Теоретичний матеріал з теми "Парниковий ефект"

Про матеріал
До Вашої уваги теоретичний матеріал з теми "Парниковий ефект", де висвітлино основні причини і наслідки парникового ефекта
Перегляд файлу

Парниковий ефект

Автор: Панасюк Світлана Ігорівна

 Глобальний прогрес веде за собою глобальні проблеми. З розвитком промисловості і технологій зростають і потреби людства. Чисельність людства, доречі, також грає не малу роль в цьому питанні. Більше людей — це більше потреб. А потреби необхідно задовольняти. Ось тут і з'являється підвищений попит на ті чи інші послуги. Більшість послуг, в сучасному світі, забезпечуються технологічно, або частково технологічно. Не заглиблюючись у деталі процесів, ми розуміємо, що більшість доступних нам благ цивілізації призводять до виділення великої кількості тепла та енергії, у будь-якому їх прояві та обсязі. Отже, більше потреб - це більше енергії та тепла. А як це впливає на екосистеми нашої планети та біосферу вцілому?

 По-перше, тепло та енергія — це вуглекислий газ (CO2), який відноситься до парникових. Також до парникових газів відносяться: чадний газ (CO), закис азоту (N2O), метан (CH4) та інші гази.

 Сам по собі парниковий ефект є невід'ємною частиною планети Земля. Саме завдяки цьому явищу зародилося і підтримується життя на планеті. Адже, накопичення парникових газів в атмосфері у вигляді шару створює "екран", що тримає температуру біля поверхні землі, на помітці +33 градусів за Цельсієм. Без цього шару парникових газів температура сягала б -18 градусів за Цельсієм. Так як вода перебувала б у твердому стані, не створилися б умови для життя, яке ми знаємо.

 Парниковий ефект полягає у тому, що енергія Сонця частково поглинається поверхнею Землі. Інша частина відбивається у атмосферу планети, де зустрічається з парниковими газами. Там знову відбувається часткове поглинання енергії, а частина енергії повертається до поверхні планети (Рис.1.). Цей цикл і забезпечує підтримку сталої температури в атмосфері.

 Але, не дарма ми згадували про людтство і їх потреби. Прогрес сприяє збільшенню концентрації вуглекислого, чадного газів та закису азоту.  Логічно, що збільшуючи щільність шару парникових газів зменшується можливість


Рис. 1. Схема прояву парникового ефекта

виходу енергії, що відбилася від поверхні землі.  А значить, що буде підвищуватися температура атмосфери, що потягне за собою чергу змін та проблем.

 Але спочатку розберемо джерела парникових газів. Що відбувається на планеті, що призводить що підвищення концентрації парникових газів у атмосфері? По-перше, пожежі. Природні пожежі - це постійне, сезонне, періодичне явище. Горіння призводить до виділення великих кількостей вуглекислого та чадного газів. Але людтсво постійно спалює горючі корисні копалини у промисловості, такі як вугілля, нафта, природній газ, що призводить до додаткового викиду великого об'єму вуглекимлого газу та інших шкідливих сполук. Також великими джерелами парникових газів є: легкові автомобілі та вантажівки, з вихлопними газами яких виходить безліч сполук, що забруднюють повітря та підсилюють парниковий ефект.

 Не менш важливим фактором є вирубка лісів. Процеси фотосинтезу рослин супроводжуютьмя поглинанням вуглекислого газу і, як побічний продукт процесу синтезу вуглеводів, виділяється кисень в атмосферу. Зменьшення площі рослинного покриву планети зменшує обсяги поглинання вуглекислого газу. Також океан є великим поглиначем вуглекислого газу. На сьогоднішній день, стан океанів бажає кращого. Забрудненість, зменшення чисельності особин і видів.

 Агрохімія і добрива, має частку сполук при вираровуванні яких виділяється азот, який теж відноситься до групи парникових газів. Спалювання на полігонах сміття призводить до викиду безлічі сполук в атмосферу.

 Так як чисельність людства росте, ростуть усі показники описані вище. За останні десятки років відбулося різке збільшення концентрації парникових газів. Пов'язують це в першу чергу з діяльністю людини і тенденції лякають. Йде різке підвищення середньорічної температури. Прогнозується, що середньорічна температура підніметься на 2-5 градусів за Цельсієм протягом наступного сторіччя. Цей процес відбуватиметься не рівномірно. Швидкість змін в різних реґіонах буде різна. В залежності від умов території. Все це потягне за собою кліматичні зміни.

 Спочатку змінюється циркуляція вітрів і відбуватиметься перерозподіл опадів. Логічно, що це призведе до підвищення вологості в одних реґіонах та посухи в інших. Збільшення вологості змінить врожайність, що, звісно, відобразиться на тваринництві. Почнуться економічні проблеми.

 Не забуваємо, що одним із глобальних наслідків парникового ефекту є глобальне потепління. А це веде до танення льодовиків, що в свою чергу призводить до підвищення рівня світового океану. Виходячи з цього спостерігається затоплення ділянок суші.

 Перенаселення планети людьми в комплексі з описаними наслідками призведе до дефіциту продуктів, підвищення конкуренції. В природі почнуться зміни в екосистемах, що безпосередньо вплине на все живе.

 Конкретно для людей ще небезпечним є сприятливі умови для розвитку хвороб. Яскравим прикладом є той факт, що влітку настає сильна спека і першими страждають люди з хворобами серцево-судинної системи. Підвищується тиск, стаються серцеві напади, приступи епілепсії, непритомність, теплові удари і т.д.. Підвищена температура спричиняє розвиток захворювань і ерідемій: пташиний грип, холера, чума, туберкульоз, екзо- та ендораразити, сонна хвороба та багато інших. Про небезпечність цих хвороб можна говорити дуже багато.

 Шляхами вирішення проблеми парникового ефекту є:

1. Зменьшення викидів парникових газів в атмосферу. Це можна зробити за допомогою встановлення спеціальних фільтрів. Замість спалювання використовувати вторинну переробку (сміття сортувати і використовувати вторинно; опавше листя закладати в компостні ями (компостери) та інше).

2. Збільшення кількості поглиначів парникових газів. Рішенням є озеленення. Постійне і систематичне. Прибрати фактори знищення рослинності (пожежі, вирубка лісів). Також можна встановлювати екологічні установи, що вирішуватимуть це питання. Обов'язкове вирішення питання стосовно океанів, їх очищення і підтримання сталості екосистем.

3. Одним із варіантів є перехід на альтернативні види палива. Їх розробка ведеться, але впровадження, на жаль, повільне.

 Отже, парниковий ефект - це природний процес без якого не було б можливе життя на планеті. Але суть в балансі, який порушується. Основними наслідками підвищення парникового ефекту є зміна кліматичних умов, що тягне за собою ланцюг змін, глобальне потепління, що окремо має глобальні наслідки для екосистем та біосфери вцілому.Основними антропогенними парниковими газами є: вуглекислий газ (приблизно 55 %), чадний газ, закис азоту та інші. Джерела антропогенних парникових газів: використання горючих корисних копалин, транспорт, промисловість, вирубка лісів, руйнування океанічної екосистеми, спалювання сміття, використання хімікатів.Рішенням проблеми підвищення концентрації парникових газів є зменьшення викидів в атмосферу, встановлення фільтрів, збільшення погличів газів, а саме висадка рослинного покриву, очистка океанів і врегулювання процесів в екосистемах, створення і перехід на альтернативні види палива, заміна більш екологічнішим видам транспорту: велосипеди, електромашини і т.д..

doc
Додано
14 лютого 2022
Переглядів
9052
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку