Свято до Міжнародного Дня поезії: "Поезія - це завжди неповторність, якийсь безсмертний дотик до душі"

Про матеріал
Позакласний захід до Міжнародного Дня поезії. Мета: Виховувати в учнів бажання вивчати поезію, формувати естетичні смаки, почуття прекрасного, любов до літератури,
Перегляд файлу

Сценарій свята «Поезія – це завжди неповторність,

 якийсь безсмертний дотик до душі»

 

  1. Відео  Ірина Чваркова «Страшні слова»
  2. Відео «Всесвітній день поезії»  (Музичний фон)

Ведучий

Що  таке  поезія?      Це    мука:      Підступає,  множиться,  болить.

Іноді  візьме  тебе  за  руку,    Іноді  відпустить  і  мовчить.

Ведуча 

Що  таке  поезія?    Це    свято:  Грає  в  тобі  музикою  слів,

Молодечо,  радісно,  крилато   Викресає  іскру  з  почуттів.

Ведуча. Поезія... Вона покликана хвилювати, давати насолоду, плекати високі почуття, збагачувати духовність.

Ведучий.Поезія, як зазначено в ухвалі ЮНЕСКО, може стати відповіддю на найгостріші та найглибші духовні запити сучасної людини, але для цього необхідно привернути до неї якнайширшу громадську увагу.

Ведуча.Саме тому ухвалою 30-ої сесії ЮНЕСКО встановлено Всесвітній день поезії — свято, яке відзначається щороку 21 березня (в день весняного рівнодення). Вперше воно було відзначене 21 березня 2000 року.

Ведучий.Генеральний директор ЮНЕСКО закликав усі держави, громадські організації та асоціації у Всесвітній день поезії віддати належне поезії та задуматися про ту фундаментальну роль, яку вона відіграє в діалозі між культурами — в діалозі, який є гарантом миру.

Ведуча.Сьогоднішній виховний захід присвячений Всесвітньому дню поезії, який з 2004 року також відзначають і в Україні.

Ведучий.На уроках із української та зарубіжної літератури ви знайомитеся із кращими зразками світової лірики. Сьогодні ми знову звернемось до, для когось – рідної і близької, а для когось – незрозумілої і чужої, її величності – Поезії.

Ведуча Поезія, безсумнівно, всіма улюблена. А чи знаєте ви, що  є люди, які хворіють метрофобією – боязню поезії, а саме, страх неправильно зрозуміти сенс, закладений у вірш.

Ведуча Що  Перші віршіз’явилися в 23 столітті до нашої ери. Про їх автора відомо лише те, що це була аккадська принцеса, але її ім’я залишилося  невідомим.

Ведуча У російській та українській мовах  існує 5 віршованих розмірів: хорей, ямб, дактиль, амфібрахій і анапест. Зате в арабській мові-28 віршованих розмірів.

Ведуча Найдовшу  назву носить вірш Гавриїла Романовича Державіна «Бажання зими його милості розжалуваному відставному сержанту, дворянської думи копіїсту, архіваріусу без архіву, управителю без маєтку і поету без смаку»

Ведучий. Поезія….. Зміст цього слова кожен з нас розуміє по–своєму:  – це найважливіше культурне явище, це всеосяжна мова, що передає внутрішнє прагнення людини жити разом  з іншими, це головний засіб самоствердження   і дієвий важіль творчості, прогресу

Ведуча.«Поезія, - писав Борис Пастернак, - завжди залишається тою, вищою за будь-які Альпи, висотою, що валяється під ногами: отож треба тільки нахилитися, аби її побачити і підібрати з землі».                                    

Ведуча. А чи знаєте ви, що найбільше у світі, звісно, після Святого Писання, цитують твори В Шекспіра?! Сонети Вільяма Шекспіра – це одна з найпрекрасніших сторінок інтимної лірики світової літератури. Знавець людської психології, поет оспівує почуття кохання і дружби, захоплюється людиною та красою її почуттів.  Послухайте, будь ласка один з сонетів Шекспіра в оригіналі:

 3  Відео 130 Сонет Шекспіра

 

Ведучий. Ніхто з нас, напевно, ніколи не задумувався, що поезія як віршована мова народилась ще на зорі людської цивілізації. З усіх видів словесного мистецтва вона найдавніша. Майже всі народи мали віршовану мову  вже на початку свого духовного життя – свій віршований епос, свої пісні,  як наприклад,  вірші сучасника – поета Бориса Олійника  «Пісня про матір», «Сива ластівко»  Василя Симоненка, Андрія Малишка на сьогодні стали вже відомими піснями….

 4 Відео «А.Малишко Пісня про рушник»

 

Ведучий

Що  таке  поезія?    Молитва.     Звернення  до  Бога  і  людей.

Це  -  любові  невимовне  світло,    Що  до  Тебе  крізь  цю  ніч  веде.

 

5 Відео «В.Симоненко Виростеш ти, сину»

 

Ведучий   Що  таке  поезія?  Це    совість:   Бо  коли  несила  говорить,

То  вона  заплаче…  І  говорить,   І  сльозою  кожною  бринить. .

Поети нас виховують, нагадуючи нам, молодим, що ми люди.

 

В. Симоненко «Ти знаєш, що ти людина»

 

Ведучий.Вивчаючи творчість того чи іншого поета ми маємо унікальну можливість побути з думками поета наодинці, відкрити для себе його внутрішній світ та настрій. І якщо цей настрій співпаде з настроєм читача, то другий назавжди запам’ятає віршовані рядки автора, поділиться ними із своїми рідними та друзями.

 

Ведуча.Відродження, розквіт усього живого відбувається саме навесні. Весняне сонечко засвітило. Все оживає, потік весни пробуджує все навколо. З – під снігу пробиваються перші пагінці свіжої зелені…. Ранкова роса….  Краплини дощу на сонці,  перше кохання. Все це викликає у нас захоплення  і незвичні почуття. Так і поезія пробуджує людину, бо поезія – це життя, а воно розквітає весною, а для романтичних і обдарованих людей – це  стимул для написання поетичних творів. Згадаймо вірш Лесі Українки із збірки «На крилах пісень»

 Л.Українка «Стояла я і слухала весну»

6 Відео «Про поезію. Костенко Дощ»

 

Ведуча. Говорячи сьогодні про поезію не можна не згадати видатного російського письменника-поета Олександра Сергійовича Пушкіна. Значне місце у його творчості займає пейзажна лірика або образ природи. Для нього гармонійне існування неможливо без спілкування з навколишньою природою, без почуття злиття з нею. Вона представлена в творах Олександра Сергійовича дуже різноманітною. Можна знайти і повні романтики південні пейзажі, і сюжети непомітної і десь навіть суворої північної природи в таких віршах, як "Зимовий вечір", "Зимовий ранок", "Осінь". Об`єднує ці твори те, що всі вони наповнені глибоким змістом і особливим почуттям життя.

«Зимнее утро»

 «Лето» «Осень»

 «У лукоморья дуб зеленый»

 

. Ведуча.Краса природи рідної землі надихала багатьох митців на створення визначних шедеврів. А для Сергія Єсеніна природа – «колиска» і поетична «школа». Вона – душа його поезії, без неї поезія не могла б існувати, втративши всю свою неповторність і красу.

Ведучий.Пейзажна лірика Єсеніна – найкраща частина його творчості. З народного мистецтва до поета приходить усвідомлення нерозривного зв’язку людини й природи й прагнення до загальної гармонії, до єдності всього існуючого. Люди, тварини, рослини, стихії і предмети – всі вони, за Єсеніним, діти однієї матері – природи. Вона у віршах Єсеніна олюднена – живе, страждає, співає. А улюблений образ поета – образ берези.

 «Отговорила  роща  золотая...»

«Не жалею, не зову, не плачу..»

 

Ведуча. А як не згадати відомого письменника, поета, художника, критика  Тараса Григоровича Шевченка, який теж народився  і помер о цій весняній порі.

Т.Г.Шевченко «Мені 13 минало»

 

Ведучий.І гріх буде не згадати Івана Франка, Каменяра української поезії і його  поезію «Чого являєшся мені...», яка  належить до шедеврів інтимної лірики. Це надривно-зажурений вибух людського почуття.

Чого являєшся мені  у сні?

 

Ведуча Українська інтимна лірика XX століття представлена поезіями Павла Тичини, Максима Рильського, Володимира Сосюри, Василя Симоненка, Андрія Малишка та багатьох інших митців. Поет не може не оспівати це почуття, бо він своєю поезією закликає йти читачів назустріч життю і сам іде попереду. Інтимна лірика Павла Тичини — це прекрасні поезії «Ви знаєте, як липа шелестить?», «Коли в твої очі дивлюся», «О панно Інно...».

Ведуча:  Говорячи про інтимну лірику російської літератури, неможливо не згадати Пушкіна та Есеніна. У них — щире освідчення ліричного героя коханій, його глибоке почуття і юнацька замріяність:

 

Читання напамять віршів учнями

 

Ведучий.Володимира Сосюру називають “українським Єсеніним”, співцем кохання. Це йому належать слова, які б хотіла почути кожна дівчина чи жінка, в яку б  епоху вона не жила:

«Так ніхто не кохав»

 

Ведуча

Що  таке  поезія?  Це    проза,     Що  до  рими  пнеться  в  лабіринт.

Вулканічна  лава,  що  морозить.   Жар  вогню,  що  в  спеку  холодить.

. Ведуча А чи знаєте ви, що поети навіть листи своїм рідним та близьким теж писали  у віршованій формі?!

Єсенін «Лист до матері»

Пушкін «Лист Тетяни до Онєгіна»

Єсенін «Дай, Джим, на щастя лапу»

Ведуча  Фронтова тема  завжди звучала трагічним реквіємом памяті для мільйонів людей, торкнулася чорним крилом кожної сімї. Тому не дивно. що відлуння війни проявилося у віршах поетів.

Ведуча У віршах воєнної тематики звучать давно відомі мотиви дружби, любові, родини, сенсу буття.  Вони набувають  неповторної чарівності, магнетизму,  примушують  по-іншому подивитися  на старі речі, замислитися….

Ведуча  Найбільше юним притаманна,   Тонка,як волос, як шовкова нить:
Безмежна радість, інколи омана –  Солодка й ніжна творча мить! Серед наших учнів є ті, хто сам пише вірші.

Вірші молодих поетів(Анжеліка, Богдан, Ліля – учні школи)

Ведуча.«Поезія, - писав Борис Пастернак, - завжди залишається тою, вищою за будь-які Альпи, висотою, що валяється під ногами: отож треба тільки нахилитися, аби її побачити і підібрати з землі».

Ведуча .Людина, що знаходиться у фокусі поетичних променів — це складна особистість, чутлива до найдрібнішої неправди, інтелектуально багата, не заспокоєна в духовній суті. Її поезія — це не просто точна рима. У поезії має бути душа поета. Таку думку висловив Василь Симоненко у своєму вірші «Про поезію».

«Про поезію».

Ведучий.Віра в людину, у непереможність добра, у велич світла любові в творчості щойно згаданих поетів додає нам сили. На щодень. Повсякчас. У поезіях цих поетів дзвенить безконечна казка буття. Так добре і затишно всім, хто переступить поріг їх творчості. Бо, переступивши раз, кожен з нас там залишаються назавжди.

Ведучий.«Поезія. Таке  коротке  і таке змістовне слово! Вона і втішить, і пригорне, і приголубить. Часто спогади ніжним серпанком оповивають душу, та на серці тихий сум  за втраченим. Вночі думається краще, коли навколо тиша.  Часто згадується   рідне село, де все було наймиліше. Думки бродять рідними місцями. Мої  вірші є своєрідним поетичним щоденником. Усі свої болі, все, що почула, побачила, виливаю на папері. З поезією стає легше на душі». Це вислів поетеси Ліни Костенко, яку вважають найправдивішою поетесою сучасності.Ліна Костенко  .

ВІДЕОПРЕЗЕНТАЦІЯ «Ліна Костенко»

КОНКУРС на краще виконання віршів Ліни Костенко ( «Життя іде і все без коректур» та інші за вибором учнів)

 

Ведучий.Віра в людину, у непереможність добра, у велич світла любові в творчості щойно згаданих поетів додає нам сили. На щодень. Повсякчас. У поезіях цих поетів дзвенить безконечна казка буття. Так добре і затишно всім, хто переступить поріг їх творчості. Бо, переступивши раз, кожен з нас там залишаються назавжди.

Ведуча.Дякуємо Вам за увагу і сподіваємося, що на цьому заході не одну душу заполонило слово!

 

docx
Додано
19 грудня 2022
Переглядів
524
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку