Стаття за досвіду роботи "Українська вишивка у житті людини".

Про матеріал
Українська вишивка - класичний вид українського народного мистецтва, що розкриває багатство творчих сил народу, вершини його мистецького хисту. Основне призначення української вишивки - прикрашати одяг, інтер'єрно-обрядові тканини - зумовило її виживання і розвиток. Загалом, вишивка - і як художнє явище, і як процес, і як культурна традиція - посідає в традиційній культурі українців досить важливе місце.
Перегляд файлу

Українська вишивка у житті людини.

«Цінність позашкільної виховної роботи полягає в її гнучкості, можливості задовольняти всілякі дитячі інтереси й вимоги. Напрямами діяльності, які відповідають основним дитячим запитам, є охорона та зміцнення здоров’я; навчання; гра; організаційно громадська робота; заняття мистецтвом; праця»

С. Т. Шацький 1878-1934

Програма гуртка «Творча майстерня» вирішує актуальне завдання – виховання через народну творчість, культуру уяву, можливість побачити світ по – новому, формування активної творчої особи.

Діяльність гуртка «Творча майстерня» орієнтується згідно навчальної програмі «Народні ремесла України» (Н. В. Кіріченко, А. В. Корнієнко)

Мета даної програми формувати ключові компетентності особистості засобами декоративно-ужиткового мистецтва.

Основні завдання полягають у формуванні таких компетентностей:

  •             пізнавальної, що забезпечує набуття вихованцями знань про народну творчість;
  •             практичної, що сприяє оволодінню уміннями і навичками виготовлення різноманітних виробів;
  •             творчої, що забезпечує формування творчих здібностей;
  •             соціальної, що сприяє вихованню національної свідомості, дбайливого ставлення до народних традицій, зацікавленості у популяризації народних ремесл.

Форми і методи навчання. Навчання проводиться за фронтально - індивідуальною формою. Використовуються такі методи навчання: бесіди, розповіді, лекції, практичні індивідуальні та колективні вправи.

  • Гурток «Творча майстерня» спрямований на вивчення української вишивки за наступними розділами:
  •  1. українська народна вишивка,
  •  2. композиційна побудова орнаменту,
  •  3. закони кольоросполучення у вишивці,
  •  4. види швів,
  •  5. сучасні техніки вишивки. Ізонитка.

Українська вишивка - класичний вид українського народного мистецтва, що розкриває багатство творчих сил народу, вершини його мистецького хисту.

Чому вишивка зазнала такого масового поширення в творчості українського народу? Численні матеріали свідчать, що вишивкою займались майже в кожній селянській хаті. Популярною вона була і в міському середовищі. Чим пояснити, що ніколи не зникала потреба прикрашати одяг, різноманітні вироби для житлових, громадських культових інтер'єрів, ритуальних, святкових обрядів, тощо.

Вишивка - один з давніх і найбільш розповсюджених видів народного декоративно-прикладного мистецтва. Вона виникла дуже давно і передавалася від покоління до покоління. Про масове побутування вишиваних виробів в Україні свідчать численні історичні, літературні, фольклорні та речові пам'ятки.

Історією визначена особлива роль вишивки в духовному життя людини, створені естетичного середовища у праці, відпочинку, святкуванні. Вишиті одяг, рушники, скатертини, завіси тощо, які організовують інтер'єр житлових і ритуальних споруд, супроводжують свята, обряди, несуть в собі не тільки матеріально-практичну, а й духовно-естетичну функції. З давніх-давен і до сьогодні вишивка виступає як естетичне духовне самовираження народу, його морального етикету, як утвердження краси земного життя.

Тож i не уявляємо ми доброї батькiвської хати без прикрас: вишиванок i рушникiв, витворiв народного мистецтва. Саме з батькiвської хати починається пiзнання свiту. Бiлi стiни, бiла стеля - неначе витканi з маминого полотна. Сонячне снiп'я ллється через вiкна i вiд того на стiнах виграють розгаптованi квiтами рушники, розпростерли крила, немов пiвники, на рушниках горять кетяги калини, золотистi китички хмелю звисають з рушникiв до самого столу i пахнуть хлiбом. А то справдi йшов дух вiд паляниць, що їх спекла мати та й поклала на стiл, прикривши теж казкової краси рушником. Яким затишком, теплом, спокоєм вiє вiд цих вишиваних скарбів.

Вишиванням на Україні займалися виключно жінки. Для цієї роботи використовувалась кожна зручна нагода, досвітки та вечорниці, на які дівчата збиралися довгими осінніми вечорами, години відпочинку від польових робіт.

Основне призначення української вишивки - прикрашати одяг, інтер'єрно-обрядові тканини - зумовило її виживання і розвиток.

Загалом, вишивка - і як художнє явище, і як процес, і як культурна традиція - посідає в традиційній культурі українців досить важливе місце. Про це свідчить багато фактів, зокрема, те, що, незважаючи на велику кількість фабричних тканин та фабричного одягу, незважаючи на різні тенденції та напрямки розвитку моди, вишитий одяг залишається незмінно актуальним і в повсякденному житті, і в святі.

На заняттях гуртка «Творча майтсерня» учні працювали над технікою вишивання різноманітні види швів української вишивки

 

орити
      Візерунок «Коврик»,  Візерунок «Ромашка»,

      «вперед голкою»         «поза голкою»

                                     

Вишивання хустки,   Візерунок «Квітка»,

«стебловий шов»                 тонова вишивка гладдю

 

 

 

Предметами народної культури та народної творчості українців є рушник та вишиванка.

Вишиваний рушник – це духовний символ українського народу, рідного краю, батьківської оселі, тепла материнських рук. Особливої уваги надавали рушникам - старовинним оберегам дому, родини.

Дуже багато знакових подій в житті людини потребують цього традиційного народного атрибуту: випускні в садочку та школі, зустріч дорогих гостей, сватання, розпис, шлюб, весілля. Всюди в українських народних обрядах використовується вишитий рушник. І при відході людини, на похоронах, вишитого рушника теж треба.

На весільних рушниках вишивають пари голубів як символ любові і злагоди, півнів як початок нового дня, нового життя, лебедів на знак вірності один одному. Павич - жар-птаха, що несе в собі сонячну енергію. Ця поважна пташка уособлює сімейне щастя та благополуччя.

 

Український весільний рушник — прикмети та символіка - Український  весільний рушник: символіка, традиції, прикмети

 

 

Символом родової пам'яті, порядності, вірності та любові – є українська вишиванка.

Вишита сорочка – це вже давно не музейний експонат. Це частина стильного та сучасного образу, від класичного до повсякденного. Вишиванку можна поєднувати з тим чи іншим одягом. Насправді, вишиванка - це найуніверсальніший наряд. Наприклад, вишита сорочка чудово виглядає з чорною спідницею-олівцем. В такому образі ви будете впевнено почувати себе в офісі чи на діловій зустрічі. 

Президент України Володимир Зеленський неодноразово з'являвся на публіці у вишиванці кольору хакі за мотивами війни в рідній країні. На сьогоднішній день, це є найсучасніший тренд у світі вишивки.

 

Володимир і Олена Зеленські / instagram.com/zelenskiy_official

Українська вишита сорочка пройшла довгий та часом нелегкий шлях до наших днів. Наші предки залишили нам у спадок величезний скарб. І ми зобов'язані не тільки не втратити цей скарб, а й примножити його та передати у спадок нашим нащадкам. А нині, ще й модний сучасний стильний look!

В Україні є традиція кожен рік святкувати День вишиванки. Це досить молоде свято, яке відзначають в Україні для збереження, примноження традицій та звичаїв нашого народу. Останнім часом воно стало своєрідним символом патріотизму і любові до своєї країни. Це особливо значимо і актуально сьогодні, коли землю рідної держави рашистський ворог заливає кров’ю невинних мирних жителів,кров’ю воїнів ЗСУ.

Наша школа також підтримує дану традицію. Діти з радістю одягають різнокольорові вишиванки та співають українські пісні.

 

В орнаментах українських вишиванок закодовано щастя, долю, життя та волю до перемоги.

 

 

 

 

 

 

Комунальний заклад «Харківська спеціальна школа №6» Харківської обласної ради

Гурток «Творча майстерня».

Керівник гуртка Паніна Галина Семенівна

docx
Додав(-ла)
Panina Galina
Пов’язані теми
Позашкільна освіта, Інші матеріали
Інкл
Додано
5 лютого 2023
Переглядів
493
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку