Талант-шоу телевізійного формату у школі сільської місцевості

Про матеріал
Шоу як синтез жанрів мистецтва, має свої особливості: програмність, масовість учасників і глядачів, грандіозність форм, якість виробленої продукції, атракційність впливу на глядача з естетичним та емоційним задоволенням його потреб. В основі побудови шоу лежить архетип масової свідомості та масового успіху.
Перегляд файлу

ТАЛАНТ-ШОУ ТЕЛЕВІЗІЙНОГО ФОРМАТУ

У ШКОЛІ СІЛЬСЬКОЇ МІСЦЕВОСТІ

 

Автор:

Акименко В. В., педагог-організатор Царедарівського навчально-виховного комплексу Лозівського району Харківської області

 

 

Слайд №1

Доброго дня, шановні! Пропоную вашій увазі виступ на тему: «Талант-шоу телевізійного формату у школі сільської місцевості».

Слайд №2

Сьогодні мистецькі арсенали Європи та Америки об’єднанні досить новим жанрово-тематичним феноменом у мистецтві під назвою «масова культура».

Слайд №3

Деякі вчені вважають, що «масова культура» була притаманна людству з найдавніших часів. Її виявляли в грецькому епосі, у гладіаторських боях Римської імперії та в часи шекспірівської Європи. Саме примітивні театральні вистави, бої на арені, виступи перед середньовічними монархами і були першими масово-видовищними дійствами, тобто шоу.

Слайд №4

Культурологія говорить про початок формування «масової культури» та її елементів, в Америці у 50-60-х роках ХХ століття, де розвивається телебачення, що стає ментором сучасних шоу.

Слайд №5

Шоу, як різновид видовищного заходу, об’єднує в собі елементи найрізноманітніших жанрів: драматичні мініатюри і скетчі, музичні номери, вікторини і багато іншого. Та, нажаль, в офіційній науці відсутня методологічна розробка поняття «шоу». Визначити суть даного поняття на сучасному етапі допоможе Оксфордський словник 1989 року видання, що дає точне та широке трактування:

Слайд №6

«Шоу – це яскраве сценічне видовище (спектакль, карнавал, театралізована хода, циркова вистава, показ мод, телевізійна програма, кінопрем’єра), що розраховане на наймасовішу аудиторію, і відповідає її потребам та смакам».

Слайд №7

Шоу як синтез жанрів мистецтва, має свої особливості: програмність, масовість учасників і глядачів, грандіозність форм, якість виробленої продукції, атракційність впливу на глядача з естетичним та емоційним задоволенням його потреб. В основі побудови шоу лежить архетип масової свідомості та масового успіху.

Слайд №8

Класифікуючи шоу, виділяють десятки його типів, найпоширенішими серед яких є авіа-шоу, авто-шоу, льодове-шоу, лазерне шоу, фаєр-шоу і звичайно теле-шоу, останнє в свою чергу має розгалужену структуру видів. Детально хочеться розглянути телевізійне талант-шоу.

Слайд №9

Напевно, першим зразком талант-шоу в сучасному його розумінні, не враховуючи музичних програм типу «Ранкової зірки» або фестивалю в Сан Ремо, а справжнього реаліті, наповненого, крім конкурсних виступів, драмою і інтригою, став проект Popstars.

 

 

Слайд №10

Почалася історія 10 років тому в далекій Новій Зеландії, коли продюсер Джонатан Даулінг висунув ідею формувати на конкурсній основі естрадну групу в прямому ефірі.

Слайд №11

Якщо ж звернутися до історії талант-шоу в нашій країні, то прийнято вважати саме «1+1» і «Танці з зірками» піонером жанру в Україні. Та якщо бути об'єктивним, все ж попереду – телеканал «Інтер».

Слайд №12

Однак тут виникають суперечки про чистоту жанру: де закінчується суто реаліті і починається шоу талантів. Та все ж задовго до «Танців», на «Інтері» вже існували проекти «Караоке на Майдані», «Я буду зіркою серіалу», «Шанс», які, нехай і не могли змагатися за розмахом з великими форматними шоу, красномовно свідчили про те, що таланти в Україні, за даним форматом, шукають вже багато років.

Слайд №13

Талант-шоу – це телепрограма, учасниками якої може стати будь-хто, незалежно від віку, місця проживання та соціального статусу, демонструючи при цьому свої унікальні здібності.

Слайд №14

«The voices» у Великобританії, American Idol в США, «X-Factor» в Україні – жоден інший жанр не може похвалитися такою популярністю, і серед жителів мегаполісу і серед сільського населення, як шоу талантів.

Слайд №15

Глобальною задачею телевізійних талант-шоу виступає прилучення аудиторії до загальнолюдських ідеалів і цінностей, до ознайомлення з широким спектром мистецьких жанрів та норм, до культури в найширшому сенсі цього слова. Для здійснення даної функції теле-шоу примушують не тільки замислюватись та аналізувати видовище, а й звертаються до почуттів глядача, впливають на нього і раціонально, і емоційно.

Проте наше сьогодення, все тісніше переплітається тенетами телевізійного простору, всесвітньої мережені Internet. «Клікаючи» сторінки сайтів, перемикаючи телевізійні канали, ми починаємо забувати «живе» та рідне українське слово. Серед усього різноманіття шоу, нажаль, ми знайдемо тільки ті, що підкреслюють модернізовані віяння культури ІІІ тисячоліття.

Слайд №16

Саме тому, Царедарівський НВК у 2011 зробив спробу перевернути уявлення про формат сучасного шоу та «зламати» стандартизовані уявлення про виховну роботу в сільській школі. Кастинги та відбіркові тури, зіркові судді, заняття з професійними  тренерами, жорсткі та непохитні правила, достойні призи, великий фінал та головне – феєричне шоу, яке подарував звичайній сільській школі на Лозівщині конкурс акторської майстерності та художнього читання «Вічні слова України». Створений за форматами сучасних медіа-шоу, глядачеві він несе велич та неперевершеність споконвічного українського слова. Тож, я думаю, настав час причинити браму у легенду.

Слайд №17

Проект функціонує з метою сприяти творчому розвитку особистості в школі сільської місцевості, збагачувати, популяризувати українську писемність і мову.

 

 

 

 

Слайд №18

Виходячи з поставленої мети, ознайоммося із завданнями проекту:

  • створювати у сільських школах проекти, що максимально відповідають формату телевізійного талант-шоу, з відповідною орієнтацією на творчі здібності учасників виховного процесу;
  • познайомити учнів із літературними творами, що стали гордістю нашого народу та увійшли до скарбниці європейського мистецтва, через форми виховних заходів, які більш зрозумілі молоді;
  • надати можливість учнівському врядуванні брати участь у створенні проектів, що проводяться оригінальніше, ніж інші, «затерті», виховні заходи;
  • поетапно впроваджувати у систему виховної роботи закладу творчо-інтерактивні проекти, що дають можливість сучасним телеглядачам бачити елементи «магії телеекрану» в реальному житті;

Слайд №19

Посилаючись на класифікаційну систему проекту, можна стверджувати, що форма розробки та презентації – телевізійне талант-шоу. Проект є колективним, довготривалим: протягом чотирьох місяців, творчо орієнтованим на акторську майстерність та художнє читання. Має дві форми презентації: відкриту – кастинги, «прямі ефіри», гала-концерт та закриту форму – заняття з професійними тренерами, тренувальний табір. За рівнем своєї розробки проект максимальний, а за змістом – практичний.

Слайд №20

Головною мистецькою подією року та темою «номер один» для обговорення в нашому регіоні, втретє стає великий фінал проекту, який включає в себе конкурсні виступи фіналістів.

Слайд №21

«Вечір національної гордості», де конкурсанти вшановують звичайні долі великих українців, благодійний концерт в підтримку дітей хворих на рак «Шанс на майбутнє», пост-шоу та глядацьке голосування, за підсумками якого і визначається володар головного призу проекту.  

Слайд №22

На кордонах легенди зустрічаються особливі люди, справжні титани сцени, на долю яким випадає нелегка та відповідальна місія обрати кращих. І ось вона зіркова палітра проекту: лауреат Міжнародних та Всеукраїнських вокальних конкурсів, супер-фіналістка телевізійного проекту «Народна зірка», учасниця телепроектів «Х-фактор» та «Голос країни» – Марія Горобцова; викладач-методист Харківського училища культури з 45-ти річним стажем, протягом 25 років Голова методичної комісії театральних дисциплін, член журі Регіональних конкурсів «Шельменка вітає» та «На крилах Мельпомени» – Раїса Андріївна Гарбуз; відома поетеса Лозівщини, виконавиця, неодноразова переможниця обласних та Всеукраїнських конкурсів в номінації «художнє читання», філолог, ветеран педагогічної справи – Ольга Олексіївна Терещенко.

Слайд №23

Саме завдяки всім вище згаданим компонентам, історична сага проекту вже поповнилися трьома сезонами: «Початок легенди», «Нова битва», «Трилогія тисячоліть», кожен з яких по своєму вражав своїм розмахом та несподіваністю, зірковістю та феєричністю, а головне захоплював кожного безсмертними надбаннями літературної України. Завдяки цьому, у листопаді 2014 року, організатори вже запрошують всіх бажаючих стати частиною нової легенди та зустрітися «На грані можливого» адже, саме таку назву носить четвертий сезон проекту.

Слайд №24

Хоч цей проект і створений для того, щоб руйнувати стереотипи та будувати інновації, перш за все, він голосно закликає, не забувати великі твори, великих дітей батьківської землі, адже ніякі сучасні винаходи не замінять навіть однієї сторінки «Кобзаря», бо містить вона більше, ніж вічний «Заповіт»: вона містить нашу історію, історію від кріпаків, що жили на «окраїні», до вільних людей, якими пишається моя земля на весь світ, бо по всьому світу лунають вічні слова України!

Слайд №25

Наостанок, хочу процитувати великого новатора свого часу Авраама Лінкольна: «Історії потрібні легенди, відчайдушні подвиги і благородні приклади, полум’яні промови, хоробрі герої і великі перемоги. Переможці забувають зрадників та боягузів, лицемірство та біль. Обман залишається обманом, а правда стає історією. Колись ми відійдемо у забуття, але наші слова та справи житимуть вічно!»

Слайд №26

Дякую за увагу!

 

docx
Додано
4 лютого 2020
Переглядів
472
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку