Традиційні страви та основні кулінарні технології бельгійської та люксембурзької кухні

Про матеріал

Традиційні страви та основні кулінарні технології бельгійської

та люксембурзької кухні

зарубіжна кухняурок - лекція

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Традиційні страви та основні кулінарні технології бельгійськоїта люксембурзької кухніЗарубіжна кухня Урок-лекція. Жмура Олена Іванівна. ДПТНЗ « Яготинський ЦПТО »»

Номер слайду 2

НАЦІОНАЛЬНА КУХНЯ БЕЛЬГІЇНаціональна кухня Бельгії увібрала в себе кращі традиції французької,німецької, голландської кулінарних шкіл. Варто врахувати, що корінне населення країни складається з валлонів, які вважають себе нащадками кельтів і фламандців, які, своєю чергою, вважають себе нащадками саксонських і франкських племен. І хоча вони, звичайно, змагаються між собою, об’єднує їх одна обставина – всі вони люблять смачно і ситно поїсти. Бельгійці славляться великими гурманами, навіть більшими, ніж французи. Туриста, який приїхав з Бельгії, прийнято питати не про те, що він там бачив, а що він там їв. Говорячи про бельгійську кухні, перше що спадає на думку – це шоколад, пиво, картопля фрі і вафлі. І хоча культовість цих страв ніхто не відміняв, бельгійська кухня набагато цікавіша і різноманітніша.

Номер слайду 3

Почнемо з легких закусок. Якщо Ви обмежені в часі, то спробуйте “фріткоти” – це хрустка картопля фрі, яку розфасовують в паперові пакетики і поливають майонезом або соусом. Ще можна перекусити “пістолетом”,хрусткими булочками з шинкою і сиром, які продають в торгових наметах.

Номер слайду 4

Традиційними національними закусками є такі: • “ла томат-креветт” – креветки з помідорами, заправлені майонезом; • “крокет-о-пармезан” – крокети з креветок, з плавленим сиромпармезан і обсмаженої петрушкою;• “асперж а-ла Фламанд” – спаржа з ароматним соусом;• “лефромаж де Брюссель” – бутерброди з шматочками білого сиру іпікантним сиром;

Номер слайду 5

Якщо обід в національній кухні Бельгії вважається легкою розминкою, то вечеря без першої та другої страви не обходиться. Бельгійці дуже люблятьрізні овочі та морепродукти і готують з них густі наваристі супи, зокрема рибну юшку з лосося; устриці, приготовані в відварі з селери;шампіньоновий суп; гороховий суп з копченим окороком.

Номер слайду 6

На друге обов’язково варто спробувати: • “фламандський карбонад” з яловичої вирізки з чорносливом; • “брюссельські медальйони” з яловичої або свинячої печінки; • “копчений лосось з білою спаржею”,приготовлений на пару;• “морські гребінці з ендівієм”; • “відварені мідії” з каррі, сальсою і цибулею шалот; • “ватерзой” – вугор з зеленим соусом з м'яти, естрагону і кропиви;• “лангуст”, обсмажені в олії з вершками; • “риба по-брюссельськи” під соусом з білого вина; • “тушковані яловичі хвости” в пивному соусі з часником, селерою, лаврушкой і чорним перцем; • “філе морського язика” з соусом з північноморських креветок ...

Номер слайду 7

Бельгійська кухня налічує більше 80 різновидів сирів, в чомуперевершує національні кухні Швейцарії, Голландії і Франції загалом. У великій пошані сир “Fromage de Herve” (захищений авторськими правами).

Номер слайду 8

А справжній шоколад, виготовлений за всіма правилами, певно, залишився тільки в Бельгії, де вміст какао-порошку регламентується законодавством. Бельгійський шоколад, цукерки - праліне, брюссельські вафлі – давно придбали всесвітню популярність. У маленькій Бельгії понад 500 кондитерських. Крім традиційного чорного і білого шоколаду, тут Ви знайдете шоколад з базиліком, тимьяном, м’ятою, мелісою… Є цілі шоколадні ресторани, де можна покуштувати гусячий паштет з вином і гірким шоколадом, рибу під шоколадним соусом, навіть пиво буває в шоколадній пляшці. Крім того, на десерт Вам запропонують пісочний пиріг з рисовим кремом, лірські тістечка з сиропом і корицею, пряне різдвяне печиво, медовий кекс з прянощами, морозиво з гарячим шоколадним соусом, конусоподібні малинові цукерки ...

Номер слайду 9

У Європі вважається гарним тоном дарувати рідним і близьким бельгійські шоколадні цукерки ручної роботи марок “Нойхаус”, “Ґодіва” і “Леонідас”. З безалкогольних напоїв бельгійці віддають перевагу каві, чай менш популярний. Крім того, в Бельгії п’ють соки, молоко і мінеральну воду. Але самим культовим напоєм є пиво. Понад 800 сортів цього напоювиготовляють місцеві пивовари. У Левенському університеті є навіть пивоварний факультет, де готують висококласних фахівців. Саме в Бельгії придумали додавати в пиво різні соки. Місцевими міксами є: пшеничне пиво з винним духом “Lambic або Gueuse”, пиво з моченою вишнею “Kreik” або з малиновим соком “Framboise”, солодке пиво “Faro” з карамеллю і цукром.

Номер слайду 10

НАЦІОНАЛЬНА КУХНЯ ЛЮКСЕМБУРГУЛюксембург – карликова держава, що межує з Німеччиною,Францією і Бельгією. А це означає, що всі вони мають вирішальний вплив наформування кухні народу, що тут проживає. На протязі довгих століть місцеві кухарі переймали традиції і рецепти своїх сусідів. Проте, люксембурзька кухня зберегла свій унікальний історичний вигляд і старовинні рецепти, які роблять її унікальною і неповторною. Через особливості розташування і відсутність виходу до моря в Люксембурзі м’ясо переважає над рибою, воно є основною стравою. Особливу гордість місцеві жителі відчувають за свої десерти, вони вважаються однією з окрас місцевої кухні.

Номер слайду 11

Одним з найпопулярніших є “джадд мат гаарбоден”, що представляє собою дрібно нарізану підкопчену свинину, обсмажену в сметанному соусі. Як гарнір до цієї страви подається пюре з бобів і картоплі. З печінки готуються галушки, ідеальним гарніром до них є відварна картопля. Обов’язково варто спробувати місцевий паштет з гусячої печінки, він відрізняється ніжною фактурою і оригінальним смаком. Справжньою екзотикою стане печеня з зайчатини - по люксембурзьки.

Номер слайду 12

Пропонуємо Вашій увазі ще кілька страв, які яскраво характеризують національну кухню Люксембургу: свинячі реберця, приготовані на грилі; фрикадельки з печінки, з квашеною капустою; знамениту арденську шинку; телячі мізки, серце і печінку, приготовані з овочами; вишукані заливні молочні поросята; чудові люксембурзькі ковбаски, особливо в пошані кров’яна; заливні свинячі вушка; відварений яловичий язик з приправами і овочами; фаршированого гусака; суп з бичачих хвостів. В якості гарнірів зазвичай використовуються блюда з овочів: картоплі, капусти, бобів. Найулюбленішими овочами, у люксембуржців, є редька і буряк. Крім того, широко використовується картопля і всіляка зелень.

Номер слайду 13

У Люксембургу немає власного виходу до моря, а тому в країнівикористовують переважно імпортну або річкову рибу. Рибу зазвичай готують на мангалі з овочами та різноманітними соусами. Серед найпопулярніших видів риб – щука, окунь, форель. Місцеві кухарі є великими майстрами в питаннях приготування річкових раків, вони філігранно готують цей складний продукт, подаючи дивовижне за своїми смаковими властивостями блюдо. Особливо вони популярні в літню пору, спробувати їх можна в більшості кафе і ресторанах. В обов’язковому порядку на столі присутні неповторні за смаком люксембурзькі маринади і сир. Причому, головна перевага надається місцевим сортам сиру. Широкий асортимент різних видів сиру вражає уяву. Крім того, сир використовують у якості головного інгредієнта для приготування десертів і місцевої фірмової випічки.

Номер слайду 14

Особливу гордість місцеві жителі відчувають за свої десерти, вони вважаються однією з окрас місцевої кухні. Люксембург є справжньою знахідкою для любителів солодкого, місцеві кондитери створюють справжні шедеври з тіста, крему і фруктів. Рецепти люксембурзької випічки передаються з покоління в покоління, в класичних кондитерських створюються приголомшлива за смаком і формою випічка. Дуже популярними в країні є круасани різних розмірів, з традиційними і незвичайними начинками, печиво, булочки, різноманітні пиріжки з солодкою і несолодкою начинкою. Також місцеві кухарі пропонують гостям країни спробувати різноманітні пироги, які є справжньою візитною карткою національної кухні. Пироги і тістечка готуються з фруктами, джемом, шоколадом і варенням, і мають приголомшливий смак.

Номер слайду 15

Візитною карткою національної кухні Люксембургу вже давно стали знамениті на всю Європу, білі вина з долини Мозель. На цій території продукується більше 30 винних марок. Тут люблять вживати вина “Рислінг”, “Ріванер”, “Крехен”, “Ан”, “Маетум”, “Ееміх”, “Елблінг”, “Оксеруа”, “Бофор” тощо. Існує два сорти, які відносять до екзотичних вин – “Гевюртцтраммінер” і “Сильванер”. А в замку Бофор, виготовляють легендарне вино з чорної смородини, яке має спробувати кожен турист і гість цієї країни. Крім того, в Люксембурзі виробляють лікери за оригінальними рецептами на основі фруктів – “Кірш” і “Кетш”. Люксембурзьке пиво, незважаючи на сусідство з Німеччиною і тісні історичні зв’язки, сильно відрізняється за смаком і технології приготування. Воно відноситься до категорії шипучого пива і за способом приготування нагадує скоріше шампанське. З безалкогольних напоїв люксембуржці вважають за краще мінеральну воду і різні фруктові соки.

Номер слайду 16

Питання для самоконтролю :1. Охарактризуйте традиційні страви та основні кулінарні технології бельгійської кухні. 2. Перелічіть страви, які яскраво характеризують національну кухню Люксембургу. 3. Висвітліть історію та традиції бельгійської та люксембурської кухні. 4. Розкрийте особливості кулінарних традицій різних регіонів Люксеммбургу. 5. Назвіть популярні бельгійські кондитерські вироби.6. Які є традиційні національні закуски ?7. Назвіть м’ясні вироби, які мають найбільший успіх у всіх без винятку регіонах Люксембургу.8. Опишіть легендарний напій який прославив люксембургську кухню.9. Визначте характерні особливості регіональних кухонь жителів.10. Перелічіть солодощі, та напої які рекомендує кулінарна бельгійська та люксембурська кухня

pptx
Додано
22 березня 2020
Переглядів
2629
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку