Тренінгове заняття із старшокласниками: "Ми проти насильства!"

Про матеріал

Тренінгове заняття дає можливість учням з'ясувати та визначити причини та наслідки різних видів насильства, сприяє формуванню у старшокласників толерантності, почуття емпатії та взаємоповаги.

Перегляд файлу

Тренінгове заняття із старшокласниками:

Ми проти насильства!

Мій улюблений світ — без насильства,

Без жорстокості, болю і зла,

Де народом заспівана пісня

Містить тільки хороші слова…

Мета: ознайомити учнів з проблемами та причинами насильства у шкільному середовищі, сімях. Вчити не замовчувати про цю проблему. Формувати в учнів почуття толерантності, поваги та співпереживання до інших. 

Матеріали: заготовки міні-плакатів для роботи в групах, картинки із зображенням різних проявів насилля, стіки, відеоролик «про насилля», картинка з красивим будинком.

Хід заняття

Я рада знову бачити всіх вас. Сьогоднішня наша зустріч пройде під егідою синьої стрічки. Що це значить, ви дізнаєтеся в кінці заняття.

І. Вправа «Знайомство

Хочеться почати наше спілкування із продовження речення:

  •  «У людях я найбільше ціную..»,
  •  «У людях я не сприймаю..» (назвати 3 риси)

     ІІ. Вправа «Асоціації»

-   Які асоціації виникають у Вас, коли ви чуєте слово «насильство».

(негатив, ненависть, агресія, страх, стрес, знущання, побиття, лицемірство, вигнанець, позбавлення тощо).

ІІІ. Вправа «Колаж почуттів»

За допомогою слів «Чорне та біле» учні об’єднуються у 2 групи.

Завдання 1-ї групи: розподілити картинки за видами насильства.

Завдання 2-ї групи: кожному виду насильства знайти певне означення.

Презентація роботи груп. Давайте з’ясуємо, що у вас вийшло.

ІV. Перегляд відеоролика

Як ви вважаєте, що може породжувати різні прояви насильства? (Вживання алкоголю, наркотиків, поганий настрій, агресія, лайливі образи)

Давайте переглянемо відеоролик.

  • Як ви вважаєте, що було причиною насильства в сімї?
  • Чи було вчинене насилля по відношенню до дитини? Яку поведінкову реакцію дитини ви помітили?

V. Слухання притчі « Про двох вовків»

Колись один мудрець відкрив своєму внукові життєву істину.

У кожній людині відбувається боротьба, дуже схожа на боротьбу двох вовків. Один вовк символізує зло: заздрість, егоїзм, амбіційність, брехливість, жадібність. Другий вовк символізує добро: миролюбність, любов, доброту, відданість.

Онук, який перейнявся словами дідуся до глибини душі, замислився й запитав:

  • А який же вовк усе ж перемагає?

Старий усміхнувся і відповів:

  • Завжди перемагає той вовк, якого ти годуєш!

 

VІ. Вправа  «Будинок»

Зараз я пропоную вам поглянути на цей будинок. Яким він вам здається? (Комфортний, розкішний, а можливо наші враження неправдиві це може бути для когось «золотою кліткою»)

А що потрібно для того, щоб сімя, мешканці цього будинку були щасливі, напишіть …

VІІ. Підведення підсумків заняття

Як я вже сказала на початку заняття, символом нашого заняття буде синя стрічка. Чому саме так? (Читання історії) Тож нехай сьогоднішня наша синя стрічка стане нагадуванням нашої зустрічі, де ми торкалися проблеми насильства і нехай ніколи ні ви, ні ваші сім’ї не зазнають жодних видів насилля.

 

 

Історія походження акції «Синя стрічка»

Акція «Синя стрічка» історично виникла з весни 1989 року. Мешканка Норфолка (США) Бонні Фіней  довідалася про  загибель свого  чотирирічного онука Майкла. Раніше хлопчик знаходився у  лікарні з травмами , а потім був уміщений до прийомника на три тижні. Коли після закінчення тритижневого терміну перебування дитини, намагалися повернути рідній  матері, Майкл плакав, кричав, що мама його не любить, і не хотів повертатися. Бабуся за станом здоров’я не могла піклуватися  про дитину  і взяти Майкла до себе, хоча розуміла,  що йому не можна повертатися додому. Однак суд вирішив, що кращим місцем для  дитини буде її рідний дім. Бонні Фіней більше не бачила свого онука. Незабаром її молодша онучка також потрапила до лікарні з переломом ноги в чотирьох місцях, а на руках були опіки від сигарет. І тільки після цього  почалися пошуки зниклого Майкла. Виявилося, що хлопчик був убитий у будинку матері, поміщений  до шухляди від інструментів, а потім утоплений у болоті три місяці тому. Те, що сталося, настільки сколихнуло Бонні Фіней,  що вона вирішила  присвятити своє життя боротьбі з насильством над дітьми. Під час  похорону онука вона прив’язала синю стрічку до антени свого  фургона, тим самим вона хотіла привернути увагу людей до цієї проблеми. Незабаром її підтримали різні агентства, ділові кола, місцеві співтовариства. Багато добровольців приєдналося до неї. Чому синій колір? Бонні Фіней пояснює це  тим, що вона не може забути  синці на тілі своїх онуків. Синій колір служить постійним нагадуванням про те, що необхідно боротися з насильством і захищати  дітей  від насилля.

 

 

 

 

docx
Додано
7 травня 2018
Переглядів
4050
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку