Сировина | Брутто | Нетто |
Картопля | 293 | 220 |
Молоко | 40 | |
Маргарин столовий | 5 | |
Маса пюре | 250 | |
Масло вершкове | 10 | |
або цибуля ріпчаста | 48 | 40 |
Маргарин столовий | 10 | |
Маса пасерованої цибулі | 20 | |
або яйця | 20 | |
Масло вершкове | 10 | |
Вихід | 260/270/280 |
Технологічна карта
Картопляне пюре
Сировина |
Брутто |
Нетто |
Картопля |
293 |
220 |
Молоко |
|
40 |
Маргарин столовий |
|
5 |
Маса пюре |
|
250 |
Масло вершкове |
|
10 |
або цибуля ріпчаста |
48 |
40 |
Маргарин столовий |
|
10 |
Маса пасерованої цибулі |
|
20 |
або яйця |
|
20 |
Масло вершкове |
|
10 |
Вихід |
|
260/270/280 |
Технологія приготування
Для картопляного пюре краще використовувати сорт картоплі з високим вмістом крохмалю. Обчищені однакові за розміром бульби картоплі заливають гарячою водою, солять, закривають кришкою і варять до готовності. Відвар зливають, картоплю підсушують і гарячою протирають у протиральній машині. Температура картоплі має бути не нижчою 80 °С, оскільки в охолодженій картоплі клітини, які містять клейстеризований крохмаль, легко руйнуються, внаслідок пюре стає тягучим, темним і несмачним. У гарячу протерту картоплю дають розтоплений жир, вливають при безперервному помішуванні гаряче кип'ячене молоко (щоб пюре не потемніло). Суміш збивають до утворення пухкої однорідної маси.
Вимоги до якості
Картопляне пюре густої, пухкої, однорідної консистенції, без грудочок непротертої картоплі. Смак ніжний, з ароматом молока і вершкового масла. Колір від білого до кремового.
Правила відпуску
Перед подаванням пюре кладуть у тарілку, на поверхні роблять узор ложкою, змоченою в розтопленому маслі, поливають маслом вершковим, посипають зеленню. Можна подавати з пасерованою цибулею, круто звареними січеними яйцями, змішаними з розтопленим вершковим маслом. Можна також використовувати як гарнір до м'ясних і рибних страв.