Sway-презентація "Українські математики"

Про матеріал

Презентація містить фотографії, роки життя та коротку інформацію про вітчизняних математиків. Демонструвати можна тільки за умови підключення до мережі Інтернет за посиланням

https://sway.office.com/AXiswRCegHbpZsT4?ref=Link


Перегляд файлу

 

Українські математики

 

Феофан Прокопович (18 червня 1681 року - 19 вересня 1736 року)

 

"Математика  - наче вхідна брама до всіх інших наук, бо без її пізнання ніхто не може зробити жодного кроку вперед до храму науки."

Український богослов, письменник, поет, математик, філософ, ректор Київської академії , архієпископ Великоновгородський та Великолуцький.

Георгій Вороний (28 квітня 1868 року - 20 листопада 1908 року)

 

Геній Георгія Вороного на століття пережив його самого, і зараз наукові відкриття вченого дуже актуальні у всьому світі, їх використовують у багатьох галузях знань, іменем його називають наукові центри. Справжнє ж значення його наукових праць відкрилося лише в наш час у зв'язку з розвитком таких галузей знань, як комп'ютерна графіка, створення штучного інтелекту. Зараз його праці використовують фахівці всіх розвинених країн.

Володимир Йосипович Левицький (31 грудня 1872 року - 14 липня 1956 року)

 

«Основоположник математичної культури нашого народу» — так назвав Володимира Левицького академік Михайло Кравчук. Він перший написав чисто фахову статтю з математики українською мовою, був незмінним редактором першого українського наукового часопису з природничих наук, перший підготував і опублікував матеріали до української термінології з математики, фізики, хімії, перший згуртував навколо себе математиків-українців для наукової роботи... 

Михайло Пилипович Кравчук (27 вересня 1892 року - 9 березня 1942 року)

Тепер уже ніхто не сумнівається, що Михайло Кравчук — один з засновників ЕОМ. Його розробки американці та японці застосували на телебаченні. Його учень, конструктор Сергій Корольов став усесвітньовідомим ученим.

"Часто ми чуємо, що математика – наука суха, абстрактна. Може для когось це і так. Але тільки не для інженера! Немає у світі машин, які йшли не від математики, немає повнокровного життя творця техніки без цієї науки … Ніякої достовірності немає в науках там, де не можна застосувати математику. Тим-то вона, математика, для вас має стати душевною потребою, якщо хочете, хлібом і піснею."

 

Стефан Банах (30 березня 1892 року— 31 серпня 1945 року)

Його називають генієм математики. Не маючи закінченої вищої освіти, він був провідним університетським математиком, а потім і першим деканом фізико-математичного факультету, одержав найвищі наукові звання. І хоча функціональний аналіз став пріоритетом у науковій діяльності вченого, не менший вклад він вніс у розробку теорій функцій і ортогональних рядів, міри і множин.

 

"Мистецтво вирішувати геометричні задачі чимось нагадує трюки ілюзіоністів – іноді, навіть знаючи рішення задачі, важко зрозуміти, як можна було до нього додуматися."

Михайло Васильович Остроградський (12 вересня 1801 року - 1 січня 1862 року)

 

Зробив першорядні відкриття в багатьох галузях математики і механіки. Діапазон його наукової творчості надзвичайно широкий: диференціальне та інтегральне числення, алгебра, теорія чисел, диференціальна геометрія, теорія ймовірностей, математична фізика, варіаційне числення, аналітична механіка, теорія удару, балістика тощо.

"Всі гадають, ніби математика — наука суха, що полягає вона тільки в умінні рахувати. Це безглуздя. Цифри в математиці відіграють наймізернішу, найостаннішу роль. Це — найвища філософська наука, наука найбільших поетів…"

Граве Дмитро Олександрович (6 вересня 1863 року-19 грудня 1936 року)

Творець першої великої вітчизняної математичної школи; академік АН України. Основні праці стосувалися алгебри, прикладної математики, механіки, кібернетики, астрономії.

 

Віктор Михайлович Глушков (24 серпня 1923 року - 30 січня 1982 року)

 

Піонер комп'ютерної техніки, автор фундаментальних праць у галузі кібернетики, математики і обчислювальної техніки, ініціатор і організатор реалізації науково-дослідних програм створення проблемно-орієнтованих програмно-технічних комплексів для інформатизації, комп'ютеризації і автоматизації господарської і оборонної діяльності країни.

"Людина в XXI столітті, яка не буде вміти користуватися ЕОМ, буде подібна людині ХХ століття, яка не вміла ні читати, ні писати."

Далі буде...

pdf
Пов’язані теми
Математика, Інші матеріали
Додано
15 січня 2019
Переглядів
864
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку