РЕАЛІЗАЦІЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У МІСТІ БЕРДЯНСЬК ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Про матеріал
СТАТТЯ "РЕАЛІЗАЦІЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У МІСТІ БЕРДЯНСЬК ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ"
Перегляд файлу

РЕАЛІЗАЦІЯ ЕНЕРГОЕФЕКТИВНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У МІСТІ БЕРДЯНСЬК ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

 Костюкович В.В., методист

 Бердянського економіко-

 гуманітарного коледжу

 Бердянського державного

 педагогічного університету

 

Одними з найбільш гострих проблем в Україні є стабільне енергозабезпечення споживачів та ефективне використання енергоресурсів, від розв’язання яких значною мірою залежить рівень економічного й соціального розвитку суспільства.

В місті Берянськ Запорізької області ведеться плідна робота, яка спрямована на економію споживання енергоресурсів в бюджетній та в інших сферах комунального господарства. Так у 2014 році в місті була розроблена єдина електрона система обліку споживання енергоресурсів (ЄЕСОСЕ), до якої відповідальні особи бюджетної та комунальної сфери щомісяця вносять дані щодо фактичного споживання установою світла, тепла, газу, води. Треба зазначити, що ЄЕСОСЕ дозволяє оперативно робити розрахунки щодо економії чи перевитрат споживання енергоресурсів бюджетними та комунальними установами. Сама по собі система енергоносії не економить, вона лише дозволяє здійснити контроль та бачити тенденції споживання газу, тепла, води, світла в бюджетній та комунальній сферах, але енергоменеджерами виконуються всі необхідні заходи для того, щоб зберігати та нарощувати позитивну динаміку зменшення споживання енергоресурсів. Загальна кількість об’єктів та охоплених об’єктів енергомоніторингом на сьогоднішній день у Бердянську складає близько 60.

В рамках добровільної ініціативи Європейської Комісії «Угода мерів», до якої м. Бердянськ приєдналося в 2013 році, затверджена та впроваджена на місцевому рівні Програма “План дій зі сталого енергетичного розвитку м.Бердянську на період до 2020 року”. Головною метою Угоди є скорочення викидів СО2 через проведення енергоефективних заходів та запровадження поновлювальних джерел енергії. Станом на 30.06.2017 план включає 111 проектів на загальну суму - 276924,582 грн. Одним із напрямів реалізації Плану дій є інформаційно-роз'яснювальна робота з населенням щодо необхідності економного споживання енергоносіїв. Бердянськ третій рік поспіль підтримує проведення Міського місячника з енергозбереження та у рамках місячника проведення кампанії «Година Землі» — щорічної міжнародної події, започаткованої WWF (World Wide Fund for Nature - Всесвітній фонд природи), котра проводиться останньої або передостанньої суботи березня, і закликає людей, організації та комерційні установи вимкнути необов'язкове світло та електричні пристрої на одну годину, щоб привернути увагу до екологічних проблем Планети.

Місто Бердянськ має плани зробити вулиці освітленими ввечері і вночі. Для освітлення територій зараз використовуються енергоємкі лампи, це зумовлює великі витрати на оплату за використану електроенергію, а отже робить систему вуличного освітлення затратною та неефективною. Нині розробляється проект зі встановлення сорока комплектів автономних ліхтарів вуличного освітлення у чотирнадцяти загальноосвітніх закладах міста Бердянська. Це дозволить не тільки використовувати екологічно-чисту енергію, зменшить споживання електричної енергії, але й значно покращить стан об’єктів соціальної інфраструктури, а саме загальноосвітніх шкіл міста, території яких не освітлювалася багато років.

З метою економії бюджетних коштів на оплату енергоносіїв, проведення помірної децентралізації системи теплозабезпечення міста Бердянськ та задля забезпечення необхідного температурного режиму у закладах відділу освіти та покращення умов перебування дітей у дошкільних навчальних закладах планується встановлення автономних блочно-модульних котелень, які використовуватимуть в якості палива пелети.

Пелетні котли в процесі опалення не сприяють зміні клімату, а деревні гранули (пелети) є СО2 нейтральним і недорогим джерелом енергії. Коли гранули згоряють, вони випускають сонячну енергію, поглинену в процесі росту дерев. Викиди CO2 в цьому процесі рівні такій кількості, яке поглинається в процесі росту дерев.

Таким чином встановлення автономних блочно-модульних котелень дасть можливість зменшити викиди CO2 в атмосферу, досягти скорочення споживання природного газу та поліпшить умови перебування дітей у дошкільних навчальних закладах.

Одним із напрямків впровадження альтернативних джерел енергетики у місті Бердянськ є проект зі встановлення сонячних колекторів для приготування гарячої води у дев’яти дитячих садках, реалізація якого завершиться у грудні 2017 року. Цей проект має і великий вплив на економію коштів бюджетної сфери (за попередніми підрахунками майже 300 тис. грн. на рік).

 

У місті Бердянськ проводиться велика робота щодо розробки та впровадження заходів, спрямованих на забезпечення та підвищення енергоефективності підприємств, організацій та установ. В даній статті наведені лише деякі з них. Але, сподіваємось, і ця інформація послужить прикладом (можливо ідеєю) для багатьох жителів усієї України.

 

Література

  1. Бердянська суспільно-політична газета «Південна зоря». Фахівці НЕФКО ознайомляться з процесом встановлення сонячних колекторів у дитячих садках Бердянська. /.№36 (17358), 11 червня 2016 року.
  2. Програма з енергозбереження та підвищення енергоефективності на території міста Бердянська на 2013 – 2017 роки. / Рішення виконкому Бердянської міської ради № 218 від 10 червня 2013 рік. [Електронний ресурс] // bmr.gov.ua/api/v1/files/getFile.php?doc=13032
  3. Програма з підвищення рівня енергоефективності Запорізької області на 2016-2020 роки. / Рішення обласної ради №6 від 31.05.2016 [Електронний ресурс] // http://www.zoda.gov.ua/news/32630/programa-z-pidvishennya-rivnya-energoefektivnosti-zaporizkoji-oblasti-na-2016-2020-roki.html

 

docx
Додано
12 жовтня 2019
Переглядів
344
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку