Устинівський районний будинок дитячої та юнацької творчості
Свято Хліба
Сценарій свята, розроблений керівником
літературно- краєзнавчого гуртка
«Джерельце» Корніченко Т.А.
У святі Хліба взяли участь гуртківці та учні 1-11класів
Устинівської ЗШ І_ІІІст.
Устинівка-2014
Корніченко Т.А. керівник літературно-
краєзнавчого гуртка «Джерельце»
Свято Хліба
Мета виховного заходу :
- систематизувати знання про історію хліба в житті українського народу;
- виховати дбайливе ставлення до хліба , повагу до професій і людей ,які вирощують хліб та виготовляють різні вироби і страви із зернових культур.
Обладнання :
Малюнки учнів 1-5 класів, плакати про хліб , виставка виробів з борошна, записи пісень про хліб,
прислів’я та приказки, снопики пшениці, кукурудзи , інших зернових,виставка книг про хліб та
хліборобів ,папки з матеріалами з цікавинками про про хліб,його значення в житті людини.
Ведуча1.
Доброго дня!
Гостей дорогих ми вітаємо щиро,
Стрічаємо з хлібом , з любов’ю та миром.
Для людей відкрита хата наша біла ,
Тільки б жодна кривда в неї не забігла.
Ведуча 2.
Хліб ясниться в хаті,
Сяють очі щирі,
Щоб жилося по правді ,
Щоб жилося в мирі!
Ведуча 1.
Хлібом- сіллю вас вітаєм
І здоров'я всім бажаєм.
Під веселий спів посилаєм вам уклін.
(Підносять хліб –сіль до гостей .Звучить пісня «Зеленеє жито, зелене».)
Ведуча 1.
Готуючись до свята зазирнули ми до збірничків з народознавства і взнали чимало нового.
Ведуча2.
З давніх -давен мешканці великих та малих поселень на українській землі були насамперед хліборобами- людьми , що «робили» хліб і на ниві, і на мірошницькому майданчику , і біля печі.
Хліб у кожній родині – найперший годувальник , дарунок божий, батько, всьому голова.
Вчитель.
Про хліб складено багато прислів’їв та приказок . «Де хліб та вода , там немає голода , коли є хліба край , той і під вербою рай і стіл престіл. А як хліба ні куска, то і в горлиці тоска , і любов гине, і бесіда суха, і рибка бридка. Без хліба немає життя ні на терені України , ні в будь-яких інших землях.
Вчитель
На столі лежить хлібина,
Це частинка серця віддана для сина,
Це частинка серця віддана для дочки,
Щоб голодними не були сини-дочки.
На столі смачна розрізана хлібина :
Не голодна вже уся родина,
І не треба матері ще зрання
Сліз невтішних лити на світанні.
Це добро ,яке приходить дуже просто,
Щастя всім дає і чималий достаток.
І життя продовжує щоденно,
Ще й любов дає усім у спадок. (Т.А.Корніченко)
Ведуча 1.
Недарма у слів “жито ” і життя один корінь. Давайте ж прослідкуємо шлях хліба від ниви до столу. “Радуйся врожаю не в полі, а в стодолі”, - говорили мудрі люди. Господарі були спокійні за хлібний врожай лише тоді, коли він потрапляв у сховища-стодолі, клуні. З житниць зерно везли до млина. Наші далекі предки розтирали зерно на борошно за допомогою жорен, основою яких були два каменя. Пізніше для того, щоб обертати їх, стали застосовувати силу води і вітру. Перші вітрові млини на Україні з’явилися на початку 18 ст. Особливо багато людей і пилу, де борошно ,там і порошно . Мірошникам роботи вистачало :борошно чекали в кожній хаті- не замісиш густо, як в коморі пусто.
Ведуча 2.
Як правило хліб пекли раз на тиждень. Вважалось ,що не можна було цього робити проти великих свят , а також напередодні п’ятниці і неділі. Більше як на тиждень «заводити «хліба не годиться, інакше до хати могли завітати старці-злидні. Турбота про випічку хліба лежала на господині .В день , коли спеціально для хлібів розпалювалась піч,вона трималася суворо і зосереджено, від неї не чули звичних жартів.
Ведуча 1.
Піч для хліба випалювали добряче, але рівно. Під паляниці часом підкладали сушене капустяне листя. До двох годин хліб сидів у печі . Господиня уважно слідкувала за випічкою. Велика біда, якщо хліб виходив «циганом»- ніякою сметаною його не відбілити . Про верх , який відставав , говорили: «Хоч горобців заганяй», а про тріщини: «Мов плугом поорано». Дві хлібини ,що спеклися роз’єднували над головою дівчини. А паляничка, яка перевернулася у печі свідчила про близьку смерть, що може прийти до господи . Існувало повір’я ,що хлібна пара доходила до мертвих на той світ. Хліб наші предки виймали з печі , хрестили і залишали на покуті. Потім його віддавали як милостиню бідним людям, прошакам.
Вчитель.
Які хліби випікали на Україні? Випікали переважно з житнього борошна, пшеничні буханці катали до великих свят. Українські хлібини-паляниці, на які йшло борошно, стали символом плодючої землі , добробуту і гостинності. «Паляниця - як пух ,як дух, як миле щастя»,- говорили у народі.
Ведуча 1.
Коли не вистачало хліба до наступної випічки , з прісного тіста пекли коржі. Козаки колись пекли в дорозі
« загребки» - коржі, які загрібали попелом і гарячим жаром . Хліб шанували та берегли і в багатих . і в бідних сім’ях .У побуті існувало багато « хлібних правил», коли заходило сонце не починати нової хлібини.
Через кусень , який валявся на дорозі не переступали - його підіймали і клали на видноті . Крихти зі столу не змітали у сміття. До такої ощадливості дітей привчали змалку.
Ведуча 1. Хліб символізував міцну родину, гостинність, добробут. Займав почесне місце в Україні. Люди дотримувались звичаїв пов’язаних з хлібом, згадували його в най різноманітних випадках.
«Хліб хлібу – брат»,- говорили пригощаючи один одного, «Хліб від рук відривається»,- сумували коли були погані заробітки.
«Ти - хліба, а він тобі- камінь»,- говорили про невдячну та злу людину. З першого дня появи людини на
світ ,тягнеться низка хлібних звичаїв-обрядів.
Ведуча2.
З хлібом у нас зустрічають гостей,
З хлібом дітей проводжають батьки у дорогу,
Хліб на весіллі цвіте в короваї ,
І кращих немає на світі вістей,
ніж –хліб уродився у рідному краї.
Учень 1 .
Хліб і хлібні вироби з жита-пшениці- улюблена їжа всіх українців. Без них немислиме життя.
Учень 2.
Де починається життя хліба? А початок його –це маленьке зернятко. Воно нагадує маленьку дитину у сповиточку .Багато зерняток створюють колос, багато колосків – це безмежний хлібний лан.
Учень3.
Хто ж вирощує хліб? Хлібороби. Праця їх важка, Це й недоспані ночі ,натруджені руки, висушене сонцем обличчя, мокра від поту сорочка. Ми вклоняємось цим людям з золотими руками та добрим серцем ,які люблять свою батьківщину усім серцем.
Звучить пісня про Україну.
Учень4 .
Поля неозорі, пшеничні простори ,
У серці – ясна далина.
Ой ,як не любити ,
Тебе моя рідна сторона!
Налита гарними хлібами,
Устинівщино моя!
Учень 5
За серця і справи чисті,
За звитяги трудові
Спасибі вмілим хліборобам
Нашої землі.
Учень 6.
І красен труд, хоч рясен піт,
Бо жита дух медовий.
Життя несе у світ людський ,
І людські родить мови.
Вчитель. Наш устинівський край багатий своїми полями й хлібами, багатий він і щедрими та працьовитими людьми, які вирощують гарні врожаї з року в рік.(Зачитує список найкращих працівників жнив 2014 року.)
Ведуча 2.
Ось в цьому колоску -20 зерняток, щоб спекти батон потрібно таких 5000, а це 250 колосків.
Їж ,друже ,хліб додолу не кидай,
А підніми , коли не там лежить.
А коли сідаєш ти до столу ,
Пам’ятай , що хліб – то означає жить.
Вчитель.
Якщо учень лише один раз на рік викине скибочку хліба вагою 10 грам, то втрати в нашій країні становитимуть 65т.А за рік- 19 тис. т.
Тієї миті, коли ваша рука замахнеться ,щоб кинути хліб ,згадайте:
-своїх земляків, хто пережив роки голодомору,і тих ,хто їх не пережив;
-згадайте прабабусь і прадіду сів,бабусь і дідусів, які пройшли через лихоліття війни, і про тих хто загинув на війні;
- згадайте тих,хто не дочекався цього шматочка хліба ;
-згадайте мозолясті хліборобські руки, згадайте маленьке і золоте зернятко- символ життя.
Ведуча2.
Шануй хліб наш, людино,
І нинішній , в прийдешній день.
Щоб з колоска не випала зернина,
Нехай зі столу з крихти не впаде.
Ведуча 1.
Хлібе ,святий мій хлібе !
Перед тобою я зігну коліна,
Перед тобою голову схилю,
Вустами притулюсь до тебе,хлібе,
І клятву вимовлю свою.
Ведучі разом. Клянусь навіки шанувать тебе, хлібе!
Вчитель .Читає казку про чарівну комору.
От і вирощують люди хлібні культури ,печуть хліб і радіють життю.
Ведуча1.
На наше свято ми запросили й тих ,хто пече хліб для людей, хто знає гарні рецепти короваїв, булок, тортів, кексів, різних страв з борошна. Тож слово майстриням- господиням.
Виступ запрошених на свято: кухара школи, працівника пекарні.
Вчитель. На свято наше постарався кожен клас, батьки щедро допомогли приготувати страви з борошна . Скуштуймо ці дива кулінарії всі разом під час ярмарки «Хлібні дива» та не забудьмо , що хліб- святий.
Вчитель.
Хліб святий лежить на столі-
Запашний і рум’яний, високий.
Знають добре старі і малі,
Що то рук хліборобських неспокій.
Хліб священний лежить на столі,
В нього запах жнив’яного літа.
Хай завжди буде хліб на столі
І ,як сонце , сіяє над світом.
Хай буде мир на нашій українській хліборобній землі, добро та достаток хай прийде до кожної родини!
Звучить пісня про Україну «А у нас Україні».