Складові особистої гігієни. Гігієнічні процедури. Біологічні ритми і здоров’я. Значення сну в юнацькому віці.

Про матеріал
Урок з Основ здоров'я для учнів 9-х класів на тему "Фізична складова здоров'я". Розглядаються питання: 1) Складові особистої гігієни. Гігієнічні процедури.2) Біологічні ритми і здоров’я. Значення сну в юнацькому віці.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Фізична складова здоров'я. Складові особистої гігієни. Гігієнічні процедури. Біологічні ритми і здоров’я. Значення сну в юнацькому віці.

Номер слайду 2

Гігієна – це наукова дисципліна та практична галузь медичної науки, яка досліджує закономірність впливів навколишнього середовища на організм людини й громадське здоров’я з метою обґрунтування гігієнічних нормативів, санітарних норм і правил, а також профілактичних заходів. Особиста гігієна — це розділ гігієни, присвячений гігієнічним правилам і заходам, які людина реалізує у своєму особистому повсякденному житті. Складові особистої гігієни. Гігієнічні процедури.

Номер слайду 3

Гігієнічні процедури. Проблеми підлітків(((У підлітків через гормональні зміни в організмі активніше працюють потові залози. Піт швидко набуває сильного запаху внаслідок розмноження в ньому бактерій. У підлітків зазвичай підвищена секреція сальних залоз, що може стати причиною виникнення вугрів і гнійників, переважно на обличчі й спині. У підлітковому віці може з’явитися лупа, що також пов’язано зі змінами в секреції сальних залоз шкіри голови. Підліткам бажано приймати душ двічі на день — уранці та ввечері. Можна використовувати дезодоранти, але необхідно пам’ятати, що дезодорант можна наносити тільки на чисту шкіру. Крім того, слід щодня міняти натільну білизну: сорочки, футболки, майки, труси, шкарпетки. ІІ. Підлітки повинні правильно доглядати за шкірою і вчасно звертатися до дерматолога в разі появи серйозних проблем. ІІІ. Для того щоб її позбутися, слід проконсультуватися з фахівцем. Рішення)))

Номер слайду 4

Предмети та засоби особистої гігієни. Предмети особистоїЗасоби особистої гігієни. Вони мають бути індивідуальними. Ними завжди можна поділитися з іншими

Номер слайду 5

Біологічний ритм — це повторення певного стану живих систем через певні регулярні проміжки часу. Наука, що вивчає біологічні ритми,— хронобіологія. Біоритми. Внутрішні біоритми (ендогенні) – це дихальний або серцевий ритми, біоелектричні коливання мозку, циклічність процесів травлення, виділення. Зовнішні біоритми (екзогенні) – це добовий, місячний, річний цикли. Замовлені змінами таких параметрів навколишнього середовища, як освітленість, вологість, температура повітря, інтенсівність сонячної радіації. Біологічні ритми і здоров’я. Значення сну в юнацькому віці.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Неузгодженість біологічних ритмів в організмі називають десинхронозом. Окрема галузь медицини — хрономедицина — розглядає захворювання людини як наслідок порушення ритмів

Номер слайду 8

Сон — це життєва потреба для кожної людини, а в підлітковому віці він особливо важливий. Значення сну в підлтковому віці Доросла людина – 8 годин на добу. Підлітки – 8,5 – 10 годин на добу 22-24 години - дуже корисний час для сну. Сон сприяє відтворенню сил та поповнення енергії.23 година - початок відновлювальної роботи клітин організму.24 година - Відновлюється нервова система, мозок аналізує денну інформацію. Відсутність сну в цей період є дуже шкідливим для організму.1 години ночі - необхідно спати. У цей час відбувається найбільш повноцінний відпочинок і відновлення організму. В першій половині ночі переважає повільний сон. У цей час відбувається вироблення соматотропного гормону, що відповідає за розмноження і ріст клітин організму, відновлюються тканини тіла. Організм очищається від токсинів за рахунок активної роботи печінки.

Номер слайду 9

2 годині ночі - більшість органів припиняють свою діяльність.3-4 година ночі - найглибший сон.3 година ночі - тіло максимально розслаблене. Кров'яний тиск дуже низький, пульс слабкий. У цей час відбувається очищення легенів. У хворих можливе погіршення нападів кашлю.4 година ночі - дихання стає більш слабким і переривчастим, загострюється слух. Система кровообігу в стані повного розслаблення.5 година ранку - швидка фаза сновидінь, людина бачить цілу серію сновидінь.

Номер слайду 10

Домашнє завдання: Параграф 6, 7 ст, 33-42. Записати свій план гігієнічних процедур на кожен день.

pptx
Додано
14 січня
Переглядів
202
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку