Рольова гра "21 лютого - Міжнародний день рідної мови"

Про матеріал

Рольову гру можна використовувати для проведення годин спілкування, виховних заходів. Для учнів це цікава та корисна інформація. Саме такі інтерактивні методи покрашують результативність на уроках словесності.

Перегляд файлу

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

(РОЛЬОВА  ГРА)

Шановні друзі, сьогодні ми зібрались з вами,щоб відсвяткувати Міжнародний  день рідної мови.

До нас завітали діти рідної мови – частини мови !

ІМЕННИК. Я-іменник,приношу найбільше користі нашій матері – Мові. Без мене ніхто не мав би імені. Я даю назву всім істотам, предметам,подіям,яких одягаю у свої 7 відмінків,2 числа,4 відміни. А в реченні можу виступати будь – яким членом.

ПРИКМЕТНИК. Гов!Гов!Гов,іменнику. Я маю таке саме право. Я даю ознаки всім,зі мною речення барвисте і яскраве. У реченні виступаю означенням.

ЧИСЛІВНИК. Сидіть тихо,не сваріться,бо без мене не знаєте,в якому році ви народились,скільки років живите на світі. Без мене ви не купуєте цукерків,жуйок,пальта чи шапки. Я маю відмінки,числа,а також і 3 роди.

ЗАЙМЕННИК. Не тільки ви, а й я маю відмінки,роди й числа. Я так само заступаю тебе, іменнику,прикметнику і тебе числівнику. А в реченні граю роль підмета, присудка, додатка, означення.

ДІЄСЛОВО. То все ваші байки. Ви разом ледарі. Без мене ви тільки байдики бєте, лежите на місці, як гнилі колоди. Я вас запускаю в дію. Маю 3 часи,2 дієвідміни та ще особи, а в реченні буваю головним і другорядним членом  речення.

ПРИСЛІВНИК. Дере носа, не знати чого. Я ніколи не змінююся, а лише тримаюсь дієслова і трохи прикметника. У реченні -  лише обставина.

ПРИЙМЕННИК. От так, брате! Я також нікому не дозволяю себе змінювати, а лише труся біля іменника, числівника, займенника. Я роблю їм послугу, уточнюю думку у реченні.

СПОЛУЧНИК. Не галасуйте, заспокойтесь. Я – найважливіша частина мови, бо без я вас усіх з’єдную і без мене не одне ходило б, як загублене телятко.

ЧАСТКА. А я вас всіх заперечую або обмежую. Я допомагаю  утворити форми умовного і наказового способу,висловлюю запитання, оклик, сумнів та інші  почуття.

ВИГУК. Ай-ай. Які тепер діти пішли. Діти одної матері не можуть погодитись. Я від радості,горя, страху, здивування можу піднести голос.

МОВА. Не сваріться, мої любі діти, кожен з вас мені потрібен і важливий. Хай віднині панують мир і спокій між вами.

(Беруться за руки, кланяються і виходять.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
15 квітня 2018
Переглядів
2046
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку