Розробка виховного заходу "Герої не вмирають. Просто йдуть з Майдану — в небо"

Про матеріал

Метою виховного заходу було ознайомити учнів з подіями Революції Гідності, вшанувати пам'ять героїв Небесної сотні, виховувати почуття патріотизму, національної гордості, любові до нашої Батьківщини - України.

Перегляд файлу

Герої не вмирають. Просто йдуть з Майдану — в небо.

Виховний захід присвячений героям  Небесної сотні

 

 

 Мета: вшанувати пам'ять героїв Небесної сотні, виховувати почуття  патріотизму, національної гордості, любові до України.

Оформлення: Стіна пам’яті Небесної сотні ,прапор України, вишитий рушник, ікона Божої матері, свічки

 

 

Ведучий 1: Кожен з нас  згадує те місце, де він народився, де промайнуло його казкове та чарівне дитинство. А найголовніше в кожного з нас, - родинне вогнище,мамині ніжні руки, мудре татове слово, маленька батьківщина кожної людини, то її велике «Я», з якого починається людина, родина, батьківщина і вся наша велична й неповторна у світі Батьківщина.

 

Ведучий 2: Українська земля… щедро полита кров’ю її синів. Гортаючи сторінки нашої історії, ми бачимо споконвічне прагнення українства до волі та незалежності.

 

Ведучий 1: Україна- це країна привітних, добрих, щирих  і гостинних людей, які ніколи не поневолювали інші народи, а лише вміло захищалися від ворогів.

 Її красою захоплювались поети, художники та композитори.

 

Ведучий 2: Україна... Вона в усьому, що нас оточує; в місяці, зорях, стежці, якою ви йдете до школи, у кожному камінчику, деревці. Все це рідне і близьке кожному з нас. І червона калина, що росте на подвір'ї  біля вашої оселі, і рушничок, вишитий старенькими бабусиними руками.


Ведучий 1: Україна -це й зелена трава у дворі вашого дому, на якій можна бігати, сидіти, лежати і дивитися в небо, як там пливуть білесенькі хмаринки. І в полі, і в лузі, і в лісі -вам скрізь хороше, бо ви вдома, на своїй землі. Навкруги земля ваших батьків, ваших предків.

 

Ведучий 2: Україна - це історія народу, який протягом багатьох віків боровся за свою свободу і незалежність. Це його славні лицарі Петро Сагайдачний, Іван Сірко, Богдан Хмельницький, Максим Залізняк, Іван Мазепа, Олекса Довбуш, Устим Кармелюк, які віддали своє життя за щастя народу.

Ведучий 1: Це і такі відомі всьому світові діячі української культури, як Тарас Шевченко і Іван Франко, Леся Українка і Олександр Довженко, Микола Лисенко і Оксана Петрусенко, Марія Заньковецька і Соломія Крушельницька, Микола Костомаров і Михайло Грушевський, вчені Борис Патон, Микола Амосов та багато інших
 

 

Ведучий 2: Спокон віків українці боронили свою волю, незалежність, прагнення до свободи. Скільки довелось пройти шляху у боротьбі із ворогами козацької доби, із царським режимом Росії, фашистськими окупантами –гітлерівцями. Але вистояли, вибороли свободу! Ціною власних життів…

 

Ведучий 1: Ми  в скорботі схиляємо низько голови перед пам’яттю людей різного віку, яких було вбито у мирний, цивілізований час ХХІ століття.

 

Ведучий 2: . Разом з вами вшановуємо пам’ять героїв різних історичних подій: Битви під Крутами, Голодомору 1932-33рр, Бабиного Яру. Тепер стаємо  сучасниками ще однієї масової трагедії нашої країни.

 

Ведучий 1:  У цьому довгому списку за світле майбутнє нашої держави стали і герої Небесної Сотні. Саме вони зуміли рішуче піднялися на герць зі  злом у 2014 році, заплативши за перемогу надвисоку ціну — власне життя. То чи може бути забутою кров, пролита ге­роями? Можлива лише одна відповідь — ні!

 

Інсценізація  вірша  Оксани Максимишин-Корабель
"Мені наснилось, що вони зустрілись"

 

Дівчина:

Мені наснилось, що вони зустрілись:

Убитий в Крутах й вірменин Сергій.

В саду едемськім на травичці всілись:

 

Герой Крут:

“За що тебе? ”

Сергій Нігоян:

“За Україну, друже мій.”

Герой Крут:

Ти знаєш і мене за неї вбили,

Та це було вже років майже сто.

Тоді померли ми, щоб ви нам жили.

А вас вбивають… Вас тепер за що?”

Сергій Нігоян:

“Ти пам’ятаєш, друже. Звісно, пам’ятаєш,

Як біло-біло в нас цвітуть сади.

І ти цей запах п’єш. І ти його вдихаєш …

Я б все віддав, щоб хоч на мить туди.”

Герой Крут:

“А я ще ввечері узяв дівча за руку

Й тихенько так до серця притулив.

Тоді не знав, що Бог уже розлуку

Навіки на землі нам присудив.

Під Крутами стояли ми стіною.

В очах не страх, а злість до ворогів.

Більшовики готовились до бою,

Я йшов на смерть… а жити так хотів.”

Сергій Нігоян

“Мені твій попіл стукав, брате, в груди.

Я вірменин, а теж Вкраїни – син.

Не мав у серці й крапельки облуди,

За те й убив мене проклятий поганин.”

Дівчина:

… Мені наснилось, що вони зустрілись.

Убитий в Крутах й бородач Сергій.

В саду едемськім на травичці всілись:

Разом:

«За Україну нас вбивають, брате мій».

 

 

Виходить Україна - дівчина в українському костюмі.

 

Україна:

Сторіччями здригався мій народ

Від ярма, від зрад й кривавих заворушень,

І мову як духовний оплот

Втирали в бруд прямісінько у душах.

Шевченко вмер. І Лесі вже нема.

Є незалежність. Є уже свобода.

І все одно ще темно від примар.

І все одно щось гірко труїть воду.

 

Ведучий 2:   Думалось все скінчилося, давно минуло і більш ніхто не пройде шляхом тих кривавих дій. Та не так здавалось, як вже сталось. Що робиться з тобою, чому ти плачеш,  Україно? 

 

Україна: Від вогню та диму страждають мої міста. Мене понищено, спалено. А найбільше серце обливається кров’ю за сотні моїх дочок і синів, які загинули від куль власної влади. Ще болять і кровоточать рани, земля захлинається від крові та сліз матерів,сестер,побратимів.

 

«Небесна Сотня»…Юнаки,батьки

Їх імена мені ніколи не забути –

Вони ж за мене полягли,

Так як і ті, що захищали Крути.

Щемить у грудях, і душа болить

За долю мого рідного народу.

Але у серці іскра ще горить,

І не втрачаю віру у свободу.

 

Відео подій листопада 2013 - січня 2014. Ведучі коментують кадри:

 

Ведучий 1: У листопаді   2013 року Україна стояла перед важливим історичним кроком   стати незалежною Європейською державою. Але колишня влада злякалась цього.  Корупція, мільярдні  грошові зв’язки із Російським Кремлем стали перепоною до європейського вибору. Підписання історичного документу було цинічно зірвано.

 

Ведучий 2: Українська молодь вийшла на Майдан, вибираючи та відстоюючи свою гідність, право стати європейською державою. В її руках були  лише прапори України та Євросоюзу, а в очах – надія та віра у майбутнє.

 

Ведучий 1: 21 листопада 2013 року за кілька днів до укладання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, уряд радикально повернув курс держави від євроітеграційного до  курсу, спрямованого на розвиток  співпраці з державами-членами СНД.

 

Ведучий 2: Обурена таким рішенням уряду України молодь виходить на Майдан Незалежності у Києві. Невдоволення підтримують по всій Україні. Це був початок  Революції Гідності.

 

Ведучий 1: До кінця доби 21 листопада 2013 року на Євромайдан у столиці збирається понад 1500 чоловік молоді, киян… З'явилась міліція, посилені загони Беркуту. Із другої половини наступного дня кількість людей зростає, відбулися перші сутички з міліцією та провокаторами. На мітинг виходить до 5 тисяч людей.

 

Ведучий 2: Близько 4 години ранку на Майдані Незалежності залишалося до 400 протестувальників– одні з них, стомлені, дрімали, інші грілися біля багаття, хтось співав пісні. Площу оточили близько 2000 озброєних спецзасобами бійців «Беркуту» із трьох регіонів України — Автономної Республіки Крим, Луганського та  Донецького регіонів.

 

Ведучий 1: В результаті наступу силовиків десятки людей були жорстоко побиті, серед них багато студентів (чимало з них приїхали з інших областей України).

 

Ведучий 2: Бійці «Беркуту» били людей кийками, скидали їх на землю з постаменту монументу Незалежності та чавили ногами. При цьому мітингувальників били навіть за кілька сотень метрів від Майдану. Внаслідок розгону було травмовано десятки протестувальників .

 

Ведучий 1: Крім того, за словами очевидців, перед атакою «Беркуту» на Майдані зник мобільний зв'язок.

 

Ведучий 2: Побитих, поранених протестантів прихистив Михайлівський Золотоверхий собор, у якому оперативно розгорнуто медичну службу, операційні блоки.Для багатьох він став єдиним прихистком, що у лиху годину відкрив свої двері тієї страшної ночі для багатьох переслідуваних.

 

Ведучий 1: Дзвони Михайлівського Золотоверхого забили тривогу.

 

Ведучий 2: Хроніка подальших днів свідчить про ще більше наростання всенародного гніву. І сотні тисяч обурених діями влади українців зібрались на Всеукраїнське Віче.

 

Ведучий 1: 19 січня 2014 року. Мирна акція переросла в жорстке протистояння з міліцією та внутрішніми військами. Беркутівці застосували спецзасоби і, незважаючи на мінусову температуру повітря, водомет.

 

Ведучий 2: Події, що відбулися з 19 по 22 січня 2014 року на Майдані, ще називають «Криваве водохреща», або «Вогнехреща». Це була найгарячіша фаза у протистоянні народу і влади.

 

Ведучий 1: Страшна звістка з майдану 22 січня облетіла весь світ.

Саме цього дня зранку на Євромайдані під час штурму було вбито мешканця Дніпропетровська вірменина Сергія Нігояна.

Згодом стало відомо про ще одного вбитого – білоруса Михайла Жизневського. У суботу від важких поранень, отриманих 22 січня на вул. Грушевського під час зіткнень з міліцією, після кількох перенесених операцій і не виходячи з коми, в київській лікарні помер 45-річний Роман Сеник та Олександр Бадера, родом з Волині. Тоді ж у лісосмузі поблизу Борисполя знайшли мертвим викраденого і замордованого невідомими львів’янина Юрія Вербицького.

 

Ведучий 2: Вони стали першими з Небесної сотні, хто поліг на Грушевського, пожертвувавши собою як заради тих, хто відстоював на Майдані власну гідність, так і задля гідного майбутнього кожного українця. Активістів не ділили за національностями. Всі були просто «майданівцями».

Замість того,  щоб мирно врегулювати ситуацію, тодішня влада на чолі з президентом Януковичем віддала злочинний наказ застосувати зброю і зробити «зачистку» Майдану, застосовуючи водомети, бронетранспортери і вогнепальну зброю.

Ведучий 1: Увесь світ облетіли кадри документальної хроніки, де молодий чоловік у будівельній касці стоїть на барикаді і проникливо, натхненно читає уривок з поеми Т.Г. Шевченка «Кавказ». Це Сергій Нігоян – українець вірменського походження з Дніпропетровщини.

 

Відео « С. Нігоян читає уривок з поеми Т.Г. Шевченка «Кавказ».

 

На фоні сумної мелодії звучить вірш « Лист до матері» (автор - М.В. Сковронська)

 

Не чекай мене, мамо, додому

Бо додому я вже не прийду.

Не чинив, мамо, зла я нікому,

Захищав лиш країну свою.

Не стріляв у людину я, мамо,

Бо любити ти вчила мене.

Ну а тих, хто у мене поцілив,

Людський осуд уже не мине.

Ти пробач. Що тебе я покинув,

Що поїхав в далекую путь.

Знаю, снайпер цілився в мене,

А попав в твоє серце і грудь.

А хотілося, мамо, так жити,

Я ще зовсім не думав про смерть,

Та я мусив так, рідна, вчинити,

Щоби банді сказати цій – геть!

Та не плач, моя рідна матусю,

Сонце зійде. Ти стань на поріг.

Бог одну тебе з горем не лишить.

А народ не простить їм цей гріх.

 

Ведучий 2: Сьогодні Україну знають у всьому світі. Трагіч­ні події, що відбулися на Майдані у серці України — Києві — взимку 2014 року, сколихнули людей усієї земної кулі. Українці об'єдналися, щоб боротися за краще життя своїх дітей, друзів, батьків. 80 днів і но­чей... Тривожних, заплаканих і вимолених... Три мі­сяці, залишивши свої родини, тисячі людей стояли на вулицях  день і ніч у морози заради одного — щоб домогтися свого, щоб їхній біль хтось почув. В один день тисячі простих українців стали солдатами сво­го народу. Звичайні мирні люди. Інтелігентні, жар­тівливі, люблячі. Студенти, учні, інженери, водії, вчителі, колишні військові, безробітні.

Ведучий 1: «Ми прийшли сюди перемогти або померти», — заприсяглися вони на барикаді. І перемога при­йшла. Велика перемога маленьких людей із гарячими і мужніми серцями. Це звитяга кожної людини, яка стояла на майданах, передавала гроші у церквах, їжу чи одяг, плакала чи молилася. За цю перемогу заплачено велику ціну — понад сто життів. Вони загинули за честь, за волю, за право бути народом — джере­лом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей.

 

Ведучий 2: Фінальним і найбільш драматичним етапом революції стали події у Києві 18-20 лютого, в ході яких загинуло більше сотні кращих наших синів і дочок.

 

Ведучий 1: Справжні бої розгорталися в центрі Києва на вулицях Інститутській, Грушевського, на Європейській площі, Майдані, у Маріїнському парку! Навколо вибухи, стогін, горе… До нас прийшла війна!...

 

Ведучий 2: Справжня кровопролитна війна. Нас намагалися винищити за бажання мати людську гідність і самим обирати своє життя. Настав той час, коли кожен українець мав зробити вибір: або ти станеш рабом, або будеш вільною людиною і житимеш у вільній державі.

 

Відео «Хронологія подій 20 лютого»

 

Ведучий 1: І продовжився  відлік загиблих, поповнювалась Небесна Сотня..

 

Ведучий 2: Тисячі поранених і майже 100 людей було вбито снайперами та бійцями спецпідрозділів міліції. Серед них – науковці, викладачі, студенти, вчителі, художники, архітектори, театральні режисери, громадські активісти. Кров цих людей стала вироком для злочинної диктатури. «Небесна Сотня» своїм життям викупила свободу для мільйонів українців і надала шанс збудувати нову демократичну правову державу.

 

Ведучий 1: Безсмертні душі вбитих і закатованих відійшли у небеса, але вони вічно житимуть в народній пам’яті, бо «Герої не вмирають!»

 

Ведучий 2: Їх назвали Небесною сотнею – українців які загинули у Києві на Майдані, вулицях Грушевського та Інститутській. Вмирали за честь, за волю, за право бути народом – джерелом і мірилом влади у власній державі, за країну, в якій не страшно жити і народжувати дітей. За цю самопожертву українці їх канонізували – за велінням серця долучили до сонму Небесного воїнства на чолі з архистратигом Михаїлом, аби захищали країну від лиха, пильнували й оберігали її з небес…

 

Відео презентація «Герої Небесної сотні. Згадаємо поіменно»

Виходять учні, тримаючи в руках запалені свічки

 

Учень 1

Моя хата не скраю,
Тому і вмираю  я за Україну,
ЇЇ честь та славу.
Пробач мені, мамо, що тебе покидаю,
Бо мушу йти на війну
Проти осатанілої зграї.

Хто зна, чи вдасться мені тебе ще побачить
Та я сподіваюсь,
Що одного ранку прокинешся
Та й мене пробачиш.

 

Учень 2                         
Пробачиш та й заплачеш,
Сліз не жаліючи, обмиєш ти ними усю Україну,
Україну нову, сильну,
В якій брат за брата
Йшов під кулі навпростець,
Не боячись ката.
Ти подивишся навколо-
Все не так, як було.
Хоч мене й немає поруч
Знай, що я, сумую…

 

Учень 3                         

Боротьба не за щастя вже навіть іде  —за життя!

Бо його забирають.

Нас Надія веде, нас ідея веде

За свободу для рідного краю.

 

Учень 4                         

Українцю, поглянь, там побили жінок!

 Глянь, вже люди ховаються в храмі!

 Де таке ще траплялось, коли це було

 Аж в такому нестерпному стані?..

 

Учень 5

Плаче Україна гіркими сльозами,

А по землі ллється кров людська свята.

За свободу й волю діти помирають,

За ту Україну, що у нас одна.

 

Учень 6                         

Мамо, я живий, лиш закриті очі….

І серце не б`ється, не вирує кров…

Ти тільки не плач, знай – всі дні і ночі

Я буду поруч – в грудях, де живе любов!

 

Учень 7                        

Ти пробач мене, мамо, за гіркії сльози,

За ту біль, і той жаль, що я наробив.

Я ж хотів лише миру, добра і свободи…

А мене за це ворог безжалісно вбив.

 

Учень 8                         

Не жалій, моя нене, що я не вернуся,

Не кляни ворогів! Нехай судить їх Бог!

Я для тебе сьогодні з небес посміхнуся,

Ти лишень свої очі здійми до зірок!

 

Ведучий 9

Вгорі прекрасні зорі, що палають…

Будь ласка, наші душі вбережи!

Хай кожну ніч нам Янголи співають,

Ти ж своє милосердя покажи.

 

Учень 10

Всім серцем вірили вони у кращу долю,

За неї ж й на Майдані полягли.

За українців і за їхню волю,

Своє життя, не завагавшись, віддали!

 

Учень 11

Бездонна прірва горя і скорботи

Панує в Україні на цей час.

І всі мої думки, і сльози, і турботи

За тими, хто життя віддав за нас.

 

Учень 12

Ніколи їх не забувайте!

В історію внесіть кожне ім’я!

Онукам, дітям ви розповідайте,

Що наша Україна ще жива!

 

Ведучий 1: Нехай кожен з нас торкнеться пам’яттю цього священного вогню-частинки вічного. А світло цієї свічки хай буде даниною тим, хто навічно пішов   від нас, хто заради торжества справедливості жертвував собою. Вони повинні жити в нашій пам’яті!

 

(Під пісню «Пливе кача» діти ставляють свічки до портретів Героїв «Небесної сотні» )

 

Ведучий 2: Ми закликаємо вас сьогодні згадати у ваших молитвах усіх Героїв, які поклали свої голови за наше майбутнє. Хай пам’ять всіх невинно убитих згуртує нас, живих, дасть нам силу та волю, мудрість і наснагу для зміцнення власної держави на власній землі. У жалобі схилимо голови. Вони згасли як зорі.

 

Ведучий 1: Герої не вмирають! Вони тут, з нами на Землі! Лише тихенько-тихенько сплять, бо змучились від катувань, побоїв і голосу смерті, що на вістрі снайперської кулі... Ми плачемо, вони ж не плачуть. Їхні душі героїчним жовто-блакитним полум’ям горять! А ми повинні жити гідно, щоб святу Небесну Сотню нізащо, ніколи не забути.

 

1

 

docx
Додано
12 грудня 2018
Переглядів
681
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку