Амінокислоти, білки, 10 клас

Додано: 28 квітня 2022
Предмет: Хімія, 10 клас
Тест виконано: 67 разів
32 запитання
Запитання 1

Загальна формула амінокислот:

варіанти відповідей

NH2 - CH(R) - COOH

CH3COOH

NH2 - CH2 - CH3

CH3COH

Запитання 2

Формула аміноетанової кислоти:

варіанти відповідей

СH3 - COOH

NH2 - C2H5

NH2 - CH2 - COOH

C3H8O3

Запитання 3

Вкажіть ознаки, що характеризують амінокислот:

варіанти відповідей

належать до класу альдегідів

проявляють амфотерні властивості

мають аміногрупу

належать до класу нітрогеновмісних сполук

газоподібні речовини

мають карбоксильну групу

Запитання 4

Вкажіть формулу аланіну:

варіанти відповідей

NH2 - CH2 - COOH

NH2 - C2H5 - COOH

NH2 - CH3

CH3 - CH(NH2) - COOH

Запитання 5

Незамінними амінокислотами є ті, які:

варіанти відповідей

синтезуються організмами

не синтезуються організмами

добувають у вигляді синтетичних добавок

здатні взаємодіяти між собою

Запитання 6

Якщо у складі амінокислот є однакова кількість карбоксильних та аміногруп, то індикатори у їх присутності проявляють:

варіанти відповідей

кислу реакцію

лужну реакцію

нейтральну реакцію

Запитання 7

Якщо у складі амінокислот кількість карбоксильних груп більша, ніж аміногруп, то індикатори у їх присутності проявляють:

варіанти відповідей

кислу реакцію

лужну реакцію

нейтральну реакцію

Запитання 8

Дайте назву речовині:

CH3 - CH2 - CH2 - CH(CH3) - CH(NH2) - CH2 - COOH

варіанти відповідей

3 - аміно - 4 - метилгептанова кислота

4 - аміно - 3 - метилгептанова кислота

3 - амінооктанова кислота

4 - метилгептанова кислота

Запитання 9

Вставити пропущену речовину в ланцюжку:

C2H5OH ---- CH3COH ---- ? ---- ClCH2COOH ---- NH2CH2COOH

варіанти відповідей

Cl2

CH3COOH

HCl

NH2 - CH3

Запитання 10

Калій гідроксид повністю нейтралізував 2 - амінопропанову кислоту кількістю речовини 0,5 моль. Обчислити масу використаного калій гідроксиду та масу солі, що утворилася.

варіанти відповідей

56 г; 127 г

28 г; 127 г

28 г; 63,5 г

56 г; 63,5 г

Запитання 11

Скільки є структурних організацій білка?

варіанти відповідей

1

2

3

4

Запитання 12

За рахунок виникнення яких зв'язків утворюється вторинна структура білка?

варіанти відповідей

ковалентних

металевих

водневих

йонних

Запитання 13

Процес варіння або смаження курячого яйця називається:

варіанти відповідей

гідратацією

гідруванням

піролізом

денатурацією

Запитання 14

В результаті ксантопротеїнової проби на білок спостерігаємо:

варіанти відповідей

жовте забарвлення

зелене забарвлення

червоне забарвлення

фіолетове забарвлення

Запитання 15

В результаті біуретової проби на білок спостерігаємо:

варіанти відповідей

жовте забарвлення

зелене забарвлення

червоне забарвлення

фіолетове забарвлення

Запитання 16

Амінокислоти та білки містять такі елементи

варіанти відповідей

C, H

C, H, O, N

C, H, O

C, O, N

Запитання 17

У природі переважають амінокислоти, у молекулах яких карбоксильна і аміногрупа приєднані до одного атома Карбону. Такі амінокислоти називають

варіанти відповідей

α-амінокислоти

β-амінокислоти

γ-амінокислоти

ε-амінокислоти

Запитання 18

Фізичні властивості амінокислот

варіанти відповідей

білі кристалічні речовини, добре розчинні у воді, солоні на смак

безбарвні кристалічні речовини, добре розчинні у воді й погано - в органічних розчинниках, деякі солодкі на смак

безбарвні кристалічні речовини з температурою плавлення 146⁰, солодкі на смак

аморфний порошок, нерозчинний у воді при звичайних умовах, без смаку

Запитання 19

За складом білки поділяють на:

варіанти відповідей

фосфоліпіди

протеїни

глобуліни

протеїди

Запитання 20

Характеристичними групами амінокислот є

варіанти відповідей

карбоксильна група

аміногрупа

гідроксильна група

характеристичних груп немає

Запитання 21

Вкажіть фізичні властивості амінокислот

варіанти відповідей

більшість розчиняється у воді

тверді кристалічні

рідини

солодкі на смак

з низькими температурами кипіння

Запитання 22

Зв'язок між амінокислотами в молекулах білків називається

варіанти відповідей

пептидним зв'язком

водневим зв'язком

ковалентним неполярним зв'язком

іонним зв'язком

Запитання 23

Укажіть всі правильні твердження

варіанти відповідей

Білки-це природні полімери

При нагріванні відбувається денатурація білків

Білки утворюються з альфа-амінокислот

Молекули білків стійкі до дії сильних кислот

Молекулярну масу білкових молекул не можна визначити

Запитання 24

В організмі білки виконують функції:

варіанти відповідей

транспортну

будівельну

терморегуляції

каталітичну

Запитання 25

Одним з перших вчених, хто висловив гіпотезу про склад білків, був

варіанти відповідей

Е. Фішер

І. Горбачевський

Д. Менделєєв

О. Бутлеров

Запитання 26

Відносна молекулярна маса аланіну та масова частка Карбону в цій кислоті дорівнюють відповідно

варіанти відповідей

89 і 13,5 %

88 і 40,45%

89 і 40,45%

87 і 13,5%

Запитання 27

Денатурація - це


варіанти відповідей

оборотний процес зсідання білка

втрата природних якостей білка під час його розчинення у воді

руйнування складної структури білка, що призводить до втрати ним біологічної активності

розщеплення полімерної білкової молекули на амінокислоти

Запитання 28

Укажіть формулу дипептиду





 

варіанти відповідей

NH2 -CH2 -CO -NH - CH2 - COOH

SH - CH2  - CH - NH2 -COOH

 NH2 - CH2 - CH2 -CH2 - CH2-CH-NH2 - COOH

HO - (CH2)3 -NH2

Запитання 29

Під час утворення дипептиду залишки амінокислот сполучаються між собою


варіанти відповідей

водневим зв’язком

одним пептидним зв’язком

двома амідними зв’язками

трьома пептидними зв’язками

Запитання 30

Укажіть назву амінокислоти, яка утвориться під час гідролізу трипептиду, формула якого 

                     O   H            O  H

                     II     I              II   I

NH2 - CH2 - C - N - CH2 - C - N - CH2 - COOH

 





варіанти відповідей

α - аланін

аміномасляна кислота

 гліцин

 β- аланін

Запитання 31

Укажіть правильні твердження щодо практичного значення білків:

1 ) основний компонент їжі людини та тварин;   

2) використовують для добування пластмас (поліуретанів) і штучних каучуків;

3) білкові препарати використовують для лікування та профілактики деяких захворювань;

4) використовують для отримання гербіцидів;

5) використовують для отримання  барвників;

6) використовують у тваринництві та птахівництві для збільшення харчової цінності кормів їх збагачують штучними білками

 

 

варіанти відповідей

1,3,6

1,2,4

1,5,6

1,4,5

Запитання 32

Третинна структура білка - це:

варіанти відповідей

ланцюг амінокислот

спіраль

глобула

Створюйте онлайн-тести
для контролю знань і залучення учнів
до активної роботи у класі та вдома

Створити тест