Суспільні блага. Види суспільних благ та роль уряду в їх створенні

Про матеріал
Презентація до уроку економіки за темою "Суспільні блага. Види суспільних благ та роль уряду в їх створенні" за використання підручника Економіка (профільний рівень), 11 клас, Крупська, Тимченко, Чорна
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Суспільні блага. Види суспільних благ та роль уряду у їх створенні6 лютого. Класна робота

Номер слайду 2

Що таке благо?І суспільні блага?Благо – все те, що здатне задовольняти людські потреби, наприклад, плоди природи, продукти праці, послуги, будь-які явища, що задовольняють певні потреби людини, відповідають її інтересам, цілям та прагненням. Суспільні блага – це сукупність товарів і послуг, які надаються населенню на безоплатній основі, за рахунок фінансових коштів держави.

Номер слайду 3

Приватні блага та суспільніІндивідуальні (приватні) блага мають такі істотні ознаки, як: подільність, тобто ці блага існують у вигляді досить малих одиниць, що може придба ти кожний споживач; принцип виключення та конкурентності  — за володіння благами люди конкурують між собою, і той, хто не може або не бажає платити за товар, виключається із числа отримувачів вигод, які забезпечує це благо. На відміну від індивідуальних, суспільні блага є  неподільними, тобто складаються з  таких великих одиниць, що здебільшого не можуть бути продані індивідуальним покупцям. На суспільні блага не поширюється принцип виключення, тобто не існує ефективних способів усунення індивідів від користування вигодами цих благ.

Номер слайду 4

До суспільнгих благ насамперед належатьнаціональна оборона, регулювання повеней, боротьба зі стихійними лихами тощо, оскільки для суспільства ніщо не може бути життєво важливішим за безпеку. яскравими прикладами суспільного блага є також маяк, світлофор, феєрверк. Це так звані суто суспільні блага.

Номер слайду 5

Суспільні блага неможливо надати якомусь одному суб’єкту суспільних відносин, не зробивши їх водночас доступними для інших. Тому приватним підприємствам дуже складно виробляти й  продавати суспільні блага, які неможливо справедливо розподілити за допомогою ринкових механізмів. З  огляду на природу суспільних благ установити безпосередні зв’язки між платою за них та їх наданням майже неможливо. Тому в споживача немає стимулу їх купувати та платити за них гроші. Через ці дві характерні риси суспільних благ споживач намагається уникати оплати за такі блага, оскільки за нього можуть сплатити інші, а  він, маючи відкритий доступ до таких благ, зможе користуватися ними безкоштовно.

Номер слайду 6

Щоб суспільство могло користуватися такими благами й послугами, їх має забезпечити державний сектор, а  фінансувати їхнє виробництво держава має за допомогою чого?Правильно! За допомогою системи примусових податків. Саме податки і є джерелом фінансування виробництва суспільних товарів.

Номер слайду 7

Проте існують деякі товари та послуги, які не є  ні суто індивідуальними, ні суто суспільними Для деяких із них характерна відсутність конкурентності, але вони повністю можуть підпадати під дію принципу виключення. Для інших не характерне виключення, але властива конкурентність. Такі товари й послуги іноді називають квазісуспільними (квазідержавними), або змішаними благами.

Номер слайду 8

Об’єктами фінансової підтримки держави є галузі, у яких створюються змішані блага: промисловість, енергетика та будівництво; сільське господарство, лісове господарство, рибальство й мисливство; транспорт, дорожнє господарство, зв’язок, телекомунікації та інформатика; житлово­комунальне господарство; соціально­культурна сфера. Усі суспільні та змішані блага ринкова система не вироблятиме в достатній кількості, тому держава бере на себе їх фінансування та виробництво, щоб уникнути можливого дефіциту ресурсів у  цій сфері. Через це фінансування виробництва змішаних благ здійснюється за рахунок як державних ресурсів, так і індивідуальних, колективних споживачів.

Номер слайду 9

Оскільки ринкова система цін не виділяє ресурсів на суспільні блага, а  на змішані виділяє їх недостатньо, надзвичайно важливо створити механізм їх виробництва. Досвід багатьох країн переконує, що суспільні блага виготовляють і доводять до споживачів уряди на основі групових, або колективних рішень. Види й обсяги виробництва різних су спіль них благ визначаються в демократичних країнах політичними методами, насамперед шляхом голосування. Обсяги споживання суспільних благ є  питаннями державної політики. Ці групові рішення, які ухвалюються на політичній арені, доповнюють рішення підприємств, що дають відповіді на три основні фундаментальні запитання: що? як? для кого?

Номер слайду 10

Податки на доходи підприємств і на особисті доходи вивільняють ресурси з виробництва інвестиційних товарів і  товарів особистого споживання. Уряди використовують ці ресурси на виробництво військових літаків, спорудження нових шкіл та доріг, а  також свідомо перерозподіляють ресурси з метою здійснення певної зміни структури на ціонального продукту країни. Суспільство виграє від того, що процес планування й  виробництва суспільних благ є  об’єктом державного регулювання.

Номер слайду 11

Охарактеризуйте блага: стрижка в перукарні, міський зоопарк, мобільний телефон, проект контролю за повенями, міський пляж. Стрижка в перукарні — суто індивідуальна послуга. Міський зоопарк  — змішане благо. Мобільний телефон  — суто індивідуальний товар. Проект контролю за повенями  — суто суспільне благо. Міський пляж  — здебільшого суто суспільне благо.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!!Домашнє завдання:§37, короткий конспект. Відповісти на пит.5 стор.135

pptx
Пов’язані теми
Економіка, 11 клас, Презентації
До підручника
Економіка (профільний рівень) 11 клас (Крупська Л. П., Тимченко І.Є., Чорна Т. І.)
Додано
9 жовтня 2023
Переглядів
1319
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку