Тема. Мудрість та любов жіночого серця. (Ровена та Ревекка – дві різні долі)

Про матеріал

Презентація до урокуРозділ. Героїчне минуле в літературі

Тема. Мудрість та любов жіночого серця. (Ровена та

Ревекка – дві різні долі)

Мета: поглиблювати вміння робити порівняльний аналіз художніх

образів, визначати їх ідейно-естетичне навантаження;

розвивати навички виразного читання, усне й писемне мов-

лення, вміння інсценювати окремі епізоди з твору;

виховувати почуття поваги до жінки, шляхетність щодо

стосунків з нею.

Тип уроку: урок засвоєння нових знань.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Мудрість та любов жіночого серця.(Ровена та Ревекка – дві різні долі.)Вчитель вищої категорії ЗОШ № 5Єфіменко І. В.м. Біла Церква2017 рік.

Номер слайду 2

Мета: Сприяти розумінню образів Ровени та Ревекки, продовжити вчити порівнювати літературні образи, показати вплив історичних обставин на долю героїнь; розвивати навички зв’язного мовлення, вміння характеризувати художній образ й зіставляти;виховувати в учнів людяність і гуманізм, шанобливе ставлення до жінки

Номер слайду 3

Епіграф : А ти тільки вдумайся: перед тобою. Неповторною радістю і журбою. Пройнята кожна сторінка – Жінка. Т. Коломієць Мені здаєшся ти такою. Земною водночас і неземною. Щодень ти неоднакова і різна –Ласкава й грізна,Шляхетна й недосяжна,В красі суворій невимовна, Розумна і відважна. Е. Межелайтіс

Номер слайду 4

Проблемне питання : Як історичні обставини вплинули на долю героїв твору? ( На прикладі образів Ровени та Ревекки)

Номер слайду 5

Аспекти дослідження:соціальне походження;віра та виховання;зовнішність;риси характеру;вчинки;ставлення до Айвенго;вплив історичних обставин на подальшу долю;ваше ставлення до героїнь. Два поетичних жіночих образи – леді Ровена та полонянка Ревекка є справжньою окрасою роману. Які вони, ці жінки? Чим подібні та відмінні героїні?Порівняльна характеристика Ровени та Ревекки

Номер слайду 6

Порівняльна характеристика жіночих образів роману

Номер слайду 7

Леді Ровена« Ровена була прекрасної статури і висока на зріст …Колір її шкіри вирізнявся сліпучою білістю, а шляхетні обриси голови та обличчя були такими, що відкидали думку про безбарвність…Ясні голубі очі дивилися з-під тонких брів каштанового кольору, що надавали виразності її чолу. »Оцінка іншими героями: Моріс де Брасі казав: “ Ти гордовита, Ровено, - отже, тому ще гідніша бути мені за жінку ”.

Номер слайду 8

Ревекка“ Вона мала напрочуд гарну статуру, і східний одяг не приховував її фігури…очі блищали, тонкі брови вигинались гордовитою дугою. Білі зуби блищали, немов перли. А густі чорні коси розсипались по грудях і плечах…- все разом створювало таке чарівне враження, що Ревекка могла суперничати з будь-якою з найпривабливіших дівчат, що оточували її ” Оцінка іншими героями. Бріан де Буагільбер казав: ” Ти молода і прекрасна … Яка ти розумна, Ревекко!”

Номер слайду 9

Риси характеру та вчинки героїнь в епізодах роману“ Врешті поволі та спритно нахиляючи вістря списа, Айвенго опустив вінець до ніг прекрасної Ровени . Одразу засурмили сурми, і герольди проголосили леді Ровену за королеву вроди та кохання, загрожуючи суворою карою тим, хто зневажатиме її владу. ”

Номер слайду 10

Турнір в Ашбі “ Ровена тихо скрикнула, але зараз же опанувала себе й над силу виконала свій обов’язок , хоч уся тремтіла, бо тяжко схвилювалась. Вона поклала переможцеві на схилену голову блискучий вінець та ясно промовила: - Вінчаю вас, сере лицарю, цим вінцем за відвагу. Ніколи лицар-ський вінець не вінчав гіднішого!”

Номер слайду 11

Ревекка надає допомогу Айвенго “ Поранений лицар хотів почати розмову з гарною дівчиною, але вона спинила його, приклавши до вуст пальця. Чарівна єврейка переконалась, що перев’язка не зсунулась і що з раною все гаразд. Ревекка виконувала свій обов’язок серйозно та просто, і водночас у ній почувалась шляхетна свідомість своєї гідності.”

Номер слайду 12

Ревекка в полоні в замку Фрон де Бефа- Хай буде мир поміж нас, Ревекко!-промовив Бріан де Буагільбер.- Мир, якщо хочеш,- сказала вона, але тільки на такій відстані.- Тобі нема чого боятися мене,- відмовив він . Я не боюся тебе, -мовила Ревекка, - о, яка вдячна я тому, хто збудував цю вежу, таку високу, що не можна кинутися з неї додолу, не розбившись на смерть.

Номер слайду 13

Це суд Божий “ Айвенго, упершися ногою в груди Бріана де Буагільбера й приклавши вістря меча до горла, зажадав, щоб він або здався, або ж приготувався померти тут. У Бріана обличчя, що попереду було червоне, раптом зблідло, мов мертве. Непошкоджений ворожим списом , він, видно, помер від розриву серця. - Справді це суд Божий!- промовив великий магістр. - Хай буде воля твоя!”

Номер слайду 14

Проблемне запитання: Ровена та Ревекка заслуговують на справжнє жіноче щастя, але не обом воно випало. Чому так сталося? Хто з героїнь заслуговує на кохання Айвенго?

Номер слайду 15

Гронування. Завдання: перечислені риси характеру героїв твору маєте віднести до Ровени чи Ревекки. Відданість вірі, гордість, доброта, мужність, чесність, стриманість, шляхетність, честь, жертовність, всепрощення, вірність, любов до Батьківщини і свого народу, щедрість, вміння кохати

Номер слайду 16

Риси характеру Ровени. Ровена гордість стриманість шляхетність вимогливість вірність честь Любов до батьківщини

Номер слайду 17

Риси характеру Ревекки Ревекка щедрість мужність чесністьвідданість вірі жертовністьвсепрощення. Вміння кохати

Номер слайду 18

Творча робота Складення сенкана. Ровена. Горда і велична. Кохає, бореться, примиряєЛюбить батьківщину і свій народ. Леді. Ревекка. Смілива і стійка. Любить, лікує, жертвуєНе зрадила свій вірі й собіБлагородство.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мукан Наталя Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Завідняк Ірина Олексіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 січня 2018
Переглядів
12040
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку