Презентація лекції на тему "Облік виробничих запасів на складах та в бухгалтерії"

Про матеріал
Презентація лекційного заняття на тему: "Облік запасів на складах та в бухгалтерії". В презентації розкрито порядок ведення бухгалтерського обліку запасів на складах та в бухгалтерії підприємства. Матеріал доповнено контрольними запитаннями по темі лекції.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Облік запасів на складах та в бухгалтеріїРозробник презентації: Земляна Н. М. викладач Білгород-Дністровського морського рибопромисловго фахового коледжу

Номер слайду 2

План лекціїХарактеристика первинних документів з обліку виробничих запасів. Порядок ведення аналітичного обліку запасів. Організація складського обліку виробничих запасів. Облік запасів в бухгалтерії.

Номер слайду 3

Запаси є найбільш важливою та значною частиною активів підприємства, займають особливе місце у складі його майна, а тому правильна організація обліку запасів є важливою передумовою раціонального їх використання.

Номер слайду 4

1 Характеристика первинних документів з обліку виробничих запасів

Номер слайду 5

Облік запасів слід організувати на наступних етапах руху: Надходження на підприємство; Зберігання на складах; Вибуття (списання на різні потреби, продаж тощо).

Номер слайду 6

При надходженні запасів їх необхідно оприбуткувати на склади підприємства. Відпуск запасів зі складів здійснюється в цехи для виготовлення продукції і на господарські потреби, а також на сторону для переробки чи реалізації запасів які є надлишковими чи непотрібними. Відпуск виробничих запасів в цехи розглядається як внутрішнє переміщення запасів і вважається витратами на виробництво.

Номер слайду 7

При відпуску матеріалів у виробництво необхідно дотримуватись наступних вимог1 запаси обліковуються за вагою, обсягом, масою у суворій відповідності з нормативами витрат на визначений обсяг виробництва;2 відпуск, як правило, здійснюється в межах попередньо встановлених лімітів. Лімітування здійснюється відділом матеріально - технічного постачання чи плановим відділом;3 головним бухгалтером узгоджуються списки осіб, яким надано право вимагати зі складів запаси, а також беруться зразки їх підписів.

Номер слайду 8

Порядок документального оформлення операцій з відпуску запасів зі складів підприємства залежить від того, для яких потреб вони відпускаються: систематично на виробничі потреби або епізодично в цехи та відділи на адміністративні чи інші потреби.

Номер слайду 9

Первинні документи, призначені для оформлення операцій по надходженню, внутрішньому переміщенню та відпуску запасів, є підставою для ведення бухгалтерського і оперативного (складського) обліку.

Номер слайду 10

Всі первинні документи надходять до бухгалтерії, де вони підлягають перевірці за змістом операцій і правильністю їх оформлення (перевіряється наявність реквізитів, підписів, правильність арифметичних підрахунків). Особлива увага при цьому звертається на законність операцій.

Номер слайду 11

Документообіг операцій із запасами. Оприбуткування запасів. Прибутковий ордер (ф. №М-4)Акт про приймання Матеріалів ( ф. № М-7)Складський облік. Картка складського обліку матеріалів (ф. № М-12)Відпуск запасів (внутрішнє переміщення)Лімітно-забірна картка (Ф.№ М-8)Акт-вимога на заміну (додатковий відпуск) матеріалів (ф. № М-10)Накладна-вимога на відпуск матеріалів (ф. № М-11)Документи по складу. Відомість обліку залишків матеріалів на складі (ф. № М-14)Матеріальний звіт (ф.№ М-19)Журнал 5 за кредитом рахунків 20,22,23,24,25,26,28,39,65,66, класу 9 Відомість 5.1 відомість аналітичного обліку за кредитом рахунків 18,34,36,37,38,51,52,53,54,55, класу 6

Номер слайду 12

Інформація, яка знаходиться в прийнятих до обліку первинних документах, систематизується на рахунках бухгалтерського обліку в регістрах синтетичного та аналітичного обліку методом подвійного запису.

Номер слайду 13

Для забезпечення своєчасного відображення господарських операцій в регістрах бухгалтерського обліку на підприємствах повинні бути чітко визначені терміни передачі первинних документів до бухгалтерії

Номер слайду 14

В умовах механізації обліку перевірені документи з надходження і витрачання виробничих запасів бухгалтер групує за видами і за допомогою супроводжуючого ярлика передає на обробку за допомогою ЄОМ згідно із складеним графіком документообігу

Номер слайду 15

Контрольні питання. Визначте вимоги до оформлення первинних документів. Поясніть які реквізити документів є основними. Поясніть призначення документообігу на підприємствіВизначте порядок обробки первинних документів. Які документи призначені для обліку надходження виробничих запасів ?Які документи призначені для обліку вибуття виробничих запасів ?

Номер слайду 16

2 Порядок ведення аналітичного обліку запасів. Організація складського обліку виробничих запасів.

Номер слайду 17

Порядок побудови синтетичного та аналітичного обліку руху запасів

Номер слайду 18

Синтетичний та аналітичний облік запасів. Рахунок 20 “Виробничі запаси” за субрахунками. Ведеться : За місцями зберігання. За МВОЗа групами запасів. За центрами витрат. За витратами по нормам та відхиленням витрат. За видами діяльностіЗа іншими напрямками

Номер слайду 19

Кожному найменуванню, сорту, розміру виробничих запасів присвоюється коротке числове позначення (номенклатурний номер), яке записують до спеціального реєстру - номенклатури-цінника, де також вказують одиницю виміру та облікову ціну запасу

Номер слайду 20

Запаси на складах повинні зберігатися у відповідній тарі на полках, стелажах, в ящиках або на піддонах. До кожного найменування запасів повинен бути вільний доступ

Номер слайду 21

Номер слайду 22

На складах аналітичний облік виробничих запасів ведеться за допомогою карток складського обліку, які розміщуються в картотеці за технічними групами виробничих запасів відповідно до номенклатури-цінника.

Номер слайду 23

На місцях зберігання запасів (полках, стелажах і т.д.) прикріплюється матеріальний ярлик. Матеріальний ярлик заповнюється на кожний номенклатурний номер запасів. Комірник в кінці місяця заповнює та здає до бухгалтерії реєстр приймання-здачі документів (форма М №13) разом з первинними документами.

Номер слайду 24

Також комірник в кінці місяця оформлює: Відомість обліку залишків матеріалів на складі (форма № М-14) або Матеріальний звіт (форма № М-19)

Номер слайду 25

Контрольні питання Визначте вимоги до зберігання запасів на складах підприємства Визначте особливості заповнення карток складського обліку запасів Поясніть порядок оформлення та призначення документів «Відомість залишків матеріалів на складі», «Матеріальний звіт», порівняйте два документа.

Номер слайду 26

3 Облік запасів в бухгалтерії

Номер слайду 27

В бухгалтерії здійснюється вартісний облік наявності та руху виробничих запасів, на підставі складських звітів складаються накопичувальні відомості з надходження та вибуття запасів

Номер слайду 28

Відомості містять данні у грошовому виразі, на підставі цих відомостей складається відомість 5.1 аналітичного обліку руху запасів та оформлюється журнал 5 з обліку витрат підприємства.

Номер слайду 29

Відомість 5.1 призначено для обліку виробничих запасів у розрізі синтетичних рахунків або субрахунків і ведеться за центрами відповідальності (МВО, місцями зберігання) та напрямами витрат (синтетичними рахунками та субрахунками).

Номер слайду 30

У відомості здійснюють розподіл транспортно-заготівельних витрат підприємства. Транспортно-заготівельні витрати - це витрати на заготівлю запасів, оплата тарифів (фрахта) за вантажно-розвантажувальні роботи, транспортні витрати на всі види транспорту до місця використання придбаних запасів, витрати по страхуванню ризиків транспортування запасів. ТЗВ включаються в собівартість запасів або облікуються на окремому рахунку.

Номер слайду 31

Сума ТЗВ , по запасам що вибули визначається по формулі : ТЗВ виб. = Взв.п × Ср %,де В зв.п. – вартість вибувших запасів; Ср % - середній відсоток ТЗВ.

Номер слайду 32

Характеристика рахунка 20 «Виробничі запаси»Для узагальнення інформації про наявність та рух виробничих запасів підприємства використовують синтетичний рахунок 20 «Виробничі запаси»Рахунок активний, балансовий Залишок відображається по дебету і показує фактичну собівартість запасів на початок та кінець звітного періоду. Обороти по дебету рахунка відображають надходження запасів на підприємство, а також їх дооцінку. Обороти по кредиту відображають вибуття запасів зі складу, а також уцінку запасів

Номер слайду 33

Типові проводки з обліку руху запасів Оприбутковані виробничі запаси від постачальника. Дт 20 Кт 63

Номер слайду 34

Відображено податковий кредит з ПДВДт 641 Кт 63

Номер слайду 35

Безоплатно одержані запаси. Дт 20 Кт 719

Номер слайду 36

Оприбутковані запаси, що одержані як внесок до статутного капіталу підприємства від засновників. Дт 20 Кт 46

Номер слайду 37

Виготовлено запаси власними силами. Дт 20 Кт 23

Номер слайду 38

Відпущені запаси у виробництво зі складу. Дт 23 Кт 20

Номер слайду 39

Відпущені запаси для потреб загальновиробничого призначення. Дт 91 Кт 20

Номер слайду 40

Відпущені запаси для адміністративних потреб. Дт 92 Кт 20

Номер слайду 41

Контрольні питання1 Поясніть порядок ведення аналітичного та синтетичного обліку виробничих запасів2 Визначте які регістри обліку складаються для ведення аналітичного обліку виробничих запасів3 Поясніть які данні містить відомість 5.14 Визначте порядок розподілу ТЗВ5 Розкрийте зміст типових проводок з обліку запасів

Номер слайду 42

Узагальнення навчального матеріалу. В лекції було розглянуто питання порядку ведення обліку запасів підприємства Після ознайомлення з навчальним матеріалом щодо ведення обліку запасів на складах та в бухгалтерії можна побудувати структурно-логічні схеми ведення обліку виробничих запасів підприємства

Номер слайду 43

Структурно-логічна схема обліку надходження запасів

Номер слайду 44

Структурно-логічна схема обліку вибуття запасів

Номер слайду 45

Виробничі запаси складають достатньо вагому частину активів підприємства, тому дуже важливе значення має правильне ведення обліку запасів на складах та в бухгалтерії. Вчасно одержана інформація про наявність, рух та використання виробничих запасів дасть можливість ефективно використовувати їх у процесі господарської діяльності підприємства для одержання максимального прибутку.

Номер слайду 46

Домашнє завдання. Вивчити зміст конспекту лекцій; Ознайомитися зі змістом «Положення про інвентаризацію активів та зобов’язань», що затверджене наказом Мінфіну від 02.09.2014 р. №879; Підготуватися до практичної роботи №8 на тему: «Облік матеріальних цінностей, сировини на складах і в бухгалтерії»

pptx
Додано
25 вересня
Переглядів
16
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку