Статус УСРР на початку 1920-х рр. Входження до складу СРСР. Адміністративно-територіальні зміни УСРР у 1930-ті рр.

Про матеріал

Презентація на уроз історії України для 10 класу, на тему: "Статус УСРР на початку 1920-х рр. Входження до складу СРСР. Адміністративно-територіальні зміни УСРР у 1930-ті рр".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Статус УСРР на початку 1920-х рр. Входження до складу СРСР. Адміністративно-територіальні зміни УСРР у 1930-ті рр. Історія України 10 клас. Виконала: Вчитель історії та правознавства. Школи І-ІІІ ступеня №256 м. Києва. Марко Ліля Петрівна

Номер слайду 2

План1. Внутрішнє і міжнародне становище УСРР(1921-1928 рр.).2. Утворення СРСР. Державний статус України в 1921-1922 рр.3. Зміни адміністративно-територіального поділу УСРР у 1920—1930-ті рр

Номер слайду 3

Українська Соціалістична Радянська Республіка Уряд – Рада Народних Комісарів (Раднарком) на чолі з Х. Раковським. Центральний виконавчий коміте очолив Г. Петровський. Березень 1919 р. – перша Конституція УРСС{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Х. Раковський

Номер слайду 4

1. Внутрішнє і міжнародне становище УСРР(1921-1928 рр.). Після поразки боротьби за українську державність західноукраїнські землі увійшли до складу Польщі, Румунії та Чехословаччини. На решті земель було створено Українську Соціалістичну Радянську Республіку (УСРР). Вона мала територію 452 тис. км2 , а кількість її населення, за переписом 1920 р., становила 25,5 млн осіб.

Номер слайду 5

УСРР – це Українська Соціалістична Радянська Республіка РНК – це Рада Народних Комісарів (вищий колегіальний орган виконавчої та розпорядчої влади Союзу Радянських Соціалістичних Республік у період з 1923 до 1946 року). РСФРР це – Російська Соціалістична Федеративна Радянська Республіка «Союзний робітничо-селянський договір між РСФРР та УСРР». {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Голова РНК УСРР Християн Раковський. Наприкінці грудня 1920 р.підписав у Москві із Головою РНК Росії В. Леніним

Номер слайду 6

Цей договір створював реальні можливості для розмежування функцій республіканських органів влади і Москви. «Союзний робітничо-селянський договір між РСФРР та УСРР». Йшлося про незалежність і суверенність обох держав.необхідність згуртування сил для спільної оборони та господарського розвитку. Уряди обох держав об’єднували сім наркоматів: військових і морських справзовнішньої торгівліфінансівпрацішляхівпошти й телеграфу. Вищу раду народного господарства

Номер слайду 7

У січні 1921 р. представники УСРР підписали першу міжнародну угоду із Грузією, у лютому — із Литвою, а через деякий час також установили дипломатичні відносини з Латвією та Естонією. Делегація УСРР підписала Ризький мир із Польщею, який відкрив шлях до встановлення дипломатичних відносин. На початку січня 1922 р. делегація УСРР підписала в Анкарі угоду про дружбу й братерство з Туреччиною. УСРР була єдиною республікою, крім РСФРР, яка мала право на самостійну зовнішньополітичну діяльність. Цим активно користувався Х. Раковський, який також очолював Народний комісаріат закордонних справ УСРР. Головним своїм завданням він вважав досягти дипломатичного визнання радянської України як запоруки її суверенітету.

Номер слайду 8

Станом на 1 травня 1923 р. РНК УСРР уклала 45 міждержавних угод, сім договорів із міжнародними організаціями та підписала чотири резолюції загальноєвропейської конференції в Генуї. У квітні 1921 р. в Берліні було підписано міждержавну україно-німецьку угоду про обмін військовополоненими та інтернованими громадянами. У грудні 1921 представники Росії та України у Відні уклали тимчасовий договір з Австрією. У 1921 р. УСРР підписала також договір з Італією. У 1922 р. з Чехословаччиною. Також у 1922 р. посольства (повноважні представництва) УСРР діяли у Великій Британії, Австрії, Італії, Німеччині, Польщі, Чехословаччині та Росії.

Номер слайду 9

Румунія була єдиною сусідкою УСРР, із якою міждержавні відносини так і не були врегульовані.

Номер слайду 10

2. Утворення СРСР і наслідки для України Неврегульованість відносин між республіками викликала внутрішні конфлікти в партії більшовиків та суперечки між державними установами. У серпні 1922 р. Політбюро ЦК РКП(б) створило спеціальну комісію для визначення шляхів удосконалення відносин між радянськими республіками.

Номер слайду 11

Комісія підготувала проект рішення, що передбачав входження радянських національних республік до складу радянської Росії на правах автономій (проект Й. Сталіна). Перший секретар ЦК КП(б)У Д. Мануїльський підтримав цей план. Проти виступив голова РНК Х. Раковський.{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Д. Мануїльський

Номер слайду 12

Натомість В. Ленін запропонував створити державне об’єднання Союз Радянських Соціалістичних Республік (СРСР) на рівноправних засадах, навіть із правом вільного виходу з нього. Однак партія більшовиків при цьому не змінювала свою структуру і функції, що визначило майбутній унітарний характер держави.

Номер слайду 13

30  грудня 1922  р. в Москві відбувся I з’їзд рад СРСР, що затвердив декларацію про утворення СРСР. Засновниками нової держави були: Російська Соціалістична Федеративна Радянська Республіка. Білоруська Соціалістична Радянська Республіка. Українська Соціалістична Радянська Республіка Закавказька Соціалістична Федеративна Радянська Республіка у складі Азербайджану, Вірменії, Грузії.

Номер слайду 14

Союзний договір мав бути міжнародним договором. Однак його ніколи ніхто не затверджував і не підписував. Замість нього в Конституції СРСР 1924  р. з’явився розділ «Договір про утворення Союзу Радянських Соціалістичних Республік», текст якого суттєво відрізнявся від проекту, що обговорювався. Крім того, конституція — це внутрішній, а не міжнародний юридичний документ. Так, завдяки маніпуляціям радянські республіки фактично стали частинами відродженої Російської імперії у формі СРСР. Відповідно до Конституції СРСР, за кожною із союзних республік зберігалося право вільного виходу із Союзу, проте фактично це право було суто декларативним, реального механізму його здійснення не передбачалося.

Номер слайду 15

Плани об'єднаний радянських республік1. План автономізації. Розроблений Й. Сталіним. Передбачав входження республік у Російську Федерацію на правах автономії. Це означало ліквідацію самостійності республік. Цей план підтримували Ф. Дзержинський, С. Орджонікідзе.2. План конфедерації. Утворення союзу суверенних держав, які повністю зберігають незалежність і створюють об'єднані органи для координації дій. Цей план підтримували X. Раковський та М. Скрипник. У 1923 р. це послугувало підставою для звільнення X. Раковського з посади уряду УСРР. Після цього уряд очолив В. Я. Чубар.3. План федерації. З ним виступив В. Ленін. Суть плану полягала в тому, щоб усі радянські республіки, серед них і Російська Федерація, ввійшли на однакових правах у нове державне об'єднання - Союз Радянських Соціалістичних Республік.

Номер слайду 16

3. Зміни адміністративно-територіального поділу УСРР у 1920—1930-ті рр. Адміністративно-територіальний устрій УСРР у 1920—1930-ті рр. постійно змінювався та реформувався. У 1922 р. ліквідували повіти й волості, замість них було утворено 53 округи та 706 районів, які об’єднували сільські, міські та селищні ради. До 1925 р. зберігався старий поділ на губернії, який існував у Російській імперії.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

У 1925 р. було запроваджено триступеневий адміністративний поділ на: округ (41) — район (680) — сільраду (10 314). Із них 12 національних районів і 549 національних сільрад (єврейські, польські, німецькі, грецькі, татарські). Того ж року відбулися зміни і в розмежуванні УСРР та РСФРР. Так, східна частина Донбасу з містами Шахти і Таганрог була включена до РСФРР, а до УСРР увійшли невеликі ділянки на північному сході республіки (зокрема місто Путивль). У 1930 р. було ліквідовано округи та введено двоступеневу структуру: район (484) сільський і місто (18) — сільрада.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Проте двоступенева структура не виправдала сподівань. У 1932 р. найбільшою адміністративною одиницею стала область. Першими було утворено п’ять великих областей — Вінницьку, Дніпропетровську, Київську, Одеську і Харківську. До кінця 1932 р. було сформовано Донецьку та Чернігівську. Області поділялися на райони (у 1939 р. — 583), а ті, у свою чергу, на місцеві ради — міські, сільські та селищні. Така система проіснувала з деякими змінами до розпаду СРСР. Також вона зберігалася і в перші 25 років існування незалежної України. У 1924—1940 рр. на лівому березі Дністра існувала Молдавська АСРР, яка, на думку радянських лідерів, мала показувати молдаванам, які проживали в Бессарабії, що входила до складу Румунії, переваги радянської влади.

Номер слайду 21

Об'єктивні умови утворення СРСР1. Між радянськими республіками існували тісні економічні зв'язки ще з часів Російської імперії.2. Існувала єдина транспортна система.3. Усі радянські республіки мали однакову політичну систему, яка характеризувалася монопольною владою партії більшовиків.4. Усі радянські республіки, крім РСФРР, не мали своїх військових сил, щоб убезпечити радянську владу на місцях.5. Наявність золотого запасу Росії.

Номер слайду 22

Висновки. На початку 1920-х рр. радянська Україна була формально самостійною державою, але фактично залежала від Москви. У ставленні московського компартійно-радянського керівництва спостерігалося прагнення ліквідувати незалежний статус УСРР. Дії центру викликали опір у частини керівництва республіки. Однак Москва ініціювала створення об’єднання національних радянських республік.

Номер слайду 23

Домашнє завдання Опрацювати параграф 20. Законспектувати та вивчити основні поняття та події.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Трифонова Світлана В'ячеславівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Світлана Босенко
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
26 лютого 2023
Переглядів
6140
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку