Символіка чисел у романі Дж.Селінджера « Над прірвою в житі»

Про матеріал
В роботі досліджуються числа,які служать додатковим джерелом інформації про героїв і події, надають відтінки змісту. Використання автором цієї складової формує читацьке ставлення до того, що відбувається у романі.
Перегляд файлу

Крамарчук А. - уч.11 класу

Новомиколаївського ліцею Скадовського району

Науковий керівник Пєстова Л.М.

Символіка чисел у романі Дж.Селінджера « Над прірвою в житі»

 

Роман Дж.Селінджера  „Над прірвою у житі” виявився дуже концентрованим і насиченим різними художніми засобами, з великим  багатогранним змістом. Він належить до тих творів, які треба перечитувати, адже зашифровані в ньому символи при першому прочитанні можна і не помітити.  Хоча над дослідженням  твору  Селінджера вже близько півстоліття працюють літературознавці, проте не можна сказати, що всі його аспекти вирішені .При аналізі героїв  потрібно звертати увагу не тільки на їх дії, прямі авторські характеристики, але і на приховані деталі, зокрема, на числа,які дозволяють поглянути на світ дещо з іншої позиції, трохи відійти від буденних, стандартних поглядів на речі.

Мета даної роботи –дослідити значення окремих чисел, які найчастіше використовує в романі Дж.Селінджер, визначити взаємозв'язок між цими символами і змістом роману для осмислення художньої моделі світу письменника.

Актуальність роботи полягає у стому, що  літературознавчих праць, які б розкривали символіку чисел в романі Селінджера, ні в зарубіжному, ні у вітчизняному літературознавстві ми не знайшли. Є багато робіт науковців, які присвячені символіці імен. Ми розглянули праці Д. Кузьменка «Символіка імен персонажів повісті «Над прірвою у житі» Джерома Девіда Селінджера» [7], Гольтера І. М. «Поетика і символіка імен у романі Дж. Д. Селінджера «Над прірвою у житі»» [3]. Про символіку імен і предметів твору Селенджера ми знайшли у працях   Козленка Р. О., Скобельської О.І. Єременко О.В. та ін..

У даній розвідці  ми використовували для дослідження словники символів на Інтернет сайтах,  а також книгу М.Д. Стюарт «Дивовижні значення Чисел і Кольорів  в текстах Священних Писань». Було виявлено, що письменник використав   числа, які, на нашу думку, є символічними і допомагають глибше розкрити характер головного героя, чіткіше окреслити проблеми, які порушуються в творі.

Число 1 означає центр світу – Сонце, єдине в своєму роді світило. Саме звідси – початок, верх, Бог. Один - єдиний стає тим, хто визначає долю. Один – символ найважливішого. У Голдена одна  молодша сестра . Розумна та добра дівчинка, вона розуміє сумніви і метання старшого брата. Своїм щирим бажанням допомогти йому, вона змушує Колфіда  одуматися  і подумати про відповідальність. Саме Фібі стає тою найважливішою «одиницею»,  ангелом – охоронцем свого брата – баламута, що полегшує Голденову депресію.

«Шапка обійшлася мені всього один долар.» [8]. Червона мисливська шапка з великим козирком і навушниками , куплена дуже дешево, але стала для нього дуже важливою рятівною соломинкою, за яку він хапався в скрутну хвилину.

 Значення  числа два  неоднозначне. За християнською символікою,  «два» –  негативне.  За приклад у  Біблії, взяти хоча б двох  братів Каїна і Авеля, доля яких виявилась нещасливою. У Голдена  два брата. Але герой приречений на самотність.  Бо Д.Б. «…він у Голлівуді продає себе, як повія» [8], а молодший брат Аллі, що помер від недокрів’я, є прикладом для Колфіда, який соромиться своєї негідної поведінки.  Двоє рідних людей «Батько і мати в мене різної віри, і всі діти в нашій сім’ї вдалися атеїстами.» [8].

Колфілд  сам дає вагомі підстави для склад­них стосунків із товаришами.«В житті я тільки двічі потрапляв у бійку, і обидва рази мені перепадало. Так-що розбіяка з мене нікудишній. Якщо хочете знати правду, то я пацифіст.» [8] «Коли я вчився в Елктон-хіллі, то місяців два жив у кімнаті з одним кадром — Гарріс Маклін його звали. Страшенно розумний був хлопець, і взагалі, але другого такого зануди я зроду  не бачив.» [8]. З тексту видно, що число два оточене такими поняттями як журба, сум, злигодні, небезпека,горе, далекий шлях, розплата за чужі гріхи – звідси його негативна енергетика.

 Число «два» символізує також  парність героїв і обставин, союз, гармонію.

«Попереду йшла вчителька, а за нею весь клас. Ми ставали по двоє, кожне мало свою пару.» [8] «Біля дитячого майданчика я … задивився на двійко малюків, які гойдалися на гойдалці. Один був товстенький, і я взявся рукою за другий кінець дошки, де сидів худенький, щоб, так би мовити, вирівняти вагу, але відразу збагнув, що тільки заважаю їм і пішов собі далі.» [8] «В кожній кімнаті стояло по двоє крісел. Одне моє, друге — мого сусіда, Ворда Стредлейтера.» [8] Однокласник Колфілда, багатий і успішний, вміло користується своєю перевагою.  Нахабний та самовпевнений; зрештою саме сутичка із сусідом по кімнаті спричинила втечу Голдена з Пенсі.

А ще, за нашими дослідженнями, число «два» - це символ боротьби,протилежності, полярності, котре має в собі «фермент» розлуки.

Два саквояжі. «У Діка Слегла були дешевенькі-дешевенькі  валізи. І тримав він їх не на полиці, а в себе під ліжком, щоб ніхто не бачив їх поруч з моїми, дорогими і новими. Це мене страшенно пригнічувало, я ладен був повикидати свої саквояжі з вікна чи навіть помінятися з ним, щоб тільки Дік не страждав від отого ідіотського комплексу неповноцінності». [8]

Коли Колфілда виганяють з навчального закладу, він  «.. закурив, одягся і склав обидва свої саквояжі. На це пішло хвилини зо дві. Пакуватись я добре навчився.» . «Після від'їзду з Пенсі я викурив уже, мабуть, добрих дві коробки сигарет». [8]  Його хвилює «показуха», брак людя­ності. Бреше вчитель Спенсер, що «життя — рівна для всіх гра». Бреше доктор  Термер, прощальна розмова з яким тривала  «години зо дві…».

Дві дівчини  Джейн Галлахер і Саллі Гейс.  Героїня, яку ідеалізує Холден, мрійлива та романтична, з піднесеними почуттями. Голден обожнює її, але не наважується зізнатися в своїх почуттях, і дівчина дістається самовпевненому і цинічному Стредлейтерові. Саллі – дівчина Голдена, коли він навчався в Пенсі. Вона любить розваги, далека від романтики , приземлена і прагматична. Зарозуміло ставиться до тих, кого вважає не вартим свого товариства. Голден нітився під її поглядом, вона затуманювала його свідомість. Саллі навіть не дуже подобалася Голденові, але якоїсь миті він відчув, що закоханий у неї та хоче з нею одружитися.

Виходить, що «два» -  символ  двополюсності, двоякості душі героїв, нестабільності,  нерівності,невизначеності. «Сміхота, але коли я побачив її, то мені захотілось із нею одружитись. Намаханий якийсь. Саллі мені навіть не дуже подобалась, і раптом я відчув, що закоханий у неї і хочу одружитися! Їй-богу, намаханий. Нічого не скажеш». [8]

Число два – це символ протиставлення -  добра і зла , чоловічого і жіночого. Це символ милосердя і доброти.  Дві черниці, що зустрів Голден , не тільки учать дітей, але і збирають милостиню для бідних. Хлопець багато думав над цим, поступово розуміючи, як важлива осмислена ціль у житті. „Ці дві черниці не виходили в мене з голови. Я усе згадував цю стару солом’яну корзинку, із якою вони ходили збирати лепту, коли в них не було уроків” [8], — із смутком думав Голден, розуміючи, що його знайомі ніколи не наважаться на таке життя.

Число два - це символ  двозначності характеру головного персонажа :   з одного боку, герой – жертва, а з іншого – він  людина із вируючими пристрастям. Два дні і дві ночі, котрі хлопець  проводить після втечі у Нью-Йорку, відіграють важли­ву роль у формуванні його як особистості. Герой спробував таке життя, яке за нормальних умов підліткові заборонено: нічний готель, бари, кафе, дансинги, вистави, Нью-Йорк богемний. Усі враження, пригоди, розмови, зіткнення із зовнішнім світом було узагальнено одним — поняттям лицемірства і нещирості:. «Доброчесність, порядність, рівність — усе, що проголошує суспільство як чесноти, на які воно спирається, виявляється лицемірством і брехнею» [8].

 Америка середини ХХ ст. не здалася Голденові затишною. Понад усе його пригнічували не особисті обставини (виключення зі школи, конфлікт зі шкільною фехтувальною командою, капітаном якої він був, складні взаємини з товаришами), а дух загального обману і недовіри між людьми, що панували у США. Юнака обурювала відсутність елементарної людяності, навколо він бачив лише бездуховність, душевну порожнечу, породжену світом наживи і бізнесу. Його очима читач спостерігав за навколишнім урбаністичним світом, де все було протиприродним. Відтак Голден і Америка — два світи роману, повністю несумісні: герой «випадав» із системи, зараженої зухвальством, бездушністю і лицемірством. Він уособлював чистоту і щирість «світу дитинства». Більше за все в житті Колфілд боявся стати таким, як усі дорослі.

«Не люблю», «терпіти не можу», «ненавиджу» — ось слова-рефрени, які часто вживав підліток. На формування його характеру найбільше вплинув вік — шістнадцять років. Він наче опинився між двома світами — «дитячим» і «дорослим», але повністю не належав жодному з них. Деколи герой більше безпорадний, ніж дитина, деколи розумніший, ніж старі, а частіше — все разом. Він перебував у становленні, у пошуку, він формувався.

Аналізуючи твір, ми виявили , що  число два в більшості випадків супроводжується негативними  подіями. Два – символ руху, спрямованості до оновлення, протилежних начал і боротьби: Світло і Тьма, Добро і Зло, Життя і Смерть, Плюс і Мінус, Аналіз і Синтез, Краса і Потворність, Гармонія і Дисгармонія, Любов і Ненависть і так до безконечності – бо все в світі має своє друге обличчя, свою протилежність.

З найдавніших часів число 3 символізує довершеність, досконалість. З давніх-давен у всіх народів воно мало релігійний характер. У християн воно означає – Сила, Мудрість, Любов. Символіка числа три у творі підтверджується  фактами, які розкривають головні особливості сюжету і самого персонажа. З життя Голдена  Колфілда вихоплено події, що відбувалися з ним протягом трьох трагічних днів: це час зламу і випробувань юнака.

 Три у творі   - це періоди життя героя  , це - минуле, теперішнє і майбутнє,це -  початок, середина і кінець. Трійка  вказує на  триєдність тіла, розуму і душі ,бо   відбувається  моральне перетворення людини (дорослішання Голдена). Мотив Різдва, коли юнак  переживав духовне відродження, воскресіння. Покликання Голдена — нести в жорстокий, недобрий світ добро, гармонію, радість, щирість дитинства.

Число три приводить до єдності, до органічно єдиної одиниці:

«….коли ми втрьох — я, Роберт Тічнер і Пол Кембл — просто перед вікнами школи ганяли м'яча. Ото були хлопці! Особливо Тічиер» [8].

«Проте в моєму записнику виявилось, на жаль, усього три телефони: Джейн, містера Антоліні — мого вчителя з Елктон-хілла — й батьків службовий» [8].

«Отож кінець кінцем довелося подзвонити Карлові Дьюсу. Він закінчив Гутонську школу — вже після того, як я звідти пішов. Льюс був років на три старший за мене, і я не дуже його любив, але казанок у нього, каналії, варив! Найвищий коефіцієнт розумових здібностей у цілій школі! Я й подумав: може, він схоче зі мною повечеряти і про що-небудь більш-менш розумне порозмовляти?» [8].

Отже трійка ототожнюється з принципом мудрості, оскільки її використання дає Колфілду можливість керувати часом, організовуючи теперішнє, передбачаючи майбутнє і використовуючи досвід минулого.

Число чотири для Голдена Колфіда означає нещастя. Через нетерпимість до брехні він не міг прижитися в жодній із чотирьох шкіл, де навчався, тому що багато чого не приймав і не розумів як в учителях, учнях, так і в існуючих у школі порядках. Він  провалився з чотирьох предметів і взагалі не "виявив старанності" . «Д. Б., мій брат, промучився в армії цілих чотири роки. І на війні побував — висадився з нашими військами в Європі. А все ж таки армію він, здається мені, ненавидів більше, ніж саму війну[8].»

П’ятірка  в романі є символом самопізнання. спокою, медитації, багатогранності. «Скільки предметів було у вас в цій чверті?

— П'ять, сер.-Непогано. [8].»

«Ти одержав мого листа? Я цілих п'ять сторінок накатала... [8]

Отже, числа служать додатковим джерелом інформації про героїв і події, надають відтінки змісту. Використання автором цієї складової  формує читацьке ставлення до того, що відбувається у романі.

Тож ми впевнено можемо сказати: вибір чисел  у Селінджера не випадковий. Їх значення й смисл допомагають глибше проникнути у сутність ситуації, яка зображується. Це ціла знакова система, що характеризує внутрішній світ героїв, їх відносини, роль, яку їм належить зіграти у подальших подіях.

Література

1.Братко В. Письменник, якого завжди будуть читати. // Зарубіжна література в середніх навчальних закладах. — 2002. — № 1. — С. 11.

 2. Галинская И. Л. Загадки известных книг / И. Л. Галинская . – 40 41 М.: Наука, 1986. – 245 с.

 3. Голтер І.МІ. Поетика і символіка імен у романі Дж. Д. Селінджера «Над прірвою у житі», УДК 821.111(73) «19»-311.4.09 https://cyberleninka.ru/article/n/poetika-i-simvolika-imen-u-romani-dzh-d-selindzhera-nad-prirvoyu-u-zhiti

 4. Єременко О.В. Тринадцятий апостол? / О.В.Єременко // Всесвітня література в середніх навчальних закладах України . – 2000. – № 4. – С. 56-58.

 5. Иткина Н.Л. Лирический герой Сэлинджера / Н. Иткина // Эстетические проблемы американской литературы ХIХ-ХХ векав. . – М.: Изд-во РГГУ, 2002 . – С. 134 – 158.

6.Конєва Т. Безодня, в яку ти летиш / Т.Конєва //Зарубіжна література в навчальних закладах, , 1998. –№ 5. – С. 47– 48.

 7. Кузьменко Д. Символіка імен персонажів повісті «Ловець у житі» Дж.Д. Селінджера» [Eл. pесурс]: http://salinger.narod.ru/Texts/ _Kuzmenko -Symbolism. htm)

8.Селінджер «Над прірвою в житі»https://www.ukrlib.com.ua/world/printit.php?tid

9.Скобельська О. І. Виклик над безоднею: роман Дж. Селінджера «Над прірвою у житі» // Всесвітня література та культура. — 2004. — № 9. — С. 33—37.

10.Стюарт М.Д. Удивительное значение Чисел и Цветов в текстах Священных Писаний Перевод с английского: В.В. Монастырева, М.В. Стеценко Второе издание Москва, 2001 г.

11.https://www.actualidadliteratura.com/uk/el-guardian-entre-el-centeno/

12.https://vseosvita.ua/library/cisla-v-ukrainskij-etnokulturi-58585.html

13.http://about-ukraine.com/simvolika-chisel/

14.https://studfile.net/preview/5543418/page:5/

docx
Додано
27 грудня 2021
Переглядів
631
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку