Шляхи формування комунікативної компетенції молодших школярів

Про матеріал

У матеріалах до уроків розкрито шляхи формування мовленнєво компетентної особистості молодшого школяра. Запропонований матеріал допоможе дібрати ефективні форми і методи удосконалення роботи з розвитку зв'язного мовлення учнів 3-4 класів, будувати уроки так, щоб вони були подорожжю до джерел мислення і мовлення.

Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України

 

Управління освіти і науки Донецької облдержадміністрації

 

 

 

 

Добропільський відділ освіти

 

Методичний кабінет

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ШЛЯХИ ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

м. Добропілля, 2011

Дронь В.І. Шляхи формування комунікативної компетентності молодших школярів. – Добропілля: Новий шлях, 2011. – 60 с.

 

 

Укладач:

Дронь В.І., вчитель початкових класів ЗОШ №19 м. Добропілля.

 

 

Рецензенти:

Олійник О.І., кандидат педагогічних наук, викладач українознавчих дисциплін Красноармійського педагогічного училища.

 

Сергєєва В.В., директор ЗОШ №12 м. Красноармійська, вчитель української мови і літератури вищої кваліфікаційної категорії.

 

 

 

 

У посібнику розкрито шляхи формування мовленнєво компетентної особистості молодшого школяра. Запропонований матеріал допоможе дібрати ефективні форми і методи удосконалення роботи з розвитку зв’язного мовлення учнів 3-4 класів, будувати уроки так, щоб вони, за словами В.Сухомлинського, були подорожжю до джерел мислення і мовлення, до чудової краси природи.

У поданому посібнику запропоновано розробки уроків зв’язного мовлення, апробовані студентами Красноармійського педагогічного училища під час педагогічної практики. Ці розробки допоможуть учителю зробити процес навчання цікавим і продуктивним, бо спрямовані, насамперед, на те, щоб кожен учень усвідомив себе творчою особистістю

Призначений для студентів педагогічних вищих навчальних закладів напряму підготовки „Початкова освіта”, учителів початкових класів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

 

Словом можна створити красу

душі людини, а можна спотворити її.

В. Сухомлинський.

 

Проблема взаємозв'язку мовної освіти і мовленнєвого розвитку учнів визначила нові змістові лінії навчання української мови: комунікативну, лінгвістичну та лінгвокраїнознавчу. Серед змістових ліній пріоритет надається комунікативній. Тому педагог має будувати свою роботу так, щоб оволодіння культурою спілкування відбувалося комплексно, з опорою на всі види мовленнєвої діяльності.

Мовленнєвій діяльності на уроці рідної мови вчитель повинен відводити більше половини часу, вміло поєднуючи розвиток мовних, мовленнєвих та комунікативних умінь учнів. Мовні уміння необхідно спрямовувати на формування базових понять, засвоєння норм літературної вимови, оволодіння опорними вміннями логічного мислення. Мовленнєві уміння включають удосконалення звуковимови і культури мовлення, роботу над збагаченням, уточненням і активізацією словника, опанування граматичного ладу мовлення. Комунікативні – забезпечують розвиток власне мовленнєвих умінь: орієнтацію в умовах, змісті висловлювання, формі його викладу; групування зібраного матеріалу, визначення послідовності частин тексту, виділення слів, важливих для висловлювань; удосконалення власного тексту.

Щоб зацікавити учнів роботою на уроці, необхідно подбати про гармонійне поєднання його мотиваційного, змістового, процесуального та розвивального компонентів. Зміст має привабити дітей чимось незвіданим, сприяти розвивальним дидактичним цілям. Дитина має зрозуміти значущість навчального матеріалу, тому педагогу слід створити оптимальне навчальне середовище для реалізації сутнісного потенціалу кожної особистості, удосконалення методичних прийомів та урізноманітнення форм роботи, надаючи нового спрямування вивченню рідної мови, в процесі якого розвиваються творчі здібності школярів.

Саме тому уроки рідної мови повинні бути справжньою "педагогічною майстернею", де слово жило б, трепетало всіма барвами і відтінками в душі кожної дитини, щоб діти кожен вислів сприймали не лише розумом, а й серцем, намагалися побачити живу картину, почути звуки, прислухатися до переданих почуттів й уміли висловити свої.

 

Особливість уроків зв’язного мовлення

у початкових класах

 

Умовою успішного розвитку мовлення, формування мовленнєвих умінь і навичок у дітей є потреба спілкування, або комунікації. Тому при проведенні будь-якого уроку рідної мови необхідно передбачати такі ситуації, які б спонукали дитину висловлювати свою думку, розповідати про щось. Однак, щоб дитина говорила правильно, красиво (під правильністю ми розуміємо уміння дотримуватись літературних норм вимови, а під красивим мовленням - багату, активну, точно вживану лексику) слід давати зразки мовлення, або створити мовленнєве середовище. А це, в свою чергу, забезпечить їй як мовний, так і фактичний матеріал. Школярі впевнено розкажуть або напишуть лише про те, про що вони добре знають: у них повинен бути запас знань, матеріал по темі розповіді, тоді вони зможуть виділити головне, суттєве.

Найбільш поширеними вправами з розвитку зв'язного мовлення є: розгорнуті відповіді на запитання (в тому числі й бесіді), записи на основі спостережень, усний переказ прочитаного (в його різноманітних варіантах), усні розповіді учнів на задану тему, за картиною, за даним початком (кінцем), розповідь художніх текстів, вивчених напам'ять, імпровізація казок, письмові перекази зразкових текстів, інсценізація оповідань і казок, різноманітні види драматизації, словесне малювання, уявлена екранізація прочитаних або власних оповідань, письмові твори різноманітних типів, листи, ділові папери: оголошення, адреса тощо. Усі вправи виконуються практичним способом.

За ступенем самостійності учнів вправи з розвитку зв'язного мовлення діляться на такі типи: робота, виконана за зразком, конструктивні вправи.

До вправ, які виконуються за зразком, відносяться перекази, розказування напам'ять, усне переоповідання прочитаного.

До конструктивних вправ відносяться такі, що пов'язані з перебудовою тексту, запропонованого вчителем.

Всі інші види вправ є творчими, повністю самостійними, особливо такі, як усні перекази, драматизація, імпровізація, літературно-художня творчість, словесне малювання, письмові твори, листи тощо.

Програмні вимоги до знань і вмінь учнів з розвитку мовлення передбачають вміння розрізняти основні типи текстів: розповідь, опис, міркування.

У діяльності вчителя, пов'язаній з проведенням твору, виділяються три етапи:

1).підготовку і організацію творів;

2) їх перевірку та оцінювання;

3) аналіз перевірених робіт у класі.

Незалежно від типу твору виділяються три етапи підготовки до твору:

- накопичення матеріалу;

- відбір і розташування матеріалу (обговорення, складання плану, ті значення головного);

- словесне, мовленнєве оформлення, тобто складання самого тексту, його запис, удосконалення, самоперевірка, перевірка вчителем.

Перший і другий етапи можуть вийти за рамки уроку. Так, накопичений матеріалу для твору за матеріалами екскурсії, на основі спостережень здійснюється задовго до письма. На уроці ж матеріал відновлюється в пам'яті школярів, систематизується та оформлюється.

На уроках, які передують твору, відбирається, для нього лексика, можуть бути складені фрагменти тексту. Іноді заздалегідь складається план. У початкових класах план є обов'язковим компонентом при підготовці різних типів творів. В 2 класі роль плану виконують запитання вчителя (так званим питальний план); у 3 класі план майбутнього твору складається колективно під керівництвом вчителя; в 4 класі здійснюється перехід до самостійного складання плану.

У початкових класах поширеними є твори за картинами, які поділяються на три основних види: твори-розповіді за серією малюнків або за картинним планом; твори-розповіді за однією картиною, де картина дає поштовх уяві, відображаючи лише один момент сюжету; опис картини.

Твори (усні та письмові) за серією малюнків проводяться в 2-3 класах та інколи в 4 класі. Серія з 2-5 малюнків полегшує складання плану, сюжету. Тому в 2 класі навчати дітей плану, композиції і сюжету твору найзручніше саме за серією малюнків. Діти, спрямовані запитаннями вчителя, складають до кожного малюнка по 1-3 речення, добирають заголовок до розповіді.

Опис картини - найскладніша форма твору. Він проводиться в 4 класі У початкових класах учні описують картину за запитаннями, виявляючи, по-перше, тему картини (що на ній зображено); по-друге, її композицію, передній план, задній план, розташування предметів; по-третє, дійових осіб, дії, події, якщо вони відбуваються; і нарешті, головну думку, "настрій" картини.

При перевірці творів вчитель відмічає помилки, користуючись відповідними умовними позначками, які передбачені єдиним орфографічним режимом школи або вводить свої, в тому числі й заохочувальними зауваженнями типу "Цікава думка!", "Як влучно підмітив!", "Точно відтворив!", "Чудове порівняння!" і т.п.

Твори в початкових класах проводяться як навчальні вправи, тому не рекомендується ставити незадовільні оцінки. Оцінюють твори лише позитивною оцінкою, при виставленні якої береться до уваги:

- відповідність висловлення теми;

- достовірність, точність викладеного, відповідність життєвій правді;

- послідовність висловлення;

- мовленнєве оформлення (точність, багатство, різноманітність мовних засобів);

- орфографічна та пунктуаційна грамотність.

Суть етапу чи окремого уроку аналізу дитячих творів в тому, щоб підготувати учнів до переопрацювання створеного тексту і до роботи над новим твором. Тому на таких уроках вчителеві необхідно дотримуватися таких компонентів:

1. Аналіз змістовно-мовленнєвої сторони робіт, які перевірились: розкриття теми твору, наявність задуму, степінь його реалізації та оригінальність (на фоні інших), побудова та мова учнівських творів (знахідки) і т.д.

2. Читання 1-2 найбільш вдалих творів (або їх частин).

3. Колективне редагування кількох уривків з творів.

4. Самостійне самовдосконалення учнями власних творів (якщо в цьому є необхідність).

Існують різні засоби заохочення дітей до роботи над творами:

1) оцінювання та обґрунтування оцінок;

2) читання кращих творів учнів у класі;

3) виставки кращих робіт учнів до свята, до батьківських зборів;

4) рекомендація окремих творів для передачі по шкільному радіо чи для шкільної газети;

5) записування кращих робіт у спеціальні власні альбоми чи у загальний класний тощо.

Таким чином, плануючи і проводячи роботу з розвитку зв'язного мовлення учнів, вчитель повинен забезпечити:

а) відповідне мовленнєве (мовне) середовище для учнів: сприйняття мовлення дорослих, читання книг, перегляд телепередач, слухання радіо;

б) створення мовленнєвих ситуацій, які визначають мотиви власного мовлення учнів, розвивають їх інтереси, потреби і можливості самостійного мовлення, словом забезпечують для учнів мовленнєву практику;

в) правильне засвоєння учнями достатнього лексичного запасу, граматичних форм, синтаксичних конструкцій, логічних зв'язків; активне вживання слів, утворення форм, побудову конструкцій, що сприятиме формуванню конкретних умінь в області розвитку мовлення;

г) спеціальну роботу з розвитку мовлення на фонетико-орфоепічному, лексичному, морфологічному, синтаксичному рівнях і на рівні тексту, пов'язуючи її з уроками граматики, читання, з матеріалом, що на них вивчається;

д) створення у класі атмосфери боротьби за високу культуру мовлення, за виконання вимог до правильного і красивого мовлення.

На уроках розвитку мовлення вчитель формує та удосконалює в процесі роботи такі комунікативні уміння учнів:

1. Уміння вибирати з тексту (текстів) матеріал на задану тему.

2. Уміння визначати основну думку майбутнього висловлення в разі його неспівпадання у відповідності з основною думкою вихідного тексту.

3. Уміння систематизувати зібраний матеріал у відповідності до основної думки нового висловлення.

4. Уміння будувати висловлення іншого типу в порівнянні з типом вихідного тексту.

5. Уміння у відповідності до поставленого комунікативного завдання використовувати мовленнєві засоби вихідного тексту, а також знаходити "свої" слова і словосполучення для зв'язку відібраного матеріалу.

 

Урок  розвитку зв’язного мовлення. 3 клас.

Тема. Як писати листи.

Мета. Навчити учнів писати листи; розвивати усне і писемне зв'язне  мовлення школярів; збагачувати їх лексичний запас, формувати культуру мовленнєвого етикету, культуру письма, орфографічну грамотність, життєві компетентності (комунікативну, соціальну інформаційну), виховувати почуття товариськості, дружби.

Обладнання. Зразки оформлення ділових паперів ( листи, конверти тощо); мультимедійний проектор, презентація у програмі Power Point, колаж, роздатковий, дидактичний матеріал.

Література:

  1. Програми для середньої загальноосвітньої школи. 1-4 класи. К.: Початкова школа. - 2006. - 432 с.
  2. Методика викладання української мови. За ред. Дорошенка С.І. -К.: Вища школа, 1992. - 398с.
  3. Досяк І. М. Нестандартні уроки з використанням інноваційних технологій. 1-4 класи, -  Х.: Вид. група «Основа», 2007. – 160 с.
  4. Павленко Л. П. Сучасний урок в початковій школі. 68 уроків з розвитку зв’язного мовлення у 1-4 класах. - Х.: Вид. група «Основа», 2005. – 112 с.
  5. Савченко О.Я. Навчання і виховання учнів 3 класу: Методичний посібник для вчителів. - К.: Видавництво „Початкова школа", 2004.-512с.
  6. "Intel®. Навчання для майбутнього. - К.: Видавнича група.:  BHW,2004.-416с.

Хід уроку

  1. Увідно-мотиваційний компонент уроку.

1.1 Привітання:

Вчитель:

Любі діти, добрий день!

Зичу праці і пісень.

А ще, друзі, всім бажаю

Сил, натхнення на весь день.

Учні:

Добрий день!

Дякуєм за побажання!

На урок берем з собою

Знання, навички, старання.

Учні, повернувшись до гостей, говорять:

Добрий день вам, добрі люди!

Хай вам щастя й доля буде!

Не на день і не на рік,

А на довгий-довгий вік.

 

1.2 Девізом нашого уроку стане вислів, який вам треба розшифрувати: МОВУДРУЖНОБУДЕМОПРАЦЮВАТИРІДНУЗНАТИДОБРЕ(Слайд 1).

  •            Так правильно. Девіз нашого уроку – будем дружно працювати – рідну мову добре знати. Як ви розумієте зміст цього вислову? (Слайд ).
  •            Так, адже спільна, дружна праця може принести велику користь.

 

1.3 Створення емоційного настрою

- Я знаю, діти, що ви любите відгадувати загадки. А чи зможете ви, відгадавши загадку, здогадатися про що буде йти мова на сьогоднішньому уроці?

- Слухайте уважно!

Ми хоч і не крилаті –   Несемо для вас, малята,

Летимо в міста і села,   Вісті щедрі і веселі.

Учні висловлюють свої припущення.

 

1.4 Оголошення теми уроку, мотивація навчальної діяльності.

- Так, діти, тема нашого уроку - «Як писати листи».

  •     На сьогоднішньому уроці ми більше дізнаємося про спілкування людей за допомогою листування. Творча група провела дослідження «Чи вміємо ми листуватись», з результатами дослідження Вас ознайомлять учні вашого класу.

Творча група презентує проект «Чи вміємо ми листуватись».

 

1.5 Прогнозування очікуваних результатів

- Ознайомившись з результатами дослідження, що ви очікуєте від уроку? Відповідь починаємо словами: «Хочу дізнатись», «Хочу навчитись». (Учні відповідають)  (на екрані Слайд.)

- А я хочу, діти, щоб ми разом з вами дізнались про те, як правильно писати листи, навчились їх грамотно оформлювати.  

- Скажіть для чого це вам потрібно? (учні відповідають).

  •            Правильно, це потрібно, щоб грамотно листуватися не лише сучасними засобами зв’язку: електронною поштою, мобільними телефонами, а й традиційно. Адже написаний лист зберігає тепло ваших душ і сердець, яке обов’язково передасться тому, до кого ви його адресуєте.

- Скажіть, як приходять до нас вісті сьогодні? (Відповіді дітей)

- А як приходили вісті у давнину ви дізнаєтесь, проглянувши наш колаж.

 

  1. Операційно-пізнавальний компонент уроку.

2.1 Колаж. «Як приходять  вісті»

Дружна творча група учнів нашого класу підготувала колаж „Як приходять вісті”. Ви не лише будете слухати, а й дасте оцінку їх роботі за такими критеріями: (Слайд 5)

 - Чи був цікавим зміст розповіді?

- Що нового ви дізналися?

- Чи відповідав малюнок змісту розповіді?

- Чи емоційною та виразною була розповідь?

 

2.2 Оцінювання колажу(вербальне).

- Давайте оцінимо роботу ваших друзів, користуючись критеріями.

 

2.3 Інсценізація.

 - Ви добре попрацювали. Як нагорода за старанну роботу -  цікава загадка. Відгадайте її. (Інсценізація загадки: два хлопчики в ролі братів-листів)

В нас однакове ім’я.

А скажіть, хто брат, хто я?

Я кажу: «З дерев лечу».

Каже брат: «По пошті мчу».

- Як звати братів?

(Вчитель закріплює аркуш паперу і лист дерева на дошці).

- Що об’єднує і що різнить ці два слова?

- Як називаються слова, які однаково звучать і однаково пишуться, але мають  різне значення?

- Брати - листи пропонують пограти у „Словограй”: доберіть до слова  лист спільнокореневі слова, і поясніть їх значення. (листівка, листування).

(Вчитель тримає в руках конверт)

Вчитель: А написаний лист сам не дійде до нас,

Та в скриньку поштову його покладіть –

І враз він поїде, помчить, полетить,

Щоб вісті приємні отримав наш клас.

- Тож, як називається людина, яка приносить нам листи?

Він приносить нам газети, телеграми і листи,

Учень: Нелегка моя робота – вісті вчасно донести.

 

2.4 Робота в парах.

- Кожна пара отримає від листоноші конверт. У ньому лист. Вам необхідно прочитати його, з’ясувати чим різниться будова звичайного тексту і тексту листа?

Вам допоможе таблиця 1. ( Таблиця на дошці).

- Працювати ви будете в парах, тому допомагайте одне одному, адже ми – дружна шкільна сім’я.

  •     Коли завдання буде виконане, візьміться за руки і підніміть їх місточком. Цей місточок дружби буде свідчити про те, що завдання разом виконується швидше. І пам’ятайте наш девіз: Будемо дружно працювати, мову рідну добре знати.

(Аналізуючи отримані листи, учні працюють за таблицею).

 

Таблиця 1.Запам’ятай, з яких частин складається лист.

Частини тексту

Можливі частини тексту листа

Приклади

Зачин

Звертання

Любі мої дідусю і бабусю!

Дорога сестричко Іринко!

Шановний Василю Івановичу!

Основна частина

Основний зміст листа, повідомлення про новини,

запитання до адресата

Напишу Вам, що у мене нового в школі (вдома)...

Я хочу розповісти Вам...

Як Ваше здоров’я?

Які у Вас новини?

Що цікавого у тебе

Кінцівка

Прохання написати листа, прощання, підпис

Я прошу вас написати мені…

Прошу тебе відповісти на лист…

До побачення...

Ваш син (ваша внучка)...

Твій друг (твоя подруга)...

 

Дата і місце написання

15 квітня 2008 р.

Красноармійськ

 

2.5 Перевірка виконаного завдання.

- З яких частин складається текст, а з яких - текст листа?

- З чого починається лист? Виразно, з особливим почуттям прочитайте звертання з листа, який ви отримали.

- Що повинно бути в основній частині листа? Прочитайте основну частину вашого листа.

- Як закінчуються листи? Прочитайте закінчення листів. Поясніть розділові знаки.

- Знайдіть й прочитайте ту частину листа, якої немає у звичайному тексті.

- Отже діти, запам’ятайте з яких частин складається текст листа.

- Покладіть листи в конверти, а конверти – на край парти.

 

2.6 Орфографічна хвилинка.

Виконання завдання  за власним вибором.

- Ми дізналися, з яких частин складаються листи. А щоб навчитися писати справжні листи, нам потрібно спочатку навчитися правильно писати звертання, якими завжди розпочинається листування.

- Прочитайте можливі звертання, які використовуються на початку листів.(Виведені на дошці).

а) Добрий день, любі мої, рідні мої мамо, тато, Оленко і Юрчику!

б) Здрастуйте, шановна Наталіє Олександрівно!

в) Дорогі бабусю і дідусю, добрий день!

г) Привіт, братику і сестричко! Дорогі Тарасику і Марійко, добрий день!

ґ) Дорогі друзі, привіт!

д) Добрий день, дорогі друзі!

- Зверніть увагу на написання звертань і розділові знаки. Пам’ятайте, що звертаючись до будь-якої особи необхідно вживати особливу форму закінчення іменників.(Закінчення виділено на дошці).

- Як ви будете звертатися в листі до дорослої людини, до ровесника?

Інструктаж до виконання завдання:

- Відкрийте робочу папку, візьміть завдання № 1. Оберіть один персонаж, зображений на малюнку, й запишіть під малюнком звертання і слова привітання, користуючись словами з довідок. (Учні пишуть на картках під малюнком).

 

2.7 Взаємоперевірка:

(На екрані висвітлюються малюнки з підписами, а учні, обмінявшись зошитами, перевіряють написане за зразком).

- Обміняйтесь, будь ласка, аркушами. Перевірте написане товаришем. Якщо виникли сумніви у правильності написання, звірте написане зі зразком.

- Пам’ятайте девіз нашого уроку «Будем дружно працювати, мову рідну добре знати». А тепер підніміть руки місточком ті пари, які правильно виконали завдання. Молодці, більшість з вас впоралися з завданням і навчилися писати звертання.

 

Динамічна пауза.

Що ж, мабуть, пора настала

Трохи відпочити.

Я вас хочу на зарядку,

Друзі запросити.

(Учні танцюють під музику).

 

2.8 Підготовча робота до написання листа.

  •     Який настрій викликає у вас ця мелодія?
  •     Такий настрій може переповнювати щасливу людину, у якої є багато друзів!
  •     Листування теж може допомогти знайти нових друзів. Переконаймося в цьому! Давайте напишемо листа учням 3-го класу, які живуть у мальовничому куточку нашої України – Закарпатті. (Слайди, що демонструють красу Закарпаття).

 - Закарпаття – край, де ростуть стрункі зелені смереки, де височіють оповиті кучерявими хмаринками гори, дзвінко співають гірські річечки, а з кришталевих водоспадів п’є воду веселка. Там живуть гостинні люди, славні майстри, які шанують та бережуть давні народні традиції.

-  Саме до цього мальовничого куточка полетить ваш лист з вітаннями і можливо, серед учнів Новобарівської школи ви знайдете справжніх друзів.

-  З чого треба починати лист? Згадаємо структуру листа (Таблиця.)

  •     Серед запропонованих звертань знайдіть те, з якого можна почати лист до нових друзів.
  •     Після привітання необхідно назвати себе. Якими словами ми це зробимо? (Пишуть вам учні 3-го класу…..)
  •     Продовжіть роботу самостійно. У робочій папці знайдіть завдання №2. На різнокольорових аркушах завдання різного рівня. Завдання першого рівня на аркуші зеленого кольору, завдання другого – на аркуші жовтого кольору, а завдання найскладнішого третього рівня – на аркуші рожевого кольору.

- Оберіть для себе завдання такого рівня, з яким ви впораєтесь. Підніміть вгору аркуш того кольору, який ви обрали для виконання завдання. Більшість з вас обрали завдання  найскладнішого третього рівня, це свідчить про те, що ви впевнені в своїх силах. Писати ви будете безпосередньо на цих аркушах. Зайві - приберіть до папки.

 

2.9 Написання листа

 Перш ніж писати – послухаємо поради Пана Листоноші: (Слайд )

- Яка перша порада?

- Дотримуйтесь правил побудови листа.

- Кожну частину листа пишіть з абзацу (нового рядка).

- Під час письма сидіть прямо, не спирайтесь грудьми на парту;

- Пишіть красиво, охайно, правильно з’єднуйте букви.

- Пам’ятайте, що лист ми пишемо від імені усього класу.

 

2.10 Оцінювання листа

- Зараз ми оберемо найкращий лист, який відішлемо до Новобарівської школи Закарпатської області.

- Обирати будемо разом за такими критеріями. (Слайд ) Ці критерії є також у вашій робочій папці.

- Чи правильно побудовано лист ? (Звертання, основний зміст листа: розповідь про себе, повідомлення про новини, запитання до адресата, прохання написати листа, прощання, підпис).

- Чи цікаво, на вашу думку, буде його читати учням Новобарівської школи?

- Чи красиво та охайно написаний лист?

- Об’єднайтесь в групи по 6 осіб за кольорами ваших листів. У своїх групах оберіть найкращий, на вашу думку, лист за визначеними критеріями, які є у ваших робочих папках.

- Коли завдання буде виконане  станьте в коло, візьміться за руки і підніміть їх вгору сонечком. Це буде свідчити, що дружна робота – запорука успіху.

 

  1. Контрольно-оцінювальний етап.

 

  • Зачитування обраних листів та їх оцінювання.
  •      Який лист сподобався вам найбільше? Чому?
  •      Отже, саме цей лист полетить нашим новим друзям до Закарпаття.

- Адресу ми написали заздалегідь, бо з правилами оформлення конверту ви познайомитесь у 4 –му класі.

  • Короткий аналіз роботи учнів на уроці та коментування їх оцінок.

- Діти, усі ви дружно і старанно працювали на уроці, тому усі навчилися грамотно писати цікаві листи. Високий рівень знань та умінь показали…….  – вони отримують за урок оцінку 11. Добре працювали і виконували завдання І та ІІ рівнів …….. Вони отримують за урок оцінки ….. ІІ рівень - 9 балів, І рівень – 8балів. Учні, які підготували дослідження додатково отримують 12 балів.

  •        Рефлексія:
  • Чи справдилися ваші очікування?
  • Про що ви дізналися на уроці?
  • Чого ви навчилися на уроці?
  • Що найбільше сподобалось?
  • Підніміть, будь ласка, руки ті, хто залишився задоволений своєю роботою?
  • А я задоволена вами діти!

- Урок завершено. Я вам вдячна, діти, за працьовитість, уважність, організованість.

- До побачення.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Урок розвитку зв’язного  мовлення. 3 клас.

Тема. Як писати листівки.

Мета. Навчити учнів писати листи, листівки; розвивати усне і писемне зв'язне  мовлення школярів; збагачувати їх лексичний запас, формувати культуру мовленнєвого етикету, культуру письма, орфографічну грамотність, життєві компетентності (комунікативну, соціальну інформаційну), виховувати інтерес до народних українських традицій.

Обладнання. Зразки оформлення ділових паперів (листівки, бланки для запрошень, листи, конверти тощо); мультимедійний проектор, презентація у програмі Power Point.

Література:

1.Програми для середньої загальноосвітньої школи. 1-4 класи. К.: Початкова школа. - 2006. - 432 с.

2.Методика викладання української мови. За ред. Дорошенка С.І. -К.: Вища школа, 1992. - 398с.

3.Досяк І. М. Нестандартні уроки з використанням інноваційних технологій. 1-4 класи, - Х.: Вид. група «Основа», 2007. – 160 с.

4.Павленко Л. П. Сучасний урок в початковій школі. 68 уроків з розвитку зв’язного мовлення у 1-4 класах. - Х.: Вид. група «Основа», 2005. – 112 с.

5.Савченко О.Я. Навчання і виховання учнів 3 класу: Методичний посібник для вчителів. - К.: Видавництво „Початкова школа", 2004.-512с.

6."Intel®. Навчання для майбутнього. - К.: Видавнича група.:  BHW,2004.-416с.

Хід уроку

1. Увідно-мотиваційний компонент уроку.

 

  1. Створення емоційного настрою

Чути дзвоник голосистий,

Він дзвенить, немов намисто.

Намистинки розсипає

Й весело нас всіх скликає.

Подивилися на мене,

Усміхнулися усі:

Хто готовий до роботи?

Хто бадьорий?.. Молодці!

 

1.2 Девізом нашого уроку стане вислів, який вам треба розшифрувати: БАГАТОЩОБТРЕБАЗНАТИПРАЦЮВАТИДРУЖНО

Як ви розумієте зміст розшифрованого вислову: ЩОБ БАГАТО ЗНАТИ, ТРЕБА ДРУЖНО ПРАЦЮВАТИ?

  •     Так, адже дружба - запорука гарних знань.

 

1.3 Введення у тему уроку.

- Я знаю, діти, що ви любите відгадувати загадки. А чи зможете ви, відгадавши загадку, здогадатися про що буде йти мова на сьогоднішньому уроці?

Барвисті,  мов метелики

Летять вони на свята,

Вітання всім дарують

Дорослим і малятам.

Учні висловлюють свої припущення.

  •     Так, ми будемо говорити про правила написання вітальних листівок.
  •     Ваші товариші підготували презентацію, яку зараз представлять. А ви не лише будете слухати й дасте оцінку їх роботі, за такими критеріями:
    •    Чи був цікавим зміст розповіді?
    •    Чи новою була для вас інформація?
    •    Чи відповідав малюнок змісту розповіді?
    •    Чи емоційною та виразною була розповідь?

Творча група презентує проект « Як Вінні-Пух вітав з днем народження». Учні оцінюють презентацію.

 

1.5 Прогнозування очікуваних результатів.

- Ознайомившись з презентацією, що ви очікуєте від уроку? Відповідь починаємо словами: «Хочу дізнатись», «Хочу навчитись». (Учні відповідають)

 - А я хочу, діти, щоб ми разом з вами дізнались про те, як правильно писати листівки, навчились їх грамотно оформлювати.

  •     Скажіть для чого це вам потрібно? (Учні відповідають).
  •     Правильно, це потрібно, щоб вітати своїх близьких, рідних, знайомих не лише за допомогою СМС – повідомлення, а й традиційно – яскравими святковими листівками.

 

2 Операційно-пізнавальний компонент уроку.

 

2.1 Словникова робота.

(Звучить мелодія „Пісня крокодила Гени”).

- Послухайте мелодію й скажіть, який настрій вона викликає? Про яке свято ця пісня? (учні відповідають).

- У житті кожної людини бувають пам'ятні дні: особисті, релігійні, загальнодержавні свята. Скажіть, чим відрізняється особисте свято від загальнодержавного? Релігійного? (учні відповідають).

- У святкові дні люди запрошують один одного в гості, щоб розділити з друзями радість, вітають один одного листівками, телеграмами, пишуть листи. Бо, як вчить народна мудрість, одна радість на двох - дві радості, одне горе на двох - півгоря.

 Знайдіть серед записаних друкованим шрифтом тільки особисті свята.

День народження, День Незалежності України, Новий рік, новосілля, День Перемоги, весілля, День Матері, Різдво, Великдень.

(Учні відповідають)

- А тепер назвіть улюблені свята вашої родини?

- Запишемо назви ваших улюблених свят у зошити. Зверніть увагу на вживання великої літери. А також послухайте поради  Пані Каліграфії:

  •     під час письма сиди прямо, не спирайся грудьми на парту;
  •     пиши вільно, не напружуй руку;
  •     звертай увагу на зразок;
  •     правильно з’єднуй букви.

(Поради Пані Каліграфії розміщено на мультимедійній дошці).

- Щоб оцінка була гарна,

Треба вивести старанно

Кожну букву, кожен штрих –

Клас працює, клас притих.

(Учні записують слова: День народження, Новий рік, Великдень).

 

2.2 Дидактична гра „Словограй”.

- Пограємо у „Словограй”: доберемо до слова  листівка спільнокореневі слова.

- Поясніть  значення слів: листоноша, листівка, листування.

- Як називається державна установа, яка здійснює пересилання і доставку адресатам листів, періодичних видань, грошових переказів, посилок тощо?

- Так, пошта. На пошті є поштова скринька, у якій зберігаються листи й листівки. Поштові скриньки є і у ваших будинках. У них листоноша залишає газети, журнали, листи, листівки, різні повідомлення.

У нас також є чарівна скринька, у якій є листи і листівки для вас.

 

2.3 Вправа „Ми отримали листівку”. (Робота в парах).

- Кожна пара отримає з поштової скриньки листівку.

- Людина, яка отримує лист чи листівку називається адресат. Тобто, зараз усі ви діти є адресатами.

Вам необхідно прочитати її, визначити частини тексту вітальної листівки. Вам допоможе таблиця 1. ( таблиця на дошці). Працювати ви будете в парах, тому допомагайте одне одному, адже ми – дружна шкільна сім’я.

(Аналізуючи отримані листи, учні працюють за таблицею).

Таблиця 1.Запам’ятай, з яких частин складається листівка.

Частини тексту

Можливі частини тексту листа

Приклади

Зачин

Звертання

Любі мої дідусю і бабусю!

Дорога сестричко Іринко!

Шановний Василю Івановичу!

Основна частина

Основний зміст листівки, привітання зі святом, побажання

Щиро вітаю Вас зі святом...

Від щирого серця вітаю з Днем ……

Бажаю вам……

Кінцівка

Підпис

Ваш син (ваша внучка)...

Твій друг (твоя подруга)...

Ваш учень(ваша учениця)…

 

Дата і місце написання

15 березня 2008 р.

Красноармійськ

 

Коли завдання буде виконане, візьміться за руки і підніміть їх місточком. Цей місточок дружби буде свідчити про те, що завдання разом виконується швидше. І пам’ятайте наш девіз: ЩОБ БАГАТО ЗНАТИ, ТРЕБА ДРУЖНО ПРАЦЮВАТИ!

 

2.4 Перевірка виконаного завдання.

-  З яких частин складається текст листівки?

- З чого починається листівка? Виразно, з особливим почуттям прочитайте звертання з листівки, яку ви отримали.

- З нагоди якого свята отримали листівку ? Кому адресована ?

- Що повинно бути у основній частині листівки? Зачитайте основну частину вашої листівки. (3 учня)

- Як закінчуються листівки? Зачитайте закінчення листівок. Знайдіть у них звертання. Поясніть розділові знаки.

- Знайдіть й прочитайте ту частину тексту листівки, якої немає у звичайному тексті.

- Отже, з яких частин складається текст листівки?

 

2.5 Створення виставки листівок.

- А тепер я пропоную зробити виставку листівок. Нехай ці листівки створюватимуть гарний настрій на сьогоднішньому уроці.

 

2.6 Орфографічна хвилинка.

Виконання завдання  за власним вибором.

- Ми дізнались, з яких частин складаються листівки. А щоб навчитись писати справжні листівки, нам потрібно спочатку навчитись правильно писати звертання, яким завжди розпочинається текст вітальної листівки.

- Прочитайте можливі звертання, які використовуються на початку. (виведені на дошці)

а) Любі мої, рідні мої мамо, тато, Оленко і Юрчику!

б) Шановна Наталіє Олександрівно!

в) Дорогі бабусю і дідусю!

г) Дорогі Тарасику і Марійко!

  •     Зверніть увагу на написання звертань і розділові знаки. Пам’ятайте, що звертаючись до будь – якої особи, необхідно вживати особливу форму закінчення іменників.

Інструктаж до виконання завдання.

  •     Розгляньте малюнки на дошці. Оберіть 1 персонаж і запишіть звертання до обраного персонажу, користуючись словами з довідок. (Записати у зошиті)

- Як ви будете звертатися в листі до дорослої людини,  до ровесника?

2.7. Взаємоперевірка:

(на екрані висвітлюються малюнки, а учні, обмінявшись зошитами, перевіряють написане за зразком).

  •     Обміняйтесь, будь ласка, зошитами. Перевірте написане товаришем. Якщо виникли сумніви у правильності написання звертання, звірте зі зразком.
  •     Пам’ятайте девіз нашого уроку ЩОБ БАГАТО ЗНАТИ, ТРЕБА ДРУЖНО ПРАЦЮВАТИ?
  •     Підніміть руки місточком ті пари, хто правильно виконав завдання.
  •     Молодці, більшість учнів впорались із завданням і навчились писати звертання!

 

Динамічна пауза.

Що ж, мабуть, пора настала

Трохи відпочити.

Я вас хочу на зарядку,

Друзі запросити.

Руки за голову ставимо сміло

І повертаємось вправо і вліво,

Двічі – наліво, двічі – направо,

Зробимо чітко, діти, цю вправу.

Двічі – наліво, двічі – направо, -

Будемо мати гарну поставу.

 

2.8 Складанням вітання до свята і записування його на листівці.

- Зверніть увагу на те, яка гарна у нас виставка! Листівки дарують нам радість, це справжні мистецькі шедеври. Серед наших листівок одна відрізняється формою. Чи можете сказати з нагоди якого свята можна її отримати?

- Так, з нагоди Великодня, який буде святкуватися у цьому році 27 квітня. А що знаєте ви про це свято?

Відповіді учнів:

  1. Символом Великодня є пасхальне яйце.
  2. Свято Великодня святкують навесні, коли все починає рости, квітувати.
  3. Це день, коли воскрес Ісус Христос.
  4. Саме цієї пори приходить справжня весна.
  5. На Паску розписують, розмальовують, фарбують яйця, освячують їх у церкві й дарують, приказуючи: „Христос воскрес!”
  •     Це дуже радісне свято, усі вітають один одного, надсилають святкові листівки. Тому давайте зараз напишемо Великодню листівку. У вас на партах є спеціальні різнокольорові листочки. Пригадаємо, що у великодніх писанка і крашанках символізують ці кольори?

Відповіді учнів:

Червоний – колір життя, колір любові. Зелений – колір весни, радості буття. Блакитний – колір неба, здоров’я. Жовтий – колір хліба, достатку.

- Оберіть самі колір листочка і напишіть на ньому вітання з Великоднем близькій вам людині: мамі, бабусі, сестрі, брату, другу, подрузі. Ті учні, які відчувають, що впораються із завданням самостійно пишуть власний текст привітання. Ті, хто не впевнений у правильності виконання завдання самостійно, користуються словами з довідки. Ті, що відчувають, що самостійно із завданням не впораються, за зразок беруть текст завдання 4 (мультимедійна дошка).

 

2.9 Перевірка написаного (Зачитують листівки ті учні, які самостійно написали вітальний текст).

 

3 Контрольно-оцінювальний етап.

 

3.1 Короткий аналіз відповідей учнів та коментування їх оцінок.

3.2 Рефлексія:

  • Чи справдилися ваші очікування?
  • Про що ви дізналися на уроці?
  • Чого ви навчилися на уроці?
  • Що найбільше сподобалось?
  • Хто з вас залишився задоволений своєю роботою?

- Урок завершено. Я вам вдячна, діти, за працьовитість, уважність, організованість.

На прощання гостям щирим,

Щоб добром згадали нас,

Великодні сувеніри

Подаруємо від нас.

 

 

Урок розвитку зв’язного мовлення. 3 клас.

Тема. Написання твору «Прихід весни».

Мета: вчити учнів висловлювати власні думки в логічній послідовності; збагачувати активний словник учнів; складати твір на задану тему; розвивати творчі здібності, спостережливість; виховувати любов до природи, вміння відчувати красу рідного слова.

Обладнання: ілюстративний матеріал, дитячі малюнки весняної тематики, зошити для творчих робіт, аудіозапис «Пори року» П.Чайковського.

Література:

1.Варзацька Л. О., Шевченко Л. М. Методика розвитку зв'язного мовлення молодших школярів: Метод, реком. — К.: РНМК, 1992. - 127 с.

2.Інноваційні технології в початковій школі / Автори-упорядники: В.Телячук, О,Лесіна. – Х.: Вид. група „Основа”, 2007. – 240с.

3.Савченко О. Я. Сучасний урок у початкових класах. — К.: Магістр, 1997. - 256 с.

Хід уроку

 

І. Організація початку уроку.

1.Привітання:

Добрий день, любі діти,

Рада вас вітати.

Щастя і добра

Всім вам побажати.

Посміхніться всім довкола:

Сонцю, небу, квітам, людям.

І тоді обов’язково

День для всіх щасливим буде!

 

II. Повідомлення теми уроку. Мотивація навчальної діяльності.

1. На фоні музики звучить вірш:

Скоро сонечко пригріє,

Потечуть струмки,

Темний гай зазеленіє,

Зацвітуть квітки.

2. Метод передбачення.

- Яка пора року змальована у вірші? (Учні відповідають).

- Чому ми всі з нетерпінням чекаємо на її прихід? (Учні відповідають).

- Щоб прискорити прихід весни, виконаємо цікаву роботу. Ми будемо вчитись писати твір. Чи здогадалися ви, про яку пору року буде наш твір? (Учні висловлюють свої припущення).

- Так, діти, ми будемо писати твір на тему „Прихід весни”. А щоб успішно справитися з роботою, треба знайти девіз. Для цього вам треба прочитати анаграму.

муВйиду, пбуйроп, ритво!

зуром, фазінтаю роявип! (Видумуй, пробуй, твори, розум, фантазію прояви!)

- Як ви розумієте ці слова?

 

III. Підготовча робота до написання твору.

  1. Поетична хвилинка. (Підготовлені заздалегідь учні читають вірші).

Надійшла весна прекрасна,

Многоцвітна, тепла, ясна,

Наче дівчина в вінку…

Зацвіли луги, діброви,

Повно гомону, розмови

І пісень в чагарнику.

 

Зійшли сніги, шумить вода,

Весною повіва;

Земля квіточки викида,

Буяє травка молода;

Все мертве ожива.

Веселе сонечко блищить,

Проміння щедро ллє;

Гайок привітно шелестить,

Неначе кличе пригостить.

Струмочок виграє...

 

2. Лексична робота: збагачення й активізація словника учнів

2.1 Створення асоціативного куща.

Так красиво змалювали весну поети. Ви, я впевнена, зумієте теж дібрати до слова весна такі слова-іменники, які допоможуть розповісти про цю чарівну пору року. {Діти отримують аркуші, посередині яких написане слово весна, добирають слова-іменники (сонце, небо, хмарки, тепло, струмочки, земля, квіти, трава, дерева, птахи), розташовуючи їх навколо).

 

2.3 Дидактична гра „Якого кольору слова?”

Правила гри: вчитель кольорові картки, учні називають  „весняні” слова, що відповідають певному кольору.

2.4 Мозковий штурм. (робота в групах).

Кожна група отримує картки, де записані тільки іменники і добирає до них прикметники та дієслова, які характеризують весну. Групи обмінюються записами.

Матеріал для карток:

Сонце (яке?) — веселе, усміхнене, яскраве, щире, привітне, тепле, оранжеве...

Небо (яке?) — високе, синє, безмежне, чисте, дивовижне, ясне, бездонне...

Хмарки (які?) — білі, легкі, химерні...

Тепло (яке?) — щире, лагідне, добре, привітне...

День (який?) — довший, світлий, сонячний...

Ніч (яка?) — тиха, тепла, зоряна, місячна, коротка...

Струмочки (які?) — ніжні, тендітні, несміливі, жовті, білі...

Дерева (які?) — світлі, весняні...

Трава (яка?) —росяна, зелена, ніжна, гостренька, духмяна...

Птахи (які?) — перелітні, співучі...

Сонце (що зробило?) — викотилось, піднялося, зійшло, сховалося...

Хмарки (що зробили?) — з'явились, випливли, розбіглись...

Тепло (що зробило?) —розлилось, огорнуло, оповило, пригорнуло...

Струмочки (що зробили?) — побігли, задзюрчали, потекли, заспівали...

Квіти (що зробили?) — проглянули, зацвіли, вигулькнули, засміялась...

Трава (що зробила?) — пробилась, вистромилась, потяглась...

Дерева (що зробили?) — прокинулись, почали зеленіти...

Птахи (що зробили?) — повернулись, заспівали, взялись до роботи...

 

3. Довідкове бюро.

Окремі учні мали завдання знайти у тлумачному словнику значення слів тендітний, щирий, щедрий, химерний. Звітують перед класом про виконану роботу.

Клас придумує словосполучення і речення з цими словами.

 

4. Гра «Добавлянка»

— А зараз ми будемо колективно складати вірш про весну, добираючи до останнього слова другого рядка риму. Потрібне слово знаходимо дуже швидко. Будьте уважні.

Скажіть, яка іде весна?

Чарівна, ніжна, … .

І раді всі міста і села,

Бо йде до нас весна … .

Летить на сушу і на море

Повітря чисте і … .

У полі теплий вітер віє,

А небо угорі … .

Хоч де-не-де ще сніг лежить,

Та вже дзвінкий струмок … .

Веселе сонечко розквітло,

Весна летить прозора й  … .

Вона така, неначе казка,

Несе до нас тепло і … .

Вона завжди така прекрасна,

Пригожа, дивна, … .

На трави розсипа росу,

Дарує щастя і … .

У квіти землю одягає

І пісню радості … .

А по шляху по весняному

Вертаються пташки … .

Весні завжди радіють діти,

Летять метелики на … .

Іде весна — і все радіє,

Вона серденько наше … .

І пташечка весну стрічає,

Веселу пісеньку … .

Які для весни є слова?

 Вона красива і … ,

Тендітна й ніжна, як купава,

Весела, лагідна, … .

І скрізь весні лунає слава,

Весела, сонячна, … .

Весна іде, немов царівна,

Зелена, сонячна, … .

Заполоняє щастям світ,

Весна не йде, а вже … !

Ви, діти, весну зустрічайте,

А ці слова … .

 

Динамічна пауза

 

Встаньте, діти, посміхніться,

Землі нашій поклоніться

І до сонця потягніться.

В різні боки похиліться.

Веретеном покрутіться,

Раз – присядьте, два – присядьте

І за парту тихо сядьте.

 

ІV. Усна робота над твором

 

1. Складання речень

- А тепер, діти, проявимо розум і фантазію: складемо речення про весну, цю цікаву пору року, з тих слів, що записали. {Діти складають речення із записаних слів усно.)

2.Бесіда:

- Чи можна складені вами речення назвати текстом? (Ні. У тексті речення пов'язані за змістом.)

- Яку будову має текст? (Зачин, основна частина, кінцівка)

 

2. Робота над планом

На дошці записано деформований план.

Учні колективно розставляють пункти плану за змістом.

План твору

1. Перші прикмети весни.

2. Розквітає земля.

3. Перелітні птахи поспішають додому.

 

VI. Написання твору учнями за різнорівневими завданнями.

 

І рівень. У текст вставити слова за змістом.

   (Яке?) сонечко випливає на (яке?) небо. Воно піднімається все (як?) і (як?). Часом випливають (які?) хмаринки. Вони легкі, наче (що?). Ніжне тепло огортає (що?).

   Від тепла потекли (які?) (що?)„ А земля усміхається (до чого?) чарівними, (якими?), (якими?), (якими?) першими квітами. Де-не-де пробивається (яка?) травичка. (На чому?) набубнявіли (що?).

   3 (яких?) країв повертаються додому (які?) (хто?). .

II рівень. Поширити речення, дібрати порівняння.

   Сонечко випливає на небо й піднімається вище. На небі з'являються хмаринки. Вони легкі. Тепло огортає землю.

  День став довгий, а ніч — коротка. Потекли струмочки, які напувають землю. Земля усміхається до сонечка квітами. Де-не-де пробивається травичка і тягнеться до сонця. На деревах набубнявіли бруньки. Повертаються додому птахи.

   Все оживає, співає, квітує. Здрастуй, весно!

ІІІ рівень. Самостійне написання твору.

 

VI. Підсумок уроку

 

1.Презентація творів.

(Учні зачитують твори).

Всі ви, діти — молодці,

Гарно працювали!

Але дзвоник пролунав,

Він мені і вам сказав,

Що урок вже час кінчати,

Треба йти відпочивати.

 

VI. Домашнє завдання.

Намалювати ілюстрації до свого твору.

 

 

Урок розвитку мовлення. 3 клас.

Тема. Усний твір-опис „Айстри – окраса осені”. Особливості побудови опису.

Мета уроку: ознайомити учнів зі світом рослин, із походженням назв квітів; вчити складати текст-опис за уявою, формувати вміння будувати словесні описи квітів; розвивати у дітей образне мислення, вміння і навички розв'язувати певні проблеми; сприяти підвищенню культури мовлення, виховувати любов до рідної природи.

Тип уроку: урок розвитку зв'язного мовлення.

Обладнання уроку: ілюстративний матеріал, аудіозапис "Вальс квітів" П.Чайковського.

Література:

1. Варзацька Л.О. Зв'язне мовлення: Методика української мови: посібник. - К.: Вища шк., 1992;

2. Варзацька Л.О. Рідна мова і мовлення. Інтегровані уроки для 3 кл.: Методичний посібник. - К.: Літера ЛТД, 2001;

3. Рідна мова й мовлення: Підручник для 2 класу чотирирічної початкової шк. / Л.О.Варзацька, Н.М.Дика, Н.В.Паціра, Л.А.Свінкова. За ред. П.П.Кононенка-К.: Равлик, 1997;

4.Могила Н.М. Система інноваційних методів як засіб реалізації диференційованого навчання // Лінгвістичні студії: Збірник наукових праць. Випуск 11.- Частина 2. - Донецьк: ДонНУ, 2003.-С. 625-633.'

5. Передрій Г., Карпенко Т. У світі звуків і слів... - К.: Богдан,1998.- С. 174, 185-186.

Хід уроку

 

І. Організація початку уроку.

1.Привітання:

Доброго ранку, сонечко ясне,

Доброго ранку, земле прекрасна,

Доброго ранку, дерева багряні,

Доброго ранку, квіти духмяні,

Доброго ранку, пташки галасливі,

Доброго ранку, діти щасливі!

 

2.Психологічна підготовка учнів до уроку:

- А щоб нам не сумувати,

Потрібно загадку відгадати:

На клумбах гарні, запашні,

Без "К" - лише гіллячки ми. (Квіти-віти)

(Діти відгадують, учитель демонструє фотоілюстрації квітів).

- Девізом нашого уроку стануть слова:

Як легко квіти потоптати,

Як важко виростити їх,

Щоб кольорами стали, святом

Для кожного і для усіх.

 

II. Повідомлення теми і мети уроку.

Сьогодні на уроці будемо вчитися описувати квіти, ознайомимося із походженням деяких назв квітів, вчитимемося складати усні тексти-описи за уявою.

 

III. Актуалізація пізнавальної діяльності.

 

1 .Робота в парах. Метод взаємних запитань.

- Що таке опис?

-  Що ж таке ознака?

- Коли ми користуємося описом? Що можна описувати?

- Навіщо людині потрібні вміння описувати предмети, тварин, рослини, людей?

 

2. Метод передбачення.

- Послухайте вірш Д. Павличка і зробіть передбачення, який предмет будемо описувати на уроці.

Небеса прозорі,

Як глибінь ріки,

Падають, як зорі,

З явора листки.

А над полем нитка

Дзвенить, як струна,

Зажурилась квітка

Чує сніг вона.

 

3. Мозковий штурм.

- Діти, а які квіти восени можна зустріти у місті і в селі? Та й перший день навчального року без них не можна уявити.

- Правильно. Це айстри. Отже, сьогодні на уроці будемо складати художній опис осінньої квітки - айстри. (Демонстрація фотоілюстрацій).

 

IV. Підготовча робота до твору.

 

1. Лексична робота.

- На що за формою нагадує квітка айстри? (Кульку, сніжинку, зірку).

 

1.1.Довідкове бюро.

Айстра в перекладі з латині – зірка. У давнину вірили, що квіти виникли з пилу зірок, які падають з неба. Айстри починають цвісти у серпні, саме на цей місяць припадає час зорепаду. Говорять, якщо вночі вийти в сад, де квітнуть айстри, і прислухатися, то можна почути тихий шепіт. То земні зірки-айстри розмовляють зі своїми небесними сестрами.

 

1. 2. Ґронування.

Звучить мелодія П.І.Чайковського "Вальс квітів", учні протягом 2-3 хв. Складають гроно до слова айстра. ( подаємо можливий варіант грона див. мал.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Вибіркове письмо.

- Діти, прослухайте вірш Н.Кибальчич про айстри. Запишіть до свого грона слова, які вам сподобаються.

Сонце в хмарі.

Пахне зів'ялим листям,

Всохли квіти, що цвіли колись,

А на грядці килимом барвистим

При негоді айстри розцвілись.

Дощ дрібненький падає росою,

Мокрі пелюстки в саду летять,

Горді, гарні, сяючи красою,

На морозі айстри ті тремтять.

 

Динамічна пауза.

Ми - листочки, ми - листочки,

Ми – осіннії листочки.

Ми на гілочках сиділи,

Дмухнув вітер – полетіли.

Ми літали, ми літали

І на землю посідали.

 

3. Складання сенкану. (Робота в малих групах.).

Айстра.

Ніжна, горда.

Сяє, зачаровує, дивує.

Окраса осіннього саду.

Зірка.

 

V. Робота над усним твором з елементами художнього опису.

Опорні групи лексики:

1. Тиша, айстра, пелюстки, врода, шепіт, чарівність, кольори, сум, роса, краплина.

2. Ніжна, горда, замріяна, таємнича, неповторна, ніжно-біла, рожева, бузкова.

3. Тремтить, шепоче, гойдає, перешіптуються, красуються, задаровує,

4. Мелодійно, здивовано, мрійливо, легенько, восени, багато.

5. Краплинки, ніби перлинки; немов тиха розмова; стоїть дзвінка тиша; квіткові очі здивовано дивляться; вітерець грається; кришталева блакить.

 

VІ. Перевірка усних творів.

- Отже, сьогодні на уроці ми вчилися описувати квіти. Чий опис вам сподобався найбільше?

- Чим він вам сподобався?

 

VІІ. Підсумок уроку

1. Бесіда:

- Чому люди люблять квіти?

- Як ви вважаєте, чому квіти є неодмінним атрибутом свят?

- Чи знаєте ви, що символізують деякі квіти?

- Щоб ви були освіченішими стосовно того, які віти, що символізують, прослухайте вірш Д.Білоуса "Мова квітів".

Що каже свіжих квітів жмуток?

Про що їх мова не проста?

Верба - одвертість, айстра - смуток,

Лілея біла - чистота.

 Конвалія - любов таємна.

Мак - юний цвіт, що не згаса.

Лавр - завжди успіх, слава певна,

А мальва - холодність, краса.

Дзвіночок польовий - то вдячність,

Троянда - то любов свята.

Нарцис - то горда необачність,

Волошка - ніжність, простота.

Саранка-лілія - сміливість,

Піон - життя багато літ,

Фіалочка - сором'язливість,

Любов минуща - первоцвіт.

Ми любим квіти дарувати,

Й коли настане слушний час -

Все те, що хочемо сказати, букетик висловить за нас.

 

 

Урок розвитку мовлення. 3 клас.

Тема. Складання казки за уявою “Подорож краплинки води”.

Мета. Вчити складати казки за уявою, самостійно добирати матеріал на задану тематику, будувати тексти різні за метою висловлювання: розповіді, описи, міркування, робити висновки та узагальнення, чітко визначати головну думку висловлювання; поповнювати словниковий запас учнів, розвивати діалогічне мовлення, логічне мислення, творчу уяву, фантазію, спостережливість, культуру мовлення; розширити природничі знання учнів, виховувати любов до рідного слова, народної мудрості, до краси і гармонії навколишнього світу.

Обладнання. Ілюстрації із зображенням дощу, хмар, річки, водоспаду, моря, квітів; аудіозаписи шуму води, музики В.Косенка “Дощик”, “Пастораль”; графічні таблиці “Види текстів”, “Будова тексту”, перфокарти.

Література.

  1.   Будна Н.О., Головко З.Л. Уроки позакласного читання та розвитку зв’язного мовлення. 3 клас. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2002;
  2.   Варзацька Л.О. Зв’язне мовлення: Методика української мови: посібник. – К.: Вища шк., 1992;
  3.   Варзацька Л.О. Рідна мова і мовлення. Інтегровані уроки для 3 кл.: Методичний посібник. – К.: Літера ЛТД, 2001;
  4.   Рідна мова й мовлення: Підручник для 2 класу чотирирічної початкової шк. / Л.О.Варзацька, Н.М.Дика, Н.В.Паціра, Л.А.Свінкова. За ред. П.П.Кононенка – К.: Равлик, 1997;
  5.   Савченко О.Я. Дидактика початкової школи: Підручник. – К.: Абрис, 1997;
  6.   Сухомлинський В.О. Серце віддаю дітям // Вибрані твори. – К.: Вища шк., 1997;
  7.   Ушинський К.Д. Питання виховання і навчання в початковій школі // Вибрані твори: у 2-х т. – К.: Вища школа, 1972.

Хід уроку

І. Організація початку уроку

  1. Привітання

Доброго ранку, доброго дня!

Доброго вчора, сьогодні, щодня!

Хай не псується годинник на вежі,

Хай буде все на землі, як належить:

Сонце – як сонце, літо – як літо,

Дощик – як дощик, квіти – як квіти.

Хай посміхаються діти щодня.

Доброго ранку! Доброго дня!

 

  1. Створення емоційного настрою

Дзвоник всім нам дав наказ:

До роботи взятись враз!

Будемо трудитись гарно,

Не мине й хвилинки марно.

 

ІІ. Повідомлення теми і мети уроку.

  1.   Метод передбачення

Бесіда:

-        Діти, прислухайтесь, ви чуєте якісь звуки?

  •     Що вони викликають у вашій уяві?
  •     Із запропонованих слів виберіть ті, які на вашу думку, найкраще характеризують почуте.
  •     А тепер уявіть, що ви знаходитесь на фотовиставці. Уважно розгляньте малюнки. Що на них зображено?
  •     Якими словами можна охарактеризувати побачене?
  •     Що об’єднує ці малюнки та звуки?
  •     Отже, все у житті гармонійно поєднується: почуте, побачене й промовлене словами.
  •     На основі почутого і побаченого зробіть передбачення, про яке явище природи ми будемо говорити на уроці.

А щоб передбачення було точнішим, відгадайте ще й загадку:

Він скрізь: у полі і в саду,

А в дім не попаде.

І я тоді лиш з дому йду,

Коли він вже не йде.

- Так, про воду. І, зокрема, про дощ. На сьогоднішньому уроці ми пригадаємо властивості води, будемо спостерігати за дощовою краплиною, відправимося з нею в цікаву мандрівку, послухаємо її захоплюючи розповіді, а потім і самі створимо казку. Отже, тема уроку “Складання казки за уявою “Подорож краплинки води”.

 

ІІІ. Актуалізація опорних знань

  1.   Орфографічна розминка

Розпочнемо роботу з орфографічної розминки. Виконайте завдання 1, зошит, с. 22.

  •     Відгадку запишіть у зошит. Накресліть звукову модель слова дощ.
  •     Так як ми говоримо про дощ, то вам необхідно написати рукописні літери, в елементах яких сховалась краплинка, а допоможе вам у роботі музика В.Косенка “Дощик”.
  1.   Представлення творчих проектів “Значення води в природі”, “Властивості води”, “Кругообіг води в природі”, “Передбачення погоди”, “Співаночки дощу”

Бесіда:

  •     На сьогоднішнє заняття ви підготували творчі проекти.  Це означає, що ви заздалегідь отримали теми, розробили їх, оформили письмово, доповнили малюнками. Розкажіть, як ви над ними працювали?
  •     У вигляді яких творів ви оформили проекти? Визначити види творів вам допоможе таблиця. 
  •     Ви добросовісно попрацювали над розробкою проектів, гарно їх оформили. Послухаємо представлення проектів. Пам’ятайте, розповіді мають не лише донести певну інформацію, а й бути цікавими, захоплюючими, впливати на почуття слухачів.  

Оцінювання проектів

Підсумок.

  • Які висновки ви зробили, опрацювавши проекти?

- Тепер ми зможемо дати відповіді на запитання, вміщенні у зошиті на с.22-23. Відповіді треба давати не одним словом, а словосполученням, добираючи найбільш вдалі прикметники. Дати правильні відповіді вам допоможуть і малюнки.

Звідки впала дощова краплинка?

Де народилася краплинка?

Скільки краплинок падає з неба?

Де діваються краплинки?

  • Діти, ми познайомилися з проектами, поповнили свої знання про воду, дощ, кругообіг води в природі, розучили заклички, виконали завдання, вміщенні у зошиті. Тож час і відпочити.

 

  1.   Динамічна пауза
    • А хочете ви, діти, побути дощовими краплинами, дощиком?

(Звучить музика, діти виконують вправи).

Я – краплинка дощу.

Я випливаю з великої хмари і лечу на землю.

Я – маленька, прозора краплинка.

Мені приємно кружляти в повітрі серед інших краплин.

Вітер колише мене вправо, а потім – вліво.

Я - краплинка дощу.

Я опускаюсь на землю і кричу їй “Здрастуй!”

Мене підхоплює легкий вітерець і я співаю йому:

“Добрий ранок!”

Я вмиваю гарненьку квіточку, торкаюсь до неї руками.

Я м’яко опускаюсь в обійми теплої землі, і вона з полегшенням зітхає.

 

ІV. Підготовча робота до складання казки

  1.   Складання віршів за опорними словами.
    • Я знаю, що ви любите читати вірші. Зараз ми уявимо себе поетами і, працюючи в парах, складемо вірші за опорними словами. Працювати будемо за таким алгоритмом:
      1. Уважно прочитайте ліву колонку.
      2. Доберіть з довідки слова, які відповідають змісту прочитаного.
      3. Вставте їх на місце пропусків.
      4. Прочитайте виразно вірші.

 

Рядки вірша

Довідка

 

З неба падають ____, ніби сонячні________

 

______падають на квіти і горять, як ________

 

На траві блищать ______, мов сріблясті ____

 

намистинки

перлинки

сльозинки

самоцвіти

краплинки

роси

Рядки вірша

Довідка

 

Вибіг ____________ на дорогу,

 

Підвернув зненацька _____________ .

 

Не ___________ тепер, не скаче,

 

А стоїть і дуже ___________________.

 

 

дощик

сніжок

ногу

руку

біжить

стоїть

плаче

сміється

Рядки вірша

Довідка

 

Ніби з кришталю намисто,

 

На ________, на __________, на хвощ.

 

З _______________ сіється краплисто

 

_______, чистий _____________ дощ.

 

дерева

гриби

трава

хмари

теплий

літній

чистий

холодний

Рядки вірша

Довідка

Загриміло – блиснуло вдалині.

Прокотились ___________ по вікні.

З ринви вже вихлюпує ______________

Побіжу під дощик я : “_________”

 

крапельки

хмаринки

водограй

через край

Доганяй!

Помагай!

Рядки вірша

Довідка

Розкривають очі _________________

 

“Ой, що діється на світі!”

 

_____________ гріє, припікає,

А з трави ______________ зникає

квіти

діти

сонце

небо

роса

краса

 

  1.   Читання віршів.
  2.   Підсумок
  • Які частини мови допомогли передати красу літнього дощу? Назвіть їх.
  • Отже вдало дібрані слова роблять наше мовлення точним, виразним, красивим.
  1.   Озвучування малюнків.
  • Діти, а ви попадали під дощ? Так і дівчинка Оленка побігла під дощик і з нею трапилась незвичайна пригода. Яка? Ми зараз послухаємо.

 

Дівчинка: Одного разу я побігла під дощик і спіймала дощову краплинку. Краплинка розповіла дівчинці цікаву історію.

Високо в небі у кришталевому теремку живуть краплинки-веселинки. Коли їм захочеться погратися, вони падають на землю. Витанцьовують, як хто уміє. Інколи їм підіграє Грім-Громило і Бликавка-Блискотушка. Коли стомляться, то лягають на землю і сплять, доки їх сонечко не розбудить. А що трапилося далі – секрет.

- Продовжте казку. Як могли далі розгортатися події? У свою розповідь введіть діалог, тобто розмову краплинок і сонечка. Діалог повинен бути виразним, точним. У цьому вам допоможе опорна таблиця. Зліва  - слова сонечка, справа – краплинок. Сонечко запитує, краплинки відповідають. Діалог можна доповнювати своїми запитаннями і відповідями.

 

5. Робота в парах за опорною таблицею.

Чи скоро ви підніметесь до мене?

Ми опустилися з дощової хмари.

Як ви тут опинились?

Як добре, сонечко кличе нас в гості.

Хто ви такі?

Ми напуваємо дерева і квіти.

Чи не завітаєте до мене в гості?

Ми дощові краплинки-веселинки.

Що ви робите на землі?

Швидше, до сонця, до сонця.

 

  1.   Перевірка складених діалогів.

Перевіряти завдання будемо так: ви напівголосно будете вести діалог сонечка і краплинок, а я буду слухати і зроблю висновок про те, хто підготувався найкраще.

  1.   Ґронування

(Звучить мелодія. Протягом двох-трьох хвилин учні складають ґроно до слова краплинка).

  •     Діти, де народжуються і живуть краплинки?
  •     Хмаринка принесла кожному з вас по краплинці. Вона дуже просила вас навколо слова краплинка написати слова, які виникають у вашій уяві, коли ви чуєте це слово. Слова, які ви напишете, мають бути різними частинами мови.
  •     Так, добираючи слово до слова, ви утворите ґроно до слова краплинка. Ґроно – це скупчення значної кількості плодів, або квітів на гілці.
  •     А як можна назвати ґроно з великої кількості краплинок? (дощ)
  •     Отже, починаємо роботу.

 

Перевірка ґронування

  •                   Кожен з вас буде називати по одному слову, слова не повинні повторюватися (учні називають слова).
  •                   Так, молодці, вийшло велике ґроно різних слів і в ньому є слово кожного з вас.

 

V. Складання і запис власних казок за початком
1.     Бесіда:

- На сьогоднішньому уроці ви були дослідниками, поетами, а тепер побудемо казкарями. Щоб скласти справжню казку треба згадати її особливості.

  • Які особливості має казка?
  • З яких частин складається казка?
  • Для чого служить кожна з частин?
  1. Робота за перфокартами.
    •     Діти, ви готові до складання власної казки. У кожного з вас є три варіанти: легкий, складніший і найскладніший.
    •     Визначте, який варіант найлегший? Чому?
    •     Який варіант складніший? Чому?
    •     Який варіант найскладніший? Чому?
    •     Оберіть для себе варіант і починайте виконувати роботу. У вас є пам’ятка для самооцінки твору, критерії оцінювання. Тому після написання казки, ви зможете самі себе оцінити.

Малюнки допоможуть вам уявити героїв казки.

 

  1. Запис казок.
  2. Перевірка написаного.
  3. Оцінювання учнів

- Прочитайте записану казку. Користуючись пам’яткою для самооцінки твору, дайте власну оцінку написаному.

 

VI. Підсумок уроку

Бесіда:

- Бачите, діти, як багато розповіла нам краплинка дощу. Змусила нас задуматися і розібратися в законах природи, скласти власні казки.

  • Чого ви навчилися на уроці?
  • Що найбільше сподобалось?
  • Чия казка вам сподобалася найбільше?
  • Хто з вас залишився задоволений своєю роботою?

- Урок завершено. Спасибі за творчу співпрацю на уроці. На згадку про нашу зустріч – ці невеличкі сувеніри.

 

 

Урок розвитку мовлення. 3 клас.

Тема. Твір-опис на основі власних спостережень "Калина під моїм вікном".

Мета. Вчити складати твори-описи на основі власних спостережень, самостійно добирати матеріал на задану тематику, робити висновки та узагальнення, чітко визначати головну думку висловлювання; поповнювати  словниковий запас учнів, розвивати діалогічне  мовлення, логічне мислення, творчу уяву, фантазію, спостережливість, культуру мовлення; розширити природничі знання учнів, виховувати любов до рідного слова, народної мудрості, національних традицій, краси і гармонії навколишнього світу.

Обладнання. Ілюстрації із зображенням квітів; аудіозаписи пісень; графічні таблиці "Види текстів", "Будова тексту", перфокарти.

Література.

1. Будна Н.О., Головко З.Л. Уроки позакласного читання та розвитку зв'язного мовлення. З клас. - Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2002;

2. Варзацька Л.О. Зв'язне мовлення: Методика української мови: посібник. - К.: Вища шк., 1992;

3. Варзацька Л.О. Рідна мова і мовлення. Інтегровані уроки для 3 кл.: Методичний посібник. - К.: Літера ЛТД, 2001;

4. Рідна мова й мовлення: Підручник для 2 класу чотирирічної початкової шк. / Л.О.Варзацька, Н.М.Дика, Н.В.Паціра, Л.А.Свінкова. За ред. П.П.Кононенка-К.: Равлик, 1997;

5. Савченко О.Я. Дидактика початкової школи: Підручник. - К.: Абрис, 1997;

6. Сухомлинський В.О. Серце віддаю дітям // Вибрані твори. - К.: Вища шк., 1997;

7. Ушинський К.Д. Питання виховання і навчання в початковій школі // Вибрані твори: у 2-х т. - К.: Вища школа, 1972.

Хід уроку

І. Організація початку уроку

1. Створення психологічного настрою

Ось і дзвінок пролунав,

Для навчання час настав.

Щоб країні прислужитись,

Ви повинні добре вчитись —

Для могутності і слави Української держави.

 

II. Повідомлення теми і мети уроку.

1. Метод передбачення

- Діти, послухайте пісню і скажіть, про що вона. (Звучить пісня "Зацвіла в долині")

- Так, діти, ця пісня про калину. У всіх народів є улюблені рослини-символи. Я пропоную вам квіткове лото. Показую малюнок із зображенням квітки, а ви визначаєте, народ якої країни вшановує її, як символ.

(Тюльпан — Голландія, берізка — Росія, клен — Канада, хризантема — Японія).

- А які ж квіти символізують Україну?

(Волошка, сонях. їх кольори - це колір державного прапору. Мак - символ пролитої крові у боротьбі за свободу. Калина — це серце України.).

- Отже, чи здогадалися ви, про яку рослину піде розмова на уроці?

- Ми з вами поговоримо про калину. Ви дізнаєтесь, як оспівується ця рослина у піснях, легендах, віршах, прислів'ях та приказках. Ми з вами визначимо ознаки і властивості калини, результатом нашої праці стане усний твір-опис "Калина під моїм вікном".

 

III. Актуалізація опорних знань

1. Представлення творчих проектів "Калина - символ України", "Калина у звичаях та обрядах", "Калина - годувальниця і ліку вольниця", "Загадка - для розуму зарядка", "Калинові співаночки"

- На сьогоднішнє заняття ви підготували творчі проекти. Розкажіть, як ви над ними працювали?

- Ви добросовісно попрацювали над розробкою проектів, гарно їх оформили. Послухаємо представлення проектів. Пам'ятайте, розповіді мають не лише донести певну інформацію, а й бути цікавими, захоплюючими, впливати на почуття слухачів.

- Послухайте презентацію проекту, який має назву "Калина - символ України" і дайте відповідь на запитання:

- Який образ, пов'язаний з калиною ви запам'ятали?

- Надамо слово творчій групі, яка підготувала проект "Калина у народних звичаях і обрядах". Послухайте і дайте відповідь на запитання:

- У яких обрядах використовуються квіти та ягоди калини?

- Наступний проект має назву "Калина - лікувальниця і годувальниця". Послухайте його і скажіть:

- Які лікувальні властивості має калина?

- Ще одна творча група підготувала дещо незвичайний творчий проект "Загадка - для розуму зарядка". Надамо їм слово

 

2. Оцінювання проектів Підсумок.

- Про що ви дізнались із творчих проектів?

 

3. Каліграфічна хвилинка.

Написання літер      К К         Кк       Ка       Кл        Ук

Калина - символ України

 

Динамічна пауза

Посадили ми калину біля двору,

Рости, наша калинонько, вгору, вгору.

Міцній, наша калинонько, розростайся.

Навесні біленьким цвітом заквітчайся.

Влітку будемо калину поливати.

Будем разом із квітучою зростати.

Восени ми всі одягнем урочисто

Із достиглих ягідок намисто.

 

IV. Підготовча робота до написання твору

1. Робота в парах за опорною таблицею.

- У вас на партах є картки із завданнями. Зараз ми з вами виконаємо перше завдання. Працювати будемо в парах. За опорною таблицею складемо діалог "Що ти знаєш про калину?". Перевіряти завдання будемо так: ви напівголосно будете вести діалог, а я буду слухати і зроблю висновок про те, хто підготувався найкраще. Коли закінчите дружню співпрацю, візьміться за руки і покажіть, що роботу закінчено.

Що ти знаєш про калину?

Невисокий кущ, червоні ягідки, білі квіти

Де росте калина?

У лісі, саду, лузі, біля хати

Чим корисна ця рослина?

Лікує кашель, готують вітамінний чай

У яких обрядах використовують калину?

На весіллі, обжинках, при народженні дитини, вишивали на сорочках

Що символізує калина?

Красиву дівчину, рідну землю, Україну

Чим подобається тобі ця рослина?

Красою, тим, що корисна

2. Перевірка складених діалогів..

 

3. Ґронування

(Звучить мелодія. Протягом двох-трьох хвилин учні складають ґроно до слова калина).

- Діти, як називається пучечок ягід калини?

- Так, це ґроно. Ось і ми з вами зараз створимо ґроно, але не з ягід, а зі слів. Навколо слова "КАЛИНА" треба написати слова, які виникають у вашій уяві, коли ви чуєте це слово. Слова, які ви доберете, мають бути різними частинами мови, тобто відповідати на питання: хто? що? який? яка? яке? які? що робить? Отже, починаємо роботу.

 

4. Перевірка ґронування

- Кожен з вас буде називати по одному слову, слова не повинні повторюватися (учні називають слова).

- Так, молодці, вийшло велике ґроно різних слів і в ньому є слово кожного з вас.

 

5. Порівняння двох текстів: наукового і художнього стилю

- Виконаємо завдання 2. Послухайте два тексти, які мають однаковий заголовок, і скажіть, який з них художній, а який - науковий.

КАЛИНА

Належить до родини жимолостевих. Це високий, з сильно-розвиненим галузям, кущ. Пагони вкриті сірою корою з повздовжніми тріщинами. Листя трилопатеве, темно-зелене, округлене або зворотно-яйцевидне, знизу опущене, сірувато-зелене. Квіти білі, зібрані в плескаті зонтикоподібні суцвіття. Червоні, соковиті круглі плоди дозрівають восени.

КАЛИНА

Стоїть при дорозі калина. І хто йде, той милується нею. Гарна вона у будь-якій порі року. Навесні вбирається калина у смарагдові шати листя, біле мереживо квіток. А прийде осінь - і одягнеться калина у найчарівніші барви. Яскраво-червоні грона ховаються у плетиво багряно-золотого листя, немов соромляться своєї краси. Навіть зима не насмілиться зірвати це чудове намисто, обережно притрусить його пухнастим сніжком.

- Який з них художній, а який - науковий? Чому ви так вирішили?

- Який опис вам більше сподобався і чому?

 

6. Робота за ілюстрацією.

- Помилуйтесь калиною, діти. Яка вона - наша калинонька?

- У яку пору року зображено калину?

- Які в неї листочки?

- Які ягоди?

- Які гарні слова ви можете про неї сказати?

 

V. Складання власних творів-описів

1. Бесіда:

- На сьогоднішньому уроці ви були дослідниками, спостерігачами, а тепер побудемо письменниками. Щоб скласти твір-опис треба згадати, його особливості.

- Які особливості має твір-опис?

- З яких частин він складається?

- З чого почнемо усний твір-опис?

- На яке питання дамо відповідь (Де росте калина?)

- Це буде зачин.

- Про що будемо говорити у головній частині?

- Чим закінчимо твір-опис?

- На яке питання дамо відповідь? (Що символізує калина?)

2. Робота за дидактичними картками.

- Діти, ви готові до складання твору-опису. У кожного з вас є картка з завданням.

Перший ряд - складає усний твір лише за планом.

Другий ряд - складає усний твір за планом і робочими матеріалами.

Третій ряд - працює над деформованим текстом.

Варіант 1

Скласти твір-опис

"Калина під моїм вікном" за планом.

План

1. Де росте калина?

2. Яка калина на вигляд?

3. Кого приваблює кущ калини весною, восени?

4. Яку користь приносить вона людям?

5. Що символізує калина?

Варіант 2

Скласти твір-опис "Калина під моїм вікном" за планом та додатковим матеріалом.

План

6. Де росте калина?

7. Яка калина на вигляд?

8. Кого приваблює кущ калини весною, восени?

9. Яку користь приносить вона людям? 10.Що символізує калина?

Слова для довідок: невисокий, але пишний кущ. Вологі місця, у лісі, у лузі, біля хати під вікном. Запашний цвіт, наче дівчина в білій хустині. Червоні, соковиті круглі плоди, яскраво-червоні ґрона, терпкі на смак, палахкотять мов ліхтарики. З давніх-давен, краса, лікувальні властивості. Символ України, рідної землі.

 Варіант З Відредагуйте речення.

Невисокий, калина, кущ, але, пишний. Любить, у, рости, місцях, вологих. Зацвітає, цвітом, вона, білим, весною, пишним. Червоніють, восени, важкі, грона, калини, соком, наливаються. Шанують, здавна, і, красу, її, лікувальні, властивості, за, люди. Символ, калина, України.

3. Перевірка усного твору-опису.

4. Оцінювання учнів

 

VI. Підсумок уроку

 

1. Поетична хвилинка.

Красу калини багато поетів змалювали у віршах. Ваші товариші підготували невеличкий виступ. Надамо їм слово.

- Які твори про калину ви вчили на уроках читання?

 

2. Бесіда:

- Чого ви навчилися на уроці?

- Що найбільше сподобалось?

- Чий твір вам сподобалася найбільше?

- Хто з вас залишився задоволений своєю роботою?

- Урок завершено. Спасибі за творчу співпрацю на уроці. На згадку про нашу зустріч - ці невеличкі сувеніри.

- Щоб росла у вас червона калина будьте самі гарні не лише зовнішністю, а й внутрішньо, будьте щедрими на добро, бережіть його у своїй душі.

 

 

Урок розвитку мовлення. 3 клас.

Тема. Твір - опис "Наш півник" ( усний)

Мета: розширювати знання учнів про літературні жанри, вдосконалювати вивчене про текст та його типи, вчити послідовно виражати свою думку, збагачувати словниковий запас, виховувати бережливе ставлення до тварин, любов до народної творчості.

Тип уроку: комбінований

Обладнання: малюнки, вірші, загадки, скоромовки, іграшки, таблиці, картки.

Література:

1. Вербицька С.М. Розвиток літературно-естетичної творчості молодших школярів. - X., 2004.

2. Дичківська І.М. Інноваційні педагогічні технології. - К.: Академвидав, 2004.

3. Кравець Н.П. Розвиток мовлення в учнів молодших класів на уроках читання та української мови. - К.: А.С.К., 1999.

Хід уроку.

1. Організація початку уроку.

Пролунав дзвінок,

Починаємо урок.

Працюватимем старанно,

Щоб почути у кінці,

Що у нашім третім класі

Діти просто молодці!

2. Актуалізація опорних знань.

2.1. Бесіда:

- Що таке текст? (Це зв'язна розповідь.)

- Які бувають типи текстів? ( Розповідь, опис, міркування.)

Учитель вивішує на дошку схему " Типи текстів"

2. Розподіл текстів за типами.

На партах лежать картки з написаними на них уривками текстів різних типів. Учитель читає кожний уривок і пропонує назвати тип поданих текстів.

а) "Одного разу Мурка грілась на сонечку. Тут вона почула знайомий запах. Мурка відкрила зелені очі і вирушила до заповітної мети. Перед вуликом ласунка встала на задні лапки. Сунула мордочку у вулик. І раптом пролунало кошаче "скімлення". Мурка кинулась у кущі."( Розповідь.)

б) "В музеї можна побачити будиночки собак. В них лежали тварини — космонавти. Ось корабель "Восток". Він підняв першого космонавта в космос. Тут висять портрети вчених, інженерів, космонавтів, які літали в кораблях. Ось одяг, інструменти зоряних капітанів. Багато цікавого можна дізнатися в цьому музеї. "( Опис.)

в) "Чи замислювався ти  над тим, яку  користь приносять рослини Землі? Вони виділяють у повітря кисень, необхідний для дихання живих істот. Для тварин рослини - це і "дім", і "їжа".

Люди теж харчуються рослинами та продуктами з них. Багато рослин є лікарськими. ( Міркування.)

 

2. Каліграфічна хвилинка.

- Написати в зошитах: число, класна робота.

Каліграфічна хвилинка.

1. Ку   ка   роч    Курочка

- А тепер складемо і запишемо речення з цим словом.

Діти складають і один учень записує на дошці речення, Визначає підмет і присудок.

 

3. Повідомлення теми і мети уроку.

3.1. Відгадування загадки:

Хвіст з узорами,

Чоботи зі шпорами. ( Півник.)

- Правильно! До нас у гості на урок завітали півники. Бачите, як багато їх сьогодні в нашому класі. Ми разом з вами спробуємо скласти опис півника. Це урок розвитку мовлення і ми будемо вчитися послідовно виражати свою думку, поповнювати словниковий запас, виховувати бережливе ставлення до тварин і любов до народної творчості. - Записуємо тему уроку в зошитах: „Наш півник."

 

4. Підготовча робота до складання твору.

- Діти приготували різні малюнки півників, а я вам приготувала конвертики із завданнями.

4.1. Лексична вибіркова робота (групова).

Учитель ділить клас на 3 групи і кожній групі роздає конверт із завданням . Кожна група має свою назву: " Хвостики", " Гребінці" і "Пір’їнки". У конвертах - картка з віршиком про півня. Діти повинні з цих віршиків виписати в зошит тільки ті слова, які описують півника.

1-й конверт

Шия жовта, хвіст зелений,

Борода - як маків цвіт.

Півник є такий у мене,

Всім малятам шле привіт.

Ходить півник по садку

І співає " Ку - ку - рі - ку!

 

2-й конверт Півник - золотий гребінчик,

Шовкова борідонька,

Масляна голівонька.

Чом так рано встаєш,

Діткам спати не даєш,

Кукурікаєш!

 

3-й конверт

Півник - хвостик веселковий.

Гребінь чарівний, чудовий,

Крилечка цяцьковані,

Сережки гаптовані.

Сонцю брами відчиняє,

Сон-дрімоту проганяє.

На світанку у хлівку

Він кричить: ку - ку - рі - ку !

 

4.2. Перевірка виконаної роботи.

- Діти, давайте представник кожної команди зачитає виписані слова і ми разом складемо словничок для опису зовнішності півника.

Учні читають. Учитель підсумовує виписане і вивішує на дошку словничок - слова для опису зовнішності півника.

 

Динамічна пауза.

Два півники, два півники

Горох молотили.

Дві курочки-чубарочки

До млина носили.

Цап меле, цап меле,

Коза засипає,

А маленьке козенятко

На скрипочці грає.

 

4.3. Вікторина „З якої казки?”

а) - Мій котику, мій братику,

Несе мене лисиця

За кленові ліси,

За крутії гори,

За бистрії води! (" Котик і Півник").

б) - Круть! Верть!

Подивіться,  що я знайшов! ("Колосок")

в) - Петушок, петушок,

Золотой гребешок,

Масляна головешка,

Шелакова бородушка,

 Вьігляни в окошко,

Дам тебе горошка. («Кот, Петух и Лиса»)

 

4.4. Бесіда:

- Які  ще казки про півника ви знаєте?

- Яким виступає півник в народних казках? Який у нього характер?

 

4.5. Гронування

Учні називають слова - характеристики півника, а учитель записує їх на дошці навколо слова „Півник”.

 

5. Робота над описом півника.

- Ми з вами багато працювали над описом півника. А тепер весь цей матеріал треба об'єднати і скласти опис півника за таким планом. Користуйтеся словниками, що ми з вами склали.

1. Де живе півник?

2. Опис зовнішності півника.

3. Який в нього характер?

4. Яка від півника користь?

Перевірка виконаної роботи.

Учитель викликає до дошки 2-4 учнів, вони розповідають про півника.

 

6. Підсумок уроку.

1. " Бабусина скринька"(додаткове завдання)

Учитель пропонує дітям дістати з "Бабусиної скриньки" пір’ячко з написаними загадками і народними прикметами про півника. Учні по черзі дістають і зачитують

1. Має гребінець, а не може ним розчесатися.

2. Хто найкраще співає?

3. Якщо півень обійде навколо хати, а тоді заспіває це знак, що обов'язково будуть гості.

2. Бесіда:

На уроці ми казали, що півник - улюбленець народу. Чому його так називають?

- Чи потрібні вони в господарстві?

- Як треба до них ставитися?

- Правильно, треба бережливо ставитися до півника і взагалі до всіх тварин.

3. Оцінювання учнів.

 

7. Домашнє завдання

За поданими римами скласти віршик про півника. Кожному ряду пропонується своя рима.

Завдання 1

__________________ молодець

__________________ на току.

__________________ гребінець

__________________ ку-ку-рі-ку.

Завдання 2

__________________  співає

__________________  йде.

__________________  має

__________________  живе.

 

 

Урок розвитку зв’язного мовлення. 3 клас

Тема. Подорож до весняних квітів. Опис підсніжника

Мета: вчити учнів складати текст-опис підсніжника на основі ілюстрації та власного досвіду учнів; збагачувати словниковий запас учнів; розвивати критичне мислення й усне мовлення, уяву, фантазію; виховувати дбайливе ставлення до природи, любов до рідного краю, розвивати відчуття краси природи, спостережливість.

Обладнання: фотознімки, малюнки із зображенням весняних квітів (пролісок, сон-трава, ряст, мати-й-мачуха, фіалка); куб.

Література:

1.Варзацька Л. О., Шевченко Л. М. Методика розвитку зв'язного мовлення молодших школярів: Метод, реком. — К.: РНМК, 1992. — 127 с.

2.Мельничайко В. Я. Лінгвістика тексту в шкільному курсі української мови. — К.: Рад. шк., 1986. — 168 с.

3.Наумчук М.М. Сучасний урок української мови в початковій школі (методика і технологія навчання) – Тернопіль: Астон, 2001. – 264с.

Хід уроку.

І. Організація початку уроку.

1. Привітання:

Добрим людям, добрий день

Повен сонця і пісень,

Повен пахощів для друзів,

Набраних в квітучім лузі.

 

II. Повідомлення теми і мети уроку.

- Сьогодні у нас незвичайний урок, є у ньому таємниця. На вас чекає зустріч.. А з ким? Будьте уважні.

Діти, а до нас завітала красуня одна,

Я знаю, що люба всім дітям вона.

А що за красуня, вам треба впізнати.

Для цього потрібно старання додати.

Що ж, починаємо? Вам необхідно відгадати загадку.

Привітанням журавля

Вона пробуджує поля,

Небеса і ручаї

Та заквітчує гаї,

І усякий її зна...

Відгадали? Це – ... (Весна).

Так, це Весна. До речі, а ось і вона.

(Виходить дівчина-весна.)

Весна:   Лугом поміж травами я іду

Пісеньку-весняночку я веду.

Склала я цю пісеньку голосну

Про гаряче сонечко, про весну.

Доброго ранку – травам росистим,

Доброго ранку – квітам барвистим,

Доброго ранку – сонечку ясному,

Людям усім і усьому прекрасному.

 

- А вона, діти, прийшла не одна. Весно, клич своїх друзів.

Весна: Годі, квіточки, вам спати,

Час давно уже вставати.

Гляньте: сонечко сміється,

В небі жайворонок в’ється.

В’ється, радісно співає.

Він весну вам сповіщає.

1 учень. Нарцис.

Я – дуже ніжна квітка,

Струнка, як кипарис,

Чудовий маю запах,

А звуть мене – нарцис.

4 учень. Сон-трава.

Ще холодні в лісі ранки,

Сніг ще в лузі дотліва,

Та розкрила на світанку

Сині очі сон-трава.

3 учень. Конвалія.

Дрібненькі ми дзвіночки,

Неначе воскові,

Нанизані рядочком

На довгому стеблі.

Ми – ніжні і гарненькі,

Найкращі із квіток,

Духмяні і біленькі,

Звемо вас у лісок.

Послухай, як срібно

Дзвенить голосок

Не треба, не треба зривати квіток.

- Чи здогадалися ви, про що йтиметься на уроці?

- Так, ми з вами побуваємо у царстві весняних квітів. (Звучить «Вальс квітів» П. І. Чайковського,)

- Які квіти постали у вашій уяві?

 

III. Підготовча робота до написання твору-опису.

1.”Чарівна скринька” (робота в групах).

- Дістаньте зі скриньки малюнок квіточки і пригадайте її назву. Подумайте, чому її так назвали. Що ви знаєте про цю квітку?

— Які вірші, загадки, цікаві розповіді ви знаєте?

2. Проблемне питання

- Чи хотіли б ви мати великий гарний букет весняних квітів?

Дискусійна шкала.

Ні                                  Так

2……………………….28

- Чому?

 

3. Відгадування загадки.

Діти, я вам пропоную відгадати загадку :

Лежить ще всюди килим сніжний,

А він з’явився вже на світ.

Маленький, білий, дуже ніжний,

Всміхнувся сонечку: „Привіт!”

Як квітку снігову цю звати?

Ви можете її назвати? ( Підсніжник)

- Сьогодні ми будемо описувати тендітну квіточку підсніжника (розгляд підсніжника). А допоможе вам у цьому чарівний кубик.

Завітав сьогодні в клас

На урок знову до нас.

Кубик, діти, не простий,

Кубик, діти, чарівний.

Він доріжку простягає,

Твір писать допомагає.

 

4. Кубування.

Асоціації

- Які слова спадають вам на думку, коли ви чуєте слово підсніжник? Проаналізуємо

- З яких частин складається підсніжник?

- Скільки у квіточки пелюсток?

- На що схожий підсніжник?

Порівняйте

- Порівняйте підсніжник із проліском.

- Чим вони схожі, чим різняться?

Займіть певну позицію

- Чи подобається вам підсніжник?

- Яке ваше ставлення до підсніжника? Чому? Наведіть докази.

Червона сторінка

- Чому ця грань куба червона?

- Що людина повинна зробити, щоб на нашій планеті залишились живими підсніжники? А інші квіти?

Друзі! Квіти бережіть!

І даремно їх не рвіть,

Бо чарівної краси

Не побачиш я і ти.

Хай вони ростуть у лузі,

Бо всі квіти – наші друзі

 

5. Повернення до дискусійної шкали

 

- Чи хотіли б ви мати великий букет весняних квітів? Чому?

- Хто змінив свою думку? Чому?

Ні………………………Так

30………………………0

 

Динамічна пауза.

Я біжу, біжу по гаю, я метелика впіймаю.

А метелик не схотів – геть від мене полетів.

Полетів він на лужок, заховався між квіток.

Я іду, іду, іду – метелика не знайду.

 

ІV. Вільне письмо.

Написання твору-опису за опорними словами:

Підсніжник, паросток, пелюстки, стебельце, ліс, земля, роса, краплина, сонце, життя.

Весняний, ніжний, лагідний, сміливий, замріяний, тендітний, кришталевий, прозорий, білосніжний, чарівний.

Пробивається, оживає, розквітає, тягнеться, усміхається, зустрічає, пробуджується, укриває, бентежить, закликає.

Вранці, навесні, мелодійно, радісно, чудово.

Замріяна весна, ніжні квіти, квітчастий килим, тендітний паросток, ласкаве проміння, прозорі краплини.

 

V. Перевірка написаного.

Читання творів з авторського крісла.

 

VI. Підсумок уроку.

Узагальнююча бесіда:

- Що ви дізналися нового?

- Що відчували, коли писали про підсніжник?

- Хто залишився задоволений своєю роботою?

Урок розвитку мовлення. 4 клас.

Тема. Спостереження за вживанням прикметників у текстах різних стилів: художньому і науковому. Вправи на доцільне використання прикметників у мовленні.

Мета. Формувати в учнів уміння розрізняти тексти за їх стилістичними ознаками, вживати прикметники у мовленні зі стилістичною метою; розвивати мовленнєві чуття, культуру усного і писемного мовлення; виховувати любов до природи рідного краю.

Обладнання. Дидактичні таблиці, картки для індивідуальної роботи, ілюстративний матеріал

Література:

  1.   Варзацька Л.О. Рідна мова й мовлення. Методичний посібник. – К.: Літера ЛТД, 2001. – 128 с.
  2.   Будна Н.О., Головко З.Л. Уроки позакласного читання та розвитку зв’язного мовлення. 3 клас. – Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2002. – 212 с.
  3.   Заєць Я.М., Онишків О.П. Уроки рідної мови. 4.клас. Частина перша. - Тернопіль: Навчальна книга – Богдан, 2004. – 172 с.
  4.   Каніщенко А.П. Уроки розвитку зв’язного мовлення в початкових класах. – К.: Рута, 2000. – 128 с.

Хід уроку

І. Організація початку уроку

1. Привітання

- Добрий день, любі діти! У наш клас завітали гості щирі. Привітаймо в добрий час гостей посмішкою і миром.

Ми вам раді, люди добрі,

І вітаєм щиро вас,

І запрошуєм ласкаво

На урок в 4 клас.

Дозволимо сісти дівчаткам, а потім хлопчикам. Спочатку – краса, тоді – сила.

 

2. Створення емоційного настрою.

- Діти, поверніться один до одного, подивіться в очі, приязно посміхніться і збережіть цей лагідний настрій на весь урок.

Девізом нашого уроку стануть слова:

Не просто слухати, а чути.

Не просто дивитись, а бачити.

Не просто відповідати, а міркувати.

Дружно і плідно працювати.

 

ІІ. Мотивація навчальної діяльності

  •      Ще недавно ми з вами милувалися осінньою природою. Під ногами шурхотіло опале листя. Сумну пісню співали птахи. А сьогодні – під теплою білою ковдрою сплять деревця і травинки. Не чути співу птахів. Що це за пора року?
  •      Так, це зима. (Демонстрація картин зимових пейзажів). Її казкова краса зачаровує, бентежить нашу уяву. Почуття переповнюють серце. Але як непросто їх висловити – бракує слів.

Сьогодні на уроці ми поговоримо про казкову красу зими, будемо вчитися розрізняти науково-популярні та художні описи, збагачувати словниковий запас, навчимося бачити і відчувати красу природи. Як ви думаєте, діти, для чого це нам потрібно?

 

Інтерактивна вправа «Мікрофон»

(Учні висловлюють власні думки, вчитель записує на дошці). Наприклад, щоб вчитися правильно говорити, грамотно писати, складати розповіді, описувати природу тощо.

 

ІІІ. Підготовча робота.

Стало біло навкруги,

Я розтрушую сніги,

Наганяю холоди,

Воду сковую в льоди,

В дружбі з дітьми я всіма.

Здогадались? Я… (Зима)

  •      Чарівниця-зима вирушає у далеку подорож любою нашою Україною і запрошує нас із собою. Ви знаєте, діти, що легкого шляху не буває, і тому дорогою нам траплятимуться різні перешкоди, які потрібно подолати.

Отже, вирушаймо. Ворота відчиняться для нас, якщо ми виконаємо перше завдання.

1. Каліграфічна хвилинка

З з; Зз; зима, заметіль, завірюха

Зима вкрила землю снігом.

2. Лексична вправа «Ґронування»

Відгадайте загадку:

Ніжна зірка сніжно-біла

На рукав згори злетіла,

Поки ніс її сюди –

Стала краплею води

  •      Чому ви вважаєте, що це сніжинка?
  •      Який настрій був у вас, коли ви вперше цього року побачили сніг, сніжинки?
  •      Що нагадав політ сніжинок?
  •      Виконаємо перше завдання: доберемо слова – ознаки до слова сніжинка.

(Під музику діти створюють асоціативний кущ до слова сніжинка)

3. Перевірка вправи

4.Складання загадки про сніжинку.

5. Лексично-стилістична вправа

- А зимі не сидиться на місці, в усі кутки заглянути їй хочеться. Підхопили зиму холодні зимові вітри і опинилися ми з вами в лісі. А щоб зайти до нього, треба виконати ще одне завдання. Порівняємо два тексти. На перший погляд, вони ніби однакові. А як ви вважаєте?

Прочитаємо перший текст

  1.   Ходить зима з паличкою. Помахом руки забарвлює все навколо у колір своєї пори. Стоїть ліс, немов казка. Прислухайтесь – і ви почуєте голос чарівниці.

Прочитаємо другий текст

  1.   Ходить білосніжна зима з чарівною паличкою. Помахом руки забарвлює все навколо у срібний колір своєї морозної пори. Стоїть загадковий ліс, немов чарівна казка. Прислухайтесь – і ви почуєте кришталевий голос чарівниці.
  •      Який текст вам більше сподобався? Чому?
  •      Які слова допомогли вам краще уявити картину зими?
  •      До якої частини мови належать ці слова? Дайте визначення прикметника.
  •      Яку роль відіграють прикметники в мовленні?
  •      Запишіть у зошит речення, яке вам найбільше сподобалося. Підкресліть прикметники хвилястою лінією.

 

ІV. Вивчення нового матеріалу

  1.   Порівняння художнього та наукового текстів
  •      Та ось на дорозі Чарівниці-зими з’явилися великі снігові замети. Щоб їхати далі, нам потрібно добре потрудитися. Бо лише тоді стане вільним шлях, коли ми виконаємо нелегке завдання. Ми вже зустрічалися з тим, що про один і той самий предмет, подію, явище можна розповісти по-різному. Вам пропонуються два тексти.

Зима

Надійшли морози, ріки закували

І березам коси інеєм прибрали.

Пухова перина очі убирає,

Біла скатертина – ні кінця ні краю.

Під серпанком білим трава і листочки,

Ріка оніміла, не дзюрчать струмочки.

Омертвілі лози, ледь гіллям хитають,

А в полях морози та вітри гуляють.

 

Зима

Зима – це пора року. Характеризується короткими днями і довгими ночами, сильними морозами, холодними хуртовинами, завірюхами. Вода в річках та ставках замерзає. Земля укрита білим снігом. Дерева стоять без листяного покрову, лиш ялинка одна залишається зеленою.

  1.   Бесіда
  •      Про що розповідається у текстах?
  •      До якого типу текстів можна їх віднести?
  •      Який з цих текстів художній, а який науково-популярний? Чому?
  •      У якому тексті слова вживаються у переносному значенні?
  •      Яка мета кожного з цих текстів?
  •      Який з цих текстів можна помістити у читанку, а який у підручник з природознавства?
  1.   Висновок

Добір слів, речень зумовлюється темою та основною думкою тексту. Науково-популярний текст в доступній формі пояснює зиму як явище природи. А художній текст створює образ зими. Слова у переносному значенні, порівняння зустрічаються лише у художніх описах.

 

Динамічна пауза.

Морозець, морозець!

Не щипай за щічки,

Теплі валянки у нас,

Шубки й рукавички.

Морозець, морозець,

Плещемо в долоні,

У дівчаток і хлоп’ят

Носики червоні.

 

V. Узагальнення і систематизація знань.

  1. Дидактична гра «Назви найбільше ознак»
    • Зима задоволена, що виконавши завдання, ви звільнили дорогу, і пропонує вам пограти у сніжки. Це буде незвичайна гра. Ось слово - іменник, ви швидко називаєте до нього слова-ознаки, прикметники. Від кожного ряду до дошки вийде учень і буде записувати ваші слова-сніжинки.

 

Сніг – білий, пухнастий, холодний, блискучий, срібний.

Мороз – пекучий, великий, тріскучий, лютий, великий.

Бурулька – холодна, крижана, прозора, довга, біла, тонка.

- Які з утворених словосполучень доцільно використати в художньому тексті, а які в науковому?

Складання описів за робочими матеріалами

  •      Зима дуже любить порядкувати у лісі. І вам, діти, вона дає цікаве завдання: за робочими матеріалами та малюнками скласти описи лісу. Коли ви правильно виконаєте завдання, то у вас вийде два описи – художній та науковий.

Спочатку складемо науковий. Ви маєте зачин. Прочитаємо його. Скласти основну частину вам допоможуть словесно-графічні моделі та слова помічники. А щоб закінчити твір, треба буде перебудувати деформоване речення.

  1.   Запис творів
  2.   Складання за аналогією твору «Зимовий ліс»
  3.   Зачитування творів, колективне обговорення, редагування.

 

VI. Підсумок уроку

  1.   Узагальнююча бесіда:
  •     Діти, зима залишила нам чарівні сніжинки. Коли ви дасте відповіді на запитання, то дізнаєтесь, що думає про вас, діти, Зима.

(На кожній сніжинці (зворотній бік) – запитання, на лицьовому боці – літери. Після того, як діти дадуть відповіді, отримають слово МОЛОДЦІ).

  •     Чи все, що ми передбачали на початку уроку виконали?
  •     Що нового дізналися на уроці?
  •     Пригадайте поняття, з якими ми працювали на уроці? (художній текст, науково-популярний текст)
  •     Яка роль прикметників у мовленні?
  •     Що найбільше сподобалося?
  •     Хто залишився задоволений собою?
  •     Якими прикметниками ви охарактеризуєте наш урок? (навчальний, цікавий, пізнавальний, неповторний тощо)
  •     Отже, діти, вами задоволена чарівниця-зима. Вона дарує вам закладки, щоб у вашому підручнику ніколи не було зім’ятих, загнутих сторінок.

Я вдячна вам, діти, за урок.

Урок закінчено. До побачення

 

 

Урок розвитку мовлення. 4-й клас

Тема. Складання казок і творчих розповідей «Чарівні квіти».

Мета: активізувати та розширити знання дітей про розмаїття квітів; учити добирати слова за темою; спонукати дітей складати творчі розповіді, казки на основі творчої уяви та стимулюючих методів навчання; розвивати творчу уяву, зв'язне мовлення, пам'ять, увагу, спостережливість; сприяти розвитку креативності у вмінні самостійно виразно, послідовно вести діалог, стимулювати творчу активність шляхом використання методів ТРВЗ; виховувати екологічну культуру учнів.

Обладнання: картки із зображенням квітів, картки-опори для складання діалогів, схеми-моделі слів у вигляді чоловічків, аудіозапис музичного твору «Вальс квітів» Д.Шостаковича, ілюстрації картин Катерини Білокур.

Література:

  1. Інноваційні технології навчання в початковій школі/ Автори-упорядники: В. Телячу, О.Лесіна. – Х.: Вид. група „Основа”, 2007. -240.
  2. .Шейко Г.К. Інноваційні методи роботи в початковій школі. – Х.: видавництво „Ранок”, 2008. – 208с.

Хід уроку

І.Організація початку уроку.

Продзвенів дзвінок,  

Починається урок.

З маминої ласки,

Із шкільної казки.

Отож, за парти всі сідайте

Працювати починайте!

 

II. Актуалізація опорних знань.

1. Відгадування загадки:

Яскраві пелюстки

І запах пречудовий.

І хочеться всім нам

Побачить їх знову.(Квіти.)

- Які квіти ви знаєте?

- Яка ваша улюблена квітка? Чому?

2. Колаж „Квіти – краса землі”(На дошці – аркуш паперу. Заздалегідь підготовлені учні розповідають про ту чи іншу квітку, а потім прикріпляють на аркуші її малюнок).

3. Складання діалогів «Розмова квітів». (Учитель роздає кожній парі учнів картки з малюнками різних квітів. Пропонує скласти діалог між квітами, не називаючи їх, так, щоб інші учні здогадались, між якими квітами йшла розмова).

- А щоб відгадати назви квітів, у розмові обов'язково вкажіть:

  форму та колір пелюсток і листочків квітки;

  схожість квітки з іншими предметами або об'єктами;

  де росте квітка;

  коли зацвітає.

(Приклади діалогів за  карткою-опорою:

- У тебе такі гарні білі пелюстки й жовта серединка. Ти — неначе сніжинка, біла-біла.

- Дякую за такі приємні слова. Ти також дуже гарна і схожа на палке і велике серце.

- Дякую! А де ти живеш?

- Мій дім у гаю. А де твоя хата?

- У полі.

-  Коли ж ти цвітеш?

- На жаль, закінчую цвісти в червні. А ти коли?

- А я в липні.).

 

III. Мотивація навчальної діяльності.

- Дивовижною красою квітів захоплюються і письменники, і поети, і композитори, і художники. Ось послухайте «Вальс квітів» видатного композитора Д.Шостаковича. (Слухання музичного твору).

1. Бесіда за сприйняттям музичного твору.

- Яку картину намалювала ваша уява, коли ви слухали «Вальс квітів»?

- Який настрій викликає у вас цей музичний твір?

2. Виставка ілюстрацій картин К. Білокур.(Учні розглядають ілюстрації картин).

- Який настрій викликає ця кольорова гама?

- За допомогою яких кольорів створено чарівний образ квітів?

3. Розповідь учителя.

- Я хочу розповісти вам про одного художника. Найбільше він любить малювати квіти, але взимку все навколо замело снігом, і художник дуже сумував за квітами. Гріючись біля грубки, він часто заплющував очі й згадував квіти: ніжні блакитні дзвоники, горді ромашки, веселі кульбабки та інші квіти. Одного разу художник побачив у своїй уяві дивовижну квітку. Він почав малювати, але чарівний образ зник.

- Діти, давайте допоможемо художнику і створімо у своїй уяві країну чарівних квітів.

 

IV. Підготовча робота до складання казок

1.Вправа «Винахідники» (метод фокальних об'єктів).

- Створити чарівні квіти нам допоможуть слова-помічники.

(Учні добирають 2 допоміжних слова «морозиво» та «птах». Потім до них добирають 5 визначень):

 

 

 

 

 

 

 

 

 

перелітний;   полуничне;

з крилами,                             шоколадне;

 має дзьоб;                            з родзинками;

співучий;                              горішками;

зимуючий;                            холодне;

в'є гнізда                               смачне.

(Дібрані ознаки прикладають до слова у фокусі «квітка», отримані словосполучення розглядають).

 

2. Інтерактивна вправа «Мікрофон».

(Учні дають відповіді на запитання, тримаючи мікрофон).

- Як квітка може бути перелітною, зимуючою? (Замість листків у квітки крила. Взимку її підгодовують, і вона всю зиму цвіте.)

- Як квітка може бути співучою? (Вона співає чарівні пісні.)

- Як квітка може вити гнізда? (Вона перелітає з місця на місце і з травички в'є гнізда.)

- Як квітка може бути полуничною, шоколадною, з родзинками? (Пелюстки квітки вкриті полуницею, стебло шоколадне, листки з родзинками.)

 

3.Підсумкова бесіда:

- Пригадайте, з яких частин складається казка або розповідь? (Зачин, основна частина, кінцівка.)

- Яких вимог ви повинні дотримуватись під час складання казки? (Послідовність викладу думок, вживання художніх засобів, обрання місця дії, визначення головної думки, виховна спрямованість казки тощо.)

 

Динамічна пауза

Ми крокуєм, присідаєм,

Легко бігаєм, стрибаєм.

Втомо, геть іди від нас!

Бо чека важливий час.

Вище руки підіймаєм

І спокійно опускаєм.

Плеснемо ще кілька раз.

За роботу! Все гаразд!

 

V. Складання казки про чарівні квіти.

1. Усне складання казки (робота в групах).

 - Складіть казку або творчу розповідь про чарівну квітку за самостійно складеним планом, використовуючи знайдені визначення.

2. Презентація складених казок.

 

VI. Підсумок уроку.

- Ви допомогли художнику. На основі ваших розповідей у нього виникло дуже багато образів чарівних квітів і він намалював цілу серію картин, на яких зобразив ці квіти. На уроці малювання ви теж спробуєте намалювати чарівні квіти, про які складали казки.

- За те, що ви допомогли художнику, він відкриє вам одну таємницю. Хочете дізнатися, яку? Він передав її образами. Спробуйте прочитати її:

 

(Учні висловлюють свої припущення, а потім читають записаний на дошці вислів. «Душа людини це квітка, яка тягнеться до світла і тепла»).

 

 

 

 

 

 

 

- Як ви розумієте цей вислів?

- Як ви гадаєте, на яку квітку схожа ваша душа?

- Найголовніше - щоб ви зрозуміли, що у квітів теж є душа, своє неповторне життя. Любіть і бережіть кожну травинку, кожне деревце.

Бережіть природу, любі діти,

Я до цього все життя вас закликаю,

Хто байдуже ставиться до неї,  ставиться до неї,

Той у грудях серденька не має.

А якщо його немає в грудях,

До природи він байдужий буде.

Пам'ятаймо це і я, і ти,

Маймо в серці зерна доброти. 

 

 

 

 

Урок розвитку мовлення. 4 клас.

Тема. Складання твору-роздуму з елементами опису за темою «Я і Україна в майбутньому».

Мета: ознайомити дітей із поняттями «Вітчизна», «Україна», «громадянин»; розширити уявлення про красу і велич рідної землі; удосконалювати навички побудови речень за схемами та вчити їх правильно інтонувати; закріплювати уміння складати вірші, загадки, твори-роздуми за опорними словосполученнями і планом; розвивати мовлення дітей, творче мислення, пам'ять, уяву, спостережливість, збагачувати словниковий запас; сприяти вихованню та формуванню національної свідомості дітей; виховувати любов до Батьківщини, почуття пошани до своїх співвітчизників.

Обладнання: малюнки маленьких чоловічків, асоціативного куща калини, карта України, скринька з предметами-асоціаціями до слова «Україна», аудіо-запис пісні «Моя Україна» у виконанні К.Бучинської і М.Поплавського, співу птахів, дзюрчання струмочка; схеми-опори загадок, вірша-буріме; картки з диференційованими завданнями до тексту роздуму.

Література:

1.Інноваційні технології навчання в початковій школі/ Автори-упорядники: В. Телячук, О.Лесіна. – Х.: Вид. група „Основа”, 2007. -240.

2.Шейко Г.К. Інноваційні методи роботи в початковій школі. – Х.: видавництво „Ранок”, 2008. – 208с.

Хід уроку

I. Організація початку уроку.

Добрий день вам, любі діти!

Сьогодні поведемо мову ми

Про те, без чого неможливо в світі жити -

Про найдорожче серцю кожної людини.

 

II. Повідомлення теми і мети уроку.

1.Метод передбачення:

- Діти, про що піде мова на сьогоднішньому уроці, ви дізнаєтесь з сенкану.

Незалежна, сонячна.

Розвивається, квітує, кличе.

Вітчизна.

Учні відгадують тему сенкану. (Україна.)

- Отже, сьогодні ми будемо говорити про Україну. Ці знання нам будуть потрібні для того, щоб написати твір-роздум „Я і Україна в майбутньому”.

 

ІІІ. Підготовча робота до написання твору.

1. Складання речення про Україну (Робота в парах).

- Звернемося ще раз до сенкану. Чого не вистачає в ньому? (Речення.)

2.Інтерактивна вправа «Асоціативний кущ».

- Є слова, що можуть зникнути лише тоді, коли зникне народ, що їх створив. До таких слів належить прекрасне і вічне слово - Україна.

- Що для вас означає слово «Україна»?

- Які поняття та асоціації виникають у вас із цим словом?

- У доборі слів-асоціацій нам допоможе ця чарівна скринька.

(У скриньці пшеничні колоски, калина, цукровий буряк, верба, сіль. Діти на дотик називають ці предмети, називають свої слова-асоціації).

3. Поетична хвилинка

- Україна - це тихі води та ясні зорі, зелені сади і білі хати, лани золотої пшениці, степи і гори, ріки і долини, вугілля, хліб і цукор, прекрасні міста і села. І де б ми не жили: біля високих гір або Чорного моря, серед безкрайнього степу чи в оточенні віковічних лісів, у місті чи в селі, у багатоповерховому будинку чи в маленькій хатинці, це все зветься одним словом — Україна.

Про Україну, її красу складено багато віршів. Послухаймо кілька з них.

(Учні читають вірші, вивчені заздалегідь)ь.

Україно, земле рідна,

Земле сонячна і хлібна,

Ти навік у нас одна.

Ти, як мати, найрідніша,

Ти з дитинства наймиліша,

Ти і взимку найтепліша —

Наша отча сторона.

 

Я живу на Україні,

Там, де співи солов'їні,

Там, де зріє виноград,

Де пшениця достигає,

Колосиста, золота,

Де, неначе море, грають

І шумлять густі жита.

 

Рідна земле моя,

Я листок твій зелений,

Пісня в шелесті трав,

Промінь сонця в росі,

Я з грудей твоїх п'ю,

Україно, натхнення,

Я спішу до землі,

Що цвіте у красі.

 

Динамічна пауза

Всі вдихніть на повні груди,

Підтягніться догори.

Хай з вас вийдуть добрі люди.

Раз, два, три; раз, два, три.

Встало вранці ясне сонце,

Зазирнуло у віконце,

Ми до нього потяглися,

За промінчики взялися.

Будем дружно присідати,

Сонечко розвеселяти.

Встали – сіли, встали – сіли.

Бачите, як звеселіли!

Сонце стало танцювати,

Нас до танцю припрошати.

Нумо разом, нумо всі,

Потанцюєм по росі.

- Про красу і чарівність рідної України складено не тільки багато віршів, а й пісень. Зараз ми відпочинемо і послухаємо одну з них.

(Звучить у запису пісня «Україна», учні виконують танцювальні рухи).

4. Виконання творчих завдань (робота в групах)

- Ось аркуші різних кольорів. Ви повинні вибрати аркуш того кольору, який відповідає вашому настрою та почуттям. Об’єднаємося в групи за кольорами аркушів.

Завдання для 1-ї групи - дібрати до слова «Батьківщина» якомога більше епітетів.

Завдання для 2-ї групи - скласти загадку про Україну за схемою-опорою.

Рідна, як ... (мати).

Прекрасна, як... (квітка).

Світить як... (сонце).

Завдання для 3-ї групи — скласти вірш-буріме за опорними словами:

ненько,

серденько,

люблю,

бережу.

5.Презентація виконаних завдань.

6.Інтерактивна вправа «Займи позицію».

На квітучій українській землі живуть українці і росіяни, білоруси і татари, молдавани і греки, євреї і болгари, а також представники багатьох інших національностей. Усі вони - народ України.

- Як ви вважаєте, чи може бути у людини дві батьківщини? Чому?

(Діти обирають ту чи іншу позицію і доводять її правильність).

- Одна Батьківщина, і двох не буває.

Місця, де родився, завжди святі.

Хто рідну оселю свою забуває,

Той долі не знайде в житті.

Так, Батьківщина у нас одна. На цій землі ви зробили свій перший крок, вимовили перше слово, почули мамину колискову, пішли стежкою до школи. Коли ви станете дорослими і мандруватимете світом, то зрозумієте, як кожний народ любить свою Батьківщину, пишається нею, дбає про її добробут.

7. Гра «Уяви собі» (прийом емпатійної аналогії за методикою ТРВЗ).

- В якому образі ви уявляєте Україну?

- Уявіть собі, що ви Україна.

- Про що ти мрієш?

- З ким товаришуєш?

- Чого боїшся?

На дошці записано початки відповідей:

Я мрію про ...

Я товаришую з ...

Я пишаюсь ...

Я боюсь ...

8. Довідкове бюро ( повідомлення про досягнення та проблеми в Україні).

1-й учень. Сучасний стан здоров'я населення України свідчить, що існує реальна загроза вимирання нації. Майже 90 % дітей, учнів і студентів мають відхилення у здоров'ї, понад 50 % - незадовільну фізичну підготовку. Щороку до лав Збройних сил України, за станом здоров'я не призивається кожний четвертий юнак призивного віку.

2-й учень. Україна - велика держава, одна з найбільших у Європі. У нас найбільше, порівняно з іншими країнами, родючих земель - майже третина чорноземів усієї планети. На них ростуть пшениця, ячмінь, овес, соняшники, цукрові буряки. Багата і сильна наша країна. Тут добувається кам'яне вугілля, нафта, є природний газ, кухонна сіль та багато інших корисних копалин. Наша земля багата на ліси, озера, ріки, на рослинний і тваринний світ. У межах України нараховується 25 тис. видів рослин та 45 тис. видів тварин.

 

  1. Робота над складанням твору-роздуму з елементами опису.

1. Бесіда за ідейним змістом майбутнього твору:

- Я уявляю Україну деревом. У нього довге, розгалужене коріння, як історія нашої Вітчизни, міцний стовбур - як славні та міцні традиції і звичаї українського народу. Гілочки на дереві - це наші прекрасні міста і села, а листочки на цих гілочках - це ми з вами.

- Як ви думаєте, чи буде наше дерево в майбутньому рости і розвиватися? Від чого це залежить? (Учні приходять до висновку, що майбутнє нашої країни залежить від кожної людини.)

-  Якою бути Україні - заможною чи бідною, квітучою чи знедоленою, - залежить від кожного з нас. Ви - творці майбутнього країни, яке починається вже сьогодні.

- Спробуймо уявити, ким ви станете в майбутньому і якою буде Україна?

- Що ви можете розповісти про себе?

- Ким ви станете?

- Що будете робити?

- У якому будинку будете жити?

- Якою ви уявляєте природу в майбутньому?

- Як буде розвиватися економіка країни?

- Яким буде державний устрій країни?

- Що потрібно робити, аби ваші мрії здійснилися?

2.Вибір різнорівневих творчих завдань ( Учні показують рівень (цифру), за яким вони працюватимуть).

- Ви можете обрати рівень, згідно з яким будете

працювати.

І рівень (10—12 балів). Скласти самостійно план і твір.

IIрівень (7—9 балів). Скласти твір за планом.

План

1. Моє щасливе майбутнє.

2. Майбутнє рідної країни.

3. Здійснення заповітних мрій.

III рівень (4—6 балів). Скласти твір за планом, за поданим початком, кінцівкою, опорними словами та словосполученнями.

Через 10 років я буду навчатись на ... .Я стану .... Буду жити у своєму будинку, який стоятиме .... Навколо будуть ... поля, ... ліси. Наді мною сяятиме ... небо. Україна буде екологічно чистою.

А для того, щоб мрії здійснилися, треба старанно вчитися, оволодівати знаннями, бути здоровим і дбати про довкілля.

 Пам'ятайте: не можна уявляти себе хворим, ображеним, невлаштованим у житті. Не можна думати про себе, що ви чи ваші близькі в небезпеці, або щось негативне про себе, інших людей, своє природне довкілля. Уявлення, думки можуть справдитися. Отже, починаємо.

3.Складання текстів-роздумів.

4.Заслуховування 2-3 учнів, редагування.

 

V. Підсумок уроку.

- Що найбільше сподобалось?

- Що нового дізналися?

- Коли виникли труднощі?

- Отже, ми говорили про Україну, її сучасне і майбутнє, про любов до Батьківщини. Любов до мами й тата, до рідного краю - це найсвітліше і найвище почуття. Коли така любов у серці є, тоді людина світла й добра, щира й відважна, чесна й щедра. Бажаю вам, щоб ваші душі завжди були відкриті для добра і милосердя, безкрайньої любові до країни. Бо саме вам творити майбутнє, її долю, вашим серцям її зігрівати.

А зараз подаруймо своїй рідній Україні любов сердець і тепло ваших рук.

Звучить музика «Моя Україна», учні виходять до дошки і прикріплюють до карти зображення долоньок і сердець.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Список рекомендованої літератури:

 

1.Варзацька Л. О., Шевченко Л. М. Методика розвитку зв'язного мовлення молодших школярів: Метод, реком. — К.: РНМК, 1992. — 127 с.

2.Вашуленко М. С. Про співвідношення знань і вмінь у мовній освіті молодших школярів.// Початк. шк., 1995. — №9.— С. 4-8.

3.Вашуленко М. С. Удосконалення змісту і методики навчання української мови в 1-4 класах. - К.: Рад. шк., 1991. - 112 с.

4.Вербицька С.М. Розвиток літературно-естетичної творчості молодших школярів. – Х.: Вид. група „Основа”, 2004.

5.Гац Н.А. Ознайомлення молодших школярів із засобами зв'язності тексту. - Тернопіль, Горлиця, 1995. - 64 с.

6.Досяк І. М. Нестандартні уроки з використанням інноваційних технологій. 1-4 класи, -  Х.: Вид. група «Основа», 2007. – 160 с.

7.Інноваційні технології навчання в початковій школі/ Автори-упорядники: В.Телячук, О.Лесіна. – Х.: Вид. група „Основа”, 2007. -240.

8.Каніщенко А. П. Розвиток зв'язного мовлення першокласників: Метод. реком. - К.: 1991. - 50 с.

9.Кравець Н,П, Розвиток мовлення учнів молодших класів на уроках читання та української мови. – К.: А.С. К., 1999.

10.Методика викладання української мови в початкових класах. / За ред. С. І. Дорошенка. - К.: Вища школа, 1992. — 398 с.

11.Методичні рекомендації щодо усного і писемного мовлення молодших школярів. Норми оцінювання знань, умінь і навичок. / А. М. Заїка. - К.: Магістр - 3, 2000. - 88 с.

12.Наумчук М. М., Будна Н. О., Рябова С. І. Говоримо. Читаємо. Пишемо. / Зошит з розвитку мовлення. 4 (3) клас.-Тернопіль: Навчальна книга - Богдан, 2000.- 40 с.

13.Наумчук М. М., Гузар О. В. Уроки рідної мови в початковій школі. - Тернопіль: ТДПУ, 1998. - 48 с.

14.Павленко Л. П. Сучасний урок в початковій школі. 68 уроків з розвитку зв’язного мовлення у 1-4 класах. - Х.: Вид. група «Основа», 2005. – 112 с.

15.Програми для середньої загальноосвітньої школи. 1-4 класи. К.: Початкова школа. - 2006. - 432 с.

16.Савченко О. Я. Розвиток пізнавальної самостійності молодших школярів. - К.: Рад. шк., 1982. - 175 с.

17.Савченко О. Я. Сучасний урок у початкових класах. - К.: Магістр - 3, 1997. - 256 с.

18.Савченко О.Я. Навчання і виховання учнів 3 класу: Методичний посібник для вчителів. - К.: Видавництво „Початкова школа", 2004.-512с.

19.Сухомлинський В.О. Серце віддаю дітям // Вибрані твори. – К.: Вища шк., 1997;

20.Шейко Г.К. Інноваційні методи роботи в початковій школі. – Х.: видавництво „Ранок”, 2008. – 208с.


Зміст

 

Вступ ……………………………………………………………………...

3

Особливості уроку зв’язного мовлення

           у початкових класах ……………………………………………

 

3

Тема. Як писати листи …………………………………………………

6

З клас

Тема. Як писати листівки ……………………………………………...

 

13

Тема. Написання твору „Прихід весни”…………………………….

18

Тема. Усний твір-опис „Айстри – окраса осені”.

          Особливості побудови опису ………………………………….

 

23

Тема. Складання казки за уявою „Подорож краплинки води” …

26

Тема. Твір-опис на основі власних спостережень

          „Калина під моїм вікном” ………………………………………

 

32

Тема. Твір-опис „Наш півник” (усний) ……………………………….

37

Тема. Подорож до весняних квітів. Опис підсніжника ……………

41

4 клас

Тема. Спостереження за вживанням прикметників

           у текстах різних стилів: художньому і науковому.

           Вправи на доцільне використання прикметників у

           мовленні …………………………………………………………

 

 

 

 

45

Тема. Складання казок і творчих розповідей „Чарівні квіти”……

49

Тема. Складання твору-роздуму з елементами опису

          за темою «Я і Україна в майбутньому»………………………

 

 

53

Список рекомендованої літератури…………………………………

58

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дронь В.І.

 

Шляхи формування комунікативної компетентності молодших школярів. – Добропілля: Новий шлях, 2011. – 60 с.

1

 

Завантаження...
doc
Додано
9 липня 2018
Переглядів
1578
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку