Складнопідрядне речення з однорідною підрядністю.

Про матеріал
Матеріал може стати у пригоді при розгляді складнопідрядних речень з кількома підрядними, зокрема з однорідною підрядністю. Мовленнєвий дидактичний матеріал сприяє прищепленню загальнолюдських культурних і духовних цінностей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складнопідрядне речення з однорідною підрядністю8 січня 2024 рік9-Б клас

Номер слайду 2

Мета уроку- навчати учнів розрізняти за видом взаємозв‘язку головну й підрядну частини з однорідною підрядністю; - формувати вміння схематично зображувати складнопідрядне речення з однорідною підрядністю;- прищеплювати загальнолюдські культурні й духовні цінності.

Номер слайду 3

Спостереження над мовним матеріалом. Прочитайте подані складні речення. Скільки частин має кожне з них? Які частини є підрядними, від чого залежить кожна з них? Як вони розміщені? Зробіть висновок щодо особливостей будови складнопідрядного речення з кількома підрядними. 1. Настане час, коли наші нащадки дивуватимуться, що ми не знали таких очевидних речей (Сенека Молодший)..2. Коли притомить нас дорога (дорога не у рік, а в вік), нап‘ємось грому молодого, як п‘ють з беріз холодний сік (Є. Гуцало).3. Милуюсь неповторною красою, яку природа на землі створила, яку для нас навіки оживила незнаною щедротною рукою (В. Грінчак).

Номер слайду 4

Спостереження з елементами зіставлення. Складнопідрядне речення з підрядним з‘ясувальним. Чоловік пройшов кілька кроків і побачив, як з просвердлених берізпо жолобках накрапав у дерев‘яні відра перший, ще сизуватий сік (М. Стельмах). Складнопідрядне речення з однорідною підрядністю. Примкнувши вії, стоїть у задумі осінній ранок, прислухається, як на городах шерехтять постарілі соняхи і маківки, як у садах гупають яблука, як на річці тривожиться перелітна птиця (М. Стельмах).

Номер слайду 5

Сторінка теоріїУ складнопідрядних реченнях з однорідною підрядністю однакові за значеням підрядні частини стосуються одного й того самого слова в головній частині чи всієї головної частини. У таких реченнях підрядні частини завжди одного виду. Наприклад: Розкажи, як за горою сонечко сідає, як у Дніпра веселочка воду позичає (Т. Шевченко). У цьому реченні дві підрядні з‘ясувальні частини стосуються дієслова-присудка в головній частині.[ ], (як), (як).

Номер слайду 6

Зверніть увагу. У складнопідрядних реченнях з однорідною підрядністю в другій і наступних підрядних частинах сполучник, заради уникнення небажаних повторень, може бути пропущений, а між підрядними однорідними частинами може вживатися сполучник сурядності. Сполучники повторюються. Тепер я бігаю в поле й годинами слухаю, як в небі співають хори, як грають оркестри (М. Коцюбинський). Нове свято радувало вже тим, що було тепло, що зеленіли дерева, що весело щебетали пташки. Сполучники пропущено. Тепер я бігаю в поле й годинами слухаю, як в небі співають хори і грають оркестри. Нове свято радувало вже тим, що було тепло, зеленіли дерева, весело щебетали пташки (В. Минко)

Номер слайду 7

Розділові знаки. Між однорідними підрядними частинами, з‘єднаними одиничним сурядним сполучником чи, або, та (в значенні і), кома не ставиться. Наприклад: Коли землероби обсіювались і наставало більше вільного часу, слов‘яни справляли свято на честь Лада (Я. Головацький).

Номер слайду 8

Вправа 1 Визначте, скільки підрядних частин має подане речення. Поясніть, чому немає коми перед виділеним сполучником і. Пишіть листи і надсилайте вчасно, коли їх ждуть далекі адресати, коли є час, коли немає часу і коли навіть ні про що писати (Л. Костенко).

Номер слайду 9

Вправа 2 Доведіть, що наведені речення складнопідрядні з однорідною підрядністю. Накресліть схеми. Усно обrрунтуйте вживання розділових знаків.1. Біда навчить, кому руку подати і від кого прийняти чесний хліб (Д. Павличко).2. Не знаєм, де грози оселя, чи є туди які стежки (Є. Гуцало).3. Я тут живу, на добрій цій землі, де йдуть дощі і дозріває колос, де білим цвітом облітають дні і став піснями мій жіночий голос (Г. Чубач).4. Бринять живою радістю ліси, як ранок спалахне на небокраї, як сонце огняне завісу піднімає із їх первісної і чистої краси (В. Симоненко).5. Там, де Ятрань круто в‘ється, де холодная вода, там дівчина воду брала, чорнобрива й молода (Нар.творчість).

Номер слайду 10

Дякую за увагу!

pptx
До підручника
Українська мова 9 клас (Глазова О.П.)
Додано
7 січня
Переглядів
822
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку