Роздатковий матеріал до уроку з історії України для 8 класу "Передумови Національно - визвольної війни українського народу середини XVII ст."

Про матеріал
Матеріал містить картки із завданнями для групової роботи до уроку з історії України для 8 класу "Передумови Національно - визвольної війни українського народу середини XVII ст."
Перегляд файлу

  1596

 

  1638

 

   повстання

 

       війна

 

Річ Посполита

 

Острозькі

Вишневецькі

Конєцполь-

 ські      

 

фільварок

 

латифундія

 

магнати

 

шляхта  

СТАНОВИЩЕ   МІЩАН

    Частина українських міст користувалася Магдебурзьким правом, однак самоврядування українських міщан було обмежене. До ратуші і суду обиралися, в основному, поляки і німці.

   Ті ж міста,що не мали Магдебурзького права, а знаходились на землях панів,дуже потерпали від їхньої сваволі. Збільшувались податки на торгівлю, крім того, шляхта мала привілеї:безмитна торгівля,монополії на виготовлення вина,горілки,помол хліба. Товари українських ремісників і купців програвали конкурентам. В той час,як у країнах Європи розвивалося мануфактурне вироб-ництво,в Україні переважало фільваркове.

   Зростала кількість збіднілих цехових майстрів,підмайстрів;нерідко вони мусили кидати свої оселі і тікати на Запорожжя.

        СТАНОВИЩЕ   СЕЛЯН

   Із запровадженням фільваркових господарств селян позбавляли землі та особистої свободи. Ішов процес остаточного закріпачення селян:панщина на Волині і Галичині становила 5-6 днів на тиждень,на Поділлі,Брацлавщині і Київщині -  3-4дні і вводилася скрізь на Лівобережжі.

   Латифундії польських магнатів були і на полтавських   землях:Лубни,Полтава,Прилуки,Хорол, Чорнухи належали Єремії Вишневецькому; Кобеляки,Кременчук,Санжари,Гадяч перебували у володінні Конєцпольських.

   Близько 40% селян не могли забезпечити собі існування з власного господарства.

         СТАНОВИЩЕ    КОЗАКІВ

   Значно погіршилося становище реєстрових козаків після прийняття «Ординації Війська Запорозького». Їхня кількість скоротилася з 8 до 6 тисяч, до реєстру могли увійти тільки ті козаки,які не брали участь у повстаннях.

   Козаки обирали лише сотників,старшина призначалася з поляків. Скасовувалися всі права і привілеї реєстровців. Козаки мали платити «чинш» - грошовий податок, члени сім’ї після смерті козака ставали кріпаками. Міщанам і селянам під загрозою конфіскації майна заборонялося вступати до козаків і навіть видавати дочок заміж за козаків.   Українське реєстрове козацтво фактично перетворювалося на залежний і підпорядкований Речі Посполитій військовий підрозділ.

docx
До підручника
Історія України 8 клас (Сорочанська Н.М., Гісем О.О.)
Додано
10 січня 2020
Переглядів
558
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку