" Розкладання білого світла на кольори. Утворення кольорів "

Про матеріал
Дана презентація використовується під час пояснення нового матеріалу на уроці фізики в 9 класі з теми " Розкладання білого світла на кольори. Утворення кольорів "/
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізика цікава навіть тоді,коли її не розумієш.

Номер слайду 2

Дисперсія світла. Спектральний склад світла. Кольори.

Номер слайду 3

Ісаак Ньютон Ісаак Нютон (1643 -1727) – англійський вчений, заклав основи класичної фізики. Відкрив і дослідив багато оптичних явищ. Відкриття явища дисперсії світла вважається одним із найважливіших його наукових відкриттів. Надгробний пам’ятник Ньютона прикрашений фігурами юнаків, які тримають в руках емблеми його відкритів. Одна фігура тримає призму і там є слова: «Він досліджував різноманіття світлових променів і різні властивості кольорів, чого раніше ніхто не підозрював».

Номер слайду 4

Дослід Ньютона Ньютон через отвір в ставні пропускав в кімнату світловий пучок. Падаючи на скляну призму він заломлювався і давав на стіні зображення веселкової смужки.

Номер слайду 5

Дослід Ньютона Ньютон через отвір пропускав в кімнату світловий пучок. Падаючи на скляну призму він заломлювався і давав на стіні зображення веселкової смужки. С П Е К Т Р Спектр – розділення білого світла на смуги райдужного забарвлення

Номер слайду 6

Спектр Сім основних кольорів із веселки Дружно шикують веселий парад. Зверху - червоний, оранжевий нижче, Жовтий, зелений… і знов світлопад. Плавно спливає зелений в блакитний, Синій в підмогу приходить йому, А фіолетовий колір спокійний Тихо ладнає найнижчу дугу.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Веселка

Номер слайду 9

Хтось у небі рушничок вишитий повісив.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Райдуга з неба злетіла, Райдуга впала на землю, Барвами вкрила долину, Плава і в’ється над нею. Ніжно її обіймає, Ясно всміхається Сонцю, Крила йому простягає… Олександр Олесь

Номер слайду 13

Синтез білого кольору З білого кольору можна виділити пучки різних кольорів. А спільна дія кольорових пучків викликає у нас враження білого кольору.

Номер слайду 14

Розташування кольорів Пучки світла, що мають меншу швидкість поширення, заломлюються більше.

Номер слайду 15

Дисперсія світла Залежність показника заломлення світла від кольору пучка називають дисперсією світла.

Номер слайду 16

Чому трава зелена, а небо синє

Номер слайду 17

5. ПРИЧИНИ БАЧЕННЯ КOЛЬОРУ Колір предметів виникає внаслідок того, що певні кольори світла відбиваються від них Наприклад, червона книжка відбиває лише чeрвоне свiтло: Біле свiтло Відбивається тільки червоне свiтло

Номер слайду 18

Кольори непрозорих тіл Тіла білого кольору відбивають однаково промені всіх кольорів. Тіла чорного кольору поглинають промені всіх кольорів. Непрозорі тіла зафарбовуються в той колір, промені світла якого вони добре відбивають.

Номер слайду 19

Чому листя зелене?

Номер слайду 20

Як виникають кольори?

Номер слайду 21

На сітківці ока розташовані світлочутливі елементи- палички і колбочки. Колбочок існує в людини три типи,умовно названі червоними, зеленими і синіми. Червоні найбільш чутливі до червоного, сині - до синього, а зелені до зеленого кольору. Як око сприймає кольори?

Номер слайду 22

Чому «всі кішки вночі сірі»? У сутінках всі три типи колбочок перестають працювати, і їм на зміну приходять палички, при цьому людина бачить все в сірих тонах. Це і пояснює, чому «всі кішки вночі сірі».

Номер слайду 23

Основні кольори Червоний Зелений Синій

Номер слайду 24

Основні і вторинні кольори

Номер слайду 25

Доповняльні кольори

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Чому виникає веселка Веселка виникає внаслідок розкладання дощовими краплями сонячних променів на сім однакових кольорів. Спостерігається дисперсія світла у крапельках дощу.

Номер слайду 28

Умови виникнення веселки: 1.Веселка з'являється, тільки тоді, коли виглядає з-за хмар сонце і тільки в стороні, протилежній Сонцю. 2. Веселка виникає, коли сонце освітлює завісу дощу. 3. Веселка з'являється за умови, що кутова висота сонця над горизонтом не перевищує 42 градуси.

Номер слайду 29

Світ крізь кольорове скло Крізь зелене скло Крізь червоне скло Звичайний вигляд

Номер слайду 30

ПІДБИВАЄМО ПІДСУМКИ Залежність показника заломлення світла в певному середовищі від кольору пучка називають дисперсією світла. У результаті дисперсії біле світло, що пройшло, наприклад, крізь призму, утворює спектр, тобто виявляється розкладеним на сім спектральних кольорів (червоний, оранжевий, жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий). У разі накладання двох різних спектральних кольорів утворюються інші кольори. Завдяки тому що різні тіла по-різному відбивають, заломлюють і поглинають світло, ми бачимо навколишній світ різноколірним.

Номер слайду 31

Бджоли розрізняють кольори

Номер слайду 32

Кури розрізняють кольори

Номер слайду 33

Зв’язок букв,цифр і кольору (Робота американськоі цілительки Ліліан Бондс.) Розглянемо приклад визначення кольору ім’я. Лилиан = 4+1+4+1+1+6 = 17 = 1+7 = 8

Номер слайду 34

Що називають дисперсією світла? У чому причина дисперсії світла? Які природні явища можна пояснити дисперсією світла? Поясніть, що означає вираз «біле світло — складне світло»? Які кольори називають доповняльними? 6. Світло якого кольору відбиває зелений виноград? Контрольні запитання

Номер слайду 35

Якісна задача У воді поширюються пучки світла червоного, оранжевого та блакитного кольорів. Швидкість поширення якого з пучків буде більшою?

Номер слайду 36

Які колбочки посилають сигнал в мозок, коли ми бачимо жовтий колір? білий колір? Ч+С+З П – палочки К - колбочки

Номер слайду 37

Домашній експеримент Напишіть на білому папері синім олівцем будь – яке слово. Потім червоним чорнилом замалюйте написане слово так, щоб його не можна було прочитати. Тепер візьміть червоне скло і подивіться крізь нього на заштриховане місце. Що ви побачили? У чому “секрет” цього досліду?

ppt
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
9 січня 2023
Переглядів
5331
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку