Робота з ПТСР в умовах війни

Про матеріал
Робота з ПТСР в умовах війни. 1. Що таке психічна травма, психотравмуючі події та які є реакції на стрес 2. Стадії стресу 3. Тест та результати на виявлення виснаження 4. Симтоми ПТСР у дорослих та дітей 5. Вправи, які доможуть заспокоїтися 6. Види боротьби зі стресом 7. Як подолати стрес під час війни
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Робота з ПТСР в умовах війни. Подолання стресу в умовах війни. Боричевська Вікторія Андріївна

Номер слайду 2

Психічна травма :

Номер слайду 3

Психотравмуючі події:

Номер слайду 4

Реакції на стрес:

Номер слайду 5

Стадії стресу:

Номер слайду 6

Тест на виявлення виснаження від стресу. Питання (почуття за останні 30 днів)Ніколи (1)Рідко (2)Іноді (3)Часто (4)Завжди (5) Ви відчували себе виснаженим (виснаженою) без очевидної на це причини.     Ви були знервованим (знервованою).     Ви так сильно нервували, що нічого не могло вас заспокоїти.     Ви відчували розпач/безнадію.      Ви були неспокійним (неспокійною) або метушливим (метушливою).     Ви були настільки неспокійним (неспокійною), що не могли всидіти на місці.     Ви відчували себе пригнічено.     Ви відчували, що все вимагає зусиль.     Ви були настільки сумним (сумною), що нічого не могло вам покращити настрій.     Ви відчували себе нікчемною людиною. За останні 30 днів як часто: 

Номер слайду 7

Результати тесту: Кожна відповідь має свій бал: Ніколи – 1 бал. Рідко – 2 балиІноді – 3 бали. Часто – 4 бали. Завжди – 5 балів. Що означає ваша сума балів?до 20 балів – цей показник говорить, що ви знаходитеся в “зеленій зоні”, психологічний стан є нормальним. Якщо бали близькі до 20, варто бути уважними та додати турботи про себе.від 20 до 29 – легке психоемоційне виснаження. Це жовта зона. Й вам варто розпочати відновлення вашого стану. Чим раніше ви розпочнете це робити, тим легшим буде процес та якіснішим результат.від 29 до 34 – психоемоційне виснаження знаходиться у жовтогарячій зоні. На цьому етапі важливо звернутися до спеціаліста у сфері охорони психічного здоров’я для проведення додаткового обстеження. Такі бали можуть вказувати на те, що розпочався процес розвитку психічних розладів (депресивні стани, тривожні розлади, ПТСР тощо).понад 35 балів – червона зона. Сильне психоемоційне виснаження. За таких балів обов’язково варто звернутися до спеціаліста, щоб уточнити причини психоемоційного виснаження та його впливу на ваше здоров’я. Це може бути лікар (психіатр, невролог), психотерапевт чи психолог. Важливо! Ці результати не є показом до лікування. Якщо ви отримали 25+ балів не говорить, що у вас є психічний розлад, а вказує на те, що варто додатково обстежитися.

Номер слайду 8

5. Порушення пам'яті та концентрації уваги. Людина відчуває труднощі, коли потрібно зосередитися або щось згадати, принаймні, такі труднощі виникають при певних обставинах. В деякі моменти концентрація може бути прекрасною, але варто з'явитися якомусь стресовому чиннику, як людина вже не в силах зосередитися. 6. Депресія. У стані посттравматичного стресу депресія досягає самих темних і безпросвітних глибин людського відчаю, коли здається, що все безглуздо і марно. Це почуття депресії супроводжують нервове виснаження, апатія і негативне ставлення до життя. 7. Загальна тривожність. Виявляється на фізіологічному рівні (ломота в спині, спазми шлунку, головний біль), у психічній сфері (постійне занепокоєння і стурбованість, "параноїдальні" явища - наприклад, необгрунтований страх переслідування), в емоційних переживаннях (постійне відчуття страху, невпевненість у собі, комплекс провини). 8. Напади люті. За силою подібні до виверження вулкана. (такі напади частіше виникають під дією наркотичних речовин, особливо алкоголю). Однак бувають і без алкоголю або наркотиків.. 1. Невмотивована пильність. Людина пильно стежить за всім, що відбувається навколо, як їй загрожує небезпека. 2. "Вибухова" реакція. За найменшої несподіванки людина робить стрімкі рухи (кидається на землю при звуці низько пролітаючого вертольота, різко обертається і приймає бойову позу, коли хтось наближається до неї зі спини). 3. Притуплення емоцій. Людина повністю або частково втрачає здатність до емоційних проявів. Їй важко встановлювати близькі та дружні зв'язки з оточуючими, їй недоступні радість, любов, творчий підйом, грайливість і спонтанність. 4. Агресивність. Прагнення вирішувати проблеми за допомогою грубої сили. Хоча, як правило, це стосується фізичного силового впливу, але зустрічається також психічна, емоційна і вербальна агресивність. Клінічні симптоми при ПТСР:

Номер слайду 9

Симтоми ПТСР у дорослих та дітей: Дорослі Діти Реагують на травму інтенсивною тривогою, відчуттям безпорадності страху або жаху Реагують на травму дезорганізацією поведінки або ажитацією Вторинно переживають травму в формі нав'язливих образів, думок абоуявлень Вторинно беруть участь в іграх, в яких виражені деякі теми або аспекти травми Страждають від жахливих снів на тему травми, що викликають дистрес Переживають неспецифічні нічні кошмари, наприклад бачать монстрів Діють або почуваються таким чином, ніби травматичний вплив триває Відтворюють травму в особах

Номер слайду 10

На що потрібно звертати увагу при ПТСР:

Номер слайду 11

Вправи, які допоможуть швидко заспокоїтись:1) Земля – тіло - принцип розслаблення через напругу. Мета – знизити тремор або ефект "ватяні ноги". Напружити і різко відпустити м'язи. "Насос" – підняти плечі й опустити Заземлюємося, відчуваючи опору на землю або підлогу. Звертаємо увагу на фізичне відчуття підтримки поверхонь, на яких стоїмо/сидимо/лежимо.

Номер слайду 12

2. ПОВІТРЯ 💨👃Кілька усвідомлених вдихів і видихів, спостерігаючи за плином повітря всередину і назовні. Контрольоване дихання: видих довший, ніж вдих. Дихання по квадрату, але починаємо з видиху. Принцип - піти від інстинктивного дихання - бажання робити глибокий вдих. Повільно вдихайте впродовж 4 сек Затримайте дихання на 4 сек. Повільно вдихайте впродовж 4 сек Затримайте дихання на 4 сек

Номер слайду 13

Боротьба зі стресом через ТІЛО, ФІЗИЧНУ АКТИВНІСТЬ: Позитивні прояви подолання стресу Ресурси Релаксація, фізичні вправи та ігри, прогулянки, праця. Масаж, плавання, аромотерапія, приготування їжі. Фізична активність, їжа, природа.

Номер слайду 14

Боротьба зі стресом через РОЗУМ, СВІДОМІСТЬ, КОГНІТИВНІСТЬ ТА МИСЛЕННЯ: Позитивні прояви подолання стресу Ресурси Збір інформації, самонавчання на основі минулого досвіду, висновки, вивчення правил і законів суспільства, створення шкали пріоритетів, планування сценаріїв, роздуми, реалістичне планування, програми дій. Швидка організація вирішення проблем, ведення записів, планування, дотримання алгоритму, перевірка верогідностей та альтернатив.

Номер слайду 15

Боротьба зі стресом через почуття та емоції: Позитивні прояви подолання стресу Ресурси Емоційна підтримка, демонстрація почуттів, емоційний контакт, емпатія, вибір та перегляд фільмів, спектаклів, що несуть емоційний заряд Джерела емоцій – кіно, театр, спілкування з близькими людьми, вираження емоцій.

Номер слайду 16

Як подолати стрес під час війни?Зосередьтеся на тому, що ви можете контролювати. Зараз дуже важливо концентруватися на створені найбільш безпечних умов, турботі про близьких та рідних. Споживайте лише достовірну інформацію з офіційних джерел. Не варто переглядати новини цілодобово, адже це підвищує панічні настрої, тривогу та відчуття страху за близьких та себе. Намагайтесь за можливості дотримуватись режиму дня та сну. В умовах війни організувати здоровий сон важко, але щоразу, коли у вас є можливість поспати, скористуйтеся нею. Не забувайте рухатись та за можливості виконувати хоча б мінімальні фізичні навантаження. Навіть, якщо ви в укриття, робіть розминку, це допоможе впоратися зі стресом, тривогою та панічними настроями. У важкі часи гуртуйтесь разом та підтримуйте один одного. Якщо є можливість, будьте на зв’язку з близькими. В укритті спілкуйтесь та підтримуйте тих, хто перебуває там поруч з вами. Психологічна підтримка у такі складні моменти допомагає впоратися зі стресом

Номер слайду 17

Під час війни людина відчуває шок, гнів, депресію, перепади настрою, проблеми зі сном. Це нормальна реакція психіки на стрес. Візьміть до уваги всі поради, докладіть зусиль, і, якщо тривожність не зникає, не соромтесь звертатись до спеціалістів. Якщо ви подолаєте стрес - зможете бути корисними для оточуючих. За можливості допомагайте фізично та матеріально захисникам на фронті, займіться волонтерством та благодійністю - це підійме ваш моральний дух і пришвидшить нашу перемогу.

Номер слайду 18

Переключіть увагу, змістіть акценти на зовнішній світ. Поспостерігайте за тим, що вас здатне порадувати: як розквітає природа, звуки вітру, шелест листя та спів птахів у тихому сквері. Сконцентруйтеся на тому, що бачите та чуєте в цей момент. Частіше бувайте на свіжому повітрі. Візьміть за звичку щодня, протягом години здійснювати прогулянки в лісі чи парку. Займіться спортом. При цьому не обов'язково ходити в спортзал, достатньо буде ранкової зарядки та легкої пробіжки. Позитивний заряд на день забезпечений. Змініть картинку, вирушайте в подорож. Вулицями рідного міста, країнами Європи або рідних Карпат. Нові враження та позитивні емоції допоможуть, хоч на якийсь час, відволіктися. Знайдіть улюблене хобі. Це чудова профілактика стресу. Запитайте себе: Що мені подобається робити? Можливо, писати вірші, шити, в'язати, готувати кулінарні шедеври чи вивчати психологію. Дізналися відповідь. Добре. А тепер, не відкладаючи, розпочинайте. Це зробить вас спокійнішим і щасливішим.

Номер слайду 19

Спілкуйтесь з рідними та близькими вам людьми. Підтримуйте їх у цей непростий час, це дуже важливо і для них, і для вас. Це дасть вам можливість вилити душу і виговоритися. Піклуйтеся про інших. Нині будь-яка допомога є доречною та потрібною. Припиніть жаліти себе. Слід розуміти, що в житті є як погані, так і хороші моменти. Будьте вдячні за те, що маєте. Подяка — це хороший спосіб профілактики стресу. Замість постійного невдоволення, ви почнете отримувати радість від того, що маєте. Живіть красиво. Одягайтесь максимально вишукано або незвичайно, використовуйте гарний посуд і все, що може зараз зробити ваше життя кращим. Відволікайтесь на щось приємне і займіться тим, що приносить вам максимальне задоволення. Частіше посміхайтеся. Людина посміхається, реагуючи на події, причому не завжди позитивні. Незважаючи на те, що посмішку прийнято вважати ознакою дружелюбності, співчуття чи радості, у небезпечній ситуації вона допомагає заспокоїтися. Сміх — це найкраща профілактика стресу.

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
28 березня
Переглядів
87
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку