Світ речей в образотворчому мистецтві. Живописне вирішення натюрморту

Про матеріал
Презентація "Світ речей в образотворчому мистецтві. Живописне вирішення натюрморту " для здобувачів освіти, які вивчають образотворче мистецтво у 6 класі (НУШ). В презентації дано поняття локального кольору та нюансу, представлено натюрморти виконанні живописсю. Дано поради як правильно виконати натюрморт аквареллю. Творче завдання "Колір у натюрморті" та представлено зразки робіт натюрмортів виконаних живописсю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Світ речей в образотворчому мистецтві. Живописне вирішення натюрморту 6 клас НУШ

Номер слайду 2

Чи можна кольором передати об’єм речей? Що таке локальний колір? Як змінюється колір залежно від різного освітлення?

Номер слайду 3

Наступним етапом створення натюрморту є визначення загального колірного тону, передавання тонових і кольорових відношень усіх елементів натюрморту, виявлення форм об’ємних предметів, враховуючи при цьому колір навколишніх предметів та їх просторове розміщення. Сергій Малиш. Натюрморт із золотою монетою

Номер слайду 4

Клара Петерс. Луговий стіл. Феде Галіція. Вишні в срібній вазіЗверніть увагу на натюрморти. Чи різняться вони? Чим? Який із цих натюрмортів вам сподобався найбільше? Опишіть його. Що треба знати, щоб написати натюрморт у кольорі?

Номер слайду 5

Коли художник починає писати натюрморт фарбами, він передусім з’ясовує, яке місце в натюрморті найтемніше, яке — найсвітліше. Ян Барткевич. Бузок біля вікна

Номер слайду 6

Як сприймається кожен з предметів на тлі, їхні освітлені та тіньові частини, яка з площин світліша (горизонтальна чи вертикальна), яка тінь від предметів найчіткіша, тощо. Ян Барткевич

Номер слайду 7

Ю Мі Парк. Натюрморт Далі з’ясовують колорит натюрморту: теплий чи холодний. Потім треба визначити локальний колір кожного предмета натюрморту і тла, відмінність у кольорі освітленої й тіньової частин предметів.

Номер слайду 8

Локальний колір в живописі — це основний і незмінний колір об’єктів, що зображаються, умовний, позбавлений відтінків, які виникають у природі під впливом освітлення, повітряного середовища, рефлексів від навколишніх предметів. Визначте локальний колір кожного предмета.

Номер слайду 9

Як же розподіляється світло на предметах округлої форми?У вільний час пограйте в гру на планшеті чи телефоні.

Номер слайду 10

Від задуму автора залежить кількість предметів у натюрморті та вибір формату зображення — горизонтального, вертикального або квадратного.• Поясніть, чому художники обрали такі формати натюрмортів. Локальний колір — незмінний колір зображуваних предметів, без відтінків. Шин Йонг Сік. Натюрморт зі сливами. Кріс Кеннінг. Зелене й золоте

Номер слайду 11

Роздивіться нюансні відтінки жовтого кольору, розташування світлотіні на фруктах і овочах. К. Енжел. Три грушіЛ. Лекс-Семеніхіна. Оранжевий натюрморт. Нюанс — ледь помітна відмінність одного кольорового тону від іншого.

Номер слайду 12

Послідовність побудови натюрморту в перспективі

Номер слайду 13

З чого почати малювати натюрморт аквареллю? Як правильно це зробити? 1. Для виявлення об’єму кожного з предметів у натюрморті підбираємо два відтінки кольору: світловий і тіньовий.2. Покриваємо локальним кольором освітлену частину предмета, залишаючи місце полиску, а потім — затемнену частину (якщо на освітленій частині предмета теплий колір, то в затемненій — холодний і навпаки).

Номер слайду 14

3. Обидва відтінки освітленої і затемненої частин з’єднуємо й отримуємо плавний перехід від світла до тіні. Зверніть увагу, що перше покриття кольором виконуємо не на повну силу, щоб легше було корегувати у подальшому.4. Зверніть увагу на особливості акварелі як матеріалу! Вона стає світлішою після висихання. Тому малюючи аквареллю, колір підбираємо яскравіший, ніж у натури.

Номер слайду 15

Але численне нашаровування акварельної фарби призведе до втрати насиченості й прозорості кольору.

Номер слайду 16

Творче завдання«Колір у натюрморті» Намалюйте натюрморт із простих предметів з натури (кольорове рішення).

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Бажаю творчого настрою і натхнення!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Закусілова Маша
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 жовтня 2023
Переглядів
1016
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку