Тарілка здорового харчування

Про матеріал
Сьогодні у суспільстві панує такий психологічний настрій, що, кожен дивлячись на картинки овочів, фруктів в супроводі красивих людей, починає шукати мотивацію, як перейти на здорове харчування. В результаті, замість того, щоб працювати над своїми реальними проблемами , ми живемо чужим віртуальним життям, заїдаючи свої стреси фасфудами з солодкою водою з пляшок, кавою з автоматів та замороженими стравами на вечерю. Але якщо підійти з розумом, перебудувати своє бачення, то виявляється не такий він вже і складний, цей перехід на здорове харчування. для початку вибрати два дні в які можна дозволити собі солодощі і білий хліб - не так важко буде обходитися без них зовсім. Жирні, копчені продукти замінити на пісні види м’яса, риби а олії використовувати нерафіновані і поступово перейти на здорове харчування. Тому що здорова людина з прекрасним зовнішнім виглядом буває тільки в молодому віці і то не кожна, а більшість з нас і видом і тілом показують, що харчуємося ми неправильно. Ніякі дієти ніякі добавки, таблетки не можуть зробити нас здоровими в природі вони не існують. Якби вони були - то всі повністю були б моделями. Тільки змінивши раціон харчування можна досягнути певних успіхів. Отож старе і добре твердження « Ваше здоров’я – в ваших руках» стає дедалі актуальнішим.
Перегляд файлу

Зміст

1.Вступ.

2.Основна частина.

 2.1 Характеристика здорового харчування.

 2.2 Меню здорового харчування.

 2.3 Тарілка  здорового харчування.

 2.4 Тижневий раціон.

 2.5 Приклад сучасних страв здорового харчування.

           3. Висновок.

           4. Використана література.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступ

    Сьогодні  у суспільстві панує такий психологічний настрій, що, кожен дивлячись на картинки овочів, фруктів в супроводі красивих людей, починає шукати мотивацію, як перейти  на здорове харчування.

   В результаті, замість того, щоб працювати над своїми реальними проблемами , ми живемо чужим віртуальним життям, заїдаючи свої стреси фасфудами з солодкою водою з пляшок, кавою з автоматів та замороженими стравами на вечерю. У чому справа?  Чому людям так важко налаштуватися на здоровий спосіб життя та здорову їжу. Як виявилося, проблема  тут більш  психологічного характеру, ніж фізичного тому, що людям доволі складно  відчувати себе мучениками здорового харчування та й безперспективно.

   Але якщо підійти з розумом, перебудувати своє бачення, то виявляється не такий він вже і складний, цей перехід на здорове харчування. для початку вибрати два дні в які можна дозволити собі солодощі і білий хліб - не так важко буде обходитися без них зовсім.

    Жирні, копчені продукти замінити на пісні види м’яса, риби а олії використовувати нерафіновані і поступово перейти на здорове харчування.

    Тому що здорова людина з прекрасним зовнішнім виглядом буває тільки в молодому віці і то не кожна, а більшість з нас і видом і тілом показують, що харчуємося ми неправильно.

   Ніякі дієти ніякі добавки, таблетки не можуть зробити нас здоровими в природі вони не існують. Якби вони були - то всі повністю були б моделями. Тільки змінивши раціон харчування можна досягнути певних успіхів. Отож старе і добре твердження « Ваше здоров’я – в ваших руках» стає дедалі актуальнішим.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Людина народжується здоровою,

а всі хвороби до неї приходять

 через рот з харчовими продуктами.)

 Гіпократ

Тварина насичується-людина їсть-розумна людина вміє харчуватися.

                               (Брилья Саварен)

    Раціональне харчування - це розумне(від латинського-разіо-розум) правильне харчування.

   Раціональне харчування передбачає дотримання трьох основних принципів:

  1.  Різноманітність харчування;
  2. Режим харчування;
  3. Енергетичну рівновагу.                               

                                                                

   Харчування це дуже складний процес надходження в організм, перетравлення,всмоктування та засвоєння харчових речовин, необхідних для покриття енергетичних витрат на побудову і оновлення клітин тканин та органів, регуляцію процесів, які  відбуваються в організмі людини. Та останнім часом, в зв’язку з погіршенням  економічного стану    більшої частини населення країни, знизився рівень споживання найбільш цінних продуктів – м’яса, молока, риби, олії, овочів та фруктів. Натомість в рази збільшилось споживання хлібобулочних виробів, картоплі, що призвело до негативних змін в організмі, таких, як ожиріння більшості частини населення,особливо після 30 років, і дефіцит маси тіла у самих маленьких дітей,  та загального погіршення стану здоров’я всього населення .

   Структура харчування нашого населення,зокрема дітей, характеризується істотним дисбалансом. Це дефіцит тваринних білків, поліненасичених жирних кислот, більшості вітамінів і мінеральних речовин, таких, як кальцій, що в людей старшого віку викликає розвиток артрозів, астеопорозів та ін., недоотримання заліза призводить до розвитку різного виду анемій, а дефіцит йоду,  фтору, селену, цинку  приводить до відчутних втрат  інтелектуальних здібностей як дітей так і дорослих.

    Промислова переробка сировини призвела до втрат корисних для здоров’я харчових речовин. Борошно втратило клітковину, вітаміни та мінеральні речовини. Рафіновані оліі не містять фосфоліпідів, у цукрі зовсім відсутні такі мікроелементи як хром,  марганець, залізо, вітаміни та органічні кислоти, хоча в цукрових буряках вони є, але надсучасні технології їх знищують. Дефіцит вітамінів, мікроелементів, поліненасичених жирних кислот призводить до різкого погіршення опірності організму  несприятливим чинникам навколишнього середовища,  що далі проявляється як імунодефіцитний та антиоксидантний  стан.

  Збереження та зміцнення здоров’я, профілактика захворювань це основна мета здорового харчування.                   

  Ми всі звикли що здорове харчування це щось типу відвареного курячого філе та овочів приготовлених на пару. Але це не зовсім правильне твердженння, тому що можна харчуватись і смачно і різноманітно і це буде правильно! Головне пам’ятати про почуття міри і баланс поживних речовин, а збалансований раціон допомагає і зайві кілограми прибрати і покращити самопочуття ,при цьому не відмовлятись від улюблених продуктів і ласощів.

   Насамперед  потрібно виключити з раціону напівфабрикати, продукти які містять барвники,консерванти, підсилювачі смаку  тому, що така їжа уповільнює обмін речовин і заважає виводити токсини з організму, а замінити їх на натуральні. Тож для нас набагато кориснішим і смачнішим буде шматок  запеченого м’яса чи риби, ніж куплена копчена ковбаса чи риба.

   Рафіновані продукти теж потрібно замінити на нерафіновані. Чому?  Та тому, що очищені продукти втрачають такий важливий компонент як клітковина, а без неї порушується робота травних  органів людини, не отримують належного харчування лакто-і біфідумбактерії, що містяться на стінках кишечника, затримується повноцінне перетравлюванняння їжі. Тому замість білого хліба потрібно вживати висівковий,замість білого рису-бурий, замість різного виду пластівців-цільнозернові крупи.Рафінований цукор потрібно замінити на мед.

   Дуже важливим при здоровому харчуванні є вживання достатньої кількості  білків,  тому, що білкова їжа дає довге відчуття ситості і ми не переїдаємо,а  по–друге, містить багато незамінних амінокислот,мінеральних речовин та вітамінів, і в – третіх це дуже смачно, а в поєднанні з різноманітними овочами, крупами, фруктами це нескінчене поле для діяльності кухаря в будь якому напрямку!  До білкових продуктів відносяться різні види м’яса, птиці, риби,морепродуктів.

   При здоровому харчуванні потрібно вживати достатню кількість овочів і фруктів, це приблизно 300-350 грамів кожного , тому, що з цими продуктами до нашого організму потрапляє безліч корисних речовин, основні з яких вітаміни і клітковина.  Коли мова йде про достатню кількість овочів у нашому раціоні, це не значить, що потрібно купувати заморські дорогі продукти. Зовсім ні - у  нас достатньо доступних і корисних овочів, це морква,  селера, буряк,  цибуля, часник, капуста, гарбуз. Коли вживаємо овочі у вигляді салатів ,то доцільніше використовувати нерафіновані олії-оливкову, ллянну, кунжутну, адже це найкраще джерело незамінних амінокислот. Тож коли ми говоримо про здорове харчування, то маємо на увазі не коштовні та розкручені авокадо, годжі, чіа, кіноа, лосося, а рідні і доступні нам сало, яйця, свинину, курятину, м’ясо кролика, яйця, оселедець, хек, скумбрію, льон, різні ягоди та фрукти які ростуть у нас і ми можемо придбати їх за доступними цінами.

  Також потрібно звернути увагу і на дотримання режиму харчування тому, що постійні перекуси чим-небудь і похапцем, такі ж шкідливі як і рідкісні прийоми їжі. В першому випадку їжа висококалорійна і веде до надлишків і накопичення в організмі жирових відкладень, а в другому-уповільнюється метаболізм і організм налаштовується на економну витрату енергії. Як наслідок  - накопичення жирових відкладень.

   Ще одним важливим пунктом при здоровому харчуванні є обмеження вживання швидких вуглеводів.

   До швидких вуглеводів ми відносимо різні солодощі та хлібобулочні вироби.Зловживання солодким швидше призводить  до набору зайвих кілограмів ніж велика кількість жирної їжі в раціоні. Чому так ? А тому, що цукор із солодощів та хлібобулочних виробів швидко всмоктується в кров і зразу ж піднімає рівень глюкози, а потім так само стрімко її знижує, тож знову настає відчуття голоду і так безкінечно. Не кажучи вже про те, наскільки шкідливі такі різкі коливання цукру  для нашого організму, а  жирна їжа дає відчуття ситості і в результаті ми їмо менше.

   Необхідно також зменшити вживання солі, а звичайну кухонну сіль замінити на морську тому, що в морській солі нараховується близько 90 мікроелементів – а вкухонній тільки два(натрій і хлор). Зовсім від солі відмовлятись не потрібно, але вживати її менше можливо. Адже надлишок солі викликає затримку рідини в організмі, що призводить до набряків та підвищеного тиску.

   При здоровому харчуванні потрібно дотримуватись і водного балансу в організмі,випивати достатню кількість води, не менше ніж 1,5 -2 літри за добу. Чай, кава, соки не враховуються. Якщо вже пити чай, то бажано трав’яний з додаванням імуностимулюючих добавок-мед, ахінацея, куркума та інших.

   І ще один важливий аспект здорового харчування - правильно приготовлена їжа та правильно вжита.

   Що це значить? Це їжа приготовлена з мінімальною тепловою обробкою, щоб зберегти цілісну структуру продуктів. Наприклад-макаронні вироби чи крупи варити кілька хвилин і залишити набухати. М’ясні і рибні страви готувати найбільш підходящими для збереження ціних властивостей способами-варінням, на пару, запіканням. А від смаження основним способом або в фритюрі потрібно відмовитись взагалі.   Вживати їжу потрібно невеликими порціями, це допомагає підтримувати нормальний рівень цукру в крові і налагодити метаболізм.

      Основні  правила, яких потрібно дотримуватись при складанні меню здорового харчування:

  • меню повинне бути збалансованим ;
  • калорійність споживаної їжі повинна забезпечувати продуктивну роботу організму;
  • правильні пропорції здорової їжі , а саме
  • вуглеводів50 процентів
  • жирів 15-20 процентів
  • білків 30 процентів;

 

  • -режим харчування - п*ятиразове харчування з інтервалом у 3 – 4 години,
  • -щодня потрібно випивати 1,5-2 літри чистої води, по 200-300мл за 20 хв до прийому їжі.

Розробляючи  меню здорового харчування, важливо також пам’ятати мудрість : « Під час сніданку їж, як король, в обід , як принц, вечеряй як, жебрак».  

Це означає , що розмір порцій протягом дня повинен зменшуватись.                                                            Денне меню здорового харчування уявляємо у вигляді харчової піраміди із 5 ступенів.На перших щаблях  знаходяться основні корисні продукти, а зверху теж не менш важливі, але в набагато меншій кількості.   

Меню здорового харчування включає такі продукти:

  • злаки, картопля, крупи, макаронні вироби(складні вуглеводи і клітковина)                                                                        
  • 2-3 вида овочів ,фруктів і ягід(500-600гр) на добу з мінімальною термічною обробкою в сукупності.
  • 2-3 вида тваринних і рослинних білків( м»ясо ,риба,птиця, бобові, молочні продукти),

      Молочні продукти малої жирності рекомендується вживати щодня, а решту можна розприділити по днях тижня.

    Рослинні масла, насіння, горіхи-це здорові продукти, але жирність і калорійність їх висока, тому з’їдати їх потрібно не більше однієї жмені за добу, а олії 2 стол. ложки.

   Щоб урізноманітнити раціон дозволяється вживати у невеликих кількостях натуральні солодощі - мед, варення, соки,чорний шоколад(не більше 50г на добу), а ось солодкі газовані напої і торти та тістечка можна дозволити собі раз або два на місяць.

   Не будучи дієтою, здорове харчування допомагає схуднути. Здорова їжа сприяє виведенню токсинів і шлаків з організму, налагоджує правильний обмін речовин.

  Коли харчуєшся правильно, дотримуєшся водного режиму відчуття голоду майже зникає. Звичайно для схуднення одного здорового харчування буде недостатньо, адже потрібно, щоб витрачалось більше калорій, ніж надходить з їжею.

C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\image182.jpg

C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\kaloriynist-supsv-2.jpg

C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\kaloriynist-kash-garnirov-4.jpg

 

   Потрібно додати більше руху в життя-ранкова гімнастика(10-20хв), піші подорожі на роботу  і додому, вечірні чи ранкові пробіжки тощо.Про важливість здорового харчування в останні кілька років говорять особливо активно. Стежити за собою стало модно. Однак це все ще сприймається як тимчасова міра, а не спосіб життя. Про здорове харчування заговорили тепер і на рівні державних управлінців.

 В Україні нарешті з’явилась своя тарілка здорового харчування. Презентував її президент Асоціації дієтологів України Олег Швець і рекомендації до неї варто взяти до уваги вже сьогодні.  Українська тарілка здорового харчування  виглядає так: якщо умовно поділити її на шість частин, то одна шоста це молочні продукти, одна шоста білкові продукти ( яйця, м'ясо, риба), одна шоста це корисні вуглеводи (крупи цільно - зернові, горіхи та насіння, це 70 -90 гр. лаків та дві ложки горіхів і насіння),  а одна шоста це фрукти, а дві шостих це овочі і бобові.

C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\x234235423523.jpg.pagespeed.ic.hGegJwDuNg.jpg

   Управління громадського здоров’я МОЗ України разом з Асоціацією дієтологів України презентували проект «ПроЗдорове» , який включає національні рекомендації зі здорового харчування. Тарілки здорового харчування прийняті на державному рівні у багатьох країнах, які турбуються про здоров’я своїх громадян. Тепер така тарілка є у нас, розроблені рекомендації, залишилось тільки їх до виконання.

   В інших країнах це поставлено на державному рівні і зображення таких тарілок можна зустріти  і в школах, і в садочках, і в громадському транспорті, і в магазинах. І недаремно, навчання здорового харчуванню дає свої плоди. Наприклад у Фінляндії, завдяки державним кампаніям з 1970 року до 2006 року смертність від серцево-судинних захворювань зменшилась на 80 %. Вони у 70 роках підійшли до цього питання як до вирішення катастрофи національного рівня.

   У нас в Україні зараз ситуація не краща, 50% населення старше 35 років мають надлишкову вагу і ожиріння, а з віком цей показник погіршується врази.

  Зайва вага – одна з основних причин розвитку серцево-судинних захворювань, від яких в Україні помирають кожні двоє  з трьох українців.

  Середня тривалість життя в Україні на десть років менша ніж у країнах Європи. Протягом останніх десятиліть ситуація тільки погіршується, і зараз Україна входить в десятку країн, де тривалість життя менша, ніж була в 70 роках минулого століття. Тому загальнонаціональні рекомендації щодо здорового харчування можуть стати тим першим кроком, яким можна розпочати вихід із безодні. Але для цього потрібно донести принципи правильного раціону до максимальної кількості громадян – від маляти в садочку до пенсіонера.

   Щоб скласти меню здорового харчування потрібно розуміти, що це не дієта, це не набір обмежень на певний період-тиждень, місяць, рік , а перелік ідей , яких потрібно дотримуватись все життя.

    При складанні денного раціону  чи меню на тиждень потрібно враховувати деякі особливості організмів різної статі:

  • жінкам у раціон обов’язково вводяться джерела полінасичених жирних кислот(риба,горіхи,оливкове масло), присхудненні в меню збільшується частка рослинної їжі і зменшується частка вуглеводів і жирів.
  • для чоловіків м’ясо і яйця ідуть як основні джерела протеїнів, але поряд з овочами і крупами.
  • для дітей обов’язковим є молоко та сир, оскільки є потреба в кальції. Обов’язково повинні  бути також і бобові і злакові .

   Обсяги порцій встановлюються індивідуально для кожного, в залежності від того чим людина займається. Нормальним для повноцінного функціонування нашого  організму вважається витрата 2500кл за добу. Тож якщо ми хочемо схуднути, ми повинні вживати їжі не більше ніж на 2000клк. Спеціальні таблиці з розрахунками є в мережі інтернету, їх можна підключити в мобільному телефоні кожному бажаючому.

   Приблизний перелік страв для харчування дорослої людини  на тиждень може виглядати наступним чином:

   Сніданки

    1 вівсянка з курагою і медом;   

       C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\IMG_2141.jpg

    2сирники і чай без цукру;     

                                            C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\photo_24950.jpg                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             

    3  запіканка сирна з ягодами;

      C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\7369485c65db09a0dc4dfa1f9b8610bc.jpg        

    4  сир перетертий з бананом;

                                              C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\tvorog-s-bananom-150-gr-jAsLH3g2vbj.jpg

    5   омлет із зеленню і  болгарським перцем;

    6 оладки з додаванням моркви чи кабачка, чай без цукру;

                          C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\729fb4b3ef551edd1aadecfe87a7839a_a4bb327d5e5798b5f88a0ec19e002358_shutterstock_126548141.jpgC:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\чашка-чая-липы-на-деревянном-столе-белая-бабочка-сидя-чашке-травяного-150385585.jpg

    7 каша пшоняна чи рисова з гарбузом чи родзинками;

        C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\index.jpeg

      Обіди

       1 суп з фрикадельками;

        2  курка відварна, рис відварний, овочевий салат;

       3  борщ український з порібриною.

       4  рибні тюфтелі з картоплею відварною, овочі свіжі чи мариновані;

       5  суп овочевий з томатами, биточок м’ясний запечений під сиром;

       6  риба припущена з овочами;

       7  гречаники, салат овочевий.

C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\hqdefault.jpg          C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\01a.png               C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\1412526708_2910.jpg

       

 

   

       Вечері.                                                                                                                           

        Потрібно пам’ятати, що останній прийом їжі повинен бути не пізніше ніж за 3 години до сну, інакше їжа піде «про запас»                                                    ,         1 голубці, чай трав’яний, сир

            2  м’ясо запечене з грибами

           3  налисники з сиром і медом,чай трав’яний

           4 рагу овочеве з телятиною.соління

            5 риба запечена з картоплею і сиром. Овочі мариновані.

            6 відбивна куряча з рисом,салат з капусти  

             7 рибні трубочи фаршировані капустою.

  C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\1500651040_golubc-z-molodoyi-kapusti.jpg      C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\9a276b7654ba1afe2f0a3b98a67d829c.jpg    C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\016.png       C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\50576-ed4_wide.jpg       C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\maxresdefault.jpg             C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\zapechena_kartoplya.jpg        C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\e04424.jpg    C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\Асорты-соління-1.jpg          C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\375350_1.jpg

         Перекуси

   В якості перекусів між сніданком обідом і вечерею можна використовувати:

  1. різні фрукти, желе з фруктів та ягід,
  2.  муси молочно ягідні чи фруктові,
  3. яблука чи гарбуз запечені з варенням чи горіхами,
  4.  кефір з галетами,
  5. фруктовий мікс з йогуртом,
  6. сухофрукти з вершками. 

  C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\2702-zapechenyy-garbuz-iz-garbuzovym-humusom.png                C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\p_O.jpg

 C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\1ae2e2.jpg    C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\milk-jele-01.jpg    C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\efd8ba07a87db82f275f576142638504.jpg

C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\1572195129_w640_h640_suhofrukti.jpgC:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\blobid1548059497312.jpg C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\b6189afe6f9513c214f7aeeed87920fe.jpg

    Меню  приведене  як приклад, чим різноманітнішим воно буде , тим краще.

     Не потрібно переходити  на меню здорового харчування  « тут і зараз». Це краще робити поступово, щоб організм привик до корисного раціону і бажано долучити до нього всю свою сім’ю. Можливо, спочатку це буде нелегко, але вже через тиждень,  другий ви відчуєте, що ваш організм запрацював по новому - ви втратили декілька кілограмів ваги,появилась легкість,  додаткова енергія та відмінний настрій .

   В перелік  включено досить прості  в приготуванні страви до яких ми звикли і залюбки їх готуємо кожен день, але я хочу додати декілька нових модних рецептів:

Котлети з яловичини з соусом

Набір продуктів(на 1 пор)

 

  •  Яловичина 100г
  •  Перець солодкий 50г
  •  Часник 2г
  •  Петрушка 1г
  •  Паприка0,01г
  •  Масло вершкове5г
  •  Білок 1шт
  •  Оливкова олія 5г

                   Для соусу :         

  • Оцет бальзамічний 7г
  • Майонез 25г
  • Цибуля-  шалот 12г
  • Оливкова олія 7г
  • Гілочка тим’яну 1 шт
  • Сіль перець за смаком

                     Технологія приготування

        Яловичину,солодкий перець, часник, петрушку перекрутити через м’сорубку. Додати сіль, перець паприку, збитий білок і добре перемішати. Сформувати з фаршу  невеликі кульки і запекти в духовці чи приготувати в пароварці.

Для соусу: тим’ян та цибулю подрібнити,оцет збити разом з олією та майонезом,приправити сіллю та перцем за смаком.

 

                         C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\258479.jpeg

                            

 

 

 

Котлети, запечені з цибулею і йогуртом

 

Набір продуктів на 4 порції

  • яловичина125г
  • свинина 250г
  • цибуля 65г
  • хліб білий 15
  • молоко70
  • йогурт 100
  • лист лавровий 0,001
  • яйце 1 шт.
  • гілочка орегано
  • горіхи 20
  • сіль та перець за смаком.

                        Технологія приготування

    Хліб замочити в молоці і пропустити через м’ясорубку разом з яловичиною , свининою і орегано. Додати перець та сіль і гарно перемішати. Сформувати котлети округло-приплюснутої форми. Цибулю нарізати кільцями та припустити. На дно сотейника викласти цибулю, лавровий лист-зверху котлети. Запікати в духовці 15 хв.  при температурі 1800. Збити  яйця з йогуртом і полити цією сумішшю котлети, запікати ще хвилин 10, поки соус не загустіє.

                             

                             C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\recipe_94d00983-1d3a-43c9-86ba-7aa168d4f69b_box160.jpg

 

 

 

                                        Мус із курки

         Набір продуктів 1 порцію

  • філе курки 300
  • яйце  1 шт
  • вершки 50 мг
  • масло вершкове 30 г
  • сир твердий  50г
  • зелень 2-3г
  • сіль,перець за смаком

                        Технологія  приготування

     Філе пропустити  через    м’ясорубку  2 рази, в отриманий фарш додати збитий білок, вершки , сіль, перець і обережно перемішати. Добре змастити вершковим маслом форму та викласти в неї отриману масу і запікати в духовці до готовності  при температурі 1800 приблизно 35-40 хв. За 5 хв до закінчення випікання посипати зверху тертим сиром. Перед вживанням посипати дрібно порізаною зеленню петрушки чи кропу.

           C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\EoOCSXqJE4NtVRe5BusQH9paGto88GL2Rh37o1hR.jpeg

 

 

 

 

 

Морбіделе із курки з шампіньйонами та горохом

       

        Набір продуктів

  • філе куряче 300г
  • один білок
  • томатний соус 30г або свіжі помідори 60гр
  • вершки чи сметана 60г
  • гриби 150г
  • горошок зелений 50г
  • цибуля зелена10г
  • гілочка шалфею
  • біле вино чи фруктовий оцет 50г
  • вершкове масло 5г
  • борошно 5г
  • 12 оливкова олія 5г
  • Сіль перець за смаком

                     Технологія   приготування

    Філе  пропустити через  м’ясорубку два рази. До маси додати дрібно порізану зелену цибулю сіль та перець і добра вимішати. Білки збити до піни і додати до маси легкими рухами, щоб не осіли. Із маси сформувати   биточки округлоприплюснутої  форми 45-50гр вагою і запанірувати в борошні. Викласти  н/ф в глибокий сотейник чи дечко, змащене вершковим маслом,  і з апікати 30 хв при температурі 1800.

               Приготування соусу:

   На розігріту  сковорідку налити олію і кинути гілочку шалфею, підсмажити його по 2 хв  з кожної сторони. До олії додати  нарізані гриби і злегка підсмажити,  потім додати  горошок і вино, тушкувати поки не випарується рідина,  додати томатний соус чи подрібнені помідори, вершки чи сметану, трохи овочевого бульйону  посолити, поперчити і тушкувати під кришкою 10 хв на невеликому вогні. Залити соусом запечені биточки і протушкувати їх ще 10хв. Перед вживанням посипати дрібно посіченою зеленню.

                             C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\recipe_13def525-89c3-4bf9-a10c-08748b1b74b6_large.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Штрудель картопляно-шпинатний

 

Набір продуктів на 6 порцій:

  • картопля 1 кг
  • яйце 2 шт
  • сир твердий 60г
  • шинка 80г
  • шпинат 300г
  • борошно 250г
  • мускатний горіх 5г
  • масло вершкове 80г
  • гілочка шалфею
  • сіль, перець за смаком

                                Технологія приготуванн

   Картоплю очистити та відварити в підсоленій воді з додаванням лаврового листа,часнику. Зварену картоплю  трохи охолодити  та пропустити через  м’ясорубку . До картоплі додати масло вершкове, борошно, яйця, мускатний горіх і замісити тісто. На кухонний рушник ( чи марлю в 4-5 слоїв) викласти картопляне тісто шаром товщиною 1-1,5 см, зверху порізану шинку, потім припущений шпинат і сир, порізаний дрібними шматочками  і сформувати рулет.  Закріпити сформований рулет шпагатом з двох сторін. В сотейнику закип’ятити воду, додати гілочку шалфею і покласти рулет та проварити 10 хв.  при слабкому кипінні. Витягнути з води, злегка охолодити,звільнити від  обгортки, порізати. Перед вживанням посипати тертим сиром та зеленню                                                          C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\91d2667fcbbad3d2a7b533a2bff86924.jpg.

 

Соус болоньєзе

                Набір продуктів:

  • яловичина 500г
  • морква 100г
  • селера 20г
  • цибуля 100г
  • часник 10г
  • розмарин 1 гілочка
  • шалфей 1 гілочка
  • олія оливкова 40г
  • 100 мл червоного сухого вина
  • помідори 25о г
  • масло вершкове 50г
  • лавровий лист1 шт
  • сіль, перець за смаком

                          Технологія приготування

   М’ясо пропустити через м’ясорубку, моркву потерти на дрібній тертці, а селеру, цибулю та часник подрібнити блендером. На сковороді розігріти суміш масла і оливкової олії кинути лавровий лист, шалфей, розмарин обсмажити з двох сторін 1-2 хв і зняти, покласти овочі і злегка обсмажити 5-6 хв. Додати м’ясний фарш, сіль, перець і смажити поки не випарується рідина. Влити вино і продовжувати готувати, поки не випарується.

                 C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\sous-boloneze-uproshchennyi_1468013030_0_max.jpg

                                   Соус із солодкого перцю

Набір продуктів на  4 порції

  • перець солодкий 500г
  • цибуля 120г
  • масло оливкове 40г
  • часник 10г
  • оцет 15г
  • базилік 1 гілочка
  • сіль, перець за смаком

                         Технологія приготування

   Перець почистити та пропустити через м’ясорубку разом з цибулею та часником. Отриману масу разом з оливковою олією покласти в сотейник і тушкувати 15 хв. Додати спеції, зелень та оцет за 2-3хв до закінчення готування.

                           C:\Documents and Settings\Учень 13\Рабочий стол\картинки здорове харчування\Sous_iz_bolgarskogo_perca_i_kabachkov_na_zimu_foto_recept-_kak_prigotovit_v_domashnih_usloviyah.jpg

 

 

 

 

  

 

Висновок

Один суфійський учитель вирішив показати своїм учням, яким чином заперечливі переконання керують нашим розумом, а розум знаходить цьому оправдання.

  Він пішов до річки і почекав  до тих пір, поки до мосту не буде наближатися один із місцевих бідняків і  невдах, учитель поклав на середину мосту мішечок з золотом. Бідняк не помітив його і перейшов міст.

   Тоді мудрець з учнями запитали що він бачив на мосту. « Коли я зайшов на міст – сказав бідняк, - мені прийшла в голову думка, чи  зможу я перейти його із закритими очима. І мені це вдалося!»

                                                          А.Нефедов « Управління реальністю»

   Я привела цю причту в якості епіграфа до післямови для того, щоб показати що в нашому світі все взаємопов’язане: здоров’я, любов, матеріальне благополуччя, життєвий успіх. Але проблеми зі здоров’ям роблять нас  песимістами, гнуть до землі, заставляють жити страхами і сумнівами. Страхи, негативні емоції, стреси – це страшна руйнівна сила, яка запускає механізм самознищення. Якщо ж в організмі все в порядку, якщо ми з вами радісні, оптимістичні, повні сил та енергії, із впевненістю дивимся  в завтрашній день, то на ментальному рівні міняється світосприйняття, настрій, відношення до життя, ми бачим те, чого раніше не помічали. І це відображається на рівні нашого життя: з’являються  нові можливості, відкриваються перспективи.

    Звичайно, в цій роботі показана тільки частина тих знань, які потрібні, щоб почати здоровий спосіб життя. Їх потрібно отримувати, розширяти  та удосконалювати. Адже не так важко присвятити  собі декілька хвилин в день, для свого здоров’я, щоб жити здоровим  і повноцінним життям до глибокої старості. І пам’ятайте: « Бог допомагає тому більше, хто допомагає собі частіше».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Використана література

 

  1. В. Ловсий « причти людства»
  2. А.М. Тележенко « здорове харчування практичні рекомендації»
  3. Н.М. Зубар « Фізіологія харчування»
  4. Інтернет ресурс

 

docx
Додано
29 грудня 2022
Переглядів
1988
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку