«Технологія виготовлення пампушок з часником – одного з символів української національної кухні та Полтавщини» Навчальний міні-практикум до інтегрованого заняття з професій

Про матеріал
Матеріали до інтегрованого заняття з теми: «Технологія виготовлення пампушок – одного з символів української національної кухні та Полтавщини»» Мета: для поглиблення фахових знань та вдосконалення практичних навичок, вмінь з теми; застосування отриманих знань та навичок у практичній діяльності; вивчення традицій української національної кухні та застосування їх в давнину та в наш час Інтегровані предмети: «Технологія хлібопекарського виробництва» ( тема програми «Технологія виготовлення булочних виробів») та виробниче навчання в лабораторії з професії «Пекар»
Перегляд файлу

Міністерство освіти і науки
Департамент освіти і науки
Полтавської обласної державної адміністрації
ДНЗ «Решетилівський Професійний аграрний ліцей ім. І. Г. Боровенського»

 

                             Самченко Н.М.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

«Технологія виготовлення пампушок з     часником – одного з символів української національної кухні та Полтавщини»

 

 Навчальний міні-практикум до інтегрованого заняття  з професійно-теоретичної та практичної підготовки з  використанням регіонального компоненту для проведення дистанційного та змішаного навчання при підготовці кваліфікованих робітників з професії «Пекар»

 

 

 

 

                       Решетилівка 2021

                                            

 

 

 

 

                     Матеріали до інтегрованого заняття з теми:   «Технологія виготовлення пампушок – одного з символів української національної кухні та Полтавщини»»

Мета: для поглиблення фахових знань та  вдосконалення практичних навичок, вмінь з теми; застосування отриманих знань та  навичок у практичній діяльності; вивчення традицій української національної кухні та застосування їх в давнину та в наш час

Інтегровані предмети: «Технологія хлібопекарського виробництва» ( тема програми «Технологія виготовлення булочних виробів») та виробниче навчання в лабораторії  з професії «Пекар»

Елементи активізації пізнавальної діяльності:

-застосування ІКТ ( відео майстер-класів,відеороликів, презентаційних інструкційних матеріалів ) для поглиблення фахових знань та  вдосконалення практичних навичок, вмінь з теми;

-застосування регіонального компоненту (пампушки –символ не лише української,а й регіональної полтавської кухні);

-застосування моделі  перевернутого уроку при здійсненні дистанційного та змішаного навчання;

-  інтеграція професійного теоретичного навчання з практичним, втіленням   отриманих знань в свою  практичну діяльність

           Завдання для учнів :

    - ознайомитися з вступною частиною та 

з мотивуючим листом від викладача спецтехнології пекарів;

-переглянути вступну презентацію про технологію виготовлення пампушок;

-переглянути відео майстер-клас від Вікторії Попін (www.picantecoking.com)

  • ознайомитися зі змістом запитань для актуалізації,поглиблення та систематизації знань, підготовлених викладачем спецтехнології;
  • ознайомитися з відеороликом майстер-класом ( покроковою інструкцією)від вікладача спецтехнології Надії Самченко та майстра виробничого навчання Ірини Овраменко щодо технології виготовлення пампушок з часником у пекарській виробничій лабораторії  ;
  • ознайомитися з роботами учнів-другокурсників , представлених у фотозвітах до виготовлення пампушок вдома  під час дистанційного навчання;

 

  • занотувати в робочий зошит послідовність окремих етапів технологічного процесу , рецептуру, необхідні компоненти сировини;
  • підготувати всі необхідні компоненти сировини, посуд, інструменти, устаткування, робоче місце   для виготовлення пампушок вдома;
  • проконсультуватися з викладачем любим доступним способом у разі виникнення труднощів, незрозумілих моментів;
  • виконати практичну роботу  вдома  ;
  •  сформувати з окремих фото, зроблених під час виконання практичної роботи ,  фотозвіт з фотографями кожному  учню:

 1) з готовими пампушками;

 2) напівфабрикатами,підготовленими до випікання;

3) з сировиною для пампушок, окремі компоненти якої розміщені на робочому столі ;

 4)  з тістом,поділеним на кульки перед формуванням пампушок;

- надіслати фотозвіт викладачу через classroom,Вайбер , Мессенжер;

- виконати підсумкові  тестові завдання з теми

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вступна презентація

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Переглянути відео майстер-клас

від Вікторії Попін (www.picantecoking.com)

 

 

 

 

 

 

 

 

   Мотивуючий онлайн-лист для учнів

Дорогі наші учні – пекарі-першокурсники!!!

Ми з вами вивчили вже тему «Технологія виготовлення булочних виробів».

Сьогодні ми хочемо  познайомити Вас з технологією виготовлення особливих, несолодких булочок, які здавна в Україні подаються до борщу – з пампушками , які є символом Полтавщини, та й взагалі, української кухні.

Хто ж з вас  не чув про знаменитий український борщ з не менш знаменитими  полтавськими пампушками з часником!!! Безперечно, що чули всі! І ми повинні  вам сказати, що таке поєднання  дійсно вражаюче – ароматний, з насиченим смаком борщ і повітряні , пухкі, з запахом, що аж дух забиває, пампушки з часниковою натирочкою з кропом.Саме такі пампушки ми готували сьогодні у пекарській виробничій лабораторії ліцею, щоб створити  відео майстер-клас для вас, наших учнів .

Як і кожна  українська страва , нарівні з борщем, з яким вони подаються, пампушки є символом української кухні. Їм притаманний незвичайний смак і неповторний , притаманний лише їм аромат, встояти перед яким неможливо.

 Пампушки –це маленькі круглі булочки з дріжджового тіста , щедро пропитані часниковим соусом.Саме часник надає їм смак, що запам’ятовується,  та екзотичний аромат. Назва «пампушки» має ніби то італійське і французьке походження.

 А чи знаєте Ви історію пампушок? Де і коли вони з’явилися вперше? Ну добре, тоді ми Вам її розкажемо!  Історія повідомляє, що вперше ця страва була придумана і приготовлена  в Україні, але зробили це не українці, а німецькі колоністи.Своє ж сучасне ім’я пампушки отримали нібі то в Одесі, звідти ці ароматні булочки розповсюдилися по всій Україні  і стали національною стравою, без якої уявити собі українську кухню неможливо.

Саме на території України вперше з’явився рецепт цих несолодких булочок з незвичайним соусом, що подавалися до борщу. Для виготовлення цих булочних виробів спочатку використовувалося гречане, житнє, кукурудзяне або пшеничне борошно. Рецепт пампушок до борщу обов’язково включав додавання в тісто топленого смальцю, а верхня скоринка пампушок  змазувалась салом. Ця страва входила в щоденний раціон українців. Дружини українських козаків обов’язково  пакували торбиночки з їжею, в яких були не лише пампушки з часником, що за народними  повір’ями збільшувало чоловічу силу, але і з додаванням варення, родзинок і інших солодких начинок.

 Зазвичай, пампушки з часником подають разом з борщем, але їх можна вживати і замість хліба . В зимній період року, пампушки є прекрасним профілактичним засобом проти застуди , тому що вони містять багато  часнику , а часник це природний фітонцид, що має антимікробну дію. А взагалі то, такі пампушечки складуть прекрасну компанію будь-якому гарячому супчику, соляночці, а не лише борщу.

Так що, дорогі наші учні, майбутні пекарі, випікайте ,смакуйте на здоров’я!!! І як то кажуть : «Пампушок багато не буває»!!! А ми чекаємо фотозвіт про Ваші пампушечки, які ви випікатимете  вдома  і якими будете пригощати свїх рідних. Тож, нехай виготовлені Вами пампушки приносять радість Вам та Вашим рідним! Смачних Вам пампушок та на все добре!!

 

 

 

Майстер-клас по виготовленню пампушок з часниковою затиркою

 

 Пампушки с часником до борщу

Хто ж не чув про знаменитий український борщ з не менш знаменитими  полтавськими пампушками з часником!!! Безперечно, що чули всі! І я повинна вам сказати, що таке поєднання  дійсно вражаюче – ароматний, з насиченим смаком борщ і повітряні ,пухкі, з запахом, що аж дух забиває – пампушки з часником. Приїздіть на Полтавщину, спробуйте,не пошкодуєте! Рецепт смачного борщу до пампушок є в кожної господині, а от як приготувати пампушки з часником до нього, які просто тануть в роті, я зараз вам розкажу.

   

Історія походження пампушок

 

Як і кожна  українська страва , нарівні з борщем, з яким вони подаються, пампушки є символом української кухні. Їм притаманний незвичайний смак і неповторний , притаманний лише їм аромат, встояти перед яким неможливо. Пампушки –це маленькі круглі булочки з дріжджового тіста , щедро пропитані часниковим соусом.Саме часник надає їм смак, що запам’ятовується та екзотичний аромат. Назва «пампушки» має ніби то італійське і французьке походження.

 Історія повідомляє, що вперше ця страва була придумана і приготовлена  в Україні, але зробили це не українці, а німецькі колоністи.Своє ж сучасне ім’я пампушки отримали нібі то в Одесі, звідти ці ароматні булочки розповсюдилися по всій Україні  і стали національною стравою, без якої уявити собі українську кухню неможливо.

 

 

Саме на території України вперше з’явився рецепт цих несолодких булочок з незвичайним соусом, що подавалися до борщу. Для виготовлення цих булочних виробів спочатку використовувалося гречане, житнє, кукурудзяне або пшеничне борошно. Рецепт пампушок до борщу обов’язково включав додавання в тісто топленого смальцю, а верхня скоринка пампушок  змазувалась салом.

Ця страва входила в щоденний раціон українців. Дружини українських козаків обов’язково  пакували торбиночки з їжею, в яких були не лише пампушки з часником, що за народними  повір’ями збільшувало чоловічу силу, але і з додаванням варення, родзинок і інших солодких начинок. Зазвичай, пампушки з часником подають разом з борщем, але їх можна вживати і замість хліба .В зимній період року пампушки є прекрасним профілактичним засобом проти застуди , тому що вони містять багато  часнику , а часник це природний фітонцид, що має антимікробну дію.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Рецептура (інгрідієнти) на виготовлення пампушок  :

( на 30 пампушок)

 Для теста :

  •                     3 склянки  борошна пшеничного в/с;
  •                     25 г  свіжих дріжджів  або  2,5 ч.л. сухих пекарських дрожджів;
  •                     1/2 склянки  молока;
  •                     1/2 склянки  води;
  •                     2 яйця;
  •                     1,5 ч.л. солі;
  •                     1 ч.л. цукру;
  •                     3 ст.л. рослинної соняшникової олії;
  •                     1 жовток яйця , щоб змазати тістові заготовки на пампушки, що вистоялися, перед посадкою в піч на випікання;

Часникова  натирка:

  •                     5-6 зубчиків часника;
  •                     дрібка  солі;

зелений кріп або  петрушка

 

 

Технологія приготування (покрокова інструкція)

Спочатку готуємо тісто. Дріжджове тісто для пампушок готується доволі таки просто. Першою справою поднуємо молоко з водою і нагріваємо цю суміш до 40 градсів.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дріжджі і цукор розводимо в підігрітій  теплій суміші молока і води.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаємо ложку борошна і залишаємо на 15-20 хвилин в теплому місці.Коли в теплі дріжджі почнуть інтенсивно рости, поверхня рідини починає вкриватися багочисельними бульбошками.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 Додаємо 2.5 склянки борошна.Розбиваємо і вносимо 1 яйце , сіль, рослинну олію.

 Замішуємо тісто. З приводу солі –пампушки повинні бути трошки солонуватими.Кількість солі в тісті залежить від смаку того, хто їх готує, а також від виду солі. Якщо використовуємо традиційну кухонну сіль – то вносимо її в кількості 1.5 ч.л. 

 Якщо використовується очищена сіль «екстра» .то вносимо не 1.5 ч.л. ,а 1 ч.л.

 Добре вимішуємо тісто .У нас повинно вийти м’яке тісто, яке не липне до рук і до поверхні столу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Якщо це необхідно –додаємо ще невелику кількість борошна.На пампушки загалом повинно піти 3 склянки борошна ( в 1 склянці,об’ємом 250 мл поміщається 160 г борошна) Але в залежності від сорту і вологості борошна , може піти трохи більше , або трохи менше.

 

 

 

 

 

З тіста формуємо круглу кулю,накриваваємо його серветкою і залишаємо в теплому місці на півгодини.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Включаємо духовку, щоб вона гарно прогрілася. Лист,на якому будемо випікати пампушки, змащуємо вершковим маслом або застеляємо пекарським папером.
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вимішуємо злегка тісто ще раз, потім починаємо формувати пампушки.Самий простий спосіб поділу тіста –змащуємо руки олією, а потім ,стискаючи кисть руки, видавлюємо з тіста невеликі кульки.

 

 

 

 

Або можна ще так –відривати по шматочку тісто .Якщо вдома є кухонні терези, то можна зважувати тісто, щоб всі пампушки вийшли однаковими за розміром.

 

 

 

 

 

 

 Кульки рядочками викладаємо на противень ,доволі таки близько(1-1,5 см одна від одної), щоб під час випікання вони з’єдналися і утворили одну велику рум’яну галявинку з пампушок.

 

 

 

 

 

.

Лист-противень з тістовими заготовками наших майбутніх пампушок ставимо в тепле місце на 20 хвилин , щоб вони підійшли . Коли заготовки на пампушки підійдуть, змащуємо їх жовтком яйця для того, щоб верхня скоринка після випікання вийшла блискучою і рум’яною

 

Противень з заготовками-пампушками ставимо в добре розігріту духовку.Випікаємо пампушки 20-25 хвилин при температурі 180 градусів. Час випікання сильно залежить від виду духовки, встановленого режиму, тому уважно слідкуємо за процесом випічки. Готовність пампушок перевіряємо дерев’яною шпажкою ( занурюємо шпажку в пампушку, проткнувши її, якщо зубочистка чиста ,без слідів непропеченого тіста, значить пампушка готова) 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приготування часникової натирки для пампушок.

Під час випікання пампушок ( або заздалегідь) чистимо часник. Потім давимо часник у часникодавці. Декілька гілочок кропу миємо,а потім мілко нарізаємо. Перетираємо часник з сіллю , рослинною олією,кропом і петрушкою.Отриманою сумішшю змащуємо верх пампушок. Якщо немає свіжого кропу, можна використати сухий.  

 

 

 

.

Рум’яні і красиві, готові випечені пампушки дістаємо з духовки Перекладаємо на решітку.

Зразу ж,  гарячі пампушки змащуємо часниковою заправкою.

 

 

 

 

 

 

 

 

 Пампушки виходять неймовірно м’якими, ароматними , з дуже еластичним  і пористим м’якишем ! А ще –дуже смачними!
 

 

Якщо тістові кульки на пампушки розмістити в круглу форму, то вийде така «весела сімейка»-паляничка з   випечених пампушок.

 

 

 

 

 

 

 

 Ось такі вони виходять , якщо випікаються не на листі ,а в круглій формі.На Полтавщині здавна порівнювали пампушки з дівочою вродою. Говорили так про фізично зоровудівчину,що була в тілі : «Дівчина гарна як пампушечка рум’яна»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

З пампушками,випеченими у круглій формі , повторюємо процедуру змащення часниковою натиркою.Ось тепер можна подавати смачну пампушечну випічку до борщу. А взагалі то, такі пампушечки складуть прекрасну компанію будь-якому гарячому супчику, соляночці, ане лише борщу.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

До-речі, частину пампушок можна заморозити , вони прекрасно зберігаються, а після розморозки  - м’які,повітряні, наче щойно з печі.

 

Так що ,випікайте ,смакуйте на здоров’я!!! І як говориться: «Пампушок багато не буває»!!!

 Пропонуємо ознайомитися з відеороликом майстер-класом ( покроковою інструкцією) від вікладача спецтехнології Надії Самченко та майстра виробничого навчання Ірини Овраменко щодо технології виготовлення пампушок з часником у пекарській виробничій лабораторії

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Тестові завдання для підсумкового тематичного контролю з теми «Технологія виготовлення пампушок»

( тестові завдання будуть оцінені по 12-бальній системі : за кожну правильно вибрану відповідь 2 бали)

  1. Яке борошно використовують для виготовлення пампушок в сучасній українській кухні?
  1. гречане;
  2. кукурудзяне;
  3. житнє;
  4. пшеничне в/г
  1. Пампушки з часниковою натиркою  подають зазвичай :
  1. до борщу;
  2. до солянки;
  3. до будь-якої гарячої першої страви
  1. Пампушки є прекрасним профілактичним засобом проти застуди тому, що :
  1. випікаються при високій температурі;
  2. випікаються з якісних компонентів сировини;
  3. тому, що містять багато часнику , а часник є природним фітонцидом, що має протимікробну дію
  1. Готові пампушки повинні бути трохи солонуватими на смак. Від чого залежить кількість солі , що використовується для виготовлення пампушок?
  1. від смаку того, хто їх готує;
  2. від виду солі, що використовується;
  3. від рецептури на пампушки, що готуються;
  4. всі перераховані відповіді
  1. При випіканні яких булочних виробів « злипи»  не є дефектом?
  1. булочний дріб’язок;
  2. булки-сайки;
  3. пампушки;
  4. булки-витушки;
  5. булки-плетінки
  1. При якій температурі і який час випікають пампушки?
  1. 20-25 хв при температурі 180 градусів;

12-15 хв при температурі 180 градусів

 

 

 

 

 

 

Фотозвіти пекарів-другокурсників, виконані вдома під час дистанційного навчання  з теми : «Технологія виготовлення пампушок з часником»

                          

                                                                       Біленко Наталія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дзерин Ліна і Авраменко Альона

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Компанієць Олександра

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                            Кутнич Анастасія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Лисак Анастасія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Фотозвіти пекарів-першокурсників, виконані вдома під час дистанційного навчання  з теми : «Технологія виготовлення пампушок з часником»

Го шко Оксана

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Грицуля Світ лана

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Кузьменко Ростислав

 

 

 

 

 

 

 

Лобач Юлія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Приходько Богдан

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Савченко Роман

 

 

 

 

 

 

 

 

Чобану Діана

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Чобітько Валерія

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шеметюк Юлія

doc
Додано
25 квітня 2021
Переглядів
1157
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку