Семінарське заняття на тему: "Облік товарно-матеріальних цінностей підприємства

Про матеріал
Методична розробка проведення семінарського заняття у формі ділової гри з дисципліни "Фінансовий облік" для здобувачів освіти спеціальності 071 Облік і оподаткування
Перегляд файлу

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ

БІЛГОРОД-ДНІСТРОВСЬКИЙ МОРСЬКИЙ РИБОПРОМИСЛОВИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ

 

 

 

 

 

 

 

 

МЕТОДИЧНА РОЗРОБКА ПРОВЕДЕННЯ  

СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ

 

з дисципліни

 

«Фінансовий облік»

 

на тему: «Облік товарно-матерільних цінностей»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Білгород-Дністровський 2023-2024 н.р.

 

 

 

Семінарське заняття №3 (2 год.)

Тема: «Облік товарно-матеріальних цінностей підприємства» Мета заняття:

Навчальна:

-          сформувати навички ведення обліку  ведення бухгалтерського обліку наявності та руху товарно-матеріальних цінностей підприємства, заповнення первинних документів та регістрів бухгалтерського обліку, використання різних варіантів та методів оцінки запасів, проведення інвентаризації запасів, складання типової кореспонденції з обліку руху товарно-матеріальних цінностей підприємства; Розвивальна:

-          розвинути пізнавальні можливості, увагу, пам'ять, здібності до ведення обліку на підприємстві, професійну спостережливість, логічне мислення, навички роботи в групах, навички узагальнювати данні та робити висновки, професійну спостережливість, здатність до ефективної комунікації;

 

Виховна:

-          виховувати працелюбність, активність, уважність, охайність, допитливість, наполегливість, старанність, пунктуальність, відповідальність за виконання визначених завдань, любов до обраної спеціальності.

 

Навчально-методичне забезпечення та наочність

-          Питання для перевірки знань студентів;

-          Мультимедійна презентація;

-          Схеми, таблиці;

-          Тести для перевірки теоретичних знань студентів;

-          Картки кореспонденції рахунків;

-          Картки з формулами;

-          Конверти з завданнями ділової гри по групам для студентів;

-          План рахунків бухгалтерського  обліку активів, капіталу, зобов’язань,  господарських  операцій підприємств та організацій;

-          Бланки первинних документів: накладні, рахунки-фактури, прибуткові ордера, Акт приймання матеріалів, картки складського обліку, Акт-вимога на заміну(додатковий відпуск)матеріалів, лімітно-забірні картки, платіжні доручення, документи з обліку МШП;

-          Бланки регістрів бухгалтерського обліку: накопичувальні відомості по надходженню та вибуттю товарно-матеріальних цінностей, відомість 5.1 аналітичного обліку руху виробничих запасів. 

Технічні засоби навчання: мультимедійний проектор, ноутбук

 

Рекомендовані джерела та література

-          Закон України  "Про бухгалтерський облік і  фінансову  звітність в Україні", від 16.07.  99 р.

-          Національне Положення (стандарт)бухгалтерського обліку 9 «Запаси», затверджене наказом МФУ від 20.10.99 р. №246.

-          Наказ № 145- наказ Мінстату України  «Про затвердження типових форм первинних документів з обліку малоцінних та швидкозношуваних предметів» від 22.05.96 р. №145.

-          Наказ № 193- наказ Мінстату України  «Про затвердження типових форм первинних облікових документів з обліку сировини та матеріалів» від 21.06.96 р. №193.

-          Наказ № 352 - наказ Мінстату України  «Про затвердження типових форм первинного обліку» від 29.12.1995 р. №352.

-          Наказ № 356 - наказ Мінстату України  «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо використання регістрів бухгалтерського обліку» від

29.12.2000 р.

-          Положення №88 «Положення про документальне забезпечення записів в бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. №88;

-          План рахунків бухгалтерського обліку активів, капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств, організацій, затверджений наказом МФУ від 30.11.99 р. №291;

-          Інструкція по використанню Плану рахунків бухгалтерського обліку активів капіталу, зобов’язань та господарських операцій підприємств, організацій, затверджена наказом МФУ від 13.11.99 р. №291

-          Кім Г., Сопко В.В., Кім С.Г. Бухгалтерський облік: первинні документи та порядок їх заповнення; Навчальний посібник – Київ; Центр навчальної літератури, 2004. – 440 с.

-          Лень В.С., Гливенко В.В. Бухгалтерський облік в Україні: основи та практика: навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004.- 556 с.

-          Лишиленко О.В. Бухгалтерський фінансовий облік. Підручник. – Київ:

Видавництво “Центр навчальної літератури ”, 2005. – 528 с.

-          Нашкерська Г.В. Бухгалтерський облік: Навчальний посібник. – Київ: Центр навчальної літератури, 2004. – 464 с.

-          Організація навчально-виховного процесу. Досвід роботи вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації, 2007 р.

-          Справжній бухгалтерський облік. –  2-ге видання., перероблене та доповнен. – Харьків: Фактор, 2007р.,- 1072 с.;

-          Чебанова Н.В., Василенко Ю.А. Бухгалтерський фінансовий облік.

Посібник – Київ: Видавничий центр «Академія», 2002. – 672 с.

-          Швець В.Г. Теорія бухгалтерського обліку: Підручник. – 2-ге вид., - К.:

Знання, 2006. – 526 с.

План заняття

-       Організаційна частина

-       Розподіл студентів на робочі групи

-       Інтерактивна вправа «Мозковий штурм»

-       Відповіді на тестові питання

-       Видача завдань ділової гри, ознайомлення студентів зі змістом завдань 

-       Робота в групах. Рішення ситуаційного завдання з відповідями та висновками студентів 

-       Бесіда зі студентами. Виступ старших бухгалтерів з висновками з виконаної роботи 

-       Висновки головного бухгалтера та заступника головного бухгалтера підприємства по ефективності проведеного обліку товарно-матеріальних

цінностей за звітний період 

-       Висновки викладача по підсумкам ділової гри 

-       Оцінювання студентів  

-       Видача домашнього завдання  

 

В  ході проведення семінарського заняття   викладач   виконує   наступну роботу:

-     здійснює привітання;

-     перевіряє присутність студентів на занятті;

-     пояснює  мету семінарського заняття, визначає актуальність теми заняття, визначає міждисциплінарні зв`язки;

-     викладає план заняття;

-     проводить  перевірку теоретичної  підготовки  студентів  до семінарського заняття по питанням для перевірки знань студентів шляхом інтерактивної вправи «Мозковий штурм»;

-     розподіляє студентів на групи для проведення ділової гри;

-     пояснює зміст ділової гри;

-     проводить перевірку знань за тестовими питаннями;

-     контролює хід ділової гри;

-     проводить оцінювання роботи студентів групи; робить загальні підсумки по проведенню заняття;

-     в кінці заняття надає домашнє завдання.

      

До розподілу студентів на робочі групи серед студентів відмінників обирається головний бухгалтер підприємства, заступник головного бухгалтера, які разом з викладачем контролюють хід ділової гри, наголошують основні аспекти ведення бухгалтерського обліку товарно-матеріальних цінностей, перевіряють роботу бухгалтерських служб, контролюють документообіг, перевіряють та підписують бухгалтерські документи, готують загальні висновки по підсумкам ділової гри під контролем викладача.

Тестове опитування проводиться для оцінки знань студентів, які в ході заняття виконують функції головного бухгалтера та заступника головного бухгалтера підприємства.

Розподіл студентів на три  робочі групи працівників – бухгалтерів: 

1         група     «Група обліку надходження виробничих запасів»

2         група     «Група обліку вибуття виробничих запасів»

3         група  «Група  аналізу та контролю використання товарноматеріальних цінностей».

В кожній робочій групі здійснюється вибір старших бухгалтерів групи, які розподіляють одержані завдання між членами робочої групи, контролюють хід гри в групі, формулюють висновки по роботі групи.

При закріпленні   матеріалу   семінарського заняття   повторюються   головні питання  по темі проведеного семінарського заняття,  визначаються структурно-логічні схеми ведення бухгалтерського обліку товарно-матеріальних цінностей на підприємстві. Відповідно з наведеними критеріями оцінювання кожному студенту виставляється оцінка. 

   При   підведенні   підсумків  заняття  викладач  звертає  увагу  на важливість та актуальність  теми семінарського заняття.   

Після підведення підсумків семінарського заняття студенти отримують домашнє завдання.

Домашнє завдання:

Підготуватися до лекції за темою «Облік витрат виробництва» за підручниками: 

-                       Лень В.С., Гливенко В.В. Бухгалтерський облік в Україні: основи та практика: навчальний посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2004.- ст. 207214.

-                       Лишиленко О.В. Бухгалтерський фінансовий облік. Підручник. – Київ:

Видавництво “Центр навчальної літератури ”, 2005. ст. 284-287. 

 

ХІД ЗАНЯТТЯ

 

Підготовчий етап проведення ділової гри

Наше підприємство ТОВ «Золота рибка» займається виробництвом рибних консервів та пресервів. Для виробництва продукції має цех №1, товарноматеріальні цінності підприємства зберігаються на складі №1. В бухгалтерії працює матеріальний підрозділ за відповідними напрямками роботи: відділ обліку надходження товарно-матеріальних цінностей, відділ облік вибуття товарноматеріальних цінностей, також працює відділ аналізу і контролю за наявність станом та рухом матеріальних цінностей підприємства.

Обов`язки головного бухгалтера та його заступника визначені в посадових інструкціях. 

В обов`язки групи надходження ТМЦ входить перевірка та опрацювання первинних документів з обліку надходження виробничих запасів, оцінка та таксировка накопичувальних відомостей з надходження запасів, оцінка запасів в момент надходження, складання кореспонденції з обліку надходження запасів на підприємство, оформлення регістрів з обліку руху запасів;

В обов`язки групи обліку вибуття виробничих запасів  входить  перевірка та опрацювання первинних документів з обліку вибуття виробничих запасів, оцінка вибуття виробничих запасів, облік та розподіл транспортно-заготівельних витрат, складання кореспонденції з обліку вибуття запасів, оформлення регістрів з обліку руху запасів;

В обов`язки групи аналізу та контролю за наявністю та станом товарноматеріальних цінностей  входить  проведення аналізу методів оцінки вибуття запасів, обґрунтування найбільш раціонального методу оцінки вибуття для підприємства, проведення інвентаризацій товарно-матеріальних цінностей, прийняття рішень про усунення недоліків виявлених в результаті інвентаризації, проведення уцінки та дооцінки товарно-матеріальних цінностей підприємства.

По групам обираються старші бухгалтери в обов`язки яких входить перевірка та аналіз роботи групи.

 

Інтерактивна вправа «Мозковий штурм»

Питання для перевірки знань студентів

Питання фронтального опитування семінарське заняття №5

-       Наведіть визначення поняття «запаси»;

-       Визначте класифікацію запасів підприємства;

-       Визначте умови визнання запасів активами;

-       Поясніть порядок проведення оцінки запасів;

-       Види оцінки запасів при надходженні;

-       Наведіть визначення поняття первісна вартість запасів;

-       Наведіть визначення поняття  чиста реалізаційна вартість запасів; - Від чого залежить оцінка вибуття запасів? 

-       Визначте назви методів оцінки вибуття запасів?

-       Які операції по запасам підлягають обліку?

-       На якому рахунку ведеться синтетичний облік запасів?

-       За якими напрямками ведеться аналітичний обліку запасів?

-       Визначте назви первинних документів з обліку надходження запасів?

-       Визначте назви первинних документів з обліку вибуття запасів?

-       Визначте документи з обліку запасів на складах;

-       Які документи з обліку запасів складають в бухгалтерії?

-       Наведіть визначення поняття «МШП»;

-       Визначте класифікацію МШП;

-       Визначте первинні документи з обліку МШП;

-       Який рахунок використовується для обліку МШП?;

 

 

 

 

 

 

Основний етап: Ділова гра «У світі бухгалтерії»

Пояснення змісту ділової гри, проведення інструктажу по робочим групам.

Виступи головного бухгалтера та заступника головного бухгалтера

Головний бухгалтер пояснює працівникам бухгалтерії;

-       мету  ведення бухгалтерського обліку на підприємстві;

-       обов`язки працівників бухгалтерії;

-       основні завдання обліку запасів

 Заступник головного  бухгалтера ознайомлює працівників бухгалтерії  з

-       нормативною базою ведення бухгалтерського обліку товарноматеріальних цінностей підприємства.

Група обліку надходження ТМЦ наводить відповіді на запитання:

-       завдання обліку ТМЦ згідно з НП(С)БО 9;

-       особливості оцінки та визнання  запасів;

-       оцінка запасів в момент надходження на підприємство,варіанти надходження запасів на підприємство;

-       порядок ведення аналітичного обліку запасів на складах;

-       особливості документообігу по підрозділам підприємства;

-       склад первинної документації з обліку руху запасів;

-       вимоги до заповнення документів;

-       регістри аналітичного та синтетичного обліку руху запасів;

-       типова кореспонденція з обліку надходження запасів;   - структурно-логічна схема роботи групи.

Група обліку вибуття ТМЦ наводить відповіді на запитання:

-       шляхи вибуття запасів зі складу підприємства;

-       особливості оцінки вибуття запасів;

-       методи оцінки вибуття запасів; 

-       склад та порядок ведення обліку транспортно-заготівельних витрат;

-       порядок розподілу ТЗВ;

-       порядок заповнення та обробки відомості 5.1, журналу 5;

-       типова кореспонденція з обліку вибуття запасів;

-       структурно-логічна схема роботи групи.

 

Група «Група  аналізу та контролю ефективності використання товарно-матеріальних цінностей» наводить відповіді на запитання:

-       Порядок оцінки запасів на дату балансу;

-       Характеристика методів оцінки вибуття запасів, зазначення їх переваг та недоліків;

-       Оголошення         порядку      проведення          інвентаризацій,      визначення

необхідності проведення інвентаризації;

-       Визначення порядку проведення уцінки та дооцінки товарноматеріальних цінностей підприємства.

-       Типова кореспонденція з обліку результатів інвентаризації, проведення уцінки та дооцінки запасів;

-       Структурно-логічна схема роботи групи.

Шановні працівники бухгалтерії після проведення інструктажу вас чекає самостійна робота, при виконанні якої ви будете обробляти та заповнювати бухгалтерські документи, регістри, проводити оцінку запасів, складати кореспонденцію рахунків. Для цього прошу старших бухгалтерів одержати завдання для роботи в групах.

Завдання для групи 1  «Група обліку надходження запасів»

1                       Обробити відомість залишків запасів на складі, що передана зі складу № 1 до бухгалтерії підприємства;

2                       Оформити накладну № 256 від 27.10.2024 року на надходження сировини від постачальника ВАТ «Атлантика», реквізити постачальника: код 52122365,  № рахунка у Одеській філії Приватбанку 26001236524251 код банка 256358, реквізити ТОВ «Золота рибка» код 25632541, № рахунка в Б-Дністровській філії Приватбанку 26001232254587, код банку 256359. Надійшли на підприємство: скумбрія 2000 кг за ціною 8,10 грн., окунь морський 1600 кг за ціною 8,30 грн., товстолобик 1800 кг за ціною 8,50 грн., лящ 2100 за ціною 8,10 грн., тарань 1000 кг за ціною 8,20 грн., бичок 1000 кг за ціною 6,80 грн., карась 5000 кг за ціною 8,50 грн. (Ціни вказані без

ПДВ.)

По даним накладної оформити рахунок - фактуру № 568 від 27.10.2024 р.

3                       Оформити накладну № 257 від 28.10.2018 року на надходження матеріалів від постачальника ВАТ «Атлантика», реквізити постачальника: код 52122365,  № рахунка у Одеській філії Приватбанку 26001236524251 код банка 256358, реквізити

ТОВ «Мрія рибалки» код 25632541, № рахунка в Б-Дністровській філії Приватбанку

26001232254587, код банку 256359. Надійшли на підприємство:  масло соняшників  3700 кг за ціною 8,50 грн., томатна паста 2750 кг за ціною 8,00 грн., цукор 2500 кг за ціною 8,00 грн., перець чорний 1000 кг за ціною 8,50 грн., сіль 3000 кг за ціною 6,25

грн.  (Ціни вказані без ПДВ.)

По даним накладної оформити рахунок -фактуру № 569 від 27.10.2024 р.

Рахунки-фактури передати для оформлення платіжних доручень групі 3.

4                       По даним рахунків-фактур та накладних оформити прибуткові ордера №547,

№ 548

5                       Оформити картку складського обліку на скумбрію морожену № 563  за 27.10.2014 надійшло скумбрії на склад 2000 кг, відпущено у виробництво  1000 кг. Ліміт сировини 800 кг.

6                       Розрахувати первісну вартість запасів що надійшли за плату від постачальників, якщо відомо що перевезення запасів здійснювалося АТП вартість перевезення складає 300 грн., вартість вантажно-розвантажувальних робіт 200 грн., вартість страхування вантажу при перевезенні 80 грн. 

7                       Заповнити та обробити накопичувальну відомість з обліку надходження

запасів; 

8                       Заповнити та обробити відомість 5.1 по даним обліку надходження запасів;

9                       Скласти кореспонденцію з обліку надходження запасів;  10 Надати документи головному бухгалтеру на перевірку.

Завдання для групи 2 «Група обліку вибуття запасів»

1                       Визначити фактичну собівартість запасів що вибувають у виробництво методом середньозваженої собівартості, дані про суми та кількість залишків запасів та запасів що надійшли на підприємство наведені в таблиці 1 та 2 та накопичувальній відомості по надходженню запасів на підприємство.

 

Таблиця 1       Визначення середньозваженої  собівартості запасів

№ рядка

Показники для руху запасів товарів

Кількість одиниць товару

Ціна за одиницю товару, грн.

Разом, грн.

 

Запаси на початок звітного періоду

 

 

 

1

 Скумбрія 

2000

8,05

 

2

Окунь морський

2500

8,20

 

3

Товстолобик

3000

8,50

 

4

Лящ

4000

8,00

 

5

Тарань

4500

8,10

 

6

Бичок

1600

8,75

 

7

 Карась

3200

8,40

 

8

Разом залишки

 

 

 

9

Надійшло

 

 

 

10

Залишок на початок місяця разом з надходженням 

 

 

 

11

Середня вартість товарної одиниці 

 

 

 

 

 

Таблиця 2       Визначення середньозваженої  собівартості запасів

 

 

Показники для руху запасів товарів

Кількість одиниць товару

Ціна за одиницю овару, грн.

Разом, грн.

 

Запаси на початок звітного періоду

 

 

 

1

Масло соняшників

1000

8,45

 

2

Томатна паста

4100

8,80

 

3

Цукор

5600

6,80

 

4

Перець чорний

1200

6,85

 

5

Сіль

5600

2,15

 

9

Надійшло

 

 

 

10

Залишок на початок місяця разом з надходженням

 

 

 

11

Середня вартість товарної одиниці

 

 

 

ядка

 

2                       Оформити лімітно-забірну картку  №8 за жовтень 2024року, ліміт запасу 1800 кг., номенклатурний № 2015, Відпущено 03.10 450 кг, 09.10 450 кг, 20.10 450 кг,

27.10 200 кг.

3                       Оформити картку обліку МШП  на молоток, номенклатурний номер 036, дата оформлення документа видано 1 молоток  Федоренко М.С. 10.11.20247, повернуто

10.10.2018 року, термін служби  11 місяців, номер паспорту 1240

4                       Скласти Акт вибуття МШП № 12 від 15.10. 2024 року  для оформлення поломки  інвентарю в цеху №1, списується лампа настільна за ціною 60.00 грн.,  дата видачі МШП 12.06.17, МШП здав майстер Петров М.Р. Начальник Цеху Василенко С.Т. Пояснити порядок оформлення документа.

5                       Скласти Акт на списання МШП № 15  від 27.10 2024 року  для списання зношених  та не придатних для використання МШП для здачі їх в комору для утилізації. Списуються рукавиці 10 шт, за ціною 10.00 грн., строк служби 2 місяця. Причина списання повний знос. Номер Акту вибуття МШП № 6 від 26.10.2024 року. 

6                       Заповнити та обробити накопичувальну відомість з обліку вибуття запасів;

7                       Розрахувати відсоток ТЗВ, виконати розподіл ТЗВ, пояснити порядок проведених розрахунків, оформити довідку розрахунок ТЗВ;

Залишки ТЗВ на початок місяця 2000 грн., Сума ТЗВ за звітний період 530 грн., 

Сума залишків запасів ______________ грн. (данні сальдової відомості по складу)

Сума запасів, що надійшли ____________ грн. (дані накопичувальної відомості по надходженню запасів).

8                       Заповнити відомість 5.1, визначити залишки запасів на кінець звітного періоду;

9                       Скласти кореспонденцію з обліку вибуття запасів. 10 Надати документи головному бухгалтеру на перевірку 11 Зробити висновки з виконаної роботи.

Завдання для групи 3 «Група  аналізу та контролю ефективності використання товарно-матеріальних цінностей»

1 Заповнити платіжні доручення № 458, 459 від 27.10.2024 р. для перерахування заборгованості постачальникам та підрядникам по даним рахунківфактур;

   Данні для оформлення платіжного доручення №458: від постачальника ВАТ «Атлантика» надійшла сировина, реквізити постачальника: код 52122365,  № рахунка у Одеській філії Приватбанку 26001236524251 код банка 256358, реквізити ТОВ «Золота рибка» код 25632541, № рахунка в Б-Дністровській філії Приватбанку 26001232254587, код банку 256359. Надійшли на підприємство: скумбрія 2000 кг за ціною 8,10 грн., окунь морський 1600 кг за ціною 8,30 грн., товстолобик 1800 кг за ціною 8,50 грн., лящ 2100 за ціною 8,10 грн., тарань 1000 кг за ціною 8,20 грн., бичок 1000 кг за ціною 6,80 грн., карась 5000 кг за ціною 8,50

грн. (Ціни вказані без ПДВ.)

 Данні для оформлення платіжного доручення №459: від постачальника ВАТ «Атлантика» надійшли матеріали, реквізити постачальника: код 52122365,  № рахунка у Одеській філії Приватбанку 26001236524251 код банка 256358, реквізити

ТОВ «Золота рибка» код 25632541, № рахунка в Б-Дністровській філії Приватбанку 26001232254587, код банку 256359. Надійшли на підприємство:  масло соняшників  3700 кг за ціною 8,50 грн., томатна паста 2750 кг за ціною 8,00 грн., цукор 2500 кг за ціною 8,00 грн., перець чорний 1000 кг за ціною 8,50 грн.,

сіль 3000 кг за ціною 6,25 грн.  (Ціни вказані без ПДВ.)

2 Провести оцінку вибуття запасів використовуючи метод  ідентифіковано, середньозваженої собівартості, та метод ФІФО, оформити бухгалтерські довідки з проведених розрахунків, провести аналіз отриманих даних. 

Умови для проведення розрахунків Залишки сировини на складі:

Скумбрія морожена 500 кг по ціні 20,80 грн. =10400 грн Короп 300 кг по ціні 22 грн. =6600 грн.

Кілька 700 кг по ціні 15,00 грн. =10500 грн.

Всього 1500 кг на суму 27500 грн.

Надійшло за звітний місяць на склад сировини:

05.10.19

Скумбрія морожена 600 кг по ціні 22,80 грн.= 13680 грн.

Короп 500 кг по ціні 21 грн. =10500 грн.

Кілька 900 кг по ціні 13,00 грн.=11700 грн.

Всього 2000кг на суму 35880 грн.

06.10.19

Скумбрія морожена 1000 кг по ціні 25,80 грн.=25800 грн Короп 200 кг по ціні 23 грн.=4600 грн.

Кілька 200 кг по ціні 11,00 грн.=2200 грн. Всього 1400 кг на суму 32600 грн. Відпущено у виробництво 07.10.19 Скумбрія морожена 2000 кг.

Короп 900 кг 

Кілька 1700 кг 

Загальна кількість 4600 кг

Визначити собівартість запасів, що відпущені у виробництво методом середньозваженої собівартості та методом ФИФО. 

Висновки занести у таблицю

      Таблиця 1           Результати впливу методів оцінки руху товарних запасів, грн.

 

ядка

Показники для руху запасів товарів

Метод нтифікованої бівартості

Метод едньозваженої

обівартості

Метод ФІФО

1

Обсяг продажу (виручка від реалізації в ізованих цінах)

150000

150000

150000

2

Собівартість запасів

 

 

 

3

Прибуток від реалізації

 

 

 

 

 

Визначити який метод  оцінки вибуття запасів найефективніший для підприємства, пояснити чому.

3 Скласти звірювальну відомість по результатам інвентаризації МШП на складі №2, зробити висновки по результатам проведеної інвентаризації.

Скласти проводки на загальну суму виявлених нестач та покрити нестачі за рахунок винної особи. На протязі поточного місяця матеріально-відповідальна особа Гаврилова Т.С. внесла 1/3 нестачі у касу підприємства, 1/3 – на поточний рахунок, сума, що залишилася відшкодовується  за рахунок зарплати. 

Для проведення інвентаризації призначена комісія у складі:

-                голова комісії – Іванова С.П., керівник Цеху №1

-                члени комісії – Лісова А.А., майстер Стоянов С.А., майстер Петров В.П.

комірник  складу.

 Дані про фактичнукількість ТМЦ, та нестачі встановлені в результати інвентаризації, вказані в таблиці 1.  Таблиця 1  Фактична наявність ТМЦ

Назва ТМЦ

Кількість

Ціна, грн.

Сума, грн.

Нестачі,

1

Плитка електрична

4

110.00

 

-

2

Пробірки

80

5,00

 

3

3

Стакани

55

10,00

 

1

4

Воронки

54

5,00

 

4

5

Стільці 

15

300,00

 

-

6

Столи лабораторні

5

1200,00

 

-

7

Столи для ваги

4

1500,00

 

-

8

Мікроскопи

5

3350,00

 

-

9

Сушильна шафа

3

3900,00

 

-

 

Разом

 

 

 

 

 

4         Надати документи головному бухгалтеру на перевірку;

5         Зробити висновки з виконаної роботи.

 

Під час виконання облікових завдань групами студентів знання головного бухгалтера та заступника головного бухгалтера підприємства «Золота рибка» перевіряється за допомогою тестів.

Перевірка знань студентів за допомогою тестування Тести для перевірки знань студентів.

Варіант 1

1.   Оберіть вірне визначення поняття запаси:

1.1       активи, що утримуються для споживання під час виробництва продукції

1.2       товарно – матеріальні цінності, що мають реальну оцінку

1.3       засоби підприємства, що використовуються для виробництва продукції

1.4       основні та оборотні засоби підприємства

2. Визначить яке НП(С)БО використовується для узагальнення інформації в бухгалтерському обліку про запаси.

2.1     П(С)БО16

2.2     П(С)БО 9

2.3     П(С)БО 6 

2.4     П(С)БО 7

3   Визначте за якою вартістю  придбані запаси зараховуються  на баланс підприємства.  3.1   за первісною

3.2       за нормативною

3.3       за плановою

3.4       за фактичною  

4 Які ви знаєте методи оцінки вибуття запасів

4.1              ФІФО, ЛІФО, нормативних відхилень, ціни продажу

4.2              ідентифікованої собівартості, середньозваженої собівартості, ФІФО, нормативних    затрат, ціни продажу

4.3              ідентичної собівартості, середньої собівартості, ФІФО, планових затрат, ціни придбання  

4.4              середньозваженої собівартості, ідентифікованої собівартості, ФІФО,

ЛІФО, нормативних відхилень

5   Вкажіть кореспонденцію при придбанні господарського інвентарю.

5.1          Дт 23 Кт 372    Дт 641 Кт 631

5.2          Дт 22 Кт 372    Дт 641 Кт 372

5.3          Дт 201 Кт 372  Дт 644 Кт 631

5.4          Дт 207 Кт 372  Дт 644 Кт 632

6         Вкажіть кореспонденцію по одержанню сировини, як внесок до статутного капіталу.

6.1          Дт 201 Кт 46

6.2          Дт 202 Кт 40

6.3          Дт 210 Кт 40

6.4          Дт 203 Кт 43

7         Вкажіть кореспонденцію по операції: придбання сировини підзвітною особою:

7.1          Дт 22  Кт 71;        Дт 68 Кт 71

7.2          Дт 22  Кт 371;      Дт 22 Кт 641

7.3          Дт 20  Кт 372 ;     Дт 641 Кт 372

7.4          Дт 372 Кт 20 ;      Дт 372 Кт 641

8         Вкажіть кореспонденцію по виготовленню МШП власними силами.

8.1          Дт 23 Кт 22

8.2          Дт 22 Кт 23

8.3          Дт 221 Кт 23

8.4          Дт 201 Кт 23

9.   Вкажіть кореспонденцію при придбанні палива підзвітною  особою.

9.1     Дт 203 Кт 372   Дт 641 Кт 372

9.2     Дт 207 Кт 372   Дт 641 Кт 372

9.3     Дт 371 Кт 203   Дт 641 Кт 2036

9.4     Дт 205 Кт 372   Дт 641 Кт 372

10.   Вкажіть кореспонденцію при надходженні МШП на склад з виробництва

10.1         Дт 21 Кт 23

10.2         Дт 25 Кт 23

10.3         Дт 23 Кт 25

10.4         Дт 22 Кт 23

 

Варіант 2

1.       Вкажіть кореспонденцію при надходженні напівфабрикатів власного виробництва.

1.1     Дт 21 Кт 23

1.2     Дт 25 Кт 23

1.3     Дт 23 Кт 25

1.4     Дт 22 Кт 23   

2.       Первісна вартість придбаних за плату запасів дорівнює

2.1       собівартості запасів

2.2       ціни придбання

2.3       ціна придбання + податки

2.4       ціна придбання +  ТЗВ витрати 

3.       Визначить який документ оформлюють при одержанні запасів на складі   3.1   накладна 

3.2       рахунок – фактура

3.3       картка складського обліку

3.4       прибутковий ордер

4.       Який документ оформлюється для відпуску запасів у виробництво

4.1          лімітно -  забірна картка

4.2          картка обліку відпуску запасів

4.3          здаточна накладна

4.4          акт на відпуск запасів

5.       Вкажіть кореспонденцію при придбанні палива у постачальника

5.1          Дт 201 Кт 631   Дт 641 Кт 631 

5.2          Дт 202 Кт 631   Дт 641 Кт 631

5.3          Дт 631 Кт 201   Дт 631 Кт 641

5.4          Дт 203 Кт 631   Дт 641 Кт 631

6.       Визначте який регістр використовується для обліку виробничих запасів.

6.1       відомість 5

6.2       відомість 5.1

6.3       відомість 10

6.4       відомість 3.3

7.       Вкажіть кореспонденцію при придбанні запасів за грошові кошти.

7.1              Дт 20,22,28 Кт 63              Дт 644 Кт 63

7.2              Дт 22 Кт 65                        Дт 641 Кт 63

7.3              Дт 28 Кт 62                        Дт  68 Кт 62

7.4              Дт 63 Кт 20,28,22              Дт 63 Кт 641,644

 

8.       Вкажіть кореспонденцію по одержанню сировини, як внесок до статутного капіталу

8.1       Дт 201  Кт 46

8.2       Дт 202 Кт 20

8.3       Дт 201 Кт 40

8.4       Дт 203  Кт 43

9.       Вкажіть кореспонденцію при придбанні запчастин у постачальника

9.1       Дт 205  Кт 631     Дт 641 Кт 631

9.2       Дт 205  Кт 311     Дт 644 Кт 311

9.3       Дт 207  Кт 301     Дт 641 Кт 301

9.4       Дт 207  Кт 631     Дт 641 Кт 631

 

10.  Визначте яка бухгалтерська проводка складається при проведенні уцінки запасів:

10.1       Дт 716  Кт 201

10.2       Дт 946 Кт 201

10.3       Дт 93 Кт 201

10.4       Дт 94  Кт 20

 

 

 

 

 

Еталон відповіді на тестові питання

 

Варіант 1

 

1

 

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1

 

2

1

2

2

1

3

2

1

4

 

 

Варіант 2

 

 

 

 

 

 

 

 

1

 

2

3

4

5

6

7

8

9

10

2

 

4

4

1

4

2

1

1

4

2

 

 

 КРИТЕРІЇ   ОЦІНЮВАННЯ

Завдання семінарського заняття оцінюється за бальною системою.

Загальне оцінювання студентів:

Студентам які  приймали активну участь в проведення фронтального опитування і надавали відповіді на 1 запитання ставиться 10 балів, на 2 запитання 20 балів, на 3 запитання 30 балів.

За  кожну правильну відповідь на тестові питання  виставляється 1 бал.

Студенти які вчасно та правильно виконали завдання ділової гри, пояснювали порядок виконання роботи у групі,  брали участь у формуванні висновків отримують 20 балів, студенти які вчасно виконали завдання, але не приймали участі в обговоренні ходу виконання роботи отримують 10 балів, студенти які оформили документи, але допускали помилки при їх оформленні, або виконанні розрахунків, не приймали участі в обговоренні ходу виконання роботи групи отримують 5 балів.

Оцінка «5»(відмінно) виставляється студенту, який не тільки глибоко та всеобічно засвоїв вивчаємий матеріал в межах програми, але й володіє додатковими знаннями по темі семінарського заняття, приймає активну участь у обговоренні загальних питань, логічно доповнює відповіді інших студентів, виконав всі індивідуальні завдання, в ході проведення ділової гри  набрав в сумі від 46 -50 балів; 

Оцінка «4»(добре) виставляється студенту,який володіє знаннями по темі семінарського заняття, приймає активну участь у обговоренні загальних питань, логічно доповнює відповіді інших студентів, виконав всі індивідуальні завдання, в ході проведення ділової гри  набрав в сумі від 31 -45 балів; 

Оцінка «3»(задовільно) виставляється студенту, який володіє знаннями по темі семінарського заняття не в повному обсязі, при виконанні індивідуального завдання допускає помилки , допускає помилки при виконанні розрахунків, в ході проведення ділової гри  набрав в сумі від 15 -30 балів; 

 Оцінка «2» (незадовільно) виставляється студенту, який не володіє знаннями по темі семінарського заняття, при виконанні індивідуального завдання допускає помилки, допускає помилки при виконанні розрахунків не приймає участі в обговоренні теми семінарського заняття, в ході проведення ділової гри  набрав в сумі до 15 балів; 

 

      

ЗАГАЛЬНІ ВИСНОВКИ  

Семінарське заняття – це форма осмислення теоретичного матеріалу розглянутого на лекціях, при виконанні самостійних та практичних занять за допомогою якого відбувається поглиблення і розширення теоретичних знань студентів, їх закріплення та контроль.

Проведення семінарського заняття у формі ділової гри вигідно відрізняється від інших методів навчання тим, що дозволяє студентам відчути причетність до функціонування системи, або галузі, для якої готується спеціаліст, дає можливість «пожити» в певній  організаційно-виробничий системі. При цьому слід додати, що ділові ігри не підміняють традиційні методи навчання, а раціонально доповнюють їх.

 Обрана форма заняття дає можливість студентам ефективно засвоїти вивчену тему, якісно використати теоретичних знання на практиці, досягти високого рівня самосвідомості й відповідальності, розвинути здатність до прийняття самостійних рішень, уміння працювати в команді, розробки висновків та пропозицій щодо удосконалення бухгалтерського обліку товарно-матеріальних цінностей підприємства.

Після проведення семінарського заняття студенти одержують навички практичного ведення бухгалтерського обліку наявності та руху товарноматеріальних цінностей підприємства, проведення аналізу стану обліку, надання пропозиції щодо удосконалення та раціоналізації ведення бухгалтерського обліку на підприємстві. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pdf
Додано
24 вересня
Переглядів
17
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку