Реферат "Роль учнівського самоврядування у навчально-виховному процесі"

Про матеріал
Школа має успішно реалізувати не тільки навчальні а й виховні завдання. Участь у діяльності учнівського самоврядування формує в учнів лідерські якості, сприяє реалізації творчих здібностей. Ці якості формуються під читким супроводом педагога.
Перегляд файлу

Роль учнівського самоврядування

в навчально-виховному процесі.

Педагог-організатор

Молницького ліцею

Житарашу Г.В.

 

            За роки незалежності в нашій  країні відбулися зміни, які впливають на людей, змінюють їхні соціальні потреби. Демократичні  процеси, що відбуваються у наш час, вимагають від особистості не лише знання та навички, а й здатність адаптуватись до умов життя. Знання, які діти отримують в сучасній школі, мають свою перевагу лише тоді, коли їх застосовуватимуть творчо.   Для цього треба бути здатними виявляти критичність і самокритичність, приймати самостійні рішення та відповідати за свій вибір, бути ініціативними і креативними.  Відомо, що саме  в школі діти  готуються до  адаптації в умовах швидких змін суспільного життя. Саме для вирішення цього завдання потрібен розвиток учнівського самоврядування. Маючи за плечима стаж педагогічної діяльності на посаді педагога-організатора, щоразу переконуюся, що  учнівське самоврядування   є важливою ланкою у навчально-виховному процесі ліцею.

       Створюючи власну систему учнівського самоврядування, ми максимально використали здатність дітей самостійно приймати рішення. Золоте правило «ніколи не виконувати замість дитини її справи» подіяло. Дітям дуже подобається без зайвої допомоги виконувати  конкретні справи.

       Ініціатива кожного учня має бути  взята до уваги. Але вибір учням, особливо молодшого віку,  треба давати у межах. Педагог завжди має керувати процесом, тому треба давати учням вибирати з запропонованого самим педагогом. Таким чином учні знаходяться під контролем, але деталі вирішують самі.

       Всі ідеї, які пропонують учні, також мають бути почуті. Те, що не відповідає нашим уявленням, ніколи не треба категорично забороняти. Краще обговорювати разом з учнями можливі наслідки.  З часом  учні навчатимуться самі прогнозувати наслідки своїх дій і рішень.

       Після кожної справи обов’язково треба з учнями обговорювати що сподобалось,  що вдалось  виконати,  а що ні. Що необхідно зробити, аби такого більше не повторилось.  Пояснити учням, що не  треба боятись   помилок, це не є катастрофа, а лише результат, за яким можна скоригувати наступні дії.

      Діти дуже чутливі, тому ніколи не треба виказати своє незадоволення виконаною справою. Краще обов’язково знайти позитивне і похвалити. Це покаже учням, що ви цінуєте їхні зусилля і стимулюватиме докладати більше старань.                

       Учнівське самоврядування надає багато можливостей для формування ініціативної  особистості, здатної приймати нестандартні рішення, для  розвитку творчого потенціалу учнів.   Це дає можливість відвернути їх від асоціальних форм поведінки,  допомагає їм  розвинути громадську активність, виховати почуття власної гідності, виявити себе в конкретній справі.

У нашому ліцеї діє система учнівського самоврядування «Джерельце», яка здійснює управління життєдіяльністю учнівського колективу. На початку вересня  кожні два роки відбуваються вибори голови учнівського самоврядування - Президента школи,  шляхом таємного голосування.

Виконавчі органи учнівського самоврядування – комісії,  сформовані з метою організації та впровадження в життя всіх напрямів виховної роботи:

 Комісія з питань загальної та позашкільної освіти  сприяє вдосконаленню навчальної діяльності учнів, бере участь у проведенні предметних тижнів.

 Комісія з питань спорту та здорового способу життя – організує спортивні змагання,  здійснює профілактичну роботу щодо запобігання шкідливих звичок, пропагує здоровий спосіб життя.

Комісія з питань культури та дозвілля  сприяє духовному й естетичному розвиткові учнів, вивченню народних звичаїв, традицій українського та румунського народів, спонукає до розкриття творчих здібностей і талантів учнів,  організовує дозвілля учнів.

Комісія з питань роботи з дітьми молодшого та середнього    шкільного віку      організовує діяльність дітей молодшого та середнього шкільного віку у позаурочний час, допомагає педагогу-організатору у проведенні конкурсів, тематичних бесід, концертів у молодшій школі. Працює з загонами, створеними для учнів 1-4 класів.

Комісія з питань екології та краєзнавства – проводить просвітницьку роботу з питань збереження навколишнього середовища, починаючи з територій власного дому, навчального закладу,  організовує діяльність  трудових десантів, проводить заходи (акції, свята та конкурси) з теми екології навколишнього середовища.

Комісія з питань національно-патріотичного виховання  сприяє у формуванні   національно-патріотичної та громадянської свідомості учнів, допомагає педагогу-організатору в організації заходів з національно-патріотичного спрямування.

Комісія з питань толерантності та духовного розвитку  -  сприяє проведенню різноманітних заходів, спрямованих на духовне виховання, розкриття понять «екологія душі», «толерантність», «гармонія», сприяє налагодженню взаємо-розуміння, взаємоповаги між усіма учасниками навчально-виховного процесу.

Комісія з питань преси та інформації – створює інформаційну базу даних, необхідних для діяльності кожної комісії; працює над поновленням матеріалів; організовує та проводить лінійки; висвітлює події з шкільного життя в шкільній газеті та на сторінках Facebook.

Організовуючи різноманітні колективні справи, ми створюємо розвивальне середовище з гуманними відносинами, у який  учні набувають уміння, навички організаційної роботи, самостійність, відповідальність, творчий розвиток своїх здібностей.

 

 

docx
Додано
21 січня 2023
Переглядів
466
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку