Сценарій проведення свята Першого дзвоника «Ярмарок захоплень»

Про матеріал
Сьогодні STEM-підходи реалізуються у багатьох закладах освіти України, в тому числі і в позашкіллі. Об’єктивно менш заформалізований освітній процес у закладі позашкільної освіти створює більш сприятливі умови для впровадження в ньому STEM-навчання. Позашкільний заклад є тією лабораторією, де навчають і виховують творчу особистість, відкривають можливості кожної дитини, допомагають їй розвивати власні здібності, забезпечують високий науково-практичний потенціал.
Перегляд файлу

Сценарій проведення свята Першого дзвоника

«Ярмарок захоплень»

 

Шумакова Марина Миколаївна,

заступник директора з навчально-

виховної роботи КПНЗ «СЮТ

Саксаганського району» КМР

 

Мета: популяризація науково-технічного напряму гурткової роботи; створення умов для розвитку творчих здібностей дітей; впровадження STEM-освіти; формування критичного мислення та життєвих компетентностей учнівської молоді.

 

Обладнання: 3-D ручка, рідина та рамки для мильних бульбашок, моделі роботів, картки з ілюзіями, моделі ракет з паперу, пускова установка для ракет, вертикальний більярд, дзеркало, олівці, папір, ємність з металевими предметами, магніти.

 

Ведуча 1:

Літо, як хвиля морська синьоока,

Вже покатилося геть за поля!

Осінь-красуня заходить у місто,

Шелестом тихим до нас промовля!

Наше подвір’я прибралось барвисто,

Кличе всіх друзів з далеких доріг!

Друзі! Сьогодні вас радо вітає

Нашої станції рідний поріг!

Ведуча 1: Любі діти! Шановні батьки, вчителі, гості! Вітаємо всіх вас на святі Першого дзвоника, з якого розпочинається кожен навчальний рік! На святі, яке вкотре відкриває двері в нашу Технокраїну всім нашим вихованцям, в якій чекають на вас наші педагоги для того, щоб навчити створювати нові цікаві моделі та поробки. І сьогодні ми з вами відвідаємо ярмарок (звертає увагу дітей на дошку з написом, який закривають повітряні кульки)… Ой… А що ж це за ярмарок? Як ви гадаєте? Хтось заховав це чарівне слово, без якого ми на ярмарок не попадемо.

Виходить Ведуча 2

Ведуча 2: Ой! Як багато діточок тут зібралося! Які маленькі, які гарненькі! Що, вчитися прийшли? Хочете потрапити у Технокраїну на ярмарок? Ха, ха! Ну спробуйте! Чарівне слово я сховала!

Ведуча 1: Що ж робити, діти? Ви дуже хочете потрапити в Технокраїну на ярмарок?

Ведуча 2: Та що вони хочуть? Вони он які маленькі! Нічого не знають, нічого не вміють! А давайте влаштуємо їм випробування? Якщо діти зможуть подолати труднощі, я скажу їм слово і вони зможуть потрапити на ярмарок у вашій Технокраїні (сміється вбік): все одно не зможуть!

Ведуча 1: Ну що, діти! Спробуємо здобути слово? А я вам буду допомагати.

Ведуча 2: Ну що ж! Починаємо перше випробування! Чи знаєте ви вірші? Думаю, що ні.

Діти читають вірші

Ведуча 2: Так, вірші ви знаєте та отримуєте першу частину слова – підказку. А тепер друге, ще складніше випробування. Спробуйте вибрати ті предмети, які ви використовуєте на заняттях гуртків в станції юних техніків.

Діти відбирають предмети, приладдя, інструменти

Ведуча 1: Молодці! Нічого у тебе не вийшло! Бачиш, вже другу підказочку отримали наші діти.

Ведуча 2:  Нічого, нічого! То ми у піддавки гралися. А тепер буде найскладніше. Щоб потрапити у Технокраїну треба бути розумним. Подивимося, чи зможуть діточки відгадати мої загадки.

Загадки

Ведуча 1:  Дякую, дякую, вам, любі дітки! Ви здобули ще одну підказочку.

Ведуча 2: Щось треба робити, бо ще трошки і я пропала! Треба включити всю хитрість, придумати завдання ще складніше. Я їм таке, таке задам, ніколи не впораються. Вони ще маленькі і не зможуть цього зробити.

Гра «Зроби як я» (руханка)

Ведуча 1: Молодці! Впоралися і з цим завданням! І за це отримуєте останню підказочку!

На дошці – ЯРМАРОК ЗАХОПЛЕНЬ

Ведуча 1: Ну ось, діти, нарешті ми з вами можемо потрапити в нашу Технокраїну на ярмарок захоплень! Запрошую всіх до ярмарку. Веселого настрою!

 

Сектори «Ярмарку Захоплень»

«3-D ручка»

3-D ручка - інструмент для малювання пластиком, що дозволяє створювати тривимірні об'єкти. Використовується для творчості, розвиваючих занять з дітьми.

«Райдужні бульбашки»

У ємність наливають рідину для мильних бульбашок і за допомогою спеціальних рамок витягають мильні бульбашки великого розміру.

Експонат «Райдужні бульбашки» дозволяє у доступній формі на прикладі таких зрозумілих об'єктів як мильні бульбашки познайомити дітей з законами фізики, які стоять за їх утворенням, метаморфозами, взаємодією з поверхнями і з іншими бульбашками.

 «Роботроніка»

Під час проведення майстер-класу вихованцями гуртка основ програмування та робототехніки діти знайомляться з можливостями роботів, створених на платформі Arduino, які керуються за допомогою додатку на мобільному телефоні.

«Світ ілюзій»

Оптичні ілюзії – помилки зорового сприйняття, причиною яких є неточність або ж неадекватність процесів, що відбуваються при корекції зорових образів, які не усвідомлюються.

Увазі відвідувачів представлена добірка оптичних ілюзій для розвитку уяви та просторового мислення.

«Ключ на старт»

Модель паперової ракети запускається зі стартової установки, яка розташовується на рівній поверхні. Гумове кільце закріплюється за кінець стартового ключа. Модель розташовується біля направляючої так, щоб нижня частина центрального корпусу торкалася до кінця стартового кільця. Ключ різко виймається і ракета летить.

«Крок до зірок»

Задача гравця полягає в тому, що потрібно провести фішку через все ігрове поле, минаючи отвори, що розташовані на панно, шляхом переміщення двох тяжелів у вигляді мотузок з кільцями, які відповідно пересувають держатель фішки по ігровому полю.

Шифрувальне дзеркало да Вінчі

Вчений Леонардо да Вінчі багато інформації щодо своїх ідей зашифровував. Він однаково добре володів обома руками, тому писав лівою рукою мілким шрифтом, зліва направо і дуже часто в дзеркальному зображенні. Відвідувачам пропонується спробувати намалювати малюнок або написати слово у дзеркальному відображенні.

Розвага з магнітами

Магнітне поле характеризується силовими лініями, які невидимі. Але при взаємодії з металевими частинками силові лінії візуалізуються  (тобто стають видимими). Відвідувачам пропонується створити візерунок за допомогою магічної сили рук (і не тільки).

 

 

docx
Додано
7 травня 2020
Переглядів
339
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку