Тема. Олександр Сергійович Пушкін «19 жовтня 1825 року». Уславлення дружби й вірності у вірші О. С. Пушкіна «19 жовтня 1825 року». Авторські спогади і роздуми у творі.

Про матеріал
Тема. Олександр Сергійович Пушкін «19 жовтня 1825 року». Уславлення дружби й вірності у вірші О. С. Пушкіна «19 жовтня 1825 року». Авторські спогади і роздуми у творі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Двадцять четверте грудня Класна робота Олександр Сергійович Пушкін . Уславлення дружби й вірності у вірші О. С. Пушкіна «19 жовтня 1825 року».

Номер слайду 2

6 червня 1799 року у Москві на Німецькій вулиці у відставного майора Сергія Львовича Пушкіна та дружини його Надії Осипівни народився син Олександр.

Номер слайду 3

Так, його бабуся походила з роду Ржевських, відомого ще з часів Київської Русі. А мати, Надія Осипівна, була онукою Абрама Петровича Ганнібала, хрещеника й вихованця Петра I, «арапа Петра Великого».

Номер слайду 4

Дитинство поета пройшло у Москві та Захаровому, помісті бабусі Марії Олександрівни Ганнібал. Саме їй та няньці Орині Родіонівні маленький Олександр зобов’язаний першими яскравими враженнями від російських народних казок, за ними він навчився і російської грамоти.

Номер слайду 5

Влітку 1811 року дванадцятирічного Олександра віддали до Царськосільського Ліцею — закритого навчального закладу для дітей дворян, яких мали виховувати для державної служби. Того року прийняли лише тридцять учнів, яким у майбутньому судилося стати гордістю. Юний ліцеїст вільно володів французькою мовою, тому його всі називали «Француз».

Номер слайду 6

Імператорський Царськосільський ліцей у місті Санкт-Петербург — це унікальний вищий навчальний заклад Російської Імперії, в завдання якого входило «підготувати юнацтво до найважливіших частин служби державної»На відкритті ліцею був присутній сам імператор Олександр Перший. У перший рік існування до ліцею вступило 30 ліцеїстів.

Номер слайду 7

Ідея створення Ліцею належала видатному державному діячеві, головному радникові імператора М. М. Сперанському. Він став автором програми нової школи.

Номер слайду 8

На іспиті з російської словесності 1815 року юнак читав вірш «Воспоминание в Царском Селе», який вразив присутнього на екзамені патріарха російських поетів Г. Р. Державіна. Відомий поет віщував йому блискуче майбутнє. Старик Державин нас заметил, И в гроб сходя, благословил. І. Репін “Пушкін на ліцейському екзамені”style.colorfillcolorfill.typestyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 9

За Пушкіним утверджується слава поета-вільнодумця. Це призвело до того, що молодого митця заслали на південь. З 1820 р. по 1824 р. О. Пушкін перебуває в Одесі та Бесарабії, в Аккермані, в Ізмаїлі, в Кишеневі.

Номер слайду 10

У 1824 році поет переїздить до маєтку своїх батьків — Михайлівське

Номер слайду 11

Перша велика поема О. Пушкіна «Руслан і Людмила», що зробила його знаменитим. В. Жуковський подарував молодому поетові портрет з надписом: «Переможцю учневі від переможеного вчителя».

Номер слайду 12

Взимку 1828 року на одному з московських балів О. Пушкін уперше зустрів шістнадцятирічну Наталію Гончарову, яка щойно почала виїжджати у світ. І лише у березні 1830 року поет одержав давноочікувану згоду на одруження.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Січень 1837 року приніс у дім Пушкіних непоправиму втрату: на дуелі було поранено Пушкіна. Через декілька днів він помер (27 січня). Місце дуелі –Чорна річка

Номер слайду 15

Поховано О. Пушкіна у Святогорському монастирі на Псковщині, поруч із могилами його предків.

Номер слайду 16

Друзі-ліцеїсти. У день випуску всі вони поклялися у вічній дружбі, обмінялися чавунними каблучками і вирішили зустрічатися кожного року 19 жовтня

Номер слайду 17

Домашнє завдання 1. Вивчити біографію Пушкіна О. С 2. Виразно читати та вміти аналізувати поезію Пушкіна О. С. «19 жовтня 1825року»

pptx
Додано
4 лютого 2022
Переглядів
272
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку