Римська система числення

Про матеріал
Зміст 1. Історія чисел 2. нумерація 3. Історія римської системи числення 4. Значення риських цифр 5. Правила запису римських цифр 6. Застосування римських цифр 7. Цікаві факти 8. недоліки римської системи нумерації
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Римська система числення

Номер слайду 2

зміст1. Історія чисел2. нумерація3. Історія римської системи числення4. Значення риських цифр5. Правила запису римських цифр6. Застосування римських цифр7. Цікаві факти8. недоліки римської системи нумерації

Номер слайду 3

ІСТОРІЯ ЧИСЕЛУ первісні часи люди не вміли рахувати, тому визначали кількість предметів двома поняттями: «один» або «багато». З часом наші пращури почали рахувати на пальцях рук до 10, а ті, хто ходив босоніж, — і до 20. Першим способом запису чисел стали зарубки на кістках або дерев’яних паличках.

Номер слайду 4

Ніхто не знає, коли вперше з’явилися рахунок і числа. Але люди, займаючись полюванням, риболовлею, збиранням плодів, грибів, стикалися з питаннями, які необхідно було вирішувати за допомогою числа і рахунку. Життя вимагало від людей не тільки вміння рахувати предмети, але запам’ятовувати і записувати їх число.ІСТОРІЯ ЧИСЕЛ (продовження)

Номер слайду 5

ІСТОРІЯ ЧИСЕЛ (продовження)Індіанці й жителі Азії, рахуючи, зав’язували вузлики на шнурках. Занотовувати великі числа в такий спосіб було незручно, і люди почали записувати кількість за допомогою значків. У Давньому Єгипті числа позначались ієрогліфами. Давні шумери придумали цифри у вигляді рисочок і записували їх гострою паличкою на вологих глиняних дощечках. Найзручнішим у використанні виявилися арабські цифри. Придумали їх у Давній Індії, але привезли до Європи саме араби. Тому ці цифри відомі у світі як арабські. У Давньому Римі існувала своя система цифр. Римські цифри з’явилися набагато раніше за арабські, тому європейці користувалися ними майже дві тисячі років.

Номер слайду 6

нумерація Нумерація – це спосіб записувати числа. За довгу історію людства таких способів набралося багато. Багато давні народи рахували, як і ми, – десятками. Десятками рахували єгиптяни, китайці. Десяткову систему запису чисел, якою ми користуємося зараз, винайшли індуси 2000 років тому. Але подекуди користувалися і іншими системами числення. Ті ж китайці в більш віддалені часи рахували п’ятами, а індіанці племені майя – рахували двадцятками.

Номер слайду 7

ІСТОРІЯ римської системи числення. Сьогодні у нас мова піде про римські цифри, як вони з’явились та як їх застосовують на практиці.Історія римської системи числення бере свій початок, природно, в Стародавньому Римі, під час розквіту Римської імперії. Вона застосовувалася більше двох з половиною тисяч років тому і використовується донині. Римськими цифрами, як основними користувалися дуже довго. Ще двісті років тому у всіх ділових паперах цифри потрібно було писати тільки римські, так як вважалося, що арабські цифри набагато простіше підробити. Вперше ці символи почали використовувати між 900 і 800 роками до нашої ери. цифри були розроблені для використання в якості загального методу підрахунку, необхідного для розвитку відносин і торгівлі, щоб простіше і зручніше вважати різноманітні товари та послуги.

Номер слайду 8

значення РИМСЬКих цифр. Вважається, що система підрахунку була розроблена на основі руки людини. Сутність римської системи числення в тому, що для позначення цифр в ній використовуються великі латинські літери. Але мало хто знає, що ці літери обрані невипадково. I – позначає один, це один палець. V- це п’ять, розкрита долоня, на якій у нас 5 пальців. X – це десять, дві схрещені долоні, на яких у нас десять пальців.

Номер слайду 9

Правила запису римських чиселІснує сім основних символів. Римські числа представляють собою комбінацію літерних позначень кожна літера позначає число (цифру): I – 1, V – 5. X – 10, L-50, C – 100, D – 500, M – 1000 Одну й ту саме цифру більше трьох разів підряд не записують: III-3, XXX-30якщо більша цифра стоїть перед меншою, то вони додаються: VI-6, Vii-7, Viii-8, Xi-11, Mcl-1150 якщо менша цифра стоїть перед більшою, то менша віднімається від більшої: IV-4, IX-9

Номер слайду 10

ЗАСТОСУВАННЯ РИМСЬКИХ ЦИФРРимськими цифрами користувалися дуже довго. Ще в XVIII ст. в ділових паперах дозволялося позначати числа лише римськими цифрами. До сих пір ми користуємося цими цифрами для:позначення століть, наприклад XXI століття, Позначення номеру тому в багатотомній книзі, циферблатів годинника, номерів поверхів (нідерланди), номера місяця (україна), дня тижня (литва),Позначення групи крові

Номер слайду 11

Цікаві факти. Якщо вам важко запам'ятати порядкове значення символів, що за чим іде, спробуйте цю просту фразу англійською: My Dear Cat Loves Xtra Vitamins Intensely.

Номер слайду 12

Недоліки римської системи нумераціїНемає символу, що позначає нуль, також немає можливості розраховувати дробі. Це ускладнювало можливість розвитку загальноприйнятної складної математичної системи, ускладнювало торгівлю.над числами важко було виконувати арифметичні дії. Її витіснила знайома система запису чисел, що з’явилася в Індії приблизно 1400 років тому. У цій системі всі числа позначалися за допомогою 10 цифр: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 0. В кінцевому рахунку римські цифри поступилися місцем більш універсальній арабській системі, де числа читаються як одне число в послідовності. Наприклад, 435 як чотири сотні тридцять п‘ять.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!!!

pptx
Додано
14 листопада 2022
Переглядів
3339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку