Роздатковий матеріал до уроку "Права споживачів та їх захист"

Про матеріал
Розробка уроку "Права споживачів та їх захист" містить план уроку, презентацію, роздатковий матеріал та відеоматериали. Шановні модератори, хотілося б поєднати всі 3 надіслані файли в єдину розробку, але нажаль не вийшло їх одночасно завантажити.
Перегляд файлу

ЗАПИСНИЧОК ОБІЗНАНОГО СПОЖИВАЧА

____________________________________________

ТЕМА УРОКУ:  «ПРАВА СПОЖИВАЧІВ ТА ЇХ ЗАХИСТ»

 

____    березня відзначається Всесвітній день захисту прав споживачів.

 

_____________________________  проголошує: «Держава захищає права споживачів, здійснює контроль за якістю і безпечністю продукції та усіх видів послуг і робіт, сприяє діяльності громадських організацій споживачів». 

Спеціальним законом, який регулює відносини між споживачами та виробниками і продавцями товарів, виконавцями робіт і надавачами послуг, – є Закон України «_____________________________________________».

 

__________________– фізична особа, яка придбаває, замовляє, використовує або має намір придбати чи замовити продукцію для особистих потреб, безпосередньо не пов’язаних з підприємницькою діяльністю або виконанням обов’язків найманого працівника.

За наявності товару вимога споживача про його заміну підлягає негайному задоволенню, а в разі виникнення потреби в перевірці якості – протягом чотирнадцяти днів або за домовленістю сторін.

У разі відсутності товару вимога споживача про його заміну підлягає задоволенню у двомісячний строк з моменту подання відповідної заяви.

Однак обміняти (повернути) таким чином можна не будь-який товар.Кабінетом Міністрів України затверджено перелік товарів належної якості, що не підлягають обміну або поверненню (Постанова КМУ від 19 березня 1994 № 172).До таких товарів відносяться:

Продовольчі товари.

Лікарські засоби.

Предмети сангігієни.

Фотоплівки, фотопластинки, фотографічний папір.

Корсетні товари.

Парфумерно-косметичні вироби.

Перо-пухові вироби.

Дитячі іграшки м'які.

Дитячі іграшки гумові надувні.

Зубні щітки.

Мундштуки.

Апарати для гоління.

Помазки для гоління.

Гребінці, гребені та щітки масажні.

Сурдини (для духових музичних інструментів).

Скрипкові підборідники.

Рукавички.

Тканини.

Тюлегардинні і мереживні полотна.

Килимові вироби метражні.

Білизна натільна.

Білизна постільна.

Панчішно-шкарпеткові вироби.

Товари в аерозольній упаковці.

Друковані видання.

Лінійний та листковий металопрокат, трубна продукція, пиломатеріали, погонажні (плінтус, лиштва), плитні матеріали (деревноволокнисті та деревностружкові плити, фанера) і скло, нарізані або розкроєні під розмір, визначений покупцем (замовником).

Аудіо-, відеокасети, диски для лазерних систем зчитування із записом.

Вироби з натурального та штучного волосся (перуки).

Товари для немовлят (пелюшки, соски, пляшечки для годування т. д.).

Інструменти для манікюру, педикюру (ножиці, пилочки і т. д.).

Ювелірні вироби з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Під час заміни товару з недоліками на такий же товар іншої марки належної якості перерахунок вартості товару з недоліками у разі підвищення ціни провадиться виходячи з його вартості на час обміну, а в разі зниження ціни – виходячи з вартості на час купівлі.

     У разі придбання споживачем непридатного харчового продукту продавець зобов’язаний замінити його на харчовий продукт, який є придатним до споживання, або повернути споживачеві сплачені ним кошти.

При пред’явленні споживачем вимоги про безоплатне усунення недоліків товару вони повинні бути усунуті протягом чотирнадцяти днів з дати його пред’явлення або за згодою сторін в інший строк.

На письмову вимогу споживача на час ремонту йому надається (з доставкою) товар аналогічної марки .

За кожний день затримки виконання вимоги про надання товару аналогічної марки та за кожний день затримки усунення недоліків понад установлений строк споживачеві виплачується неустойка відповідно в розмірі одного відсотка вартості товару.

Обов’язки споживачів

1.

 

2.

 

3.

 

4.

 

Д/З: заповнити записничок, вивчити матеріал урока.

docx
Додано
23 жовтня 2020
Переглядів
383
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку