Тема: Поняття і загальна характеристика права

Про матеріал
Тема: Поняття і загальна характеристика права План лекції 1. Поняття і ознаки права. 2. Основоположні і загальні принципи права. 3. Функції права. 4. Правопорушення. 5. Юридична відповідальність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

МІНІСТЕРСТВО ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИІРПІНСЬКИЙ ФАХОВИЙ КОЛЕДЖ ЕКОНОМІКА ТА ПРАВАПрезентація з курсу: «Правознавство»Викладач: Колісник Ніна. Тема: Поняття і загальна характеристика права

Номер слайду 2

Мета лекції: охарактеризувати поняття та функції права; вивчити види соціальних норм; назвати основоположні і загальні принципи права.

Номер слайду 3

План лекціїПоняття і ознаки права. Основоположні і загальні принципи права. Функції права. Правопорушення. Юридична відповідальність.

Номер слайду 4

1. Поняття і ознаки права Право — система норм (правил поведінки) і принципів, санкціонованих державою, які формально закріплюють міру свободи, рівності та справедливості відповідно до інтересів (волі) населення країни та забезпечуються примусом. Найвище суспільне призначення права - забезпечувати у нормативному порядку свободу в суспільстві, підтверджувати справедливість, виключити сваволю і свавілля з життя суспільства.

Номер слайду 5

Система права — це об'єктивно обумовлена системою суспільних відносин внутрішня структура права, яка складається з взаємозалежних норм, логічно розподілених за галузями, підгалузями та інститутами. Найбільшим елементом системи права є галузь права. Галузь права — відносно самостійна сукупність юридичних норм, яка регулює якісно однорідну сферу (рід) суспільних відносин специфічним методом правового регулювання.

Номер слайду 6

Підгалузь права — це складова частина галузі права, яка об'єднує норми права, що регулюють суспільні відносини певного виду. Як приклад підгалузі цивільного права є авторське і винахідницьке право, фінансового права — банківське право. Інститут права — це таке угруповання норм права певної галузі чи підгалузі, що регулює конкретний вид чи сторону однорідних суспільних відносин. Наприклад, у цивільному праві є інститут права власності, норми якого регулюють відносини власності.

Номер слайду 7

Ознаки права:норми права встановлюються або санкціонуються державою;норми права охороняються і забезпечуються, окрім інших засобів, державним примусом;право є єдиною системою норм, котра є обов'язковою для всього населення, що проживає на території певної держави.право — це система загальнообов'язкових правил, норм, зміст яких чітко визначено у тексті правового документа;право виражає загальну волю громадян держави.

Номер слайду 8

2. Основоположні і загальні принципи права Принципи права - це закріплені у праві нормативно-керівні положення, що характеризують його зміст, основи, зазначені в ньому закономірності суспільного життя.

Номер слайду 9

Принципи права: При́нцип гумані́зму – основоположний принцип права, який визнає саму цінність людини, її честь, гідність, право на щастя, виявлення своїх здібностей. Принцип демократизму (народовладдя) - проявляється шляхом закріплення в нормах правового становища людини, порядку участі народу у формуванні органів державної влади, в здійсненні правової політики, у створенні й удосконаленні законодавства. Принцип законності – полягає в тому, що всі без винятку зобов'язанні дотримуватись і виконувати закони…. Принцип рівності – виражається в рівності правового становища всіх перед законом, наявності рівних загальногромадянських прав і обов'язків, рівному захисті перед судом незалежно від національної, статевої, релігійної належності, походження, місця мешкання, посадового стану та інших обставин. Принцип свободи – «дозволено все, що прямо не заборонено законом»Принцип справедливості – «кожен отримує те, на що він має право за умови, що права та інтереси інших теж не порушуються»

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Діяльність громадян, державних органів і посадових осіб повинна регулюватися за принципом свободи:«Дозволено тільки те, що прямо передбачено законом!»

Номер слайду 12

правосуддя здійснюється тільки судами і повинно бути найефективнішою гарантією прав людини; юридична відповідальність людини, має бути лише за її винну протиправну поведінку; в суспільстві повинен діяти принцип презумпції невинності особи.

Номер слайду 13

3. Функції права Функції права - це основні напрями його впливу на суспільні відносини. Призначення функцій полягає в тому, щоб визначити активну й багатогранну роль права в громадянському суспільстві з позиції його впливу на суспільні відносини між людьми. Функції права поділяють на: загально-соціальні та спеціальні юридичні.

Номер слайду 14

Загально-соціальні функції: Гуманістична функція характеризується тим, що право охороняє та захищає права і свободи людства, народу, людини. Наприклад, Конституція України в ст. 27 закріплює право людини і громадянина на життя. Держава забезпечує реалізацію людиною названого права, створюючи належні умови для недопущення свавільного позбавлення життя конкретної людини. В Україні з 5 квітня 2001 р. смертна кара замінена довічним позбавленням волі, що свідчить про гуманізм українського права.

Номер слайду 15

Організаторсько-управлінська — право суб'єктів на вирішення певних економічних і соціальних проблем. За допомогою права регулюються питання економічного і соціального життя в Україні. Інформаційна (комунікативна) — право інформує людей про волю законодавця. Наприклад, Закон України "Про інформацію" від 2 жовтня 1992 р. встановлює правові основи щодо поширення і використання інформації в Україні.

Номер слайду 16

Оцінно-орієнтувальна - поведінка людей оцінюється з огляду на закони держави, вказує на безконфліктні, соціально допустимі способи й засоби задоволення потреб людини в межах правомірної поведінки. Наприклад, Цивільний кодекс України передбачає право людини і громадянина на одержання спадщини. Особи, що одержують спадщину за заповітом, слідують останній волі померлого і успадковують його майно в тих межах, у яких це визначено заповітом.

Номер слайду 17

Ідеологічно-виховна - право формує у людини певний світогляд, виховує в неї зразки правомірної поведінки. Наприклад, людина слідує нормам кримінального права, не порушує заборон та діє в межах визначених обов'язків і тим самим реалізує норми права в межах правомірної поведінки. Достатньо того, що людина знає межі своїх можливостей, не порушує вимог права, самовиховується на правових моделях позитивної поведінки.

Номер слайду 18

Гносеологічна (пізнавальна) - право само виступає як джерело знань. Наприклад, вивчаючи норми права, суб'єкт права має можливість одержати знання про обсяг пільг, допустимі норми шкідливих викидів у атмосферу, про свої права і обов'язки тощо.

Номер слайду 19

Охоронна функція спрямована на охорону відповідної системи суспільних відносин, на забезпечення їхньої недоторканності з боку правопорушників, на недопущення правопорушень, зменшення або усунення їх із повсякденного життя.

Номер слайду 20

Самостійна робота2. Юридична відповідальність.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Серед причин і умов, які можуть визначати скоєння правопорушень або сприяти їм, характерними є:- дефекти сімейного виховання (жорстокість, від­сутність моральних принципів, будь-яких ідеа­лів);- безробіття і майнова нерівність у суспільстві;- пияцтво і наркоманія;- вплив певних творів так званої масової культури (особливо перегляд фільмів, у яких популяри­зуються жорстокість, аморальність);- низький рівень правосвідомості й правової куль­тури, правовий нігілізм.

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Види правопорушень: Дисциплінарні — порушення навчальної або виробничої дисципліни, внутрішнього розпорядку підприємства, організації, установи;Майнові (цивільно-правові) — нанесення матеріального збитку, порушення інших майнових або особистих немайнових прав і інтересів людей, які захищені законом; Адміністративні — порушення правопорядку в громадських місцях, порядку управління всіма сторонами суспільного життя, що передбачені законодавством про адміністративні правопорушення;Кримінальні – злочини — це суспільна небезпечне винне діяння (дія або бездіяльність), вчинене суб'єктом злочину, за яке передбачено кримінальне покарання. 

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Питання для самоконтролю

Номер слайду 28

Домашнє завдання. Вивчити лекцію (написати конспект).2. Виконати практичну роботу та вирішити правові задачі, які розміщені на наступних слайдах.3. Підготувати презентацію по питяннях теми або по всій темі (за бажанням).4. Підготувати реферативну роботу із запропонованих тем: Джерела та форми права: поняття й види. Правові норми: ознаки, структура. Поняття правопорушення. Види правопорушень. Поняття, ознаки і підстави юридичної відповідальності. Види юридичної відповідальності: поняття, загальна характеристика. Обставини, що виключають протиправність діяння. Громадянство: підстави набуття й припинення.

Номер слайду 29

Практична робота

Номер слайду 30

1. Вирішення правових задач. Розв'яжіть правові задачі, використовуючи набуті знання: 1. Укажіть вид правопорушення: Громадянин П. під час бійки завдав громадянину Д. легких тілесних ушкоджень. 2. Укажіть вид правопорушення: Керівництво підприємства протягом трьох місяців не сплачувало робітникам заробітну платню. 3. Укажіть вид правопорушення: Студенти одного з навчальних закладів вирішили провести несанкціонований мітинг. 4. Укажіть вид правопорушення: 16-річні підлітки спробували вживати спиртні напої під час шкільної дискотеки.5. Укажіть вид правопорушення: Учні, намагаючись зірвати контрольну роботу, зателефонували до школи і повідомили, що школа замінована.

Номер слайду 31

Конституція України від 28.06. 1996 № 254к/96-ВР // Відомості Верховної Ради України. – 1996. – № 30. – поточна редакція – Редакція від 21.02.2019, підстава – 2680 – VІІІ. Бюлетень законодавства і юридичної практики України. - 2010. - №10: Місцеве самоврядування в Україні. - 448 с. Декларація про державний суверенітет України від 16 липня 1990 р. // ВВР. - 1990. - №31. - 429 с. Закон України «Про вибори Президента України» від 05.03.1999 № 474-XIV. Закон України «Про державну виконавчу службу» від 24.03.1998 № 202/98 - ВР Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні» вiд 21.05.1997 № 280/97 - ВР. Загальна теорія держави і права: Навч. посіб. / [Колодій А. М., Копейчиков В. В., Лисенков С. Л. та ін.]; за ред. В. В. Копейчикова. - Стер. вид. - К.: Юрінком Інтер, 2001. - 320 с. Олійник А. Ю. Теорія держави і права: Навч. посіб. / Олійник А. Ю., Гусарєв С. Д., Слюсаренко О. Л. - К.: Юрінком Інтер, 2001. - 176 с. Рабинович П. М. Основи загальної теорії права та держави: Навч. посіб. Вид. 5-е, зі змінами. / Рабинович П. М. - К.: Атіка, 2001.- 176 с. Рекомендовані джерела інформації

Номер слайду 32

Пам'ятайте!!! Перед тим як здійснити негарний вчинок – проступок – подумайте, які від цього будуть наслідки.

pptx
До підручника
Правознавство (профільний рівень) 11 клас (Наровлянський О.Д.)
Додано
4 вересня 2023
Переглядів
2617
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку