Розрізнення складносурядних речень і простих з однорідними членами зі сполучниками.

Про матеріал

Дана презентація містить матеріал, який можна використати при вивченні теми "Розрізнення складносурядних речень і простих з однорідними членамии зі сполучниками" у 9 класі. Подано матеріали для індивідуальної, групової, колективної роботи. Розглянуту різноманітні види робіт на різних етапах уроку. Презентація допоможе формувати уміння та навички розрізняти складносурядні речення і прості з однорідними членами зі сполучниками.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Орфоепічна хвилинка Виразно, добуток, завдання, запитання, кілометр, листопад, новий, одинадцять, ознака, посередині, предмет, сантиметр, черговий, читання, чотирнадцять, начинка, адже, котрий.

Номер слайду 3

Перевір Вир`азно, доб`уток, завд`ання, запит`ання, кілом`етр, листоп`ад, нов` ий, один`адцять, озн`ака, посер`едині, предм`ет, сантим`етр, чергов`ий, чит`ання,чотирн`адцять, н`ачинка, адж`е, котр`ий.

Номер слайду 4

З’ясуйте, що поєднують сполучники: однорідні члени речення чи частини складного речення. 1. Сонце останній раз освітило землю та впало за гору.2. Була чудова пора, що називають золотою осінню. 3. Усе більше темніло, і вітер все дужчав. 4. Усю мою душу й сили віддам за тебе, матінко мила моя. 5. Спустився вечір, та одразу похолоднішало.

Номер слайду 5

Списати, розставляючи пропущені розділові знаки. Преребудувати складні речення в прості. 1.День був ясний сонячний проте ще віяло прохолодою.2. Яблуневий сад був невеликий але дерева стояли густо. 3. Дівчина співала тихо але голос її звучав чарівно зворушливо.4. Повіяв вітерець і побіли по хлібному полю золоті хвилі.

Номер слайду 6

Списати, розставити розділові знаки, визначити види складних речень. 1. Дихає осінь дихає світ густий машини дихають по кісточки у листі.2. ти кров свою загубиш до краплини але землі цієї не віддаси. 3. Ви знаєте як липа шелестить у місячні весняні ночі? 4. Я знав міста ліси і гори і в морі бачив кораблі.

Номер слайду 7

Записати, зробити синтаксичний розбір Холодні осінні тумани клубочаться вгорі, вони спускають на землю мокрі коси.

Номер слайду 8

З’ясуйте, що поєднують сполучники: однорідні члени чи частини складного речення 1.Сонце останній раз освітило землю та впало за гору. 2. Була чудова пора, що називають золотою осінню. 3.Усе більше темніло, і вітер дужчав. 4. Усю мою душу й сили віддам за тебе, матінко моя. 5. Спустився вечір, та одразу похолоднішало.

Номер слайду 9

Цифровий диктант. Позначте цифрами: 1 - просте речення; 2 – складне речення. Настав теплий ранок, дихає свіжістю земля. Кленовий листочок покружляв у повітрі й упав у калюжу. У лісі сльозяться крихітні струмки, розквітає кожна квітка. За селом починається гай, і вузенька стежка вела через нього. За багато віків Київ пережив і побачив немало. З року в рік Київ прикрашається новими будинками, парками, проспектами. Злетіла пташка високо, а людина ходит тільки по землі.

Номер слайду 10

З простих речень складіть три складних, використовуючи різні засоби зв’язку. 1.Миттєво між хмарами з’явилося яскраве сонце. 2.Сніг заграв різнобарвними кольорами.

ppt
До підручника
Українська мова для ЗНЗ з поглибленим вивченням філології 9 клас (Караман С. О., Горошкіна О. М., Караман О. В., Попова Л. О.)
Додано
1 листопада 2018
Переглядів
7135
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку