Теоретичний матеріал з теми "ССР"

Про матеріал
Теоретичний матеріал з теми "Складносурядне речення" представлений в вигляді таблиць та схем (із корисними посиланнями (QR-code)).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Складносурядним називається складне сполучникове речення, яке складається з двох або кількох рівноправних однорідних частин, поєднаних сполучниками сурядності. Складносурядне реченняєднальніпротиставнірозділовізі сполучниками і (й), та (в значенні і), ні…ні: Ще над Дніпром клубочиться задуха, і пахне степом сизий деревій.(Л. Костенко)зі сполучниками а, але, проте, зате, однак, та (в значенні але): Поганий на вроду, та га гарний на вдачу. (Нар. тв.)зі сполучниками або, чи, хоч, то… то, не то… не то, хоч… хоч, або… або: Чи то мій сон, чи то моя уява, чи просто магія чола. (Л. Костенко)

Номер слайду 2

Між частинами ССР перед сполучником сурядностіРозділові знаки в складносурядних реченнях{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}КОМА НЕ СТАВИТЬСЯ1. СПІЛЬНЕ ДЛЯ ВСІХ УМОВНО ПРОСТИХ РЕЧЕНЬ СЛОВО{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}КРАПКА З КОМОЮЧАСТИНИ ЗНАЧНО ПОШИРЕНІДАЛЕКІ ЗА ЗМІСТОМ{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}ТИРЕРІЗКЕ ПРОТИСТАВЛЕННЯШВИДКА ЗМІНА ПОДІЙНЕСПОДІВАНИЙ РЕЗУЛЬТАТ{93296810-A885-4 BE3-A3 E7-6 D5 BEEA58 F35}КОМАОДНОЧАСНІСТЬПОСЛІДНОВНІСТЬПРИЧИНА Й НАСЛІДОКТільки невсипуще море бухає десь здалеку та зорі тремтять в нічній прохолоді (М Коцюбинський). Лише гул од копит степом котився та хліба шелестіли (А. Головко). Несподіваний ривок — і ми відриваємося від землі (А. Шиян). Ще мить — і сад загубить пишну вроду (Д. Луценко). Сонечко зайшло, і надворі почало вже темніти (І. Нечуй-Левицький). Дощ нарешті припинився, і лагідне сонечко знову засяяло (А. Ступак). Ся розмова лишила в мені якийсь гіркий несмак; але миритись, брати назад свої слова у мене не було бажання (Леся Українка). Розжарене, червоне сонце низько спустилося; багряним світлом грало на деревах (Леся Українка).

Номер слайду 3

Смислові зв’язки в складносурядних реченнях{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Відношення одночасності чи послідовності дій або станів. Наприклад: 1. Починався день, і вітер гнав по небу хмари. (Коп.) 2. Повітря тремтить від спеки, і в срібнім мареві танцюють далекі тополі (Коцюб.)Причинно-наслідкові та перелічувальні відношення. Наприклад: 1. Хтось шарпнув за двері, і вони розчинились навстіж. (Збан.) 2. Не загримів ні грім у хмарах, ні зловісні блискавки не розкраяли неба врочистим спалахом. (Довж.)Протиставні або розділові зв’язки. Наприклад: 1. Вже пізно, а спати не хочеться. (Собко) 2. То вітерець дихне по ниві, то коник в житі засюрчить, то радісно бджола з добутком, злетівши з квітки, задзжчить. (Гл.)Інтонація в складносурядних реченнях{912 C8 C85-51 F0-491 E-9774-3900 AFEF0 FD7}ПЕРЕЛІЧЕННЯ ЗІСТАВЛЕННЯПри інтонації перелічення у кінці кожного простого речення, крім останнього, підвищується тон і робиться пауза; на останньому реченні тон знижується.1. Минає день, /і світ згасає,/і найсвітліший промінь згас. (Рильський) 2. Загомоніли десь пташки,/і лист зашелестів. (Тер.)При інтонації зіставлення в кожному простому реченні логічний наголос падає на той член речення, який протиставляється вищим тоном, а другий – нижчим. В долині персики цвітуть,/а в горах знову сніг. (Рильський)

Номер слайду 4

Частини ССР (прості речення) своєю граматичною будовою можуть відповідати : Означено-особовим. Неозначено-особовим. Безособовим типам Морозом скувало степ, а потім враз розгасло (О. Гончар). Корисні посилання. Тестові завдання для самоперевірки. Переглянь відеоуроки

Номер слайду 5

Порядок синтаксичного розбору складного речення{16 D9 F66 E-5 EB9-4882-86 FB-DCBF35 E3 C3 E4}Крок 1 Визначити тип складного речення (безсполучникове чи сполучникове; якщо сполучникове, то складносурядне (ССР) чи складнопідрядне (СПР)). Назвати прості речення- частини складного. Крок 2 Аналізуючи ССР, вказати, якими сполучниками (з якими значеннями) з’єднуються його частини (прості речення). Крок 3 Пояснити розділові знаки. Крок 4 Проаналізувати кожне речення як просте. Дніпро тече, і хвиля в серце б’є. Розповідне, неокличне, складне, сполучникове, складносурядне, одночасність, 2 простих речення, з’єднані єднальним сполучником і, на письмі кома.[ ], і [ ].просте, двоскладне, повне, непоширене, неускладнене;просте, двоскладне, повне, поширене, неускладнене.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Руденкова Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 листопада 2020
Переглядів
1662
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку