Складання серветок. Використання аксесуарів для сервірування столів

Про матеріал
Методична розробка уроку виробничого навчання на тему: «Складання серветок. Використання аксесуарів для сервірування столів " застосовується для засвоєння практичних знань здобутих під час теоретичного курсу навчання, удосконалення вмінь та навичок - правильно та послідовно підбирати столову білизну для сервірування столу та аксесуарів; дотримуватись правил підготовки серветок до складання; дотримуватись правил підготовки аксесуарів для сервірування столу; робити якісну оцінку виконаному складанню серветок
Перегляд файлу

ДЕРЖАВНИЙ ПРОФЕСІЙНО ТЕХНІЧНИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

«КИЇВСЬКЕ ВИЩЕ ПРОФЕСІЙНЕ УЧИЛИЩЕ ВОДНОГО ТРАНСПОРТУ»

 

 

 

 

 

 

 

Методичні рекомендації

до проведення уроку виробничого навчання

за  темою «Складання серветок. Використання  аксесуарів для сервірування столів »

 

 

 

 

Складання серветок – УМІТИ

 

 

 

 

 

 

Розробила :

майстер виробничого навчання

Оксана Янковська

 

Київ 2023

 

План-конспект уроку виробничого навчання

Тема  заняття: Складання серветок. Використання  аксесуарів для сервірування столів

Мета уроку:

навчальна:

  •          правильно та послідовно підбирати столову білизну для сервірування столу та аксесуарів;
  •          дотримуватись правил підготовки серветок до складання;
  •          дотримуватись правил підготовки аксесуарів для сервірування столу;
  •          дотримуватись технічних вимог безпеки праці та правил санітарії та особистої гігієни під  час складання серветок та використання аксесуарів при сервіруванні столу ;
  •          робити якісну оцінку виконаному складанню серветок.

 розвиваюча:

  •      розвивати творчі здібності;
  •      культуру мовлення;

виховна:

  виховання гідності, артистизму, естетичного смаку, прагнення до досконалості у роботі.

  •      отримання задоволення від індивідуальної та колективної роботи;
  •      бажання приємно вразити своїх гостей.
  •      Метод проведення заняття уроку: пояснення,  ілюстративний, демонстративний.

Технічні засоби: ноутбук, екран, слайди.

 

Тип заняття: закріплення та вдосконалення вмінь, виконання прийомів, операцій і видів робіт.

 

Комплексне методичне забезпечення заняття:

Торгові меблі:

  •                       столи, стільці

Предмети сервірування столу:

  •                       серветки;
  •                       аксесуари.

 

           Роздатковий дидактичний матеріал:

 -    пакет індивідуальних завдань.

(картки з охорони праці, санітарії та  особистої гігієни, перелік типових помилок)

Міжпредметні  зв’язки:

  1. Організація обслуговування у закладах ресторанного господарства. Тема: «Підготовка столової білизни», «Підготовка аксесуарів та їх використання».  
  2. Санітарія та гігієна. Тема: Санітарія та гігієна виробництва
  3. Охорона праці Тема: Основи безпеки праці  в галузі.

 

Алгоритм проведення заняття

 

І   Організаційний момент.

ІІ  Вступний інструктаж.

1.Повідомлення теми і мети і завдань  заняття.

2.Мотивація.

3.Актуалізація.

4.Практичний показ з поясненням (складання серветок різними формами та застосування аксесуарів).

5. Видача пакетів навчальної документації

  1. Повторення правил санітарії та особистої гігієни, безпеки праці.

ІІІ Поточний інструктаж.

ІV Заключний інструктаж

 

 

Хід проведення заняття уроку

Дії майстра виробничого навчання

Дії здобувачів освіти

І. Організаційний момент

Перевіряє здобувачів освіти згідно списку, 

перевіряє стан санітарного одягу та особистої гігієни здобувачів освіти.

Староста звітує про відсутніх здобувачів освіти та готовність групи до роботи.

ІІ Вступний інструктаж

1. Повідомлення теми і навчальної мети

 

Викладач озвучує тему та завдання уроку

Тема  уроку: Складання серветок. Використання  аксесуарів для сервірування столів.

 Мета уроку: вдосконалити уміння і навички учнів щодо техніки складання серветок, використання аксесуарів для сервірування столів.

  Завдання  уроку:

 - організовувати  робоче місце, підбирати столову білизну необхідні аксесуари для сервірування столу;

- Підготувати аксесуари для сервірування столу;

- виконати попереднє сервірування столу.

Здобувачі освіти слухають та осмислюють завдання

2. Мотивація

У кафе, ресторанах  використовуються різноманітні аксесуари для сервіровки столу, та складають серветки різними способами. З якою метою його виконують, яка ваша думка?

(на екрані висвічується  дотепна підказка)

 Бажана відповідь: у першу чергу, щоб показати гостеві, що його в ресторані чекають, а також для естетичного задоволення та створення комфортних умов, прискорення обслуговування.

3. Актуалізація

Ви вже вивчили з теоретичного курсу види столової білизни та її підготовку, використання аксесуарів при сервірування столу. Давайте повторимо те, що ви вже добре знаєте – ця інформація буде нам вкрай необхідна під час відпрацювання уроку виробничого навчання.

  1.        Яку столову білизну використовують у вас на підприємстві?

 

  1.         Як потрібно підготувати серветки для сервірування столу?

 

  1.         На які критерії необхідно орієнтуватися при складанні серветок?

 

 

  1.         Яких вимог потрібно дотримуватись при складанні серветок?

 

 

 

 

  1.               Якими формами складають серветки?

 

 

 

 

 

  1. Від чого залежить форма складання серветки?

 

 

 

 

 7.  Як складають серветку для подаванні столових наборів?

 

  1.               Куди кладуть серветку при сервіруванні столу?

 

 

 

 

 

 

 

 

  1.               Які аксесуари використовують  для сервірування столу?

 

 

 

 

  1.           Яка мета використання аксесуарів під час сервірування?

 

 

 

 

 

 

Бажана відповідь:

 

 

 

 

 

1. Скатертини, серветки, ручники та рушники

2. Випрані серветки потрібно випрасувати.

 

3. Серветка повинна мати зручну та красиву форму.

 

4.  Серветка не повинна мати багато загинів, щоб не виглядати зім’ятою, та зручно розгортатися.

 

5.Книжечкою, трикутником, віялом, тюльпан, лотос, книжечкою, та ін.

 

6. Для звичайного сніданку, обіду або вечері – просту форму, для урочистостей – більш складні форми.

 

7.Складають вчетверо та загинають один кут.

 

8. Серветка кладеться на закусочну або пиріжкову тарілку. Її можна покласти на скатертину між ножем і виделкою, якщо при сервіруванні не використовується закусочна тарілка.

 9. Гарні серветки, квіткові композиції, посуд для спецій, оригінальні вазони, рідкісні квіти або тематичні квіткові композиції.

10.Наявність аксесуарів вважається показником хорошого тону та додають вишуканості та затишку певному заходу.

4. Практичний показ майстром

Майстер показує правила розташування аксесуарів під час сервірування столу та різні форми складання серветок.

Здобувачі освіти дивляться і відповідають на запитання

5. Видача пакетів навчальної документації із завданнями

Майстер роздає здобувачам освіти пакети навчальної документації

Разом із здобувачами освіти розглядає зміст пакету навчальної документації. В них входять картки завдання, картки з охорони праці, санітарії та особистої гігієни, таблиця типових помилок та шляхи їх попередження та усунення, критерії оцінювання.

Здобувачі освіти ознайомлюються із завданнями та критеріями оцінювання.

6. Повторення правил санітарії та особистої гігієни, охорони праці.

Викладач демонструє на екрані елементи порушень правил санітарії та особистої гігієни,  правил безпеки праці.

Здобувачі освіти, користуючись додатками ( додатки 1,2.) шукають і вказують на допущені помилки,  озвучують правильні відповіді

ІІІ Поточний інструктаж

Дії майстра

Дії здобувачів освіти

 Перевіряє наявність  карток – завдань на робочому місці здобувача освіти та нормативної документації на робочому місці.

Здобувачі освіти виконують підготовку робочого місця.

 Контролює правильність організації робочих місць. Надає допомогу здобувачам освіти, які її потребують.

Здобувачі освіти самостійно підбирають столову білизну та аксесуари.

 Перевіряє правильність виконання практичних завдань:

 - дотримання всіх етапів процесу, а саме: дотримання правил підготовки столової білизни;

- правильність підбору та підготовки аксесуарів;

- правильність складання серветок;

- правильність розміщення аксесуарів.

 Робить зауваження, демонструє правильні прийоми та пропонує здобувачам освіти повторити, поки здобувач освіти не навчиться робити правильно.

Виконують підготовчі роботи згідно індивідуальних завдань, застосовуючи прийоми та навички, які отримали в період відпрацювання попередніх тем.

 У випадку виникнення типових помилок у декількох здобувачів освіти одночасно, майстер зупиняє роботу і демонструє правильні прийоми.

Здобувачі освіти спостерігають за діями майстра та відтворюють їх.

 

Здобувачі освіти прибирають робочі місця.

ІV. Заключний інструктаж

Підводить підсумки роботи за день:

  • відмічає роботу кращих здобувачів освіти,
  • наголошує на допущених помилках та шляхах їх попередження та усунення;
  • обґрунтовує виставлені оцінки.

Здобувачі освіти уважно слухають і беруть до відома, роблять висновки, звітують, чого нового вони навчилися на цьому занятті, що їх вразило.

Домашнє завдання:

дає завдання на наступне заняття – повторити тему «Виконання підготовки квітів, спецій для сервірування столів. Виконання попередньої сервіровки столів. Оформлення столів квітами.»

Записують завдання у щоденники.

Майстер дякує здобувачам освіти за роботу та прощається з ними до наступного заняття

 

 

 

 

 

doc
Додано
9 січня
Переглядів
1
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку