Сценарій конкурсно-розважальної гри "Подорож у Минуле"

Про матеріал

Розробка конкурсно-розважальної гри "Подорож у минуле" для дітей 8-12 років містить цікаві факти з історичного минулого різних народів світу, які органічно пов'язані з веселими конкурсами для дітей.

Перегляд файлу

Центр дитячої та юнацької творчості

Краснопільської селищної ради

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Подорож у минуле

Сценарій конкурсно-розважальної гри

(для дітей 8-12 років)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                Розробила

керівник гуртка «Сувенірчик»

                                                           Завгородня Ю.О.

 

 

 

 

 

 

 

2018

 

Конкурсно-розважальна гра «Подорож у минуле»

Дата і час проведення:

Місце проведення:

Мета: вчити дітей бути спостережливими, уважними, дослухатися до думки товаришів; розвивати  інтелектуальні здібності, пам’ять, уяву, логічне мислення, почуття гумору та  фізичні навички; виховувати  почуття колективізму, взаємодопомоги,  почуття прекрасного, любов до людей, повагу до традицій інших народів.

Обладнання, матеріали та наочність: комп’ютер, проектор, відео-ролики, конструктор-кубики, шахи,шахові дошки, фарби, пензлики, папір, ножиці, клей.

 

Хід програми.

До святково прикрашеного залу під музику  заходить ведучий. Вітається з учасниками та глядачами.

Ведучий. Рада вітати вас, шановні учасники та гості нашої веселої та цікавої конкурсно-розважальної  гри «Подорож у минуле».

Перш, ніж вирушити у подорож, нам необхідно знайти Машину часу. Та це не просто! Багато хто вважає, що її не існує. Та це не так. Вона відкриється лише розумним та кмітливим. Тож давайте, об’єднавшись у дві команди, почнемо пошуки Машини часу. (Формуються команди , обирають капітанів та дають назву команді).

Конкурс 1. Пошук машини часу.

Ведучий. Отже, перший наш конкурс – інтелектуальний. Командам треба дати якомога більше правильних відповідей на питання. Почали!

1. Чим закінчується вечір і починається ранок? (Буквою р)

2. Яке слово об’єднує 33 букви? (Алфавіт)

3. Які сто приголосних звуків можуть зупинити рух автомобілів? (Сто-п)

4. Як із буряка зробити великий дощ? (Буря-к)

5. Як написати слово «робота» п’ятьма літерами? (Праця)

6. Назвіть місто великих хижаків. (Львів)

Каверзні загадки

1. До річки підходять двоє людей. Біля берега човен, який може витримати тільки одного. Обидві людини переправилися на протилежний берег. Як?( Вони були на різних берегах.)

2. У кого вуса довші від ніг?(У таракана).

3. Знаменитий фокусник говорить, що може поставити пляшку в центрі кімнати і вповзти в неї. Як він це зробить?( вповзти в кімнату може кожен.)

4. Що йде то під гору, то з гори, але залишається на місці?( Дорога.)

5. Де зустрічається таке, що кінь через коня перестрибує?( У шахах.)

6. У батька Мері є 5 дочок: Чача, Чічі, Чече, Чочо. Як звуть п’яту дочку? (Мері)

7. Стоять багатий будинок і бідний. Вони горять. Який з них буде гасити поліція?( Поліція не гасить пожежі.)

8. Що може бути в порожній кишені?(Дірка)

9. Що робить охоронець, коли у нього на кашкеті сидить горобець?( Спить.)

10. У директора школи є брат Микола. Але у Миколи немає братів. Чи може таке бути?( Так, якщо директор школи жінка.)

Ведучий. Молодці, добре впоралися. Ми знайшли Машину часу і вирушаємо  у подорож. І перша зупинка – Рим.

Конкурс 2. Римські канікули .

Перегляд відеоролика «Давній Рим – столиця світу»

Ведучий. Коли до влади прийшов Веспасіан, то за велінням нового правителя на місці озера "Золотого будинку" було вирішено побудувати монументальний амфітеатр. Спершу будинок носив назву "Амфітеатр Флавіїв" – на честь його династії, яка його будувала. Потім за комплексом закріпилося прізвисько "Колізей". У 80 році н.е. будівництво завершилося. Головною метою створення Колізею було бажання нового імператора змусити народ забути роки жахливого царювання "вінценосного маніяка". В Колізеї регулярно влаштовувалися гладіаторські бої, морські битви, поєдинки тварин, одним словом, розважальні видовища для людей. Починаючи з 1349 року, коли Колізей частково обрушився в результаті землетрусу, споруда стала приходити в занепад. Але, незважаючи на його сьогоднішній вигляд, Колізей, як і раніше, залишається унікальним пам'ятником античної культури.

Ведучий. Завдання командам – відбудувати зруйнований Колізей. Для цього у нас є кубики різного розміру та форми. Перемагає команда, яка якнайшвидше побудує найвищу споруду. Почали!

Конкурс 3. Зіграй із шахом в шахи.

Ведучий. Наступна зупинка – Індія.
Перегляд відеоролика Індія.

Історики відносять винахід шахів до 570 року н.е. А країною, де винайшли шахи, вважають Індію. Адже вперше про настільну гру шахи згадувалося в перській  поемі, де говориться, що шахи винайдені в Індії.

 Існує велика кількість легенд про їхню появу. Прабатьком сучасних шахів вважається стародавня гра чатуранга. Назви фігур в цій грі походили від назв родів військ в Індії. Пізніше ця гра перетворилася  на гру шатрандж. Вона вже більше походила на сучасні шахи, але все ж правила дуже відрізнялися. Більшість фігур могли ходити тільки на одну клітку. Ходили за сучасними правилами  тільки кінь, тура і король.

У середньовіччі завдяки торгівлі шахи потрапляють до Європи.  Приблизно в цей же час вони з’являються і на Русі, про що свідчать дані археологічних розкопок. У ХІІІ-XVI століттях шахи стають дуже популярними.  У цей час вводяться нові правила. Гра стає більш  швидкою. З’являються шахові  книги . Уміння грати в цю гру вважається хорошим тоном.

Ведучий. Завдання для команд – розставити на полі всі фігури і показати як ходить кожна фігура.

Конкурс 4. Подорож до Японії.

Перегляд ролика «Древняя Япония».

Ведучий.  Не багато хто знає,  чому Японію називають "країною сонця що сходить". Крім того, що це найбільш східна держава і вони перші на землі зустрічають сонце, так і сама назва країни японською, а так само їх національний прапор позначає сонце.

Японія складається приблизно з 6800 островів. Чотири головні острови - Хонсю, Кюсю, Сікоку і Хоккайдо - включають 97% від загальної площі земель Японії.

Цікаві факти про Японію.

У Японії сніговиків будують з двох великих сніжок, а не з трьох.

У Японії більше 200 вулканів, а найвищим діючим вулканом є гора Фудзі.

 У Японії присутні чотири основні системи писемності: катакана, ромадзі, кандзі і хірагана.

Населення складається з 98% етнічних японців.

Японці дуже поважають тих, хто може сказати їхньою мовою хоча б дві фрази. Вони вважають, що вивчити її нереально.

Японці постійно говорять про їжу, а коли вони їдять, то обговорюють, як їм подобається частування. Повечеряти, не вимовивши кілька разів oishii (смачно) - дуже неввічливо.

У Японії їдять дельфінів. Із них роблять суп, готують кусіякі (японський шашлик), навіть їдять сирим. У дельфіна досить смачне м'ясо, з яскраво вираженим смаком, і зовсім несхоже на рибу.

У Японії найповільніший у світі МакДоналдс.

У Японії дуже чесні люди. Якщо ви загубили гаманець у метро, то 90% ймовірності, що його здадуть у бюро знахідок.

Ведучий. А чи знаєте ви символи Японії? Один з цих символів ми з вами повинні виготовити. Це будуть квіти сакури, японської вишні. Для цього вам знадобиться папір, ножиці, клей і шаблони квітки. Перемагає команда,  яка виготовить найбільше цих квітів за 5 хвилин.

Конкурс 5. «Розмалюй вождя».

Ведучий. Настав час вирушати до іншої країни і відвідати войовничі племена індіанців.

У Північній Америці проживало близько 400 племен індіанців. Всі вони говорили на різних мовах і не мали писемності. Однак в 1826 році вождь племені черокі — Секвойя (Джордж Гесс) створив азбуку черокі, а в 1828 почав видавати газету «Черокі Фенікс» на мові черокі. Степові індіанці користувалися піктографічним письмом. Також існували міжплемінні жаргони, до яких відносять загальну торговельну мову чікасо  «мобіле». Деякі племена широко користувалися «мовою сигналів» або «мовою жестів». Основними інструментами мови сигналів були умовні пересування пішки або верхи, дзеркала. Для спілкування використовувалися і вампуми, які при необхідності служили індіанцям як гроші.

Цікаві факти про індіанців

1. Ми звикли до того, що батьківщиною спортивної гри — баскетболу, прийнято вважати Америку. Але вчені виявили, що індіанці, які проживали понад 3000 років тому на території сучасної Мексики, грали в подібну гру і навіть займалися виготовленням м’ячів з каучуку.

2. Практично всі індіанці, а це 99%, мають першу групу крові і абсолютно всі позитивний резус-фактор.

3. У індіанців племені ірокези була власна конституція, яка була написана черепашковими намистом. Також вони славилися своїми масками і розмальовками. До речі, майстри, які виготовляли маски і наносили розмальовку на тіло, НІКОЛИ не повторювали малюнки.

4. Індіанці племені майя відомі не тільки тим, що винайшли календар і передбачили кінець світу. Вони також подарували світові шоколад, вперше обробивши какао боби, в результаті отримавши такі солодощі.

5. Індіанці з Південної Америки носили гумове взуття. А для того, щоб «взути» ноги, вони опускали нижні кінцівки у свіжий сік гевеї (з якої добували каучук). Коли сік застигав, він утворював на ногах непромокаючі колоші.

 6. У індіанців з Анд був такий норовливий звичай — щоб отримати вищий рівень шаманства необхідно отримати удар блискавки. Нібито так у людини відкривалися небачені раніше таланти і особливі дари.

7.У індіанців племені квакути позичати, неважливо гроші або будь-який товар, вважалося ганебною справою. У заставу боржник залишав своє ім’я і поки не віддасть борг ходив безіменним. При зустрічі з ним прийнято було глузливо кричати або недбало змахнути рукою в знак вітання.

 8. Індіанці користувалися сонцезахисними лосьйонами і кремами.

9. Бізони-альбіноси були в особливій пошані у індіанців, оскільки вважалися посланниками Зверху. Вони вірили, що білі бізони приймають образ красивої жінки, тому з ними пов’язано багато легенд та історій.

Ведучий. Завдання для команд – розмалювати обличчя  капітана, як у  вождя індійського племені.

Конкурс 6. Австралія.

Ведучий. Остання наша зупинка – зелений континент Австралія.

Австралія – дивовижний континент. Коли в більшій частині світу йде сніг, австралійці ніжаться на сонячних пляжах. Тут живуть унікальні і смертельно небезпечні тварини, які не зустрічаються більше ніде в світі.

 Назва Австралія з латинської "Terra Australis Incognita", що означає "Невідома південна земля" з'явилася ще за часів правління Римської імперії.

 Австралія – єдиний континент, де немає активного вулкана.

 Австралія – найбільший острів і найменший континент у світі.

 Австралія – найсухіший населений континент на Землі, ще більш сухий –Антарктида. Одна третина Австралії – це пустеля, інша частина теж досить посушлива.

 В Австралійських сніжних горах щорічно випадає більше снігу, ніж у швейцарських Альпах.

 6 з 10 найбільш отруйних видів змій у світі мешкають в Австралії. Австралійський прибережний тайпан - найотруйніша змія у світі. Отрута від одного укусу може вбити 100 людей.

 В австралійських пустелях блукають більше 750 000 одногорбих диких верблюдів.  Це одне з найбільш великих стад на Землі.

 У Південній Австралії знаходиться ферма Anna Creek Cattle Station, яка за площею своєю перевершує Бельгію.

 Кенгуру і страуси ему були обрані в якості символів австралійського герба, так як, на відміну від більшості тварин, рідко можна побачити що вони рухаються назад.

 В Австралії живе в 3,3 рази більше овець ніж людей.

 Будинки в Австралії погано ізольовані від холоду, тому в зимові місяці при температурі нижче +15 градусів в приміщеннях досить прохолодно. Не дивно, що саме з Австралії пішла мода на «уггі» — тепле м'яке та затишне взуття.

   Коали і люди – єдині тварини в світі, у яких є унікальні відбитки пальців. Відбитки пальців коали практично неможливо відрізнити від відбитків пальців людей.

       Ведучий. І останнє конкурсне завдання – подолати визначену  відстань стрибками, як у кенгуру.

Ведучий. Ось і дійшла до завершення наша програма. Сподіваюся, що ви отримали неабияке задоволення від гри і дізналися багато цікавого. До нових зустрічей!

Список використаних джерел.

  1. Інтернет- ресурс  У світі загадок (загадки,вікторини)  http://tvorcha-maysternya.blogspot.com/p/blog-page_72.html
  2. Інтернет -ресурс   ІМПЕРАТОР  ВЕСПАСІАН: БІОГРАФІЯ І РОКИ ПРАВЛІННЯ  https://uk.garynevillegasm.com/obrazovanie/73373-imperator-vespasian-biografiya-i-gody-pravleniya.html
  3. Інтернет -ресурс   Історія гри шахи http://chessvladkms.blogspot.com/p/blog-page_70.html
  4.  Інтернет -ресурс   DOVIDKA.BIZ.UA  http://dovidka.biz.ua/tsikavi-fakti-pro-indiantsiv/
  5. Інтернет-ресурс  tut-cikavo  http://tut-cikavo.com/krajini/504-avstraliya-tsikavi-fakti-pro-divovizhnij-kontinent

 

 

docx
Додано
5 січня 2019
Переглядів
792
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку