти вчаться поступово Не зумісна шкода дитина вчиться обережності Активність навідь на людях Вимагання більшого дитина вчиться ставити цілі Негативні емоції кожен має право на них Незгода з батьками дитина вчиться бути особистістю БАТЬКИ! У цих та інших випадках замість «покарання» демонструйте, пояснюйте наслідки дій дитини.

Номер слайду 33

12 вимог дітей своїм батькам. Будь ласка, не розпещуй мене!Не бійся бути твердим у спілкуванні зі мною!Не кричи на мене у присутності інши якщо ти можешь цього уникнути!Не будь приголомшений, коли я кажу: “тебе ненавиджу!”Не завжди оберегай мене від наслідків моїх дій!Не пиляй мене постійно!Не роби необдуманих обіцянок!Не будь не послідовним!Не перебивай мене і слухай мене, коли я щось питаю!Не глузуй над моїми страхами!Не думай ,що вибачитись переді мною-нижче твоєї гідності!Не намагайся вдавати, що ти досконалий та не погрішний!Я так швидко росту і тобі, звичайно важко іти зі мною в ногу.

Номер слайду 34

Висновки щодо батьківських зборів1. До школяра вперше ставлять багато вимог і він повинен навчитися враховувати їх .2. У п’ятому класі багато дітей відчувають самотність, тому що улюбленої першої вчительки немає поруч.3. Дорослим важливо зрозуміти, що все це — природні переживання, які необхідні для розвитку школяра.4. Ми маємо стати більш уважними, доброзичливими. Щоб забеспечити гармонійне навчання дитини батькам можна скористатися рекомендаціями фахівців.

Номер слайду 35

РОБОТА ПСИХОЛОГА З УЧНЯМИНаша мета не в тому, щоб зробити себе необхідним дітям, а, в тому, щоб допомогти їм скоріше обходитись без нас К. О. КонрадіНа першому етапі роботи основна увага приділяється формуванню групової згуртованості. На другому етапі проводится робота з основними проблемами, що виникають у п’ятикласників.

Номер слайду 36

Мета. Підвищення самооцінки; навчання дитини вмінням керувати собою в конкретних ситуаціях; зняття мозкового напруження; уміння виробляти впевненість у собі; уміння спілкуватися з однолітками та дорослими. Виховуються ціннісне ставлення до себе, та оточення; визначаються особливості кожного учня; налаштовуються учасники на пошук згуртування колективу; формуються навички толерантного спілкування; розвиваються навички конструктивної взаємодії. Завдання

Номер слайду 37

Корекційно- розвивальні вправи. Заняття №1 Мета заняття; розвивати в учнів вміння самопрезентації. Заняття № 2 Мета: визначити особливості кожного учасника. Заняття № 3 Мета: розвивати навички групової взаємодіїЗаняття № 4 Мета: налаштувати учасників на пошук шляхів згуртування колективу. Заняття № 5 Мета: розвивати толератність у ставленні до однолітків. Заняття № 6 Мета: розвивати навички конструктивної взаємодії

Номер слайду 38

«Як знайти справжніх друзів»Насамперед слід стати справжнім щирим другом Найважливіше правило: проявляй увагу до своїх друзів, учися співчувати… Проводь з друзями більше часу. Дружба потребує великих зусиль і часу. Стався до друзів із любов’ю та повагою, не обманюй, будь чесним і справедливим. Не приховуй своїх друзів. Познайом їх зі своїми батьками, запроси в гості. А при нагоді розкажи про них у школі. Пам’ятай, що друг пізнається в біді.      Що кращими будуть взаємини з друзями, то щасливішим буде твоє життя.

Номер слайду 39

Мета діагностичного інстументарію. Головним критерієм підбору діагностичного інструментарію є новоутворення – нові психологічні особливості, що розвиваються у дітей цієї вікової групи. Мета:а) зясувати запобігання проблемам при переході до середньої школи;б) урахувати всі чинникі, які впливають на якість навчання;в) допомогати учням в освоєнні нового навчального процесу;г) створити доброзичливі атмосфери в класі, яка дозволяє учням та вчителю зрозуміти один одного;д)формувати уміння орієнтуватися в новому інформаційному полі.

Номер слайду 40

Методики та анкети досліджень. Для вивчення особистості учня у період адаптаціі використано такі методики: вивчення рівня розвитку пізнавальних процесів «Методика комплексного експрес-тестування пізнавальних здібностей при періході у середню ланку», анкета Н. Лусканової «Мотивація навчання», анкета «Самооценка» -1, «Самооценка»- 2, методика дослідження самооцінки (Дембо Рубенштейн), діагностика «Яка у мене воля», діагностика вад особистісного розвитку (ДВОР) авт. Карпенко, колірний тест відносин (модифікація тесту А. Еткінда), анкета «Соціометрія», Методика оцінки відносин підлітка з класом тест шкільної тривожності Філіпса. тест «Дерево».

Номер слайду 41

Якості №Розум. Зов-ніш-ність. Чес-ність. Гарн това-риш. Впевне-ність в собіДоброта. Спра-ведли-вість. Бали 189 79895928 9 8107795838 7 10107 1086047 6 9 97995656 6 51068 647668 510710955786 101091096286 4 5 75 6538 Анкета «Самооцінка» - 1 Мета: визначити, як дитина в цілому сприймає саму себе: позитивно, негативно, нейтрально.

Номер слайду 42

Анкета «Самооцінка» - 2 Мета: визначити, як дитина в цілому сприймає саму себе: позитивно, негативно, нейтрально. Результати: один учень оцінив свої здібності та якості як нейтральне сприймання набрав 38 балів Сім учнів набрали 47- 60 балів позитивне сприймання.

Номер слайду 43

Методика дослідження самооцінки А. Прихожан Рубінштейн Занижена самооцінка - справжньої непевності в собі, таких 8 випадків. Середня - від 45 до 59 мм, 27 випадків. Самооцінка більше за 75 мм може свідчити про завищену оцінку себе і вказувати на деякі особливості особистості дитини , таких 12 випадків.

Номер слайду 44

5. Анкета самооцінки Риси№ учня Розум. Зовнішність Впевненість Результати збігаються18/88/89/9 Вазанова Віталіна28/59/57/538/57/97/547/56/77/556/56/56/5 Ніколов Степан66/68/67/678/96/49/586/64/45/5 Тодоров Дмитро

Номер слайду 45

Діагностика «Яка в мене воля?»Мета: діагностика вольових здібностей У трьох учнів сила волі посередня. Якщо з ‘явиться перешкода, то почне діяти учень, щоб подолати її. У інших учнів з силою волі все гаразд. Діаграма, яка відповідає результату обстеження

Номер слайду 46

Рівні вираженості вад. ТривожністьІмпульсивність. Агресивність. Схильність до нечесної поведінки. Асоціальність. Замкнутість. Невпевненість. Екстернальність. Естетична нечутливість. Високий. Середній. Низький 13414313 4--8--4-35161152143 ДІАГНОСТИКА ВАД ОСОБИСТІСНОГО РОЗВИТКУ (ДВОР)

Номер слайду 47

Тест шкільної тривожності Філіпса

Номер слайду 48

9. Колірний тест відносин (модифікація тесту А ( Додаток 7)Мета: визначення показників емоційного прийняття або відторгнення, позитивності або негативності соціального стимулу щодо учасників навчально-виховного процесу (однокласників, вчителів, батьків). Таблиця 11 і 12 Валентність. Питання 1-7 Питання 8-19 Питання 20-271-341 (75%)66 (71%)48 (80%)4-55 (10%)16 (17%)7 (12%)6-88 (15%)11 (12%)5 (8%)

Номер слайду 49

Кого вибрав Хто вибрав. Вазанова. Васильова. ГайдаржиІльїна. Ніколов. Ніколова. Станева. Тодоров1***2***3***4***5***6 ***7***8***Анкета «Соціометрія» Мета: визначити соціометричний статус кожного учня в системі міжособистісних стосунків у класному колективі5 та більше виборів – «зірка»; 3 - 4 виборів – «популярний»;1 - 2 вибори – «занедбаний; 0 виборів – «ізольований»

Номер слайду 50

Колір вибору чол. П. І.червоний Характеристиказелений. Характеристика115 Установка на лідерство20 Норм.адапт.2 10----------19 Ком-сть320 Нормальна адаптація19----------415 Устан.налідер.20 Норм. адап.515--------19ком.-сть615---------20 Нор.адап.720 Нор.адапт.19 Ком-сть819 Ком-сть20 Нор.адап. Результати: Адаптація успішно завершена. Методика «Дерево» Мета: достатньо швидко визначити особливості проходження адаптаційного періоду, визначити проблеми учнів.

Номер слайду 51

Причини труднощів періоду адаптаціїПроблеми наступності у навчанні неповноцінність навичок, зокрема навичок читання, письма, лічби; несформованість понятійного мислення; відсутність мотивації навчання; несамостійність учнів; недоліки розвитку інтелектуальних здібностей – вищих форм мислення, що не розвинулися в початковій школі; деіндивідуалізація, знеособлювання підходу вчителів-предметників до учнів; високі вимоги учителів-предметників, які часто не бачать різниці між п’ятикласниками й іншими учнями основної школи; предметне навчання (важко переключитися з одного виду діяльності на інший).

Номер слайду 52

Причини труднощів періоду адаптаціїОргані-заційнінедоліки відсутність чітких вимог до учня; дезорганізованість педагогічного та учнівського колективівнедоскона-ла система організації навчально-виховного процесунеправильні методи виховання в сім’ї несприймання дитини; відсутність єдиних вимог з боку батьків; жорстоке ставлення до дитини; занадто лояльне ставлення до дитини низька організованість; неуважність і недисциплінованість на уроках; низький рівень працездатності ; зниження інтересу до навчання і його результатів; високий рівень тривожності.

Номер слайду 53

Причини труднощів періоду адаптаціїВікові особли-вості учнів недосконалість нервової системи; незначний життєвий досвід; низький ситуативний імунітетфізичні та фізіо-логічнізміни початок статевого дозрівання; інтенсивний ріст тіла; зростання фізичного навантаження на всі органи; нерівномірність фізичного розвитку і нервової системи підвищена втомлюваність; зниження рівня концентрації уваги; часта зміна настрою; уповільнення будь- якої діяльності; зниження успішностінестій-кість психіки роздратованість; збудженість; психічне напруження; проблеми соціалізації

Номер слайду 54

Пам’ятка класному керівникові 5-го класу 1. Працюйте над формуванням колективу через різноманітні доручення, змінюючи групи. 2. Розвивайте почуття колективізму через спільну турботу про престиж класу (зовнішній вигляд, успіхи в навчанні, максимальна участь у святах, естафетах, конкурсах). 3. Пріоритет надавайте індивідуальній роботі (спостереження, бесіди, анкетування, доручення). 4. Уникайте гострих кутів, проявляйте стриманість, терплячість. 5. Пам’ятайте: діти потребують ласки, ніжності, співучасті у вирішенні їхніх проблем, турботи. 6. Вчасно й мудро підтримуйте дитячу активність. Не забувайте: формування класного, батьківського й учительського колективів не менш важливе, ніж дитячого. Ретельно готуйтеся до батьківських зборів, проводьте сімейні вечори, активно залучайте батьків і вчителів-предметників до життя класу.

Номер слайду 55

Рекомендації вчителям- предметникам у роботі з п’ятикласниками: Враховуйте труднощі адаптаційного періоду, вікові особливості. Не перевантажуйте учнів надмірними домашніми завданнями і враховуйте рівень підготовки учня. Стежте за темпом уроку - високий темп заважає багатьом дітям засвоювати матеріал. Налагоджуйте емоційний контакт з класом та з батьками учнів. Ніколи не використовуйте оцінку як засіб покарання учня. Використовуйте різні методики навчання. Не утворюйте ситуацій, що травмують психіку. На батьківських зборах практичний психолог ознайомлює батьків з результатами діагностики учнів та надає рекомендації щодо подолання проблем, які з’явилися в період адаптації та пропонує пам’ятки для батьків. Проведені анкета для учнів і анкета для батьків.

Номер слайду 56

Поради для батьків «Як спілкуватися з підлітками» Проводьте більше часу з підлітками . Побудуйте довірливі стосунки. Ніколи не обговорюйте особистість підлітка і його вчинки в присутності інших людей. Підліток повинен відчувати себе корисним. Не зловживайте своєю любов’ю і турботою. Ніколи не ображайте підлітка. Батьки, що зловживають своєю владою фізично можуть спричинити шкоду фізичному і психічному розвитку. Пам’ятайте, підліток - не дитина. Не дивуйтеся, якщо ваша донька-підліток раптом відмовиться від вашої допомоги. Пам’ятайте: підліток у змозі думати логічно, і він зробить правильні висновки…Поверніться обличчям до своєї дитини, і хай вам щастить!

Номер слайду 57

Корекційні заняття Заняття 1. Ти знаєш, що ти - людина. Мета: формувати в учнів адекватну самооцінку.  Заняття 2. Самооцінка та її роль у нашому житті. Мета: розширити знання учнів про необхідність адекватної самооцінки для самореалізації.  Заняття 3. Моя сім’я - моє багатство! Мета: виховувати ціннісне ставлення до батьків, до своєї родини. Тренінг « Способи позбавлення гніву і агресивності»Тренінг «Ми всі різні, але рівні»

Номер слайду 58

Висновок. Проте готових рецептів щодо вирішення окресленої проблеми в педагогіці не існує. Учитель завжди має бути у творчому пошуку, адже у процесі навчання постійно виникають ситуації, що породжують нові проблеми, які й вирішувати треба по-новому. А успішній адаптації учнів 5-го класу до навчання в основній школі сприятимуть цілеспрямована координація дій учителів, їхній професіоналізм і досвідченість .

Номер слайду 59

Можна висловлювати своє невдоволення окремими діями дитини, але не дитини в цілому. Можна засуджувати дії дитини, але не його почуття. Невдоволення діями дитини не повинно бути систематичним, інакше воно переросте в неприйняття його.

Номер слайду 60

Всі ми разом сторимо покоління яке потрібно держиві Бажаю успіхів кожному з нас,хто займається вихованням дитини

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Майстер-класи
Додано
1 березня
Переглядів
109
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку