Щоденник дослідження «Птахи на нашій годівничці»

Про матеріал
Більшість птахів в осінній час залишають місця гніздування і відлітають на зимівлю, але значна кількість осілих і кочових птахів залишаються зимувати. В цей час особливо важко птахам. Снігові заметілі і рясні снігопади викликають масову загибель птахів через брак їжі. Своєчасне підживлення дозволить зберегти зимуючих птахів. Зимовий день дуже короткий, збираючи природний корм, птахи часто не встигають насититися настільки, щоб пережити ніч до ранку, слабшають і гинуть від виснаження. Підживившись на годівниці, вони починають посилено розшукувати корм на деревах у районі розташування годівниці. Підгодівля птахів, крім того, може затримати їх на гніздуванні поблизу місця підгодівлі. Влітку вони будуть охороняти наші, сади, городи від шкідливих комах, об’їдаючих плодові дерева в саду. Кожен з нас повинен дбати про зимуючих птахів, тому тема нашої роботи є актуальною. Об'єкт дослідження: зимуючі птахи Предмет дослідження: зимуючі птахи на годівниці Мета роботи: • вивчення способу життя та поведінки зимуючих птахів Завдання: • дослідити видовий склад зимуючих птахів, використовуючи наукову літературу; • виготовити годівниці, підгодовувати птахів узимку; • вивчити перевагу кормів різними видами птахів; • провести спостереження за птахами, прилітаючими до годівниці; • підрахувати число птахів у період з 3 по 7 січня 2015-2016 років; Для рішення поставлених завдань використані наступні методи дослідження: науковий пошук, спостереження, порівняльний аналіз. Джерелами інформації стали: • спеціальна література та матеріали Інтернету; • спостереження за годівницями і фотографування;
Перегляд файлу

Відділ освіти Павлоградської міської ради

КПНЗ «Станція юних натуралістів» м. Павлограда

 

 

 

Щоденник дослідження

«Птахи на нашій годівничці»

C:\Users\Екатерина\Pictures\Годівничка\20160118_133204.jpg

Виконавці:

Юннати гуртка

«Основи біології»

Керівник:

Мамотенко Ю.О.

 

 

 

М. Павлоград

 2016 рік

І Вступ

Більшість птахів в осінній час залишають місця гніздування і відлітають на зимівлю, але значна кількість осілих і кочових птахів залишаються зимувати. В цей час особливо важко птахам. Снігові заметілі і рясні снігопади викликають масову загибель птахів через брак їжі. Своєчасне підживлення дозволить зберегти зимуючих птахів.
Зимовий день дуже короткий, збираючи природний корм, птахи часто не встигають насититися настільки, щоб пережити ніч до ранку, слабшають і гинуть від виснаження. Підживившись на годівниці, вони починають посилено розшукувати корм на деревах у районі розташування годівниці.
Підгодівля птахів, крім того, може затримати їх на гніздуванні поблизу місця підгодівлі. Влітку вони будуть охороняти наші, сади, городи від шкідливих комах, об’їдаючих  плодові дерева в саду.

Кожен з нас повинен дбати про зимуючих птахів, тому тема нашої роботи є актуальною.

 

Об'єкт дослідження: зимуючі птахи

 

Предмет дослідження: зимуючі птахи на годівниці

 

Мета роботи:
• вивчення способу життя та поведінки зимуючих птахів

 

Завдання:
• дослідити видовий склад зимуючих птахів, використовуючи наукову літературу;
• виготовити годівниці, підгодовувати птахів узимку;
• вивчити перевагу кормів різними видами птахів;
• провести спостереження за птахами, прилітаючими до годівниці;
• підрахувати число птахів у період з 3 по 7 січня 2015-2016 років;

 

Для рішення поставлених завдань використані наступні методи дослідження: науковий пошук, спостереження, порівняльний аналіз.

 

Джерелами інформації стали:

• спеціальна література та матеріали Інтернету;

• спостереження за годівницями і фотографування;

 

 

 

 

 

 

 

 

Огляд літератури.

 

За допомогою атласу-визначника птахів і мультимедійного визначника птахів були знайдені птахи, які прилітають на годівницю. У «Великій енциклопедії природи» відображено опис, звички, харчування зимуючих птахів. Цікавий і пізнавальний матеріал міститься також в «Чудової енциклопедії тварин». На сайтах http://ru.wikipedia.org, http://www.ecosystema.ru/ знайдена інформація про птахів, що прилітають на годівницю.

 

Спостереження проводилися на подвір’ї станції юних натуралістів.

 

II. Результати дослідження

 

II.1. Наукова інформація про зимуючих птахів

 

http://i60.fastpic.ru/big/2013/1119/7e/3ddb2c6681add809df9d8da63aaa787e.jpgВелика синиця.

Це сама велика синиця в Європі — розміром приблизно з горобця, має досить довгий хвіст. Довжина 13-17 см, маса 14-21 г, розмах крил 22-26 див. Всього відомо близько 65 видів синиць. Найменша з них важить менше 10 грамів, найбільша - близько 20 грамів. Свою назву синиці отримали не за синій колір, а за видавані ними звуки «сі-сі». Вага комах, яких синиця з'їдає за 1 день, дорівнює її вазі. Має досить яскраве оперення, серед інших птахів виділяється насамперед яскраво-жовтим черевцем з «краваткою» — широкою чорною смугою від грудей до куприка. Верх голови, або шапочка, чорний з синім металічним блиском. Щоки білі. На потилиці жовтувато-біла пляма. Навколо шиї чорна смуга-нашийник, горло і груди чорні з невеликим голубуватим відливом. Спина жовто-зелена або голубувато-сіра з невеликим оливковим відтінком на плечах, крила і хвіст голубуваті. На трьох крайніх кермових є білі вершини, які разом утворюють поперечну світлу смужку. На крилі також помітна тонка біла поперечна смуга.
Самки схожі на самців, однак у цілому трохи більше тьмяні — чорні тони на голові і грудях мають більш темно-сірий відтінок, нашийник і чорна смуга на череві тонше і інколи може перериватися. Облямівка на верхніх і середніх криють швидше зеленувато-сіра, ніж зеленувато-синя у самців. Підхвістя більш біле. Молоді птахи схожі на самок, проте шапочка у них швидше бурувата або бурувато-оливкова, а пляма на потилиці маленьке і розпливчасте.

Велика синиця живе в лісовій частині району в мішаних лісах, гніздиться в дуплах. У пошуках їжі залітає в зимову холоднечу в села, де лазить по гнилим дахах і садам у пошуках лялечок, личинок комах. Поїдаючи майбутнє потомство шкідливих комах, велика синиця приносить величезну користь садах, полях, городах, лісах.

 

http://ua-znatok.com/pars_docs/refs/5/4395/4395_html_m4150691a.jpgГоробці зустрічаються скрізь, крім Антарктиди. Основна маса видів пристосована до життя на деревах, деякі види перейшли до наземного способу життя. Більшість горобців дуже активні птиці. Вони дрібні і середнього розміру. Вага тільця від 4-5 г до 30 г. Більшість горобців утворює сімейні пари. У кладці всього 4-6 яєць, хоча може бути і до 16. Висиджують пташенят і піклуються про них обоє батьків. Основна маса видів пристосована до життя на деревах.

 

http://www.hlasek.com/foto/nahledy/dendrocopos_major_ba2065.jpgВеликий строкатий дятел.

Розміром з дрозда. Довжина 22-27 см, розмах крил 42-47 см, маса 60-100 р. В забарвленні переважання чорних і білих тонів, які в поєднанні з яскраво-червоним (у окремих підвидів — рожевим) і надають птиці строкатий вигляд. Верх голови, спина і надхвістя чорні з синюватим блиском. Лоб, щоки, плечі і черево бурувато-білі; останнє в залежності від району проживання може бути світліше або темніше, варіюючи від чисто білого до буруватого або майже шоколадного. На плечах розвинені великі білі поля, між якими проходить чорна спинна смуга. Махові чорні з широкими білими плямами, які на складеному крилі утворюють п'ять світлих поперечних смуг. Хвіст чорний, за винятком двох крайніх кермових пер, які білого кольору. Від підстави дзьоба до бічної частини шиї, а потім убік до чорного зашийку тягнеться добре помітна чорна смуга — «вуса», окаймляючи білу щоку.
Самець відрізняється від самки червоною поперечною смугою на потилиці. У молодих птахів незалежно від статі тім'я червоне з чорними поздовжніми штрихами. Хвіст середньої довжини, загострений і дуже твердий, так як служить головним чином опорою при лазінні птаха по стовбуру дерева. Дятел добре і швидко літає, однак у всіх випадках віддає перевагу лазити по стовбуру дерева, користаючись крилами лише для перельоту на сусіднє дерево.

Навесні і влітку дятли у великих кількостях поїдають різних комах і їх личинок: жуків, в тому числі харчуються деревиною (вусанів, короїдів, златок, рогачів, листоїдів, сонечок, довгоносиків, турунів), гусениці та імаго метеликів, у тому числі волохатих, рогохвостів, тлю, кокцид . Чималу частку раціону складають мурахи: лазиуси, форміки, мурахи-шашелі; у шлунках деяких дятлов орнітологи знаходили по 300-500 екземплярів цих комах. Зрідка вживають в їжу ракоподібних і молюсків. У холодну пору року дятлів нерідко можна спостерігати біля житла людини, де вони відвідують пташині годівниці.


http://givotnie.com/wp-content/uploads/2012/05/sviristeli_1.jpgЗвичайний омелюх

Довжина тіла становить 18-23 см, маса — до 60-67 грамів. Є помітний чубчик. Забарвлення рожево-сіре, крила чорні з жовтими і білими смужками, хвіст, горло і смужка через очі чорні. Кінчики другорядних махових пір'їн перетворені у маленькі яскраво-червоні пластинки, помітні тільки поблизу. По краю хвоста жовта смуга, на крилі вузька біла смужка. Пісня омелюха — дзюркотлива трель «сві-ри-ри-ри-ри», схожа на звучання сопілки. Політ швидкий і прямолінійний.

Птахи тримаються великими зграями. Влітку живляться комахами, яких нерідко ловлять на льоту, личинками, різними ягодами і молодими пагонами рослин. У зимовий час часто зустрічаються в містах середньої смуги Росії, де харчуються переважно горобиною.
Гніздиться в рідколіссях, на деревах. Статева зрілість настає у віці одного року. Сезон гніздування триває з травня по липень. Чашеобразное гніздо з трави, волосся, моху і гілок хвойних дерев будується у верхній кроні дерев, найчастіше на узліссі, поблизу водоймищ та інших гніздових пар. Самка кладе від 4 до 6 блакитно-сірих з чорними крапками яєць. Самка висиджує кладку від 13 до 14 днів, в той час як самець піклується про кормі, що складається з комах і ягід. Молоді птахи стають самостійними приблизно через 15-17 днів. Кожен рік свиристель шукає собі нового партнера. Залицяння за самкою включає в себе її годування ягодами.
Тривалість життя птахів може становити 13 років.

 

http://onlineslovari.com/photos/biologicheskiy_entsiklopedicheskiy_slovar/galka1.jpgГалка – птах середнього розміру. Має чорне забарвлення, лише шия, щоки у неї світло-сірі та черево темно-сіре. Дзьоб товстий. Гніздиться колоніями на деревах, а також на горищах, у димарях, дуплах дерев, у норах на схилах ярів. Живиться переважно комахами, якими і вигодовує пташенят. Знищує хрущів, черв’яків, лялечок жуків під час оранки. Взимку живиться відходами на смітниках.

 

 

http://rbcu.ru/upload/iblock/039/ksorx.jpgСойка - осілий птах розмірами з галку. Впізнати її легко по яскраво-блакитним з чорним обідком дзеркальцях на крилах і чорних ,,вусах”. У неї довгий хвіст і короткі крила. Поїдає дрібних гризунів, жаб, гадюк, ос, комах. На зиму робить запаси жолудів. Дуже галаслива, крик неприємний. Може імітувати голоси інших птахів.

 

http://www.photoclub.com.ua/_/559125.jpeg?0Дрізд - горобинник (чикотень). Гніздовий, перелітний, зимуючий птах. Гніздиться на узліссях лісів колоніями. Харчується дощовими черв’яками, молюсками, комахами, які збирає риючи підстилку. Взимку їсть плоди і ягоди, оголюючи гілки кущів. Його можна привабити до саду плодами, покладеними просто на землю, особливо сніжної зими.

 

http://pernatidruzi.org.ua/pictures/ptaxzym/7.jpgДрізд чорний – птах розмірами з шпака. У самця чорне блискуче пір‘я, жовтий дзьоб і жовтий ободок навколо очей. Оперення самки непоказне, коричневих тонів. Вона має білувате горло і іржаво-вохристі плями на грудях. Їжу птах знаходить в будь-яку пору року. Їсть черв'яків, комах, фрукти, а взимку - стиглі ягоди. Чашоподібні гнізда з трави і листя влаштовує на землі або пнях у садах, скверах, парках, лісах. Дрізд швидко та вправно скаче по землі з трохи піднятим хвостом і опущеними крилами. Завдяки такій поведінці його можна легко відрізнити від шпака.

http://birds-ukraine.pp.ua/images/slideshow/Emberiza%20melanocephala/Emberiza%20melanocephala1.jpgВівсянка звичайна – трохи більша за горобця. У самця голова, горло і черевце жовті, спина бура з поздовжніми темними плямами, хвіст і крила темно-бурі з світлою облямівкою. Самки забарвлені не так яскраво. Населяють узлісся, чагарники на полях, луках. Гнізда будують на землі.


II. 2. Годівниці

Зимова пора року найбільш сприятлива для вивчення видового складу і способу життя птахів. Птахи стають більш помітними, вони самі тягнуться до людського житла. Вони живуть поруч з нами, і приносять велику користь і навіть радість. Часто ми не помічаємо цих маленьких пернатих, але, познайомившись з ними ближче, розуміємо, що й вони приносять користь.
Як не поспішаєш по своїх справах, неодмінно зупинишся і помилуєшся. Птахи приносять користь, і не треба забувати, що птахам потрібна наша допомога.

Годівниці були розвішані у дворі будинків, у шкільному дворі, парку 1-го Травня та подвір’ї станції юних натуралістів. За цей період часу на годівниці прилетіли такі види птахів: синички, горобці, дятел, дрозди – горобинними, і навіть чубатий жайворонок. На горобині були виявлені омелюхи.

Годівниці можна зробити з різних пакетів для молока, соку. Важливо, щоб отвір в годівниці було настільки великим, щоб птах міг спокійно проникнути всередину годівниці і покинути її.

Для учнів початкової ланки ЗШ № 15 ми провели майстер-клас по виготовленню годівниць, які вони розвісили вдома і на пришкільній території. Птахів підгодовуємо кожен день. Кожен день вони прилітають, спустошуючи годівниці. Знову і знову підсипаємо корм і з великим задоволенням спостерігаємо за птахами.

 

II. 3. Корм для птахів

Ідеальним кормом для більшості зимуючих птахів, як комахоїдних, так і зерноїдних, є насіння соняшнику - непідсмажене та несолоні горіхи. В цілях економії і дешевизни можна використовувати в якості кормів для птахів насіння і ягоди рослин, непридатних в їжу людині. В будь-якій місцевості є багато диких рослин, насіння та плоди яких служать птахам природним кормом аж до снігопадів, що закривають їх. Це насіння бур'янів: кінського щавлю, мишачого горошку, лободи та ін. Можна використовувати ягоди горобини, калини, бузини. Можна збирати влітку і сушити кавунові і динні насіння, насіння вільхи та берези. Можна змішувати ці корми, птахи самі виберуть з суміші, кому що треба. Ягоди калини, горобини, бузини можна зв'язати в пучки і підвішувати до годівниці або біля неї.
Птахи добре їдять також крихти, недоїдені шматки і навіть засохлі батони білого хліба. Чорним (житнім) птахів хлібом годувати не можна, тому що хліб у переповненому зобі закисає і птиці від цього гинуть.
В якості тваринної їжі для підгодівлі птахів придатні несолоне сало і м'ясо. Тваринними кормами добре живляться дятли, повзик, синиці.

 

 

 

 


II. 4. Поведінка і звички птахів (з власних спостережень)


II.4.1. Птахи, які прилітають до годівнички

Багато різних птахів прилітають до годівниць. У кожного птаха свої звички і ведуть вони себе по-різному. Цікаво спостерігати за ними! Як правило, першими виявляють годівницю синиці - верткі маленькі пташки. Синиці в зимовий час воліють триматися зграйками. Тому птахи швидко виявляють вивішену годівницю. Вони по черзі прилітають за кормом, беруть по 1 насінині, відлітають і, затиснувши насіння лапою, дістають вміст.

Прилетіли горобці, трималися зграйкою. Харчувалися завжди гамірно і метушливо, кинувши додолу масу насіння, але тут же опускаючись на сніг і підбираючи корм. Часто горобці начисто спустошували годівницю за короткий час, не залишаючи кормів для інших птахів.

Одного разу на годівниці з'явився великий строкатий дятел, синиці відразу ж покинули годівницю. Він виявив на годівниці несолоне сало і відразу ж взявся за справу. Кожен наступний день він прилітав годуватися, розганяв синиць і почував себе «як вдома». Він бачив, що ми спостерігаємо за ним через вікно, відсунувши штору, фотографували його, але він нітрохи не злякався! Він завмирав, переставав їсти й видавався неживим, лише його очі рухалися і видавали його. Наївшись досхочу, він летів. За визначником ми з'ясували, що це самка, так як у самця червона пляма на потилиці, а у цієї птиці плями не було.

Якось раз на годівницю прилетіла коричневата птиця з чубчиком на голові. Вона опустилася на сніг і почала збирати розкиданий корм іншими птахами. Ми сфотографували цю птицю і стали шукати інформацію про цю незнайомку. В електронному визначнику ми знайшли цю птицю – чубатий жайворонок. Тоді ми вирішили пошукати інформацію в Інтернеті. З'ясувалося, що це досить поширена птах у нашій місцевості, живе не далеко від житла людини, будує гнізда прямо на землі, не далеко від полів, доріг.

На горобині ми почули дивні звуки, дзвін якихось дзвіночків, виявилося, що до нас прилетіли омелюхи. Вони не помічали нас, старанно працювали, поїдаючи плоди горобини. І тільки коли ми підійшли зовсім близько, зграйка швидко і шумно покинула наш горобиновий парк.

Також високо на деревах вдалося спостерігати зграйки дроздів-горобинників, алес фотографувати зблизька нажаль не вдалося.

 

 

 

 

 

 

 
II.4.2. Дослідження кількості птахів, що прилітають на годівницю

У період з 3 по 7 січня  2015 та 2016 року підраховували кількість птахів, що прилітають на годівницю. (Додаток 1)
Спостерігаючи за птахами, встановили, що птахів більше прилітає на годівницю в тому випадку, коли дуже холодно, а коли випала велика кількість снігу. Птахам важче було добути природний корм, і вони у великій кількості прилітали до годівниці.

 

III. Висновки

1. Досліджено видовий склад зимуючих птахів.

2. Виготовлено та розвішано годівниці, велася (ведеться) щоденна підгодівля зимуючих птахів.

3. Вивчено перевагу кормів різними видами птахів.

4. Проведені спостереження за птахами, прилетающими до годівниці.

5. Підраховано кількість птахів, що прилітають на годівницю в період з 3 по 7 січня 2015-2016 років.

 

IV. Висновок

 

Зимова підгодівля птахів – вже досить стара традиція. Птахи – наші друзі і ми зобов'язані допомогти їм у скрутний для них час року. Адже вони гинуть взимку не від холоду, а від голоду.
Наше дослідження не закінчено і робота буде продовжена в наступному році. Вивчивши літературу про зимуючих птахів, було з'ясовано, що птахів можна залучити на годівницю, використовуючи певний вид корму, який віддає перевагу та чи інша птиця. Нам захотілося провести нове дослідження: виявити, а чи справді це так?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

V. Список літератури

  1.               Амченков Ю.А. Великолепная энциклопедия животных / Ю.А. Амченков // ООО «Издательская группа Аттикус». – 2008. – 256с.
  2.               Бёме Р.Л., Кузнецов А.А.. Птицы открытых и околоводных пространств СССР: Полевой определитель. М: Просвещение, 1983.-176 с.
  3.               Ахлебинин А.К., Герке С.Б., Мультимедийный компакт – диск «Природа России». КГПУ им. К.Э. Циолковского, МПГУ, МГУ им. М.В. Ломоносова, 2004.
  4.               Коллектив авторов. Большая серия знаний. Биология / Коллектив авторов. – М.: ООО «ТД «Издательство Мир книги». – 2006. – 188с.

(с.123)

  1.               Коллектив авторов. Большая энциклопедия природы. Том 4. Поведение животных. М.: ООО «Мир книги», 2002. – 192 с.
  2.               Ресурси інтернету: http://www.ecosystema.ru/
  3.               Ресурси інтернету: http://ru.wikipedia.org

8. http://ru.wikipedia.orgБольшой пёстрый дятел

9. http://ru.wikipedia.orgБольшая синица

10 http://ru.wikipedia.orgХохлатый жаворонок

11.  http://ru.wikipedia.orgСвиристель

 

 

 

 

VI. Додатки

Додаток 1 Щоденник спостереження за птахами

№ п\п

Дата

2015 рік

2016 рік

Види птахів

Кількість

Види птахів

Кількість

1

03.01

Синиця велика

2

Синиця велика

5

Горобець

4

Горобець

6

Великий строкатий дятел

1

Великий строкатий дятел

1

Жайворонок чубатий

-

Жайворонок чубатий

-

2

04.01

Синиця велика

3

Синиця велика

4

Горобець

5

Горобець

2

Великий строкатий дятел

1

Великий строкатий дятел

1

Жайворонок чубатий

-

Жайворонок чубатий

-

3

05.01

Синиця велика

3

Синиця велика

5

Горобець

5

Горобець

6

Великий строкатий дятел

1

Великий строкатий дятел

1

Жайворонок чубатий

-

Жайворонок чубатий

1

4

06.01

Синиця велика

4

Синиця велика

5

Горобець

4

Горобець

4

Великий строкатий дятел

1

Великий строкатий дятел

1

Жайворонок чубатий

-

Жайворонок чубатий

1

5

07.01

Синиця велика

3

Синиця велика

5

Горобець

5

Горобець

6

Великий строкатий дятел

-

Великий строкатий дятел

-

Жайворонок чубатий

-

Жайворонок чубатий

1

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

hello_html_21e396b4.jpg

 Великий строкатий дятел (самка) на годівничці.

hello_html_94dd244.jpg

 

 

 

hello_html_m666ea6bc.jpg

Горобці та синиці на годівничці

 

hello_html_m456b2fd0.jpg

 

 

hello_html_m1925bb6.jpg

Синиці

hello_html_2d028f07.jpg

 

hello_html_11b9af9b.jpg

Омелюх на горобині

 

hello_html_d2974d2.jpg

Чубатий жайворонок під годівничкою збирає корм

C:\Users\Екатерина\Pictures\Годівничка\20160128_073443.jpg

Зграйка дроздів-горобинників

C:\Users\Екатерина\Pictures\Годівничка\DSCN3331.JPG

 

Спостереження за зграйкою граків

 

 

C:\Users\Екатерина\Pictures\Годівничка\20160128_073420.jpg

Зграйки горобців на території СЮН

C:\Users\Екатерина\Pictures\Годівничка\20160118_133204.jpg

Наша «піддослідна» годівничка

 

C:\Users\Екатерина\Pictures\Годівничка\20160118_133452.jpg

 

C:\Users\Екатерина\Pictures\Годівничка\20160118_133513.jpg

docx
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
1977
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку