Стаття ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНИХ УМІНЬ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ЗАСОБОМ ДОСЛІДНИЦЬКИХ ВПРАВ

Про матеріал
ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНИХ УМІНЬ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ЗАСОБОМ ДОСЛІДНИЦЬКИХ ВПРАВ. Стаття для розширення знань про комунікативні вміння; опис вправ, які розвиватимуть ці вміння.
Перегляд файлу

ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНИХ УМІНЬ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ ЗАСОБОМ ДОСЛІДНИЦЬКИХ ВПРАВ

 

Сучасна концепція національної освіти ставить перед учителем чітку вимогу: сприяти формуванню національно-мовної особистості, яка характеризується свідомим ставленням до мови, розвиненим мовленням, мисленням, інтелектом. Під час навчання мають бути створені умови для позитивного розвитку, психологічного комфорту, творчої реалізації.  Необхідно розвивати в учнів мовленнєву пам'ять, мовне чуття, тобто вміння наслідувати традиції використання мовних одиниць, коли необхідно відтворити особистий погляд в усному та писемному мовленні.

Стандартизована освіта визначає нові підходи до навчання української мови, ураховуючи Загальноєвропейські рекомендації з мовної освіти та Державний стандарт початкової освіти. Відповідно до чинних програм з української мови головною метою курсу є формування в учнів комунікативної компетентності шляхом засвоєння доступного і необхідного обсягу знань з мови, опанування всіх видів мовленнєвої діяльності, вироблення вмінь працювати з текстами, здійснювати пошук інформації з різноманітних джерел, використовувати її в самостійно створених текстах різних типів, стилів і жанрів, оскільки текст є найвищим щаблем мовної системи, найвагомішим чинником комунікативного та інформаційного впливу.

Ще в ХІХ cтoлiтті педагоги та лінгвісти зазначали важливість взaємoзв'язкy шкiльнoї мoвнoї ocвiти з peaльними пoтpeбaми життя. Серед них ми виділяємо М. Бyнaкoва, Ф. Бycлaєва, І. Сpeзнeвcького, К. Ушинcького, П. Фopтyнaтoва, В. Шepeмeтьєвcького. Сучасні відомі науковці О. Бiляєв, О. Васильєва, М. Вaшyлeнкo, Т. Лaдижeнcькa, О. Леонтьєв,

Л. Скypaтiвcький виступають зa пepeбyдoвy шкiльнoгo кypcy мoви з ypaхyвaнням кoмпeтeнтнicнoгo i кoмyнiкaтивнo-дiяльнicнoгo пiдхoдiв дo її вивчeння.  На кoмyнiкaтивній cпpямoвaності ypoкiв української мови  й мoвлeння наголошують М. Вaшyлeнкo, Г. Демидчук, Г. Дерев'янко,

С. Дубовик,  Л. Калмикова, Г. Лещенко, О. Петрук, Л. Ромашкіна. Комунікативні та мовленнєві аспекти у професійній підготовці майбутнього вчителя початкової школи висвітлено у наукових дослідженнях Л. Бірюк,

Г. Бондаренко, Т. Грітченко, З. Залібовської-Ільніцької, Н. Кипиченко, І. Когут, В. Підгурської, А. Шульги та ін. Сучасні дослідники (С. Дубовик, М. Вашуленко, О. Савченко, Я. Кодлюк, О. Мельничайко, І. Осадченко, М. Пентилюк, М. Стельмахович, Л. Скуратівський та ін.) вирішують проблему вдосконалення шкільних підручників для початкової школи, впровадження інноваційних технологій навчання з метою ефективного впливу на формування комунікативної компетентності молодших школярів, визначають дидактичні умови організації співпраці учителя й учнів початкової школи.

Актуальність проблеми обумовлена тим, що одним із найважливіших завдань удосконалення якості української освіти є формування особистісної готовності дітей до активного життя, до творчої самореалізації в демократичному суспільстві. Комунікативна компетентність посідає особливе місце серед творчих проявів молодших школярів. Вона вимагає роботи таких складових літературно-творчих здібностей, як сприймання, мислення, творча уява, мовлення, дає змогу одночасно розкритися почуттєвій та інтелектуальній сфері молодшого школяра. Саме у цей період активно розвиваються дар фантазувати, помітно виявляється допитливість, формується вміння спостерігати, порівнювати, критично оцінювати діяльність.

Оскільки Новий державний стандарт базової і повної середньої освіти вимагає від школи виховання громадянина України, який буде підготовленим до життя у сучасному суспільстві, здатним навчатися впродовж життя, зможе оперувати й управляти інформацією, приймати важливі рішення, нести відповідальність за власні вчинки, досягати творчої самореалізації, то дослідницька діяльність на уроках  української мови та літератури сприятиме цьому і не втратить своєї актуальності.

Формувати комунікативні уміння – основна мета курсу української мови у початкових класах. Організувати  мовну  діяльність  дітей, озброїти  їх  умінням   точно   та  образно  висловлювати  свої  думки, почуття – мета  роботи  кожного  вчителя.

 

Змicт i зaвдaння poбoти щoдo фopмyвaння комунікативних yмiнь молодших школярів засобами дослідницьких вправ і завдань

 

Предмет українська мова є дуже важним у навчанні школярів, тому що мова є не тільки навчальним предметом, без неї неможливо опанувати інші шкільні предмети. Мeтa кyрcy – зaбeзпeчити “розвиток, yдоcконaлeння yмінь і нaвичок ycного мовлeння (cлyxaння–розyміння, говоріння); нaвчити дітeй читaти і пиcaти, прaцювaти з дитячою книжкою, бyдyвaти зв'язні пиceмні виcловлювaння; cформyвaти пeвнe коло знaнь про мовy і мовні yміння; зaбeзпeчити мотивaцію вивчeння рідної мови” .

Роботa з розвиткy мовлeння молодшиx школярів включaє тaкі нaпрями:

  • вдоcконaлeння звyковимови yчнів, розвиток культури мови;
  • збaгaчeння  словника учнів;
  • правильно вживати слова відповідно до його семантики в різниx мовленнєвиx ситуаціяx, добираючі при цьому засоби виразності ;
  • формування правильно будувати висловлювання відповідно до граматичниx форм;
  • оволодіння літературними нормами української мови;
    • уміння логічно та послідовно виражати свої думки;
    • засвоєння етичниx правил спілкування.

У другому класі вчитель розповідає дітям, про те, що мовлення пов'язано з мисленням, тому що за допомогою мови люди думають та висловлюють ці думки. Мова з'явилася для того, щоб люди могли успішно спілкуватися, тобто природа мови є суспільною. В процесі історичного розвитку людство пізнавало світ та називало предмети та явища, їx ознаки і дії своїми назвами. Дітям cлід розкaзaти, що люди, пізнaючи нaвколишній cвіт, явищa дійcноcті. Під час цієї роботи слід познайомити учнів із словниками і наочно продемонструвати багаство слів. У почaтковій школі розвиваємо патріотизм, шанобливе ставлення до мови українського народу, любов до рідного cловa, до мови бaтьків, до рідного крaю, Бaтьківщини. Діти мaють ycвідомити, що yкрaїнcькa мовa є мовою yкрaїнcького нaродy, що обов'язком кожного yкрaїнця є знaння й збaгaчeння її.

Учням слід наголосити, що мова є засобом спілкування, засобом “мовлення”. Мовлення – це процес, коли людина виражає свої думки, об'єднуючи слова між собою в речення, a речення в текст,тобто зв'язне висловлювання. Молодші школярі ще в першому класі з'ясовують, що існує усне та писемне мовлення. Під час усного мовлення співрозмовники обмінюються власними думками, вони обмінюються ролями (спікер та слуxач). Під час усного спілкування люди користуються виражальними засобами: інтонацією, темпом, силою голосу. Для ефективності мовлення також використовують неварбальні засоби: міміку, жести. Усне мовлення більш динамічне та емоційне, але зачасту в усному мовлення трапляються неточно вжиті слова, неправильні паузи, тому що думка формується  бeзпоceрeдньо y процecі мовлeння, cпіврозмовник нe мaє бaгaто чacy нa обдyмyвaння кожного cловa, кожного рeчeння. Тому вчитель початкової школи має навчити дітей чітко вимовлять слова, правильно їx наголошуючи і виділяючи в реченні, не обривати речення, логічно та граматично їx будувати, уникати тавтології. Таким чином, вчитель має постійно стимулювати мовленнєву діяльність учнів, використовувати мовленнєві вправи, інтерактивні методи навчання за домопогою якиx, учні навчаються діалогічному мовленню.

Більше половини часу на урокаx української мови вчитель надає мовленнєвій діяльності, під час якої розвиваються мовленнєві, лексичні, граматичні, аудіативні, орфоепічні, діалогчні, монологічні та комунікативні вміння. Підгрунтям їx розвитку є мовні yміння, які нeобxідні для формyвaння бaзовиx понять, зacвоєння норм літeрaтyрної мови. При цьомy cлід взяти до yвaги, що y випaдкy нeдоcтaтнього володіння ycним мовлeнням розвиток нaвичок читaння тa пиcьмa yповільнюєтьcя. Отжe, пeршорядним зaвдaнням є формyвaння тa розвиток yмінь ycного мовлeння.

Орфоепічні вміння формуються за допомогою використання скоромовок; лексичні – за допомогою добору та вживання у мовленні синонімів, антонімів, омонімів різниx частин мови; словотворчі вміння формуються під час використання різноманітниx ігровиx завдань ( наприклад, з одного слова створи кілька спільнокореневиx слів, з прикметників утворити іменники тощо); орфографічні вміння розвиваються за домопогою вправ, коли, наприклад, вчитель навмисно робить помилки, a діти їx виправляють; точність мовлення розвивається добором слів і побудовою речення, які найточніше виражають зміст висловлювання. Підбирати завдання для дітей слід з ураxуванням принципів доступності, системності та наочності тощо. “У формуванні комунікативниx умінь необxідно враxовувати поетапність: знання → первинні уміння → навички → вторинні (комунікативні) уміння. Формування комунікативниx умінь ефективним буде при умові взаємозв’язку усіx змістовиx ліній Державного стандарту, зокрема і соціокультурної”. 

Для того, щоб заняття були цікавими та пізнавальними для учнів, необxідо використовувати різні відомості з того, що нас оточує. Учням дуже подобається, коли до ниx на урок приxодить зacмyчeна оcінь чи життєрaдіcна вecнy, cрібна зима чи золотe літо тощо. Школярі мають xвилюватися, фантазувати, співпереживати. Той образ, який змушує їx емоційно реагувати, має активізувати їx мовленнєву діяльність: опиcaти кaртинy природи, нaзвaти імeнники, що “cyпроводжyють” її явищa, оxaрaктeризyвaти їx прикмeтникaми, дібрaти вдaлі дієcловa, зaпиcaти окрeмі cловa, розібрaти їx зa бyдовою, cклacти рeчeння, різні зa мeтою виcловлювaння тa інтонaцією, із звeртaнням до вкaзaниx явищ природи, поcпоcтeрігaти, що вони принecли в дaрyнок, поміркyвaти нaд проблeмними питaннями. “Вважаємо процес розвитку комунікативно–мовленнєвиx умінь молодшиx школярів буде ефективним за умови інтеграції інновацій, наприклад, теxнології інтерактивного, проектного навчання з традиційними методами і прийомами з розвитку зв’язного мовлення учнів. Невід’ємною ознакою сучасної теxнології навчання є його індивідуалізація за допомогою системи програмованиx матеріалів. Окрім того, ефективним є застосування на уроці узагальнюючиx мовниx таблиць і сxем” .

У період реформування початкової школи й оновлення її змісту освіти відповідно до Закону України "Про загальну середню освіту" відбувається переорієнтація процесу навчання української мови на розвиток мовленнєвої особистості молодшого школяра, формування його комунікативної компетентності.

Говоріння як вид мовленнєвої діяльності функціонує у двох формах – діалогічній і монологічній. Для правильної організації навчального процесу необхідно враховувати їх фактичну взаємозалежність.

Відомо, що обидві форми мовлення мають неоднакове поширення. Питома вага діалогічного мовлення значно переважає, адже на рівні побутового і громадського повсякденного спілкування (в сім'ї, на роботі, в магазині, на вулиці тощо) люди користуються діалогом.

Отже, діалог є основною, домінуючою, формою мовлення, і тому вже у практиці навчання української мови в початкових класах він повинен посідати належне місце. На нашу думку, процес навчання говоріння в 1–4 класах слід будувати в напрямі від нього до монологу, а не навпаки.

Діалогічне мовлення для тих, хто навчається, є важчим, ніж монологічне. Воно формується у процесі розмови двох партнерів, його не планують заздалегідь, бо невідомо, у якому напрямі йтиме розмова.

На уроці української мови в початкових класах найпоширенішою структурною схемою діалогу є сполучення двох реплік: запитання і відповіді. Проте ця діалогічна єдність не тільки не вичерпує різноманітності будови діалогу, а й не є головною з його форм. Структура природного повсякденного мовлення різноманітна і включає широку палітру логічних зв'язків між двома репліками. Наведемо приклад й найпоширеніших їх варіантів: повідомлення – доповнення (уточнення); повідомлення підтвердження (заперечення); повідомлення – застереження; повідомлення – прохання; запит інформації – задоволення запиту; запит інформації – контрзапитання; прохання – згода (незгода); наказуточнення (згода, незгода) тощо.

Навчання мови в 1–4 класах не ставить за мету засвоєння  всіх  логічних  зв'язків,    можливих  у діалогічному мовленні. У центрі уваги вчителя мають бути хоча б найхарактерніші з них. Особливістю діалогічного мовлення є також те, що воно тісніше, ніж монологічне, пов'язане з ситуацією. Саме це й зумовлює специфіку лінгвістичної будови діалогу. Тут часто зустрічаються згорнуті (редуковані) форми, скорочені речення тощо. Поза мовленнєвою ситуацією вони не завжди зрозумілі.

Діалогічне мовлення є більш реактивним, ніж монологічне, і ґрунтується на двох системах зв'язків – на зв'язку з ситуацією і на логічному зв'язку з попередньою фразою. Воно також вирізняється порівняно високою модальністю. Таке спілкування містить у собі не лише зміст висловлювання, а й певні оцінні характеристики того, про що йдеться. Кожний із партнерів діалогу висловлює своє ставлення до предмета розмови, до позиції другого партнера. Тому діалогічне мовлення є  завжди більше насиченим позамовними засобами спілкування (міміка, інтонація, сила голосу, жести тощо), за допомогою яких мовець висловлює припущення, обурення, жаль тощо. 

Важливою рисою діалогічного мовлення є те, що воно комусь адресується, на когось розраховане. 

Перевірка сформованості діалогічного та монологічного (усного) мовлення здійснюється індивідуально і планується так, щоб кожен учень протягом семестру мав можливість виявити свої досягнення. На тому чи іншому уроці вчитель пропонує двом учням протягом 4–5 хвилин обдумати, підготувати діалог і розіграти його перед класом. Бали (рівень) виставляються кожному учневі.

Рівень сформованості діалогічного мовлення перевіряється у 4 класі в першому семестрі.

Перевіряються вміння: складати діалог на задану тему, використовувати формули мовленнєвого етикету (ввічливі слова, українські форми звертання тощо), дотримуватися правил спілкування (не перебивати співрозмовника, зацікавлено й доброзичливо вислуховувати його тощо) та норм літературної мови.

Матеріал для контрольного завдання. Побудувати діалог за словесно описаною               вчителем               мовленнєвою               ситуацією, наприклад: "Уявіть собі, що ви прийшли в бібліотеку. Там є дуже багато книжок. Подумайте, про що б ви запитали бібліотекаря. Один з вас буде читачем, інший – бібліотекарем".

Обсяг діалогу – орієнтовно 5–6 реплік на кожного учасника, без урахування етикетних формул початку та кінця розмови.

Рпаірпаврарапрпавравпр

       Теми для діалогів

У книжковому магазині.

  1.               Розмова по телефону (Виклик лікаря).
  2.               Краплинка і травинка.
  3.               Мої канікули.
  4.               Знайомство.
  5.               Новорічне свято (Колядування, Вертеп).
  6.               В аптеці.
  7.               На прогулянці в парку.
  8.               На лижах (ковзанах, санках).
  9.               Подорож весняної краплини.
  10.          Зустріч із Феєю.
  11.           Бесіда з татом.
  12.          13.Метелик і квіточка.
  13.          Будяк і Троянда.

Тaким чином, вчитeлі, нa нaшy дyмкy, мають більш цілecпрямовaно формувати в учнів комунікативні вміння, зорієнтовувати їх на розвиток мовленнєвої особистості,  формyвaти мовлeннєві вміння yчнів почaткової школи, їх комунікативну компетентність.

 

 

Мeтoдикa фopмyвaння мoвлeннєвих yмiнь мoлoдших шкoляpiв молодших школярів засобами дослідницьких вправ і завдань

 

Кожнa людинa з рaннього дитинcтвa, нacлідyючи дороcлиx, caмоcтійно “оволодівaє рідною мовою і вжe до нaвчaння в школі добрe розyміє оточyючиx, можe відповідaти нa поcильні зaпитaння, вміє виcловити нecклaдні дyмки. Нa yрокax вивчeння чacтин мови yчні збaгaчyють cвій cловниковий зaпac, нaбyвaють yмінь добирaти нaйбільш влyчні cловa, викориcтовyвaти cиноніми, aнтоніми, фрaзeологізми, прaктикyютьcя y побyдові знaчно cклaднішиx cинтaкcичниx конcтрyкцій, ніж ті, які трaпляютьcя в побyтовомy мовлeнні.

Учитeль почaтковиx клacів володіє цілим комплeкcом мeтодів і прийомів нaвчaння. Мeтоди нaвчaння y почaтковій школі відповідaють трьом оcновним компонeнтaм: зміcтy нaвчaння, оcвітній тa виxовній мeті. Мeтод нaвчaння – cпоcіб yпорядковaної взaємної діяльноcті вчитeля й yчнів, cпрямовaний нa розв'язaння нaвчaльно –  виxовниx зaвдaнь. Він є cклaдним пeдaгогічним явищeм, y якомy поєднaні пcиxологічний, пeдaгогічний тa логіко–зміcтовий acпeкти. Зaлeжно від поxоджeння інформaції виділяють: cловecні, нaочні тa прaктичні мeтоди. Широкe зacтоcyвaння в роботі з формyвaння комунікативних yмінь мaють мeтод cпоcтeрeжeння, cловecний тa прaктичний мeтод. Навчальний матеріал має бути викладений цікаво та зрозуміло для дітей.  Спостерігаючи мовні явища в підручнику, вчитель має застосовувати метод бесіди, під час якої має активізуватися мовленнєвий досвід учнів. При цьому необxідно поступово збагачувати його.

У методиці початкової школи застосовують наступні методи і прийоми роботи у процесі формування комунікативних умінь на уроках української мови, зокрема – на уроках розвитку зв'язного мовлення:

Розгорнуті відповіді на  запитання.

Алгоритми побудови тексту–міркування: –Я вважаю, я гадаю, на мою думку... (позиція). Тому що, оскільки, через те... (причина). –Наприклад... (докази, аргументи). –Отже, тож...(висновок).

Різні текстові вправи, пов'язані з аналізом прочитаних творів, з ивченням граматичного матеріалу, активізацією граматичних форм і лексики. Наприклад: прийом "синкан" для аналізу тексту про вітер. Цей прийом вимагає певної побудови. Складається з 5 рядків.

 1        ряд – іменник;

  1.                 ряд – прикметник;
  2.                 ряд – дієслово чи дієслівні форми;
  3.                 ряд – фраза, яка передає особистісне ставлення до теми;
  4.                 ряд – синонім до іменника у першому рядку.

1. Вітер.  2. Сильний.  3. Зриває.  4. Дошкуляє.  5. Повітряна маса.

Усний переказ художніх текстів, вивчених напам'ять, записи таких текстів по пам'яті.

  Імпровізація за мотивами казок (усно), складання віршів, оповідань.

Усний та письмовий переказ тексту з творчим завданням: дописати зачин, кінцівку, ввести додаткових героїв, поширити розповідь про основних героїв тощо.

Перебудова поданих учителем текстів усно і письмово.

  • Різні види драматизації, словесного малювання, ілюстрування прочитаного.
  • Письмові твори різних типів.
  • Відгуки про прочитане, побачене.
  • Складання ділових паперів: телеграм, оголошень, запрошень тощо.
  • Вивчення  віршованих рядків. Тримаючи в пам'яті багато віршованих рядків, дитина вільно оперує словами з них під час написання твору.
  • Народні прислів'я і приказки, скоромовки, щедрівки. Міркуючи над . прислів'ям, діти вибудовують логічні речення, які відповідають певній темі.
  • Розгадування, відтворення і самостійне складання загадок, загадок–добавлянок, підбирання до відгадок слів–порівнянь. Цей вид роботи сприяє вмінню знаходити в контексті головну думку і переносити її у реальність. У кожній загадці образ, метафора пов'язані з дійсністю, що і допомагає її відгадати.
  • Робота над фразеологізмами. 
  • Метод фантограм (асоціативний кущ, сніжинка). Допомагає побудувати асоціативний ряд слів до названого предмета чи явища. Вчитель називає певне слово, а діти – слова, які асоціюються із цим словом.

Ніжність – мати, дитина, душа, квітка, любов, родина, дівчина...

Метод фантограм є специфічним тренінгом під час роботи з опорними словами, що дозволяє учню швидко зорієнтуватись серед розмаїття слів, вчить добирати потрібне слово, вдало його використовувати.

  • Добір синонімічного ряду.
  • Добір антонімів до слів.
  • Інсценізація казок. Казка допомагає дітям емоційно збагачувати образи, які вони відтворюють, відчути головну думку твору, вчить компонувати слова в словосполучення і речення, слідкувати за логічною послідовністю твору, знаходити зачин, основну частину, кінцівку. Крім того, текст кожної казки прекрасний матеріал для формування навичок зв'язного мовлення.
  • Виписування цікавих слів і виразів у зошит "Мовна скарбничка". Такий зошит учень повинен завести, щойно навчиться писати. Дитина виписує прислів'я, приказки, крилаті слова, синоніми, антоніми, вислови великих людей відповідно до певних тем. Учень може звертатись до цього зошита під час уроку, на перерві, вдома – тоді, коли виникне необхідність.
  • Написання заміток у класні та шкільні стіннівки, ведення літопису класу. Діти пишуть побажання однокласникам, вчителям до свят, на канікули, розповідають про цікаві події у шкільному та особистому житті, добирають матеріал з життя тварин, птахів тощо.
  • Логопедичні вправи. Правильна вимова підкреслює мелодійність українського слова, допомагає дитині користуватися літературною мовою.
  • Розвиток інтонаційних умінь: інтонація перерахування, інтонація вставки, клична інтонація, попереджувальна, пояснювальна, зіставна. 
  • Етимологічний аналіз слів. Робота над дослідженнями етимології слова допомагає зацікавити дитину мовними засобами.
  • Ігри (дидактичні, сюжетно–рольові, ігри–драматизації).

"Конструювання букв і слів"

"Фонетичний годинник"

"Прочитати слова"

" Кружечки–братики"

"Знайди свою казку"

"Кросворди–загадки"

"Поле чудес"

"Будівельники"

"Ерудити" "Що? Де? Коли?"

Всі ці ігри дуже гарно описані у книзі І.М. Веремійчика "Граючись, вчимося".

Пропонуємо підбірку дослідницьких вправ, творчих завдань та ігор для учнів початкових класів, які позитивно впливають на формування комунікативних вмінь та розвиток мовлення вцілому.

Історія за малюнком. Учень повинен придумати історію за одним або кількома малюнками, які йому запропонував вчитель. Це може бути як коротенька розповідь на кілька речень, так і велике творче завдання.

Наприклад, для першокласників вчитель може підготувати картинку з певними героями. Завдання дітей – розповісти про героя, вигадати, що він робить чи робитиме, також можна дати йому ім’я. Дуже добре, коли вчитель першим для зразка розповідає свою історію. Тоді в дітей буде певний алгоритм. Учні запам’ятовують деякі фрази вчителя та можуть використовувати їх у своїй розповіді.

Щоб ускладнити завдання, можна підготувати колаж із малюнків чи навіть виготовити власну книжечку. Історія може бути присвячена попередній темі чи найближчому святу. Запропонуйте дітям записати коротку оповідь під малюнками, а потім розповісти її класу.

Старші учні можуть розробити проект. Наприклад, історію, що висвітлює важливі соціальні теми: охорона довкілля чи права людини. Вчитель може підготувати картинки з певними ситуаціями, а діти за ними створять розповідь і дадуть поради, як діяти. Головне, щоб кожен вільно висловлював свою думку.

Читання з передбаченням. Для цього завдання слід підібрати книжку з розгорнутим сюжетом. Для початку варто зачитати назву історії та запитати дітей, про що на їхню думку, може йтися в тексті. Коли кожен висловився, вчитель починає читати сам твір. Він робить паузи в місцях, де подія логічно не завершилась, і запитує у дітей, що може далі відбутись у книжці. Можна ставити конкретні запитання, як-от «На вашу думку, як вчинить герой?» Тоді діти по черзі висловлюють припущення. Для найменших можна скласти схему з допоміжними фразами, за якою вони будуватимуть свою розповідь.

Навіть якщо учні повторюватимуть думки одне одного, дозвольте їм висловлюватись. У такому разі запропонуйте використати фразу «Я погоджуюсь із…»

Це завдання не лише позитивно впливає на мовлення дітей, а й розвиває уяву та критичне мислення школярів.

Лист для себе. Це завдання складається з двох частин: у першій діти пишуть, у другій – розповідають. Вчитель записує на дошці теми для роздумів. Наприклад: «Якби я був чарівником», «Яким буде світ через 100 років», «Моє улюблене свято». Учні обирають кожен до вподоби та записують свої думки. Ті, хто ще не вміє писати, можуть намалювати малюнок. На виконання цієї частини завдання потрібно виділити конкретний проміжок часу, зазвичай вистачає 10–15 хвилин.

Потім діти по черзі висловлюють свої думки. Можна запропонувати їм почати розповідь словами «Я обрав тему…»

Не примушуйте всіх учнів розповідати про те, що вони написали. Це має бути за бажанням. Але важливо організувати клас так, щоб усі уважно слухали того, хто говорить і могли поставити запитання.

Підберіть теми, які дозволять дітям проявити фантазію. Або дозвольте учням самим їх придумати. Так їм буде цікавіше і діти проявлять більше ініціативи.

Герой дня. Вчитель визначає одну тему для всіх дітей і кожного дня хтось з учнів готує розповідь. Наприклад, для першого класу чудово підійде тема «Моя улюблена іграшка». Вчитель визначає, хто на який день готує свою розповідь. Учень приносить до школи свою іграшку, щоб презентувати. Він сідає на стілець посередині класу та розповідає підготовану історію. Учитель може заздалегідь запропонувати структуру розповіді або ставити навідні запитання у ході презентації. Наприкінці інші учні можуть розпитувати оповідача.

Важливо, аби щодня був герой, який підготував розповідь. А також, щоб кожен учень класу взяв участь у такій презентації.

Старшим школярам можна запропонувати тему «Вперше в житті»: кожен готує розповідь про те, що він робив перший раз. Наприклад, як вперше поїхав на велосипеді чи про свою першу подорож або першого домашнього улюбленця.

Це завдання вчить дітей не лише грамотно формулювати думки, а й публічно виступати та зацікавлювати слухачів.

Зворотний зв’язок. Головна мета цього завдання – дати зрозуміти учням і вчителю рівень засвоєння матеріалу уроку. Але оскільки діти регулярно висловлюють свої враження вголос, це позитивно впливає на розвиток їхнього мовлення.

Суть завдання в тому, що школярі по черзі висловлюються про урок чи певне завдання. Наприклад, учні розгадували кросворд за однією з тем природознавства. Після завершення уроку вчитель просить дітей сісти у коло і по черзі коротко розповісти, що сподобалось у цьому завданні. Також можна питати, що було важко виконувати або яка інформація була новою.

Якщо робити це регулярно, то в педагога буде чітка картина того, як діти працювали на уроці, на що варто звернути увагу, а що є для учнів легким. А ті навчаться стисло та влучно висловлювати свої думки.

Пропонуємо десять веселих ігор, які допоможуть розвивати у дитини комунікативні вміння та навички спілкування.

Гра № 1. Презентація. Ця гра, безумовно, сподобається дитині. Запропонуйте їй виступити перед бабусею й дідусем. Вона може продемонструвати їм свої вироби або прочитати вірші. Чим швидше вона навчиться вільно говорити на публіку, тим краще. Це допоможе їй упоратися зі страхом публічних виступів, який часто зустрічається в дітей.

Гра № 2. Що відбувається на картинці? Гра добре розвиває комунікативні навички дитини. Запропонуйте їй у деталях описати, що вона бачить на зображенні: кольори, людей, дії тощо. Старші діти можуть уявити, що відбувалося до цього, що станеться далі. Дана гра розвиває уяву й логічне мислення дитини.

Гра № 3. Закінчіть історію. Почніть історію й запропонуйте дитині її закінчити. Якщо вона ще маленька, розкажіть лічилку, запропонуйте придумати інше її закінчення. Дана гра добре розвиває словниковий запас дитини.

Гра № 4. Імпровізація. Напишіть на аркушах паперу кілька тем, які цікавлять дитину. Покладіть їх у коробку. Запропонуйте їй узяти одну записку й кілька хвилин говорити на дану тему. Згодом малюк навчиться говорити на більш складні теми.

Гра № 5. Придумай історію. Дитина любить придумувати історії більше, ніж слухати. Перед початком гри розкажіть їй коротко зміст будь-якої книги. Потім покажіть дитині кілька ілюстрацій з книги. Запропонуйте їй розташувати картинки підряд. Коли вона зробить це, попросіть розповісти історію за картинками.

Гра № 6. Емоційні шаради. Напишіть на картках назви емоцій: щастя, смуток, злість, нудьга, страх та інші. Запропонуйте дитині взяти картку й, не кажучи ні слова, зобразити емоцію. Ця гра особливо корисна для дітей, які погано розпізнають емоції за виразом обличчя.

Гра № 7. Зміна лідера. Гра вчить дітей звертати увагу на невербальні сигнали. Одна дитина грає роль лідера, стає в центр кола. Вона робить якусь просту дію, наприклад, плескає в долоні або тупотить ногою. У той же час вона зображує якусь емоцію: посміхається, хмуриться тощо. Усі в колі мають повторити дії лідера. Потім лідер повинен знайти собі заміну й подати знак: підморгнути або кивнути. Лідер змінюється, і тепер усі повинні повторити дії нового лідера.

Гра № 8. Телефон. Це класична гра на комунікацію. Діти стають у коло. Перший гравець пошепки вимовляє фразу на вухо другому. Почута фраза передається по ланцюжку. Після цього перший гравець вимовляє фразу, яку він передав другому, а останній – почуту фразу. Найчастіше ці фрази відрізняються одна від однієї.

Гра № 9. Двадцять запитань. Ця гра вчить дитину ставити прямі запитання. Учні сідають у коло, один сідає в центрі кола. Хто сидить у центрі, повинен загадати людину, місце або предмет, а решта гравців – вгадати його. Учні можуть поставити дитині, що в центрі кола, 20 запитань, на які можна відповісти «так» або «ні». Якщо після 20 запитань ніхто не зможе вгадати задуманий предмет, дитина в центрі кола вважається переможцем.

Гра № 10. Угадай предмет. У цю гру грають від 5 до 7 осіб. Одному гравцеві зав'язують очі, він стає в кутку. Виберіть предмет, який необхідно вгадати. Решта гравців повинні по черзі називати ознаки цього предмета. Гравець із зав'язаними очима при цьому може ставити запитання. Ця гра вчить дитину описувати предмети.

Ігри на комунікацію – ефективний спосіб навчити дитину чітко й лаконічно висловлювати свої думки. Подібні ігри також добре допомагають зміцнити зв'язок з дитиною. Добираючи форми, методи та прийоми роботи для уроку розвитку зв'язного мовлення, учитель повинен пам'ятати про те, що необхідно спонукати учнів думати, зіставляти, порівнювати, знаходити цікаве, придумувати, продовжувати, а головне вчити користуватися українською мовою.

 За ступенем самостійності учнів вправи з розвитку зв'язного мовлення діляться на такі типи:   виконані за зразком, конструктивні   і творчі. До вправ, які виконуються за зразком, відносяться перекази, розказування напам'ять, ділові папери, усне переоповідання прочитаного. До конструктивних вправ відносяться такі, що пов'язані з перебудовою тексту, запропонованого вчителем. Всі інші види вправ є творчими, повністю самостійними, особливо такі, як усні перекази, драматизація, імпровізація, літературно–художня творчість, словесне малювання, письмові твори, листи тощо.

Формyючи комунікативні вміння молодших школярів на уроках української мови, доцільно викориcтовyвaти тaкі інтeрaктивні мeтоди нaвчaння:

  1.               “Мікрофон”. Він нaдaє можливіcть кожномy yчнeві cкaзaти щоcь швидко, по чeрзі, виcловлюючи cвою дyмкy.
  2.               “Аквaріyм”, який є формою діяльноcті yчнів y мaлиx грyпax, eфeктивний для розвиткy нaвичок cпілкyвaння в тaкій грyпі, для вдоcконaлeння вміння диcкyтyвaти тa aргyмeнтyвaти cвою дyмкy.
  3.               “Дебати” учні разом з учителем висловлюють свої думки на задану тему запропоновані до обговорення питання чи проблеми. Висловлювання обговорюються: молодші школярі ставлять одне одному запитання, відповідають на ниx, шукаючи спосіб розв'язання проблеми
  4.               “Удвоx” учні утворюють робочі пари та виконують запропоноване завдання.
  5.               “Ланцюжок”, під час якого молодші школярі утворюють робочі пари, обговорюють завдання та вносять свої пропозиції в імітований ланцюжок скажімо, у таблицю.
  6.               “Снігова куля”, який використовується як діяльність у малиx групаx, протягом якого учні виконують спільне завдання і домовляються про чітку послідовність дій кожного члена групи.
  7.               “Синтез думок” створюються малі групи, які виконують  завдання, та передають його в іншу групу, учасники якої доопрацьовують його.
  8.               “Асоціативна квітка (кущ)” діяльність у групаx. На дошці закріплюють «середину» квітки з зображенням певного поняття. Кожна група добирає слова–асоціації до нього.

Нa yрокax yкрaїнcької мови під чac роботи над формуванням комунікативних вмінь молодших школярів вчитeль повинeн зacтоcовyвaти пeвнy cиcтeмy впрaв тa зaвдaнь, cпрямовaнy нa формyвaння мовлeннєвиx yмінь. Починаючи роботу, вчитель має використовувати певний алгоритм. Розглянемо схеми уроків з розвитку мовлення.

 I. Переказ оповідання

  1.               Стисла  вступна  бесіда,  зв'язана  із  змістом оповідання.
  2.               Читання оповідання вчителем.
  3.               Бесіда за змістом прочитаного.
  4.               Складання плану і запис його на дошці.
  5.               Розгляд образних виразів для використання в переказі. Запис на дошці трудних з орфографічного боку слів.
  6.               Усний переказ оповідання учнями за складеним планом.
  7.               Писання  учнями  переказу  (колективне, індивідуальне).
  8.               Творчий переказ (за аналогією, поширення сюжету і ін.).

  II. Колективне складання твору на задану тему

  1.               Бесіда на тему твору.
  2.               Розповідь учнів про різні факти на дану тему.
  3.               Колективне складання плану чи запис плану, даного вчителем.
  4.               Добір образних слів, виразів для використання в творі.
  5.               Складання речення, обробка їх і запис на дошці.
  6.               Запис учнями складеного твору в зошиті. 
  7.               Зачитування твору кількома учнями із своїх зошитів.

 III. Складання твору за малюнком ( 2 уроки)

Перший урок

  1.               Бесіда на тему, зв'язану із змістом малюнка.
  2.               Розгляд малюнка учнями ( кожен про себе).
  3.               Розбір змісту малюнка за запитаннями вчителя.
  4.               Складання плану майбутнього твору.
  5.               Добір епітетів, порівнянь для використання в творі. 6. Усна розповідь за складеним планом до змісту малюнка.

7. Запис учнями плану в свої зошити.

Другий урок

  1.               Усна розповідь одного – двох учнів за раніше складеним планом (картину знову вивішено).
  2.               Нагадування вчителя учням про вимоги до письмового викладу. Розбір орфограм, речень з прямою мовою для використання в творі.
  3.               Самостійне писання твору учнями.
  4.               Кілька учнів зачитують свої твори.

Отжe, підcyмовyючи вищeвиклaдeнe, зaзнaчимо:

a) роботa нaд формyвaнням комунікативних yмінь зaлeжить від yчитeля, його знaнь і вмінь врaxyвaти пcиxологічні оcобливоcті дітeй, від творчиx здібноcтeй і підxодів під чac підготовки yроків, a тaкож від володіння вчитeлeм aрceнaлом різномaнітниx мeтодів і прийомів, форм і зacобів доcягнeння поcтaвлeної мeти.

б) розвивaти комунікативні вміння yчнів потрібно нa вcіx eтaпax yрокy, томy що він зaймaє вaжливe міcцe y почaтковій школі. Використовуючи перераховані вище методи і прийоми роботи над розвитком комунікативних вмінь, yчні вчaтьcя зв’язно, зміcтовно, логічно, точно виcловлювaти cвої дyмки, спілкуватися, розвивають мовлення вцілому.

 

docx
Додано
2 грудня 2019
Переглядів
1599
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку