Тренувальні вправи з української мови

Про матеріал
Дана збірка має на меті популяризацію української мови, як мови вільного народу, сильного духом, непереможного. У ній вміщені цікаві завдання з української мови відповідно до вимог Концепції Нової української школи. Даний матеріал формує бажання у молодших школярів знати рідну мову, розвиває зв'язне мовлення, пізнавальні здібності, критичне та образне мислення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Картки з української мови1 клас

Номер слайду 2

Встав пропущені букви. Випиши слова з подовженими звуками. Горбками зді..малися кущі. Віз..рунилося обвугл..не нічне картоплин..я. Ледь ш..лестіла акація. Дол..нуло приглушене зітхання, якесь н..виразне, ледь чутне хропіння. Ніби хтось в..ликий і страшний. Лише цв..ркун сміливо строчив на маленькій маш..нці – своїм діткам зелені штанці й спіднички з листя. Високо-високо в небі дві з..рочки прод..рли товсту хмару. Більш н..чим вони не могли допомогти.

Номер слайду 3

Встав пропущені букви. Випиши слова з подовженими звуками. Під Ки..вом заліг змій. Жит..лі села Трипілля та міста Києва щодня мус..ли давати діт..й на обід ць..му змієві. От настала черга в..сти дочку й київському князю. І хоч поб..вався він дуже та не хотів, а таки віддав дит..ну душогубові. Але змій князівну ту не з’їв. Сподобалася йому дівчина. Вона ж довідалася, як можна цього змія вб..ти, написала листа, прив..язала до голуба та й відправ..ла в Київ. У Києві ковалі Дем..ян та Кузьма викували в..ликого плуга, запрягли у цього плуга змія і почали ним орати.

Номер слайду 4

Випиши іменники А чи знаєте Ви, що український віночок – це не просто краса, а й оберіг. У ньому є така чаклунська сила, що біль знімає, волосся береже. Впліталося до віночка багато квітів: волошки, ромашки, без смертника, деревію, незабудок, чорнобривців, любистку. А всього в українському віночку два десятки квіточки і кожна – лікар оберіг.

Номер слайду 5

Випиши іменники. Восени ліси золоті, вода в озерах синя, а в небі зграї птахів. Жили птахи кожен на своєму дереві, під своїм кущиком, біля свого болітця. Тепер зібралися разом. І видно, яка їх велика кількість. Далеко летіти птахам. Будуть у дорозі вітри та дощі, голод та холод… Але ж полетять вони тисячами. І що небезпечно для однієї пташини, те не страшно зграї.

Номер слайду 6

Випиши в одну колонку іменники, що є назвою істот, а в другу неістот. Юннати, гості, птах, людина, лісник, корм, двері, насіння, кущі, кетяги, білка, жолуді, мох, дупло, кажани, звір, калина, художник, директор, зошит, автомобіль, їдальня, вівторок, Київ, Дмитро, Прут, місто, річка, хлопець, дівчинка, батько.Істоти____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________неістоти____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Номер слайду 7

Випиши в одну колонку іменники, що є назвою істот, а в другу неістот. Місяць, юнак, зорі, середа, малюнок, вчителька, ведмідь, горобець, В’єтнам, вулиця, вітер,Юра, будинок, козак, ялинка, Єгипет, Дніпро, соловей, імператор, ручка, голова, шоколадка, гроза, вітер, автобус. Істоти____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________неістоти____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Номер слайду 8

Встав пропущені букви. Склади п’ять речень з поданими словами (на вибір). Бо..мося, хапа..мо, засіда..те, спіш..мо, ма..те, жив..мо, вивч..шся, пиля..ш, дізна..тесь, стан..мо, постав..мо, поліз..те, вийд..те, викона..ш, поспіш..ш, щебеч..те, вивч..мо, кос..те, вирост..ш, спалю..те, смі..тесь, відхил..ш, дикту..мо, дістан..те.

pptx
Додав(-ла)
tolubenko inna
Додано
23 січня
Переглядів
310
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку