Словосполучення. Тренувальні вправи

Про матеріал
Презентація до першого уроку з теми "Словосполучення. Відмінність словосполучення від слова й речення. Головне й залежне слово в словосполученні" ("Українська мова. 5 клас» Заболотний О. В., Заболотний В. В.).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Словосполучення. Відмінність словосполучення від слова й речення. Головне й залежне слово в словосполученніТренувальні вправи

Номер слайду 2

Перевіряємо домашнє завдання

Номер слайду 3

Вправа 370 Культурний набуток українського народу давно ввійшов до скарбниці світової цивілізації. Одне з найпочесніших місць у ньому належить писанкарству, у якому розкрився небуденний народний талант. У писанках Наддніпрянщини переважає рослинний орнамент; на Поділлі використовують геометричний орнамент; у Східних Карпатах малюють тонкими жовтими й білими контурами. Писанка випромінює радість, красу, тепло людських рук.

Номер слайду 4

Вправа 370 Прикм. Ім. Прикм. Ім. Культурний набуток українського народу Присл. Дієсл. Прийм. Ім.давно ввійшов до скарбниці Прикм. Ім.світової цивілізації.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Дякую тебе – Зламав по неуважності – Подякувати однокласників – Вибачте мене – Потребує допомогу – Хворий ангіною – дякую тобізламав через неуважністьподякував однокласникамвибачте меніпотребує допомогихворий на ангіну. Вправа 373

Номер слайду 7

Поєднайте поняття з визначеннями{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Синтаксис – це розділ мовознавства, що вивчає правила вживання розділових знаків. Пунктуація – це щонайменше два самостійних слова, одне з яких є головним, а інше – залежним. Словосполучення- це розділ мовознавства, що вивчає словосполучення і речення.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Вправа 367{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}А) з головним словом дієсловом. Б) з головним словом іменником. В) з головним словом прикметником. Добре вчитися. Зустрітися з товаришем. Вирощувати гриби. Виходити з хати. Пишатися успіхами. Висока нагорода. Нетлінна краса. Працелюбні мурашки. Останній місяць. Вищий за брата. Схожий на матір. Красивий у роботі

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Вправа 372 Накивати п’ятами, пекти раки, скласти руки, народитися в сорочці, вовчий апетит, зарубати на носі, підставити ногу.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Вправа 374 Ходить між деревами, стає навшпиньки, тягнеться до листя, густе листя, тягнеться до ягід, торкається до них, торкається промінням, липневе сонце.

Номер слайду 15

Вправа 374 Де?Ходить між деревами. У словосполученні ходить між деревами головне слово – ходить, залежне – деревами. Ходить (де?) між деревами. Головне слово виражене дієсловом, залежне – іменником. Залежне слово пов’язане з головним за допомогою прийменника між та закінченням.

Номер слайду 16

Підсумки уроку. Я запам’ятав (-ла)…Мені треба доопрацювати…Знати матеріал цієї теми важливо тому, що…

Номер слайду 17

Домашнє завдання1. Для усіх учнів: повторити правила § 47,пройти тестування за посиланням: https://vseosvita.ua/test/start/rvt7492. На високий рівень: Виконати вправу 375 (письм.).

pptx
Додав(-ла)
Чабан Ірина
Додано
27 березня 2022
Переглядів
4006
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку