План: Поняття про трудові ресурси, їх склад, структуру, особливості використання в сільському господарстві Показники працезабезпечення і використання трудових ресурсів Продуктивність праці, її показники і методика визначення Планування чисельності персоналу та ринок праці Оплата праці, її форми і системи
Класифікація працівників залежно від умов найму: Постійні працівники – які є членами підприємства або прийняті на роботу по найму на тривалий термін без його точного визначення Тимчасові працівники – ті, яких зараховують до складу трудового колективу на термін до двох місяців Сезонні працівники – ті, яких зараховують до складу трудового колективу на термін від двох до шести місяців для виконання сезонних робіт
Показники ефективності використання трудових ресурсів: Коефіцієнт залучення трудових ресурсів у суспільне виробництво де - сукупність залучення трудових ресурсів до суспільного виробництва - трудові ресурси, що фактично брали участь у виробництві, осіб - трудові ресурси, наявні в господарстві, осіб
До прямих показників продуктивності праці належать: Виробництво окремих видів сільськогосподарської продукції в натуральному виразі з розрахунку н 1 люд-год де - виробник - обсяг виробничої продукції - витрати часу Прямі затрати праці (люд-год) на виробництво 1 ц продукції де - трудомісткість на одиницю продукції
Обчислення потреби у робітниках для виконання окремих робіт: - у рослинницьких галузях де К – потрібна кількість робітників Q – обсяг роботи Ч – чисельність робітників, що обслуговують агрегат Н – норма виробітку (за годину, день, зміну) Д – строки виконання роботи (годин, днів, змін)
Заробітна плата – це винагорода, обчислена в грошовому виразі, яку за трудовим договором власник або уповноважений ним орган виплачує працівникові за виконану ним роботу Форми оплати праці: почасова відрядна Види оплати праці: Основна заробітна плата Додаткова заробітна плата Інші заохочувальні та компенсаційні виплати