Сценарій до Міжнародного дня рідної мови ( конкурс поезій про мову )

Про матеріал
Сценарій Свята рідної мови, присвячений Міжнародному дню рідної мови (конкурс поезій про мову ) Тема: «Збережемо наш скарб – рідну мову». Може використовуватися як позакласний захід для учнів 5-9 класів.
Перегляд файлу

                 Сценарій Свята рідної мови, присвячений Міжнародному дню рідної мови

 ( конкурс поезій про мову )

Тема:     «Збережемо наш скарб – рідну мову»

 

                                                            Хід свята

  1. Відеоролик «Рідне слово».

 

  1. Вірш «По-своєму кожна пташина співає»

 

  1. І Ведучий. Доброго дня шановні гості та учасники нашого заходу! Вітаємо  Вас на світлому святі, яке зібрало нас у цьому залі, святі традицій народних, пісень вольних, мови рідної .

 

ІІ Ведучий.

    Рідна мова – це мова, що першою засвоюється дитиною і залишається зрозумілою на все життя. Рідною прийнято вважати мову нації, мову предків, яка пов’язує людину з її народом, з попередніми поколіннями, їхніми духовними надбаннями.

 

                                                                     ( презентація)

  1. І Ведучий. Міжнародний день рідної мови, проголошений Генеральною конференцією ЮНЕСКО в листопаді 1999 року, вiдзначається щороку з лютого 2000 року для сприяння мовній і культурній різноманітності.

 

     21-го лютого всі народи Землі відзначають Міжнародний день рідної мови. За недовгий час свого існування воно вже стало традиційним, адже це один з тих днів, коли кожен має змогу відчути себе частиною свого великого народу.

 

     Заснування Дня рідної мови має велике значення, адже за оцінками фахівців, із понад 6000 мов, які нині існують у світі, значна частина перебуває під загрозою зникнення у найближче десятиріччя. Щороку повністю перестають вживатися близько десяти мов. Для того, щоб мова не зникла, за свідченням науковців, необхідно, щоб нею спілкувалися принаймні сто тисяч людей.

 

ІІ Ведучий. В Україні цей день відзначається з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню російської, інших мов національних меншин України Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови.

 

І Ведучий. Історія цього свята йде з Пакистану, де півстоліття тому, 21 лютого 1952 року, було вбито п’ятьох студентів, які мали зухвальство виступити за надання бенгальській мові статусу офіційної. Зрештою, після визвольної війни, в 1971 році, східна частина Пакистану виокремилась в незалежну державу Бангладеш зі своєю мовою.

 

ІІ Ведучий. Ми – українці, перестали цінувати свою мову. А вона, між іншим, визнана всім світом однією з наймелодійніших.

 

І Ведучий. А що в нас залишилось сьогодні від тієї солов’їної мови наших дідів та прадідів?

 

ІІ Ведучий. Залишилось небагато, та й то лише в пам’яті. В повсякденні ж нас заполонили як не русизми, так американізми. Ми намагаємося вживати нові модні словечки, нехтуючи славними українськими відповідниками. Чому? Бо так круто, стильно. Так ми здаємось розумнішими, самим собі здаємось. А хотілося б знати, що про нас думають ті ж американці, коли ми ламаючи собі язика, намагаємося вимовити те, чого і в природі нашій нам не закладено?

 

І Ведучий. Мова – це символ народу. Отож, шановне панство, пропоную хоча б один день на рік спілкуватися нашою рідною мовою  за допомогою поезії, прилучитися до краси українського слова.

 

ІІ Ведучий. Звучить віночок української поезії  у виконанні учнів 5=А класу.

 

5=А клас :

  

  І Ведучий. Можливо, колись в майбутньому вчені зможуть відповісти на питання, як виникла мова, яка була першою, які звуки, слова з'явились спочатку, які -  пізніше.

 

     Але одне зрозуміло: мова виникла тоді, коли вже були племена, причому майже кожне плем'я мало свою мову. У сусідніх племен мови були ще близькими, але що далі одне від одного жили племена, тим більше відрізнялися їхні мови.

 

ІІ Ведучий. У Новій Гвінеї ще й до сьогодні збереглося близько 620 мов, в Індії -  845. За свідченням Геродота, скіфські племена, що в давнину жили на землях України, розмовляли сімома мовами. Тому й з'явились в українській мові, як і в багатьох інших, різні слова, що називають одні й ті ж предмети.

 

І Ведучий.

 

                 Вірші про рідну мову читають учні 5-Б класу

 

5-Б клас:

 

ІІ Ведучий. А які племена жили на території України?

 

     Древляни, поляни, русичі...

     Отже, наша мова успадкована від мов племен, що населяли Київську Русь.

 

    

І Ведучий. Загальна кількість носіїв української мови — більше 43 млн. чоловік.

 

     Всього на землі налічується, за одними даними, приблизно 5 тис. мов, за іншими — близько 3 тисяч. Ними розмовляє далеко не однакова кількість людей: китайською мовою, наприклад, говорять понад 800 млн., російською 240 млн. Українська мова належить до слов'янської групи мов, яку традиційно ділять на східнослов'янські, західнослов'янські південнослов'янські. Наша рідна мова, російська та білоруська є східнослов'янськими.

 

ІІ Ведучий.    До слова запрошуємо учнів 6-А класу.

 

 6-А клас :

 

 

І Ведучий. „В уяві моїй мова завжди живе поряд з піснею, сестрою її рідною, навічно злитими, здруженими уявляються мені як дві вільнокрилі птиці, — мова і пісня. Бо ж наша мова  - як чарівна пісня, що вміщує в собі і палку любов до вітчизни, і ярий гнів до ворогів, і волелюбні думи народнії, і ніжні запахи рідної землі. А пісня — це найдобріша, найвиразніша мова”, - говорив   П. Тичина.

 

 

ІІ Ведучий.  Українська мова і пісня. Вони супроводжують людину з перших до останніх хвилин життя. Пісня – душа народу, це його краса і доброта. Українська мова вважається однією з наймилозвучніших мов у світі. На одній міжнародній конференції було названо три мови, які є найкращими для співу: італійська, українська, грузинська.

  300 тисяч пісень склала Україна цією мовою.

 

  1. Звучить пісня «Мова єднання»

 

ІІ Ведучий.  Нелегка доля української мови. Вона була разом із народом і в будні і в свята. Тож згадаємо її сьогодні, віддамо шану українському слову.

 

   І Ведучий. Українська поезія звучить у виконанні учнів 6-Б класу.

 

6-Б клас:

 

ІІ Ведучий.  Народна поезія України  - апофеоз краси. Український народ проніс через століття рабства й неволі дорогоцінне багатство свого генія» -, говорив Максим Горький.

 Традиції народу продовжили українські письменники, поети. Красою їхнього слова ми зачаровуємося, читаючи поетичні твори Т.Шевченка, Лесі Українки, Ліни Костенко, І.Франка.

 

І Ведучий. Поетичну естафету продовжують учні 7-А класу.

 

7-А клас:

 

ІІ Ведучий.  А який тонкий та дотепний український гумор! Наш народ захоплювався не тільки лірикою, а й любив дошкульне слово чи добродушний сміх. Я думаю, що нікого не залишають байдужими гуморески П. Глазового, Остапа Вишні…Навчаймося у них краси слова.

 

І Ведучий.  Вірші лунають у виконанні учнів 7-Б класу.

 

7-Б клас:

 

І Ведучий. Серед учасників нашого свята є ті, хто пробує свої сили в поезії. І хай вони не будуть поетами, але прагнення прилучитися до таїни творення, до світу художнього слова, пізнати секрети поетичної творчості заслуговують на повагу.

 

ІІ Ведучий.  Власні вірші , присвячені українській мові, представляють учні  5-А кл .

 

  1. Пісня «Українська родина».

 

І Ведучий. Що є найцінніше в житті кожної людини? Рідна мати, рідна земля, рідна мова. У рідному слові початок усіх початків людського буття. Пам'ятаймо завжди про це, бережімо, плекаймо, збагачуймо, примножуймо красу рідної мови. Людина, яка забула свою мову, не живе, а існує.

 

  Тож побажаємо всім українцям, що свято бережуть українське слово - щастя, натхнення, добра, миру , світлого майбутнього, живіть повноцінним життям, досягайте вершин, адже у ваших руках доля нашої країни.

 

Хай вам щастить!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

doc
Додано
9 січня 2023
Переглядів
469
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку