Стаття: "Як уникнути кібербулінгу"

Про матеріал
1. Що таке кібербулінг 2. Яку позицію повинен займати дорослий щодо цькування в Інтернет-просторі, з якою можуть зіткнуться діти 3. Батьки повинні навчити дитину деяким правилам безпеки в мережі 4. Якщо Кібербулінг вже має місце
Перегляд файлу

Як уникнути Кібербулінгу.

 

У період пандемії COVID-19 у всіх змінився звичний спосіб життя. Самоізоляція, дистанційне навчання, діти проводять багато часу за комп'ютером і різними гаджетами. Сьогодні, коли наше віртуальне життя так тісно переплетене з життям в офлайні, цій проблемі слід приділити особливу увагу.

 

Кібербулінг- це цькування в соціальних мережах, месенджерах, ігрових платформах і мобільних телефонах, зокрема через: поширення брехні або розміщення фотографій, компрометуючих когось, повідомлення або загрози, які ображають, або можуть завдати комусь шкоди, спроби видати себе за іншого і відправлення повідомлень іншим людям від його імені.

 

1.Яку позицію повинен займати дорослий щодо цькування в Інтернет-просторі, з якою можуть зіткнуться діти?    

                                                                                                  

• Батьки повинні бути в курсі того, яку активність проявляє дитина онлайн, які сайти відвідує. Також вони ставлять дитину до відома про те, що як люди, які відповідають за його безпеку, вони можуть цікавитися тим, що він робить в Інтернеті, якщо будуть вагомі причини для занепокоєння.

• Добре, якщо дитина погодиться «дружити» з батьками в соціальних мережах. Якщо вона відмовляється, це її право, але, може бути, вона погодиться дружити при цьому з якимось іншим дорослим, з яким у батьків є контакт (наприклад, зі старшим братом або сестрою, хорошим другом сім'ї т.д.).

• Батьки повинні запитати у дитини паролі від його акаунтів і пообіцяти, що скористаються ними тільки в разі крайньої необхідності. І обов'язково дотримати слова. Спроби «шпигувати» за дітьми призводять часто до швидкого викриття батьків і повного зникнення довіри з боку дитини. Після цього у батьків залишається дуже мало шансів дізнатися про те, що відбувається, якщо дитина дійсно оптнеться в небезпечній ситуації.

• Домовитись з дитиною про те, що він відразу ж розповість батькам, якщо оптнеться в ситуації Кібербулінгу, і запевнити його в тому, що при цьому батько не відбере у нього телефон або комп'ютер. І дотримати слова.

 

 

 

 

2.Батьки повинні навчити дитину деяким правилам безпеки в мережі:

 

• Навчити дітей гарненько думати про те, що вони постять в мережі. Навчити ніколи не ділитися чимось, що потім може їх поставити в незручне становище: одного разу опублікована в мережу, інформація перестає належати автору - це дуже важливо засвоїти.

• Запропонувати дітям задуматись над тим, хто, на їхню думку, може мати доступ до їх особистої інформації: чи буде їх сторінка відкрита для всіх або тільки для друзів.

• Навчити дітей ні з ким (крім батьків) не ділитися своїми паролями.

 

3.Якщо Кібербулінг вже має місце:

 

• не відповідати на образливі повідомлення і не пересилати їх;

• зробити скріншоти, залишити докази того, що напад мав місце;

• заблокувати того користувача, від якого виходять образливі повідомлення;

• повідомити провайдеру або керівництву соціальної мережі або сайту про те, що правила їх сервісу порушуються.

З повагою

Психологиня ЧЕРНЯК Валерія

docx
Додано
9 лютого 2021
Переглядів
388
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку