16 ВУГЛЕВОДИ (ДИ- ТА ПОЛІСАХАРИДИ)

Додано: 5 січня
Предмет: Хімія
70 запитань
Запитання 1

Виберіть тип зв'язку, який сполучає залишки моноз у молекулі

дисахаридів:

варіанти відповідей

Естерний

Етерний

Семіполярний

Йонний

Глікозидний.

Запитання 2

Вкажіть сполуки, молекули яких містять глікозидний зв'язок:

варіанти відповідей
Запитання 3

Котрі із наведених сполук відносяться до дисахаридів?

варіанти відповідей

Крохмаль

Лактоза

Мальтоза

Сахароза

Целюлоза.

Запитання 4

Які з наведених сполук дають реакцію «срібного дзеркала»?

варіанти відповідей

Мальтоза

Сахароза

Мальтобіонова кислота

Глюконова кислота

Целобіоза.

Запитання 5

Назвіть сполуку, що утвориться в результаті такого перетворення:

варіанти відповідей

А. Альдарова кислота

В. Уронова кислота

С. Мальтобіонова кислота

D. Глюконова кислота

Е. Целобіонова кислота.

Запитання 6

Сахарозу від мальтози можна відрізнити:

варіанти відповідей

А. Реактивом Толенса

В. Розчином калій перманганату

С. Реактивом Фелінга

D. Окисненням нітратною кислотою

Е. Відновленням літій алюмогідридом.

Запитання 7

Із залишків яких моносахаридів складається сахароза?

варіанти відповідей

Глюкози

Галактози

Фруктози

Глюкофуранози

Рибофуранози.

Запитання 8

Сахароза це є:

варіанти відповідей

А. 4-О-(α-D-глюкопіранозидо)- α-D-глюкопіраноза

B. 4-О- (α-D-глюкопіранозидо)- β-D-глюкопіраноза

C. 4-О- (β-D-глюкопіранозидо)- α-D-глюкопіраноза

D. 4-О-(β-D-глюкопіранозидо)- β-D-глюкопіраноза

E. α-D-Глюкопіранозидо-β-D-фруктофуранозид.

Запитання 9

Із залишків яких моносахаридів складається лактоза?

варіанти відповідей

Глюкози

Галактози

Фруктози

Целобіози

Мальтози.

Запитання 10

β-Лактоза це є:

варіанти відповідей

А. 4-О-(α-D-глюкопіранозидо)- α-D-глюкопіраноза

B. 4-О- (α-D-глюкопіранозидо)- β-D-глюкопіраноза

C. 4-О- (β-D-глюкопіранозидо)- α-D-глюкопіраноза

D. 4-О-(β-D-галактопіранозидо)- β-D-глюкопіраноза

E. α-D-Глюкопіранозидо-β-D-фруктофуранози.

Запитання 11

β-Целобіоза це є:

варіанти відповідей

А. 4-О-(α-D-галактопіранозидо)- β-D-глюкопіраноза

B. 4-О(α-D-глюкопіранозидо)- β-D-глюкопіраноза

C 4-О-(α-D-глюкопіранозидо)- α-D-глюкопіраноза

D. 4-О-(β-D-глюкопіранозидо)- β-D-глюкопіраноза

E. 4-О-(β-D-глюкопіранозидо)- α-D-глюкопіраноза.

Запитання 12

Назвіть сполуку наступної будови:

варіанти відповідей

А. Сахароза

B. α-Мальтоза

C. α-Лактоза

D. β-Лактоза

E. β-Мальтоза.

Запитання 13

Назвіть сполуку наступної будови:

варіанти відповідей

А. α-Лактоза

B. β-Лактоза

C. α-Мальтоза

D. β-Мальтоза

E. Фруктоза.

Запитання 14

Назвіть сполуку наступної будови:

варіанти відповідей

А. Сахароза

B. α-Мальтоза

C. β-Мальтоза

D. α-Лактоза

E. α-Целобіоза.

Запитання 15

Яке з тверджень є помилковим по відношенню до мальтози?

варіанти відповідей

А. Має α-1,4-глікозидний зв’язок

В. Складається з залишків β-глюкози та галактози

С. З йодом дає синє забарвлення

D. Має β-1,4-глікозидний зв’язок

Е. Відноситься до відновних дисахаридів.

Запитання 16

Для утворення повного естеру сахарози використовують:

варіанти відповідей

А. Йодистий метил

В. Метанол

С. Диметилсульфат

D. Оцтовий ангідрид

Е. Сульфатна кислота.

Запитання 17

Котрі з наведених сполук мають відновні властивості?

варіанти відповідей

А. Сахароза

B. Лактоза

C. Метилмальтозид

D. Етил-β-D-глюкопіранозид

Е. Мальтоза.

Запитання 18

Котрі з наведених сполук не мають відновних властивостей?

варіанти відповідей

Мальтоза

Молочний цукор

Сахароза

Целобіоза

Метилмальтозид.

Запитання 19

Назвіть продукт, який утвориться у результаті таких перетворень:

варіанти відповідей

А. Глюкуронова кислота

Бромомальтоза

С. Лактобіонова кислота

D. Мальтобіонова кислота

Е. Глюконова кислота (2мол).

Запитання 20

При гідролізі мальтози утворюється:

варіанти відповідей

А. Тільки фруктоза

В. Молекула глюкози і фруктози

С. Тільки глюкоза

D. Молекула глюкози і галактози

Е. Молекула манози і рибози

Запитання 21

Котра із наведених сполук взаємодіє з реактивом Фелінга?

варіанти відповідей

А. Сахароза

В. Глюконова кислота

С. Мальтобіонова кислота

D. Мальтоза

Е. Хондроїтинсульфат.

Запитання 22

Які з тверджень є невірними по відношенню до сахарози?

варіанти відповідей

А. Характеризується явищем мутаротації

В. Характеризується явищем інверсії

С. Здатність розчиняти осад Сu(ОН)2

D. Має відновні властивості

E. Може утворювати глікозиди.

Запитання 23

Для якої речовини характерне явище інверсії?

варіанти відповідей

Мальтози

Галактози

Сахарози

Крохмалю

Лактози.

Запитання 24

Які з тверджень є помилковими по відношенню до сахарози?

варіанти відповідей

А. Складається тільки із залишків α-D-глюкози

B. Складається із залишків α-D-глюкози та β-D-фруктози

C. Не має відновних властивостей

D. З йодом дає синє забарвлення

E. Має (1→2) глікозидний зв’язок.

Запитання 25

При взаємодії мальтози з бромною водою утворюється:

варіанти відповідей

А. D-глюкоза

B. Мальтобіонова кислота

C. Лактобіонова кислота

D. Глюконова кислота

E. D-глюкоза і D-фруктоза.

Запитання 26

При взаємодії молочного цукру з бромною водою утворюється

варіанти відповідей

А. Целобіонова кислота

B. Лактобіонова кислота

C. Глюконова кислота

D. Гіалуронова кислота

E. D-Галактоза.

Запитання 27

Яка сполука при взаємодії з етиловим спиртом в кислому середовищі утворює

глікозид?

варіанти відповідей

А. Сахароза

B. Мальтобіонова кислота

C. Мальтоза

D. Гіалуронова кислота

E. Крохмаль.

Запитання 28

Підберіть назви для продуктів, що утворяться в результаті наступного перетворення:

варіанти відповідей

А. α-Етиллактозид

B. бета-Етиллактозид

C. α-Етилмальтозид

D. бета-Етилмальтозид

E. Октаетилмальтоза.

Запитання 29

Назвіть сполуку Х, яка при кислотному гідролізі утворить такі продукти:

варіанти відповідей

Етилалактозид

Етилмальтозид

2-Етилмальтоза

3-Етилмальтоза

6-Етилмальтоза.

Запитання 30

При взаємодії α-мальтози з диметилсульфатом утворюються продукти:

варіанти відповідей

А. Повний естер

В. Повний етер

С. Глікозид

D. Сульфатована мальтоза

E. Мальтобіонова кислота.

Запитання 31

Виберіть продукти гідролізу сполуки Х:

варіанти відповідей

А. Метанол (1мол)

В. Глюкоза (2мол)

С. 2,3,6-триметилглюкоза

D. Метанол (8мол)

E. 2,3,4,6-тетраметилглюкоза.

Запитання 32

Назвіть тип зв'язку у дисахариді, який при взаємодії з метилйодидом і

наступному гідролізі утворить 2,3,4,6-тетраметилгалактозу та 2,3,6-

триметилглюкозу:

варіанти відповідей

А. 1,2-Глікозидний зв'язок

В. 1,1-Глікозидний зв'язок

С. 1,3-Глікозидний зв'язок

D. 1,4-Глікозидний зв'язок

E. 1,6-Глікозидний зв'язок.

Запитання 33

Назвіть тип зв'язку у дисахариді, який при взаємодії з метилйодидом і

наступному гідролізі утворить такі сполуки:

варіанти відповідей

А. 1,2-Глікозидний зв'язок

В. 1,1-Глікозидний зв'язок

С. 1,3-Глікозидний зв'язок

D. 1,4-Глікозидний зв'язок

E. 1,6-Глікозидний зв'язок.

Запитання 34

При взаємодії β-лактози з диметилсульфатом утворюється:

варіанти відповідей

А. Повний етер

B. Повний естер

C. Метилглікозид

D. Дві молекули α-глюкози

E. α-Глюкоза і -галактоза.

Запитання 35

Для яких вуглеводів характерне явище мутаротації?

варіанти відповідей

Глікогену

Фруктози

Сахарози

Лактози

Клітковини.

Запитання 36

Виберіть сполуки, що утворюються при гідролізі продукту Х:

варіанти відповідей

А. Оцтова кислота (1мол)

B. Глюкоза

C. Оцтова кислота (8мол)

D. 2,3,4,6-Тетраацетилглюкоза

E. Мальтоза.

Запитання 37

При гідролізі октаацетиллактози утворюється:

варіанти відповідей

А. Глюкоза, фруктоза та оцтова кислота

В. Глюкоза та оцтова кислота

С. Глюкоза, галактоза та етанол

D. Глюкоза, галактоза та оцтова кислота

Е. Глюкоза, галактоза та метанол.

Запитання 38

Назвіть дисахарид, який при гідролізі утворить такі продукти:

варіанти відповідей

Мальтоза

Лактоза

Целобіоза

Сахароза

Гентиобіоза.

Запитання 39

Підберіть назву для такої сполуки

варіанти відповідей

Целюлоза

Целобіоза

Лактоза

бета-Мальтоза

Сахароза

Запитання 40

Підберіть назву для такої сполуки:

варіанти відповідей

Стрептоміцин

Амигдалин

Целобіозамін

Гентиобіоза

Озазон лактози.

Запитання 41

При гідролізі дисахариду були одержані такі сполуки:

варіанти відповідей

А. Мальтоза

В. Молочний цукор

С. Буряковий цукор

D. Виноградний цукор

Е. Інвертний цукор.

Запитання 42

Які сполуки утворяться при гідролізі продукту Х?

варіанти відповідей

А. Фруктоза

В. 2,3,4,6-Тетраметилглюкопіраноза

С. 1,2,3,4,6-Пентаметилфруктофураноза

D. 1,3,4,6-Тетраметилфруктофураноза

Е. Глюкоза.

Запитання 43

Для утворення повного естеру сахарози використовують:

варіанти відповідей

Ацетилхлорид

Етанол

Етилйодид

Диметилсульфат

Етилацетат.

Запитання 44

До полісахаридів належать:


варіанти відповідей

Крохмаль

Целобіоза

Гепарин

Сахароза

Лактоза.

Запитання 45

Фракціями крохмалю є?

варіанти відповідей

Глікоген

Інулін

Декстрани

Амілоза

Амілопектин.

Запитання 46

Підберіть назву для наведеної нижче структури:

варіанти відповідей

Глікоген

Інулін

Клітковина

Амілоза

Амілопектин.

Запитання 47

Яке з тверджень є помилковим по відношенню до крохмалю?

варіанти відповідей

А. Складається з двох фракцій

В. Побудований із залишків тільки α-глюкози

С. Побудований з залишків β-глюкози

D. З йодом дає синє забарвлення

Е. Є гетерополісахаридом.

Запитання 48

Якими зв’язками з’єднані залишки моносахаридів в амілозі?

варіанти відповідей

А. α-1,4 і α-1,6

В. α-1,4 і α-1,2

С. α-1,4

D. α-1,2

Е. α-1,6.

Запитання 49

Якісною реакцією на крохмаль є:

варіанти відповідей

А. Взаємодія з І2

B. Взаємодія з Сu(OH)2

C. Взаємодія з КМnO4

D. Реактивом Фелінга

E. Пробa Толленса.

Запитання 50

Виберіть назву для основного продукту Х у наступному перетворенні:

варіанти відповідей

Глюкопіраноза

Глюкофураноза

Глюкуронова кислота

Мальтоза

2,3,6-Триметилглюкопіраноза.

Запитання 51

Підберіть назву для наведеної нижче структури

варіанти відповідей

Глікоген

Інулін

Целюлоза

Амілоза

Амілопектин.

Запитання 52

Яка із наведених сполук є продуктом гідролізу повністю метильованої амілози,

що свідчить про 1,4-глікозидний зв’язок у її молекулі?

варіанти відповідей
Запитання 53

Яке з тверджень є помилковим що до целюлози?

варіанти відповідей

А. Має β-1,4-глікозидні зв’язки

B. З йодом дає синє забарвлення

C. Є полімером глюкози

D. Має нерозгалужений ланцюг

E. Має α-1,4-глікозидний зв’язок.

Запитання 54

Глікоген містить наступні глікозидні зв’язки:

варіанти відповідей

А. α-1,4 і α-1,2

В. α-1,6 і α-1,3

С. α-1,4 і α-1,6

D. α-1,2 і α-1,6

Е. α-1,4 і α-1,3

Запитання 55

Яка із перерахованих сполук при взаємодії з етиловим спиртом в кислому

середовищі утворює глікозид?

варіанти відповідей

Лактобіонова кислота

Сахароза

Крохмаль

Целюлоза

Целобіоза.

Запитання 56

Яка з наведених сполук відноситься до гомополісахаридів?

варіанти відповідей

Хондроїтинсульфат

Гіалуронова кислота

Крохмаль

Гепарин

Мальтоза.

Запитання 57

Мономерними ланками хітину є:

варіанти відповідей

Глюкоза

Фруктоза

N-Ацетилглюкозамін

Глюкуронова кислота

Галактуронова кислота.

Запитання 58

Підберіть назву для наведеної нижче структури:

варіанти відповідей

Хітин

Інулін

Целюлоза

Амілоза

Амілопектин.

Запитання 59

Мономерною ланкою пектинових речовин є:

варіанти відповідей

А. N-Ацетилглюкозамін

B. Глюкуронова кислота

C. Галактуронова кислота

D. Ідуронова кислота

E. Гіалуронова кислота.

Запитання 60

Підберіть назву для наведеної нижче структури:


варіанти відповідей

Хітин

Інулін

Целюлоза

Амілоза

Пектинові речовини.

Запитання 61

Підберіть назву для наведеної нижче структури

варіанти відповідей

Хітин

Інулін

Целюлоза

Амілоза

Пектинові речовини.

Запитання 62

До гетерополісахаридів належать:

варіанти відповідей

Гепарин

Гіалуронова кислота

Амілоза

Глікоген

Крохмаль

Запитання 63

Виберіть сполуки, які утворюються при гідролізі гіалуронової кислоти:

варіанти відповідей

Глюкозамін

B. Сульфатна кислота

C. Оцтова кислота

D. Глюкуронова кислота

E. Гіалуронова кислота.

Запитання 64

Підберіть назву для гетерополісахариду, який складається із залишків такого

дицукрового фрагменту:

варіанти відповідей

А. Гепарин

B. Хондроїтин сульфат

C. Гіалуронова кислота

D. Хітин

E. Пектинові сполуки.

Запитання 65

Яке з тверджень є помилковим по відношенню до хондроїтин-4-сульфату?

варіанти відповідей

А. Складається тільки з D-глюкуронової кислоти

B. Складається тільки з N-ацетил- D-галактозаміну

C. Містить залишки D-глюкуронової кислота і N-ацетилгалактозамін-4-

сульфату

D. Складається з глюкуронової кислоти і N-ацетилглюкозаміну

E. Біозні фрагменти зв’язані між собою β-1,4-глікозидним зв’язком.

Запитання 66

Підберіть назву для гетерополісахариду, який складається із залишків такого

дицукрового фрагменту:

варіанти відповідей

Гепарин

Хондроїтин сульфат

Гіалуронова кислота

Хітин

Пектинові сполуки.

Запитання 67

Які з перерахованих тверджень відповідають будові глікозаміногліканів

(мукополісахаридів)?

варіанти відповідей

B. Відносяться до гетерополісахаридів

А. Відносяться до гомополісахаридів

C. Мають лінійну будову

D. Мають розгалужену будову.

E. Побудовані з дисахаридних залишків, які регулярно повторюються

Запитання 68

Виберіть сполуку, яка не утворюється при гідролізі гепарину:

варіанти відповідей

А. Ідуронова кислота

B. Глюкуронова кислота

C. Оцтова кислота

D. Глюкозамін.

E. Глюкоза.

Запитання 69

Дайте назву наведеному полісахариду:

варіанти відповідей

Гепарин

Гіалуронова кислота

Хондроїтин сульфат

Хітин.

Інулін.

Запитання 70

Які з тверджень є помилковими по відношенню до гіалуронової кислоти?

варіанти відповідей

А. Складається тільки з D-глюкуронової кислоти


В. Складається тільки з N-ацетил-D-глюкозаміну


С. Є високомолекулярною структурою


D. Містить залишки D-глюкуронової кислоти і N-ацетил-D-глюкозаміну


Е. Біозні фрагменти зв’язані β-1,4-глікозидним зв’язком.

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест