Тест для 7 класу з української мови "Контрольна тестова робота №5"

Про матеріал

Контрольна тестова робота №5 побудована відповідно до вимог чинної програми з української мови. Робота перевіряє рівень навчальних досягнень учнів 7 класу з теми "Прислівник"

Перегляд файлу

7  клас

Українська мова

Контрольна тестова робота № 5

Прислівник

 

Завдання 1-14 мають по чотири варіанти відповідей, із яких лише одна є правильною. Виберіть правильну відповідь.

 

  1. Виберіть продовження речення. Прислівник – це…

А. Самостійна частина мови, що означає дію або стан.

Б. Самостійна незмінна частина мови, що виражає ознаку дії чи стану, ознаку іншої ознаки, рідше – ознаку предмета.

В. Особлива  форма дієслова, що виражає ознаку предмета за дією.

Г. Незмінна форма дієслова, яка, поєднуючи ознаки дієслова та прислівника, вказує на додаткову дію.

2. Яка найважливіша морфологічна ознака прислівника?

А. Незмінність.

Б. Вид (доконаний, недоконаний).

В. Час (теперішній, минулий).

Г. Перехідність/неперехідність.

  1. Яку синтаксичну роль виконує прислівник, якщо відноситься до іменника й виражає ознаку предмета?

А. Додатка.

Б. Означення.

В. Обставини.

Г. Присудка.

 

  1. Виберіть слово, яке відповідає поданій схемі:

А.  По-нашому.

Б. Зверху.

В. Найбільше.

Г. По-батьківськи.

  1. Виберіть рядок, у якому всі прислівники пишуться з -нн-.

А. Достеме(н, нн)о, щіль(н, нн)о, відда(н, нн)о.

Б. Піднесе(н, нн)о, сумлі(н, нн)о, бездога(н, нн)о.

В. Щоде(н, нн)о, навма(н, нн)я, невпи(н, нн)о.

Г. Негада(н, нн)о, стара(н, нн)о, зако(н, нн)о.

  1. У якому рядку в усіх прислівниках у кінці пишеться и?

А. Навшпиньк.., восен.., навпомацк..

Б. Трич.., повсюд.., навкруг..

В. Позаоч.., упівсил.., по-ведмеж..

Г.Відтод.., уноч.., трішк..

  1. У якому рядку всі прислівники з часткою не пишуться окремо?

А. (Не)високо, а низько; (не)порушно; (не)вдало.

Б. (Не)боязко, а впевнено; (не)зовсім; (не)(до)ладу.

В. (Не)абияк; (не)вгамовно; (не)багатолюдно.

Г. (Не)(до)смаку; (не)швидко, а повільно, (не)дарма.

  1. У якому фразеологізмі пропущено прислівник ніколи?

А. Голкою … ткнути.

Б. … нічого.

В. І вгору глянути …

Г. … б не подумав.

  1. Виберіть рядок, у якому всі прислівники та прислівникові сполучення пишуться окремо.

А. День(у)день, дарма(що), кінець(кінцем).

Б. (На)гора, (ані)трохи, тільки(що).

В. (По)латині, (до)останку, (по)просту.

Г. Хіба(що), де(далі), рік(у)рік.

  1.  У якому рядку всі прислівники утворені префіксально-суфіксальним  способом?

А. По-доброму, віддавна, поряд.

Б. Унизу, навесні, щодуху.

В. Небагато, улітку, надвоє.

Г. По-моєму, щодня, уперед.

  1.  У якому рядку всі слова є прислівниками або прислівниковими сполученнями?

А. У лісі, вчора, завидна.

Б. Всередині, знадвору, час від часу.

В. Потихеньку, по нашому, ген-ген.

Г. Навічно, босоніж, з гаю.

  1.  У якому рядку всі слова можуть писатися і разом, і окремо (залежно від контексту).

    А. Вскоки, абикуди, насторожі.

    Б. Восени, нізащо, зрання.

    В.Наодинці, вручну, попідтинню.

    Г. Убік, нагору, донизу.

      13. У якому  рядку у всіх прислівниках правильно утворено вищий або найвищий ступінь порівняння?

 А. Якнайкраще, найбільш сильніше, щонайглибше.

Б. Ліпше, найбільш високо, значно міцніше.

 В. Більш дотепно, менш важливо, поганіше.

          Г. Менш щедріше, спокійніше, саме краще.

      14. Яку синтаксичну роль виконує прислівник  у  реченні  Дорога ліворуч веде до озера  ?

 А. Додатка.

 Б. Обставини.

В. Означення.

Г.  Підмета.

Завдання 15 – 18  передбачають установлення відповідності. До кожного рядка, позначеного буквою, знайдіть відповідник, позначений цифрою.

    15. Установіть відповідність між прислівниками та розрядами їх за значенням.

А. Дуже, надзвичайно, надто.

1. Часу.

Б. Навесні, завжди, щоранку.

2. Мети.

В. Спересердя, згарячу, зопалу.

3. Причини.

Г. Напоказ, навмисне, наперекір.

4. Способу дії.

 

5. Міри і ступеня дії.

 

16. Установіть відповідність між прислівниками та способами їх творення.

 

А. Префіксальний.

1. Ген-ген, увечері.

Б. Суфіксальний.

2. Весною, жаль.

В. Префіксально-суфіксальний.

3. Здалеку, по-моєму.

Г.Перехід інших частин мови в прислівники.

4. Тричі, весело.

5. Абияк, немало.

 

  17. Установіть відповідність між фразеологізмами та синонімічними прислівниками.

А. Як один.

Б. Слово по слову.

В. До останньої нитки.

Г. З першого слова.

1. Поступово.

2. Відразу.

3. Наскрізь.

4. Монотонно.

5. Одностайно.

 

18. Установіть відповідність між прислівниками та їхнім правописом.

 

А. Разом.

Б. Окремо.

В. Через дефіс.

Г. Через два дефіси.

1. З(усіх)(усюд), (в)основному, поки(що).

2. Мимо(хіть), (чим)раз, (на)(швидку)руч.

3. (По)заячи, десь(то), (хтозна)коли.

4. Як(не)як, пліч(о)пліч, всього(на)всього.

5. Тихо(мирно), сило(міць), віч(на)віч.

 

Завдання  19 – 28  передбачають формулювання доповнень до поданих початків речень.

 

  1. . При творенні вищого та найвищого ступенів порівняння від прислівників дорого, вузько, близько відбувається…
  1.  При творенні простої форми вищого ступеня порівняння від прислівників швидко, широко відбувається…
  2.  Прислівники (с) (під)лоба, (за)(пані)брата пишуться…
  3.  Буква и завжди пишеться в кінці прислівників…
  4.  Прислівники  (на) гора, (по) латині пишуться …
  5.  Доведіть прикладами, що слово в(останнє) може писатися разом і окремо.
  6.  У кінці прислівників по-українськ…, трішк.., навскок… пишеться …
  7.  Проста форма вищого ступеня порівняння від прислівника  погано
  8.  Прислівники будь (що) будь, коли (не) коли  пишуться …
  9.  Прислівники  попідти..ю, попідвіко..ю пишуться з …

 

 

Завдання  1 – 14, 19 – 28        оцінюються 1 балом,

                            15 – 18         оцінюються 4 балами,

Шкала оцінювання :

Кількість набраних балів

Оцінка

40 – 39

„12”

38 – 36

„11”

35 – 33

„10”

32 – 30

„9”

29 – 26

„8”

25 – 23

„7”

22 – 20

„6”

19 – 17

„5”

16 – 14

„4”

13 – 11

„3”

10 – 8

„2”

менше 8 балів

„1”

 

 

ВІДПОВІДІ

  1. Б.
  2. А.
  3. Б.
  4. Г.
  5. В.
  6. А.
  7. Б.
  8. В.
  9. А.
  10. Б.
  11. Б.
  12. Г.
  13. Б.
  14. В.
  15.  А  -5,   Б –1 ,   В –3 , Г – 2.
  16.  А – 5,  Б – 4 ,  В – 3, Г – 2.
  17.  А – 5,  Б – 1 ,  В – 3, Г – 2.
  18. А – 2,  Б – 1 ,  В – 3, Г – 4.
  19.  Чергування приголосних.
  20.  Випадання суфікса –к-.
  21.  Разом.
  22.  Які закінчуються на твердий приголосний.
  23. Через дефіс.
  24.  Востаннє, в останнє  (приклади речень).
  25. Буква и.
  26. Гірше.
  27. Через два дефіси.
  28.  НН.
doc
Додано
6 липня 2018
Переглядів
13096
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку