Систематична робота – запорука успіху

Про матеріал
Матеріал розрахований на учнів 10-11 класів, на їх цілеспрямовану підготовку до успішного складання іспитів у форматі ЗНО - НМТ: систематичне повторення навчального матеріалу з української мови та вивчення нових тем.
Перегляд файлу

                              Систематична робота – запорука успіху   

      «Використання тестових завдань як засобу формування стійких знань, необхідних для успішного виконання практичних завдань ЗНО (НМТ) з української мови» - тема моєї методичної роботи. Багаторічна практика праці з учнями старших (випускних) класів переконує в тому, що систематична успішна робота з тестами на уроках української мови та літератури потребує досконалого вивчення (повторення) матеріалу, знання й розуміння змісту теми, прочитання й усвідомлення тексту поезії, поеми, прозових програмових творів (від оповідання до роману), знання творчості самого письменника (поета). Крім того, важливим є вміння виділяти головне, порівнювати, співставляти, встановлювати причиново-наслідкові зв’язки, робити висновки. Це стосується не тільки роботи з учнями 10-11 класів  в останні два роки навчання, опанування програмового матеріалу, а всього періоду освітнього процесу, починаючи з п’ятого  класу, оскільки, наприклад, написання власного висловлення (а вартість його, як ми пам’ятаємо, становила 20 балів), розкриття теми вимагає конкретного прикладу з твору, який міг бути вивченим у середніх, тобто 6-9 класах, або на уроках зарубіжної літератури. Звичайно, дуже багато залежить від систематичного повторення, уміння виділяти головне, характеризувати образи тощо, складати паспорт твору, а ще – уміння наводити вагомі аргументи на підтвердження власної думки. Важливим є цілісний, послідовний виклад учнем власної думки: спочатку теза, потім аргумент, після нього – приклад із літератури, мистецтва чи життя. Обов’язковим є структурування роботи за абзацами. Не менш важливе вміння порівняти висновок із тезою, щоб не було суперечливих думок, що зовсім не на користь учня й аж ніяк не підвищить рівень його досягнень у балах.

        Але на сьогодні формат ЗНО-НМТ значно змінився, тому й підготовка до складання  іспитів має інші форми. Сучасна мережа пропонує майбутнім студентам безліч онлайн-ресурсів для результативної підготовки до зовнішнього незалежного оцінювання у вигляді НМТ. Серед великої кількості онлайн-платформ із різнома нітними матеріалами сьогоднішнім випускникам шкіл важливо вибрати ту, що забезпечить усебічну підготовку до вступних іспитів.

       Досвід свідчить про те, що у зв’язку зі складними реаліями сьогодення випускники навчальних закладів дедалі частіше віддають перевагу онлайн-підготовці до зовнішнього незалежного оцінювання. Мережа постійно доповнюється ресурсами й матеріалами, які потрібні майбутнім абітурієнтам для того, щоб якнайкраще скласти іспити та вступити до омріяного закладу вищої освіти. На мою думку, однією зі значних переваг підготовки до НМТ в режимі онлайн є загальнодоступність, адже зазвичай у мережі безліч ресурсів абсолютно безкоштовні. Важливим є й те, що режим онлайн-підготовки є менш часозатратним, оскільки абітурієнти можуть повторювати, вивчати матеріал самостійно й не витрачати години на поїздки до репетиторів.

 

      Однією з наймасштабніших платформ із підготовки випускників є сайт для проходження тестів ЗНО, який створив провідний український інтернет-ресурс «Освіта.ua». На ресурсі ЗНО-ОНЛАЙН представлено тести, які виконували абітурієнти під час проходження зовнішнього незалежного оцінювання упродовж  2007–2023 років, що теж важливо. Бажаючі випускники навчальних закладів знайдуть тут завдання з української мови та літератури, багатьох інших предметів як обов’язкових, так і за вибором. Це свідчить про те, що ця платформа зорієнтована на всіх абітурієнтів, адже, як відомо, для кожної університетської спеціальності перелік предметів, що його мають складати майбутні студенти, відрізняється.

     Досить важливим, помічним розробленням на сайті ЗНО-ОНЛАЙН є надана можливість проходити тести з різних предметів за тематичними блоками, тому  майбутні абітурієнти можуть скористатись тематичними добірками завдань з української мови та літератури, історії України,  математики, біології, фізики, географії, хімії. Також важливо, що перейти до завдань, згрупованих за темами,  можна прямо з переліку тестів з певного предмета. До прикладу, виконуючи завдання з української мови та літератури, абітурієнти побачать червоний прямокутник «Усі завдання за темами». Вибравши цю функцію, вони мають можливість зосередитися на темах, яким приділяли  менше уваги або ж які є значно складнішими.

      Окрім доступних завдань ЗНО за минулі роки, майбутні абітурієнти можуть скористатись тренувальними мультитестами. Вступники можуть щоденно тренуватися, опрацьовуючи відповідні предметні блоки мультитесту. Спосіб виконання тестових завдань максимально наближений до справжніх умов тестування на НМТ, а форма надання відповідей аналогічна формі в реальних тестах, що значно покращує адаптацію до виконання завдань. Випускники шкіл, які 2024 року планують вступати до закладів вищої освіти, складатимуть тести зовнішнього незалежного оцінювання у вигляді національного мульти предметного тесту. Мультитест складатиметься з чотирьох предметів, завдання яких будуть виконуватись упродовж одного дня.   До переліку обов'язкових  передбачено  включення таких предметів, як  українська мова, математика та історія України, а до предметного блоку за вибором учасника увійдуть українська література, фізика, хімія, біологія, географія та іноземні мови (англійська, німецька, французька чи  іспанська). Головне, на мою думку, працювати систематично, не покладаючи рук, цілеспрямовано і впевнено йти до поставленої мети, а саме: повторювати матеріал, виконувати класні та домашні завдання, дотримуватися режиму роботи й відпочинку

        Розпочинати цілеспрямовану підготовку до складання важливих іспитів раджу  якомога раніше, тому майбутні учасники ЗНО (НМТ), на мою думку,  можуть ефективно готуватися до тестування як самостійно, так і на сайті ЗНО-ОНЛАЙН. Щиро зичу  випускникам 2024 року, майбутнім студентам, наполегли- вості, завзяття, бажаних результатів іспитів та здійснення мрій під мирним небом рідної України!!

 

docx
До підручника
Українська мова (профільний рівень) 10 клас (Плющ М.Я. та ін.)
Додано
30 січня
Переглядів
72
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку