Текстові самодиктанти, 8 клас

Про матеріал
Текстові самодиктанти у 8 класі — тематичні. Вони знайомлять з цікавими місцями міста Львова, його історичними та архітектурними пам’ятками. Тексти мають багато граматичного матеріалу й дозволяють працювати над орфографічною та пунктуаційною грамотністю учнів.
Перегляд файлу

       Запропоновані тексти самодиктантів для 8 класу — тематичні.Вони знайомлять з визначними місцями міста Львова, пам’ятками архітектури й мистецтва. У текстах достатня кількість граматичного матеріалу. Це дозволить працювати над орфографічною та пунктуаційною грамотністю учнів.

   Завдання: вставити пропущені букви та розділові знаки, вибрати правильний варіант написання слів.

Диктант №1

Зелене шатро Львова

     Коли місто наповнює(ться,ця) дощем, душа наповнює(ться,ця) відчу(т,тт)ям (не)збагне(н,нн)ого. Велич Львова сивина його кам...яних будівель п...янкий запах д(е,и)рев і квітів надзвичайний дух кав...ярень створюють ауру з(е,и)много щастя. За чудові (не)повторні парки мал...овничі сквери і бульвари Львів заслуж(е,и)но називають (містом)садом.

     Найстаріший із двана...цяти парків Львова  (п,П)арк імені Івана Франка, який був заклад(е,и)ний у кін...ці шіс...на...цятого столі(т,тт)я. Зелене шатро парку творять різні за віком дерева (тр...охсот)літні дуби (двохсот)річні клени столітні ясени липи в...язи осокори явори. Пр(е,и)крашає парк альтанка  чудовий зразок класичної архітектури малих форм. Піднімі(ться,ця) (в)гору, де зосередж(е,и)ні екзоти тюльпанове дерево магнолія самбук ман...чжурс...ка аралія катальпа сумах.

     Ви (не)поїдете зі Львова, якщо (не)відвідаєте найулюбленіше місце відпочинку (л,Л)ьвів...ян — (с,С)трийський парк із його своєрідним ландшафтом пр(е,и)красними пейзажами багатою і різноманітною росли(н,нн)іс...тю тінистими алеями духм...яними квітниками (З газети).

122 слова

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Диктант №2

Перші годи(н,нн)икарі Львова

     Львів був першим (у,У)країнс...ким містом, у якому на ратушній вежі з...явився годи(н,нн)ик. Це відбулося в тисяча чотириста четвертому році. Власне тоді у Львові почали працювати годи(н,нн)икарі. Історія зб(е,и)регла для нас прізвище Лаврентія Геленбазена. Він, (до)речі, крім годи(н,нн)икарства, займався ще ливарництвом. На кінець шіс...на...цятого столі(т,тт)я в місті було вже п...ять годи(н,нн)икарів, а на початку сімна...цятого вони утворили свій цех.

     Міс...ка управа затвердила новий статут, у якому визначалися права обов...язки майстрів ставле(н,нн)я до підмайстрів та учнів, їхні обов...язки процес і час навча(н,нн)я учнів та їхнє місце в цеху. При переведенні підмайстра у майстри він зобов...язаний був заплатити два...цять золотих до ц(е,и)хової каси, а після цього (підмайстер)годи(н,нн)икар вирушав на чотири роки в далекі краї. Годи(н,нн)икарс...ка справа вимагала доброї підготовки, тому навча(н,нн)я тр(е,и)вало аж двана...цять років.

    Середньовічний годи(н,нн)ик за своєю конструкцією був складним: у ньому нараховувалося близ...ко ш(е,и)стисот деталей. Крім того, настіл...ний годи(н,нн)ик подавав багато додаткової інформації а саме пори року зміни в положе(н,нн)і місця дні тижня (З газети).

149 слів

 

 

 

docx
Додано
19 лютого 2023
Переглядів
3579
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку